Теми статей
Обрати теми

Як визначити чистий дохід, якщо в реєстраційних даних не зазначено вид діяльності, яким фактично займається підприємець?

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Як визначити чистий дохід, якщо в реєстраційних
 даних не зазначено вид діяльності,
 яким фактично займається підприємець?

 

У виписці з Єдиного держреєстру зазначено вид діяльності — роздрібна торгівля. Фактично підприємець займається оптовою торгівлею. Як визначити ЧД підприємця на загальній системі оподаткування? Чи можна враховувати витрати?

(м. Харків)

 

До 2011 року для

ФОП на загальній системі оподаткування не мало принципового значення, які види діяльності зазначено в реєстраційних даних держреєстратора — в Єдиному держреєстрі. При цьому будь-який дохід, отриманий підприємцем, вважався отриманим у межах підприємницької діяльності, обкладався за правилами, установленими для ФОП.

Але з набуттям чинності

ПКУ з 01.01.11 р. ситуація дещо змінилася. Тепер податківці наполягають на тому, що дохід ФОП від видів діяльності, не зазначених у реєстраційних даних, має обкладатися за правилами, передбаченими для звичайних громадян (про це йдеться в ЄБПЗ у розд. 180.12, 180.13). Тобто об'єктом обкладення в цьому випадку є не ЧД (різниця між отриманою виручкою та документально підтвердженими витратами, пов'язаними з госпдіяльністю ФОП), а вся сума доходу (виручки), отриманого за незазначеним видом діяльності, без зменшення на понесені у зв'язку з його отриманням витрати. І причиною тому є пп. 177.6 та 177.8 ПКУ (див. «Коли при виплаті доходу підприємцю-загальносистемнику не утримують ПДФО»).

 

Коли при виплаті доходу підприємцю-загальносистемнику не утримують ПДФО

Витяг із ПКУ

«177.6. У разі, якщо фізична особа — підприємець отримує інші доходи, ніж від здійснення підприємницької діяльності, у межах обраних нею видів такої діяльності, такі доходи обкладаються податком за загальними правилами, установленими цим Кодексом для платників податку — фізичних осіб.

<…>

177.8. При нарахуванні (виплаті) фізичній особі — підприємцю доходу від операцій, здійснюваних у межах обраних ним видів діяльності, суб'єкт господарювання, який нараховує (виплачує) такий дохід, не утримує податок на доходи у джерела виплати, якщо фізичною особою — підприємцем, який одержує такий дохід, надано виписку чи витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців про державну реєстрацію його як суб'єкта підприємницької діяльності. Це правило не застосовується в разі нарахування (виплати) доходу за виконання певної роботи та/або надання послуги згідно з цивільно-правовою угодою, коли буде встановлено, що стосунки за таким договором фактично є трудовими, а сторони договору можуть бути прирівняні до працівника чи роботодавця відповідно до підпунктів 14.1.195 та 14.1.222 <…> Кодексу».

 

Із таким підходом податківців можна посперечатися, адже:

по-перше

, у пп. 177.6 і 177.8 ПКУ щодо «доходу від операцій, здійснюваних у межах обраних ним видів діяльності» не уточнюється, що вибір видів діяльності має фіксуватися саме у виписці чи витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб і фізичних осіб — підприємців про держреєстрацію суб'єктом підприємництва. Сам же процес обрання видів діяльності, якими він займається в межах підприємництва, на наш погляд, підприємець визначає в документах, що оформлюються при укладенні правочину (договір, рахунок, накладні, акт), зазначивши себе в них «фізичною особою — підприємцем…[П.І.Б.]» та завіривши печаткою (за її наявності) або просто зазначивши свої дані як звичайного громадянина «[П.І.Б.]»;

по-друге

, уточнення про необхідність надання виписки чи витягу в п. 177.8 ПКУ, на наш погляд, пояснюється необхідністю підтвердження того, що дохід отримує саме підприємець, а не звичайна фізособа (тобто підтверджує статус суб'єкта підприємництва). До речі, у редакції п. 177.8 ПКУ, що діяла до змін, унесених Законом України від 07.04.11 р. № 3205-VI (ком. у «БТ», 2011, № 20, с. 4), підприємець для неутримання ПДФО повинен був надати копію свідоцтва про держреєстрацію. І це також свідчило про те, що копія свідоцтва потрібна була, аби підтвердити підприємницький статус ФОП, адже види діяльності в свідоцтві не зазначалися. Щодо оновленої редакції п. 177.8 ПКУ, то види діяльності можуть бути зазначені лише у витягу, і то, якщо ФОП замовить таку інформацію при формуванні запиту держреєстратору, а у виписці види діяльності не зазначаються. Так навіщо ж тоді в ПКУ дано право вибору, що надавати: «виписку або витяг»? Нелогічно з точки зору ув'язування вибору видів діяльності та надання цих документів…

Тому, на наш погляд, з

п. 177.8 ПКУ не випливає, що за підприємницькими правилами оподатковуються лише доходи від видів діяльності, які містяться в реєстраційних даних підприємця в Єдиному держреєстрі. Якби законодавець хотів побачити в документі, що надається підприємцем згідно з п. 177.8 ПКУ, види діяльності, то це було б прямо прописано в цьому пункті, наприклад, як це зараз зроблено в Законі про ЄВС в контексті нестягнення ЄВС з виплат на користь ФОП за цивільно-правовими договорами на виконання робіт (надання послуг): «крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою — підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців».

Тому нам здається, що податківці неправомірно вимагають обов'язкового внесення здійснюваних видів діяльності до реєстраційних даних для неутримання ПДФО при виплаті доходів підприємцям і обкладення отриманого ФОП за підприємницькими правилами (виходячи з ЧД).

Звичайно ж, на практиці в більшості випадків контрагенти, щоб уникнути конфліктних ситуацій з податківцями, якщо підприємець не підтвердить, що він такий вид діяльності обрав (наприклад, надасть витяг із зазначенням цього виду діяльності), при виплаті доходу (виручки), найімовірніше, перераховуватимуть суму доходу за мінусом ПДФО (наприклад, скориставшись консультацією податківців в

ЄБПЗ в розд. 180.13).

Ураховуючи це, рекомендуємо ФОП все ж якнайшвидше внести до реєстраційних даних види діяльності, які не містяться в Єдиному держреєстрі і які підприємець здійснює чи збирається здійснювати.

Для цього ФОП необхідно заповнити та подати державному реєстратору

Реєстраційну картку на проведення державної реєстрації змін до відомостей про фізичну особу — підприємця, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців (форма № 11, затверджена наказом Держкомпідприємництва від 20.04.07 р. № 54). Її може подати особисто ФОП (узяти паспорт) чи уповноважена особа (узяти паспорт і доручення). Такі зміни вносяться безоплатно (лист Держкомпідприємництва від 09.03.11 р. № 2390).

Висновок

: вважаємо, що при здійсненні як роздрібної, так і оптової торгівлі в описаній ситуації у ФОП на загальній системі обкладатися буде ЧД від цих видів діяльності. Але, враховуючи позицію податківців, що склалася на сьогодні, настійно рекомендуємо ФОП внести дані про здійснювані, але не внесені до Єдиного держреєстру види діяльності (зокрема, оптову торгівлю), подавши держреєстратору форму № 11.

 

Вікторія ЗМІЄНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі