Теми статей
Обрати теми

У відрядження за турпутівкою — чи є податкові витрати

Редакція БТ
Відповідь на запитання

У відрядження за турпутівкою — чи є податкові витрати

 

У квітні 2011 року підприємство оплатило за безготівковим розрахунком поїздку до Хорватії двох працівників через туристичне агентство з метою відрядження. Є наказ на відрядження, договір на туристичне обслуговування та акт приймання-передачі туристичних послуг, який підписано за фактом оплати. Поїздка тривала з 20.08.11 р. по 09.09.11 р. Чи можна включити до витрат підприємства витрати на таке відрядження (господарність поїздки підтверджується)?

У якому періоді включити до витрат: у квітні (оплата та акт турагента) чи у вересні (авансовий звіт)?

(м. Харків)

 

Те, що підприємство оплатило поїздку у відрядження за кордон через туристичне агентство, перешкодою для податкових витрат бути не повинно. Адже у

ст. 1 Закону про туризм туризмом вважається тимчасовий виїзд особи з місця проживання, у тому числі у професійно-ділових цілях. Непрямо це підтверджують і офіційні органи. Так, у листі Мінфіну від 05.05.11 р. № 31-07230-16-21/11582* було підтверджено можливість проживання відрядженої особи в санаторії, що теж належить до учасників стосунків, які виникають при здійсненні туристичної діяльності (див. лист Держтуризму від 10.10.07 р. № 3-Д).

* Див. ком. «Відрядження: можливість проживати в санаторії чи приватному секторі є» // «БТ», 2011, № 29, с. 9.

На нашу думку, для того щоб витрати на відрядження потрапили до складу податкових, необхідно дотримуватися умов, наведених у

п.п. 140.1.7 ПКУ, зокрема таких:

1. Мати в наявності документи, що підтверджують зв'язок відрядження з господарською діяльністю підприємства

(запрошення приймаючої сторони, діяльність якої збігається з діяльністю платника податку; укладений договір або контракт; інші документи, що встановлюють або засвідчують бажання встановити цивільно-правові стосунки; документи, що засвідчують участь відправленої особи в переговорах, конференціях або симпозіумах, інших заходах, які проводяться з тематики, що збігається з господарською діяльністю платника податку).

2. Включати до «податкових» лише дозволені

п.п. 140.1.7 ПКУ витрати, а саме:

на проїзд (у тому числі на перевезення багажу, бронювання транспортних квитків) як до місця відрядження та назад, так і за місцем відрядження (у тому числі на орендованому транспорті). Під цю статтю можуть потрапити і так звані трансферти, коли згідно з умовами договору на туристичне обслуговування турдоговору туриста (відряджувану особу) доставляють з аеропорту до місця проживання (до готелю) та назад;

оплату вартості проживання в готелях (мотелях), бронювання проживання, а також включені до таких рахунків витрати на харчування чи побутові послуги (прання, чищення, ремонт і прасування одягу, взуття чи білизни), на винаймання інших приміщень для проживання. За цією статтею до складу податкових можна включити витрати на проживання в будь-яких готелях (мотелях) за кордоном;

— на оплату телефонних розмов, оформлення закордонних паспортів, дозволів на в'їзд (віз),

обов'язкове страхування , інші документально оформлені витрати, пов'язані з правилами в'їзду та перебування в місці відрядження, у тому числі будь-які збори та податки, що підлягають сплаті у зв'язку зі здійсненням відрядження. Оскільки до складу турпродукту, як правило, входить вартість страховки, що є обов'язковою при виїзді за кордон**, таку страховку можна включити до податкових витрат за цією статтею.

** Обов'язковість закордонного страхування передбачена ст. 9 Закону України «Про порядок виїзду з України і в'їзду до України громадян України» від 21.01.94 р. № 3857-XII. Детальніше про цю проблему див. ком. «Витрати на закордонне страхування працівників: права на валові витрати немає?» // «БТ», 2010, № 11, с. 9.

Тепер щодо

документального підтвердження. Положення п.п. 140.1.7 ПКУ жорстко встановлюють, що зазначені витрати можуть бути включені до складу витрат платника податку лише за наявності підтверджуючих документів. У «типовому» випадку турист має у своєму розпорядженні договір на туробслуговування, ваучер, квитки та страховку. Деякі турагентства додатково оформлюють з туристом акт наданих послуг (як правило, за фактом проведення оплати). Під питанням, на наш погляд, можуть опинитися послуги проживання, щодо яких у п.п. 140.1.7 ПКУ зазначається про рахунки, отримані з готелів (мотелів) чи від інших осіб, які надають послуги з розміщення та проживання фізичної особи, оскільки, як правило, турист відповідного рахунка не отримує. Тим часом, на нашу думку, документом, що підтверджує факт проживання та оплати, у цьому випадку може бути ваучер (адже, наприклад, у санаторії рахунків на проживання не видають, хоча факт можливості компенсації таких витрат особі, яка відряджається, як наголошувалося вище, підтверджують офіційні органи).

Витрати на оплату турпоїздки можна відобразити у складі податкових витрат за фактом подання та затвердження Звіту про використання засобів, наданих на відрядження або під звіт (далі — Звіт). Тоді ж можна віднести до витрат і добові, для виплати яких, на думку офіційних органів, слід мати у своєму розпорядженні наказ про відрядження та відповідні первинні документи, що підтверджують намір і фактичне здійснення відрядження (див.

листи Мінфіну від 18.06.11 р. № 11327/6/15-0516, від 05.05.11 р. № 31-07230-16-21/11582, від 04.05.11 р. № 31-07230-16-25/11433)*.

* Див. з приводу оформлення та оподаткування витрат на відрядження також Тему тижня «Відрядження у світлі Податкового кодексу» // «БТ», 2011, № 18-19, с. 55.

Щодо документального оформлення такої операції, то, на наш погляд, підприємство, яке придбаває путівки для відрядження працівника, оприбутковує таку путівку на

субрахунку 331 «Грошові документи в національній валюті». Видача путівки працівнику відображається як переміщення путівки з місця її зберігання до особи, яка направляється у відрядження (Дт 331/Відряджуваний працівник — Кт 331/Місце зберігання оплаченої путівки). Після повернення з відрядження та складання Звіту вартість путівки включається до тих самих статей витрат, що й інші витрати відряджуваної особи, зокрема, добові (Дт 91, 92, 93, 94 — Кт 331/Відряджуваний працівник).

 

Влада КАРПОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі