Теми статей
Обрати теми

Земельний податок за нежиле приміщення

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Земельний податок за нежиле приміщення

 

Чи є платником земельного податку фізична особа — підприємець, який має у власності нежиле приміщення (підвал), розташоване у багатоквартирному будинку?

(м. Луганськ)

 

Нагадаємо, що з набранням чинності

ПКУ власник нежилого приміщення (його частини) у багатоквартирному жилому будинку сплачує до бюджету податок за площі під такими приміщеннями (їх частинами) з урахуванням пропорційної частки прибудинкової території з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно (п. 287.8 ПКУ). З цього випливає що з 01.01.11 р. всі власники нежилих приміщень (у тому числі фізичні особи) мають сплачувати до бюджету земельний податок.

Але якщо детально розібратися у цій ситуації, то виявляється, що норма

п. 287.8 ПКУ є доволі суперечлива. Так, відповідно до п. 269.1 ПКУ платниками земельного податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, а підставою для нарахування цього податку, як випливає із п. 270.1 ПКУ, є дані земельного кадастру про земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні платників цього податку.

У випадку ж, коли суб’єкт господарювання придбає приміщення в

багатоквартирному будинку, то до нього відповідно до ст. 377 ЦКУ не переходить право власності на земельну ділянку, а відомості про неї не вносяться до земельного кадастру. Тобто власники нежилих, як і жилих приміщень, у багатоквартирному жилому будинку не стають власниками чи користувачами земельної ділянки під ним та прилеглої до нього території, а тому формально не є платниками податку за землю, хоча у п. 287.8 ПКУ прямо вказано про необхідність сплати земельного податку такими «неплатниками».

Крім того, зауважимо, що державні органи і до прийняття

ПКУ (лист Держкомзему від 26.05.10 р. № 10046/17/4) намагалися зобов’язати сплачувати земельний податок власників нежилих приміщень у багатоквартирному будинку, але тоді їх висновки були законодавчо не обґрунтовані, а тепер усе офіційно.

А тому ФОП, що має у власності нежиле приміщення (підвал), розташоване у багатоквартирному будинку, повинен

сплачувати до бюджету земельний податок.

При цьому подавати податкову декларацію з плати за землю ФОП не повинен, оскільки відповідно до

п. 286.2 ПКУ всі фізичні особи звільнені від подання такої звітності. Крім того, відповідно до п. 286.5 ПКУ нарахування фізичним особам (у тому числі ФОП) сум податку за землю проводиться органами ДПС шляхом видачі платникові до 1 липня поточного року податкового повідомлення-рішення про внесення податку. Суму податкового зобов’язання, що вказана у такому повідомленні-рішенні, фізична особа (в тому числі і ФОП) має сплатити до бюджету впродовж 60 днів з дня вручення повідомлення-рішення ФОП (п. 287.5 ПКУ).

Зауважимо, що у випадку коли у відповідний строк таке повідомлення рішення ФОП не отримав, то вважати що він не є платником цього податку не слід, оскільки не виключено, що таке повідомлення могло загубитися на пошті та вчасно не було доставлене платникові. Тому фізичним особам, які мають у власності нежилі приміщення, але не отримали до 01.07.11 р. повідомлення-рішення, потрібно звернутися до органу ДПС з проханням надати інформацію про розмір податку на землю і після отримання такої інформації сплати визначену суму податку за землю до бюджету.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі