Теми статей
Обрати теми

Хто і куди сплачує ПДФО та подає ф. № 1 ДФ на працівника, прописаного в населеному пункті іншому, ніж місцезнаходження підприємства?

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Хто і куди сплачує ПДФО та подає ф. № 1 ДФ на працівника,
 прописаного в населеному пункті іншому,
 ніж місцезнаходження підприємства?

 

У працівника, з яким укладено трудовий договір, у паспорті зазначено місце реєстрації в іншому місті, ніж місто місцезнаходження підприємства. Чи потрібно подавати на нього ф. № 1ДФ та сплачувати ПДФО за місцем його реєстрації (прописки)?

(м. Київ)

 

Ні

, не потрібно.

Згідно з

п.п. 168.4.1 ПКУ податок, утриманий з доходів резидентів і нерезидентів, зараховується до бюджету згідно з БКУ.

Відповідно до

ч. 2 ст. 65 БКУ ПДФО сплачується (перераховується):

податковим агентом — юридичною особою (його філією, відділенням, іншим відокремленим підрозділом) чи представництвом нерезидента — юридичної особи до відповідного місцевого бюджету за їх місцезнаходженням (розташуванням) в обсягах податку, нарахованого на доходи, які виплачуються фізичній особі;

— податковим агентом — фізичною особою до відповідного місцевого бюджету за місцем реєстрації такої фізичної особи в податкових органах;

— фізичною особою, яка отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, до відповідного місцевого бюджету за податковою адресою такої фізичної особи.

Як бачимо, якщо працівник значиться у штаті підприємства, то

підприємство сплачує ПДФО з його зарплати до місцевого бюджету за своїм місцезнаходженням (місцезнаходженням підприємства). При цьому не має значення, де місце проживання працівника (прописка). Форму № 1ДФ підприємство також подає до податкового органу за своїм місцезнаходженням.

Якщо працівник значиться у штаті підрозділу підприємства, що знаходиться на території іншої адміністративно-територіальної одиниці, ніж головне підприємство, то ПДФО із зарплати такого працівника сплачується до бюджету за місцезнаходженням такого підрозділу. Хто і як сплачує податок, а також куди і як подається ф. № 1ДФ,

залежить від того, є підрозділ уповноваженим чи неуповноваженим на нарахування заробітної плати працівникам**. При цьому знову ж таки, зазначимо, місце реєстрації (прописки) працівника, що значиться у штаті підрозділу підприємства, значення не має.

** Детальніше про це див. коментар «Податок на доходи та філії: хто і куди сплачує податок і подає звітність за підрозділ підприємства» до листа ДПАУ від 03.02.11 р. № 2373/6/17-0215 // «БТ», 2011, № 10, с. 10.

Усе викладене вище стосується і випадків роботи працівника на віддаленні від підприємства (наприклад, надомні працівники чи фрілансери).

Із працівником — надомником, незважаючи на територіальну віддаленість від підприємства (підрозділу підприємства) укладається трудовий договір. Під час застосування такого способу доцільно керуватися

Рекомендаціями міжнародної організації праці щодо надомної праці від 20.06.96 р. № 184.

Щодо фрілансу, то таким терміном чинне законодавство не оперує. Мінпраці в

листі від 15.05.08 р. № 105/13/116-08 зазначає, що «фрілансер» — це вільний працівник (самозайнята особа); позаштатний працівник, який виконує разове замовлення чи тимчасову роботу без зарахування до штату підприємства. Відображення нарахування та виплати доходу фрілансеру залежить від того, як оформлено стосунки: якщо ФОП — ознака доходу «157»; якщо строковий трудовий договір — «101»; якщо укладений цивільно-правовий договір зі звичайною фізособою — «102».

Незалежно від обраного варіанта, ПДФО зараховується до відповідного місцевого бюджету

за місцезнаходженням податкового агента (юридичної особи, його філії, відділення, іншого відокремленого підрозділу) чи представництва нерезидента — юридичної особи), але ніяк не за місцем проживання працівника.

 

Яна ІНДЮХОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі