Теми статей
Обрати теми

Чи можна «перетягнути» податковий кредит у наступний звітний період?

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Чи можна «перетягнути» податковий кредит у наступний звітний період?

 

Щоб не декларувати від'ємне значення ПДВ, підприємство не включило до податкового кредиту частину податкових накладних. Чи можна буде включити такі податкові накладні до податкового кредиту у наступних звітних періодах?

(м. Черкаси)

 

У

абз. 3 і 4 п. 198.6 ПКУ передбачено, що у разі якщо платник податку не включив у відповідному звітному періоді до податкового кредиту суму податку на додану вартість на підставі отриманих податкових накладних, таке право зберігається за ним протягом 365 календарних днів з дати виписки податкової накладної, а для платників, які застосовують касовий метод, — протягом 60 календарних днів з дати списання коштів з банківського рахунку.

При цьому слід нагадати, що згідно з

абз. 1. п. 198.3 ПКУ податковий кредит звітного періоду складається із сум ПДВ, нарахованих (сплачених) платником податку протягом такого звітного періоду.

Якщо буквально трактувати цю норму, то ПДВ за «притриманою» податковою накладною не є податковим кредитом звітного періоду, у якому платник вирішив скористатись своїм правом. Тому включати таку податкову накладну у ряд. 10.1 декларації з ПДВ, на наш погляд, не коректно. Таку суму податкового кредиту доведеться «відновлювати» за період, у якому виникло право на податковий кредит, тобто

через механізм виправлення помилок*.

* Докладно про порядок виправлення помилок у декларації з ПДВ ми розповідали у статті «Звітність з ПДВ: виправляємо помилки за новими правилами» // «БТ», 2011, № 20, с. 16.

У чинній декларації з ПДВ не передбачено можливість виправлення помилок, тому платнику слід скористатись формою уточнюючого розрахунку, який може бути подано як додаток до декларації або як самостійний документ. Такий уточнюючий розрахунок має бути поданий не пізніше ніж через 365 днів з дати виписки «притриманої» податкової накладної.

Податківці у своїх консультаціях (див. лист ДПАУ від 22.02.11 р. № 4905/7/16-1517-10**) визнають правомірність включення до податкового кредиту наступних періодів лише так званих запізнілих податкових накладних, факт отримання яких документально підтверджено. У інших випадках (коли податкова накладна була отримана своєчасно і відображена у реєстрі) вони також пропонують подавати уточнюючий розрахунок за відповідний звітний період (див. роз'яснення у ЄБПЗ розд. 130.18).

** Див. ком. «Податкові накладні, що запізнились: ДПАУ продовжує висувати незаконні вимоги» // «БТ», 2011, № 15, с. 7.

Зверніть увагу, що порядок виправлення помилок у звітності з ПДВ передбачає, що від'ємне значення, сформоване в уточнюючому розрахунку, не включається до податкового кредиту звітного періоду, у якому його подано, а збільшує залишок від'ємного значення такого періоду, який переноситься до податкового кредиту наступного звітного періоду. Отже, якщо «притриману» податкову накладну платник відобразить в уточнюючому розрахунку, який подано як самостійний документ у липні, або як додаток до декларації з ПДВ за липень, то така сума збільшить показник ряд. 24 декларації за липень, а на розрахунки з бюджетом вплине лише у декларації за серпень — коли потрапить у ряд. 21.2 декларації з ПДВ.

 

Микола ШПАКОВИЧ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі