Теми статей
Обрати теми

Строк давності на суми, указані у рядку 24 декларації з ПДВ

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Строк давності на суми, указані у рядку 24 декларації з ПДВ

 

Чи діє строк давності 1095 днів, щодо сум, указаних у р. 24 декларації?

(м. Київ)

 

У

п. 102.5 ПКУ передбачено, що заяви про повернення надміру сплачених грошових зобов'язань або про їх відшкодування у випадках, передбачених ПКУ, можуть бути подані не пізніше 1095 дня, що настає за днем здійснення такої переплати або отримання права на таке відшкодування.

Якщо платник включив суму ПДВ до податкового кредиту, проте така сума не перекрилась податковими зобов'язаннями («зависла» у ряд. 24 декларації з ПДВ), то, на наш погляд, немає жодних підстав для того, щоб таку суму виключити із декларації у зв'язку з тим, що з моменту виникнення права на податковий кредит щодо такої суми минуло 1095 днів.

Однак, якщо платник виявить, що він мав право отримати таку суму як бюджетне відшкодування, але не заявив її до відшкодування, то він вже не зможе зробити цього, якщо з моменту виникнення права на бюджетне відшкодування минуло 1095 днів.

Аналогічної позиції дотримуються податківці у консультаціях, наведених у ЄБПЗ (

розд. 130.25 та 130.20.01).

Тут варто звернути увагу на те, що початок відліку строку давності потрібно розпочинати не з моменту виникнення права на податковий кредит чи моменту сплати ПДВ постачальнику, а

з дати виникнення права на декларування бюджетного відшкодування.

Такою датою буде перше число місяця, наступного за місяцем, у якому суму ПДВ було сплачено постачальнику. Якщо на такий момент платник не мав права заявляти бюджетне відшкодування згідно з

п. 200.5 ПКУ, наприклад, був зареєстрований платником ПДВ менше ніж 12 місяців, то право на отримання бюджетного відшкодування виникне лише з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому мине рік з моменту реєстрації. Відповідно і початок строку давності почнеться з першого числа місяця, у якому платник міг подати заяву на бюджетне відшкодування.

 

Микола ШПАКОВИЧ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі