Теми статей
Обрати теми

Зміна адреси офісу не є підставою для анулювання ПДВ-реєстрації

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Зміна адреси офісу не є підставою для анулювання ПДВ-реєстрації

 

Чи мають право податківці анулювати ПДВ-реєстрацію, якщо платник своєчасно звітує про наявність оподатковуваних операцій і обсяги за останні 12 місяців перевищують 300 тис. грн., але змінив фактичну адресу офісу (переїхав з одного орендованого приміщення до іншого) при цьому юридична адреса (місце проживання засновника) не змінилось.

(м. Люботин)

 

На наш погляд, податківці не мають права анулювати ПДВ-реєстрацію у такій ситуації.

Згідно з

п.п. «ж» п. 184.1 ПКУ анулювання реєстрації платника податку проводиться шляхом виключення з реєстру платників податку, зокрема у разі, якщо в Єдиному держреєстрі і наявний запис про відсутність юридичної особи або фізичної особи за її місцезнаходженням (місцем проживання) або запис про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу.

Отже, формально відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням є підставою для анулювання реєстрації платника ПДВ незалежно від того, здійснює він діяльність чи ні, а також від обсягів оподатковуваних операцій за останні 12 місяців. Про це прямо зазначено у

п. 5.3 розділу V Положення № 978.

Однак тут потрібно з’ясувати, коли реєстратор може внести до

Єдиного держреєстру запис про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням. Визначення терміна «місцезнаходження», яке можна знайти у декількох законодавчих актах, сформульовано по-різному (див. «Що таке місцезнаходження»).

 

Що таке місцезнаходження

Витяг зі ст. 93 ЦКУ

«1. Місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку».

Витяг зі ст. 1 Закону № 755

«1. У цьому Законі терміни вживаються в такому значенні:

<…>

місцезнаходження юридичної особи — адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені (далі — виконавчий орган)».

 

Як бачите, у

ЦКУ під місцезнаходженням юридичної особи розуміється фактична адреса (місцезнаходження офісу юрособи). Тому у ситуації, коли офіс підприємства «переїхав» із одного орендованого приміщення до іншого, з точки зору ЦКУ, місцезнаходження юрособи змінилось незалежно від того, яка адреса була вказана при реєстрації.

Однак державний реєстратор, який у своїй діяльності керується, в першу чергу,

Законом № 755, повинен орієнтуватись на визначення, наведені у цьому Законі. Тому у ситуації, коли місцезнаходження юрособи визначено за адресою (місцем проживання) одного із засновників, який відповідно до статутних документів уповноважений виступати від імені такої юридичної особи, то при зміні місця розташування офісу немає жодних підстав стверджувати, що місцезнаходження юридичної особи змінилось.

Варто нагадати процедуру, за якою запис про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням або про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу, які є підставами для анулювання ПДВ-реєстрації, можуть з'явитись у

Єдиному реєстрі.

У

ч. 12 та 14 ст. 19 Закону № 755 передбачено, що у разі надходження державному реєстратору від органу ДПС повідомлення встановленого зразка про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням державний реєстратор зобов'язаний надіслати рекомендованим листом протягом 5 робочих днів з дати надходження зазначеного повідомлення юридичній особі повідомлення щодо необхідності подання державному реєстратору реєстраційної картки.

У разі

неподання юридичною особою протягом місяця з дати надходження їй відповідного повідомлення реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу державний реєстратор повинен внести до Єдиного держреєстру запис про відсутність підтвердження зазначених відомостей.

Якщо державному реєстратору

повернуто рекомендованого листа, державний реєстратор повинен внести до Єдиного держреєстру запис про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням.

Тож, щоб уникнути анулювання ПДВ-реєстрації із таких підстав за адресою, яка зазначена як місцезнаходження у реєстраційних документах, має знаходитись керівний орган чи особа, яка має право виступати від імені юридичної особи (принаймні отримувати кореспонденцію).

 

Микола ШПАКОВИЧ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі