Теми статей
Обрати теми

Наймання житла для працівника за рахунок роботодавця — чи треба утримувати ПДФО?

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Наймання житла для працівника за рахунок роботодавця —
чи треба утримувати ПДФО?

 

Підприємство планує запросити на роботу людину, яка проживає в іншому місті. Виникла необхідність наймання квартири для цього працівника.

Чи є доходом працівника орендна плата, яку буде сплачувати підприємство за наймання квартири, і чи треба утримувати з неї ПДФО?

(м. Макіївка)

 

Орендна плата за наймання квартири працівнику — дохід працівника? Відповідно до п.п. «а» п.п. 164.2.17 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий ним як додаткове благо, зокрема, у вигляді вартості використання житла, інших об'єктів матеріального чи нематеріального майна, наданих платнику податків у безоплатне користування, або компенсації вартості такого використання, крім випадків, коли таке надання чи компенсація зумовлені виконанням платником податків трудової функції згідно з трудовим договором (контрактом) або передбачені нормами колективного договору або відповідно до закону в установлених ними межах.

Інакше кажучи, якщо у трудовому договорі чи в колективному договорі передбачено обов'язок підприємства-роботодавця забезпечувати своїх працівників житлом, то орендна плата не включається до оподатковуваного доходу працівників і, відповідно, не обкладається ПДФО. Сума орендної плати буде визнана додблагом і включена до оподатковуваного доходу працівника лише в разі, якщо ні трудовий, ні колективний договори не зобов'язали роботодавця надавати житло працівникам за свій рахунок.

Оподаткування

. У таблиці на с. 20 наведено правила стягнення ПДФО та ЄВС і включення плати за наймання житла до витрат для податку на прибуток.

 

Правила стягнення ПДФО та ЄВС і включення плати
за наймання житла до витрат для податку на прибуток

Нюанси стягнення
податків, ЄВС

У трудовому та/або колективному договорі обов'язок роботодавця забезпечувати працівників житлом за свій рахунок

передбачено

не передбачено

ПДФО

Орендна плата додблагом працівника не визнається і не включається до оподатковуваного доходу на підставі п.п. «а» п.п. 164.2.17 ПКУ, тобто ПДФО не стягується.
У ф. № 1ДФ не відображається

Орендна плата вважається додблагом, наданим працівнику, і включається до оподатковуваного доходу працівника. Об'єкт для нарахування ПДФО визначається з урахуванням «натурального» коефіцієнта згідно з п. 164.5 ПКУ. У ф. № 1ДФ відображається з ознакою доходу «126»

ЄВС

Згідно з п.п. 2.3.4 Інструкції № 5 оплата квартири чи найманого житла визнається виплатою, що має індивідуальний характер і включається до фонду оплати праці. Тому з орендної плати, яку платить роботодавець за працівника, як із виплати, що включається до фонду зарплати як інші заохочувальні та компенсаційні виплати, потрібно утримувати ЄВС

Податок на прибуток

Орендну плату за наймання житла, як виплату, що включається до фонду зарплати у вигляді інших заохочувальних і компенсаційних виплат (п.п. 2.3.4 Інструкції № 5), цілком можна пов'язати з витратами на оплату праці за п. 142.1 ПКУ та надалі врахувати при визначенні оподатковуваного прибутку. Адже підприємство забезпечує працівника житлом для того, щоб він реалізовував свої трудові функції

Якщо ні трудовий, ні колективний договір не містить пунктів про обов'язкове та систематичне наймання житла для працівників, то орендну плату віднести до витрат на оплату праці буде проблемно. На наш погляд, навряд чи тут спрацює п. 142.1 ПКУ

 

Якщо квартиру здає фізособа, то підприємство щодо неї виступатиме податковим агентом і виплачену їй орендну плату повинне буде відобразити у ф. № 1ДФ з ознакою доходу «

106» та утримати податок. ЄВС з орендної плати в будь-якому випадку не стягується, оскільки відносини між орендодавцем та орендарем не мають ознак правовідносин, які були б пов'язані з виконанням робіт чи наданням послуг (див. п. 6 Роз'яснень ПФУ б/н від 11.03.11 р. // «БТ», 2011, № 13, с. 6). Якщо орендодавець — приватний підприємець, то податок він визначить самостійно, а підприємству-орендарю потрібно лише відобразити виплачені йому доходи у ф. № 1ДФ з ознакою доходу «157». Див. також із цього приводу конс. «Як визначити чистий дохід, якщо в реєстраційних даних не зазначено вид діяльності, яким фактично займається підприємець?» на с. 37 цього номера.

 

Яна ІНДЮХОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі