Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Змін до Порядку формування та подання страхувальниками звіту про суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування

Редакція БТ
Постанова від 23.06.2011 р. № 18-1

ЗМІНЕНО ФОРМИ ЗВІТІВ З ЄДИНОГО ВНЕСКУ:

Пенсійний фонд уніс зміни до Порядку № 22-2

 

Постанова правління Пенсійного фонду України від 23.06.11 р. № 18-1 «Про затвердження Змін до Порядку формування та подання страхувальниками звіту про суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»

 

Постановою

, що коментується, ПФУ** вніс зміни до Порядку № 22-2***, згідно з яким змінився порядок заповнення звітності з ЄВС, усі звітні форми викладено в новій редакції, а також з'явилася нова звітна форма — додаток 7.

** Використані скорочення:

ПФУ — Пенсійний фонд України; ЄВС — єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування; ЦП-договір — договір цивільно-правового характеру.

*** Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою правління ПФУ від 08.10.10 р. № 22-2. Текст див. у «БТ», 2011, № 6, с. 25.

Одразу відзначимо, що зміни не є радикальними.

Додаток 4.

Зміни до додатку 4 «Звіт про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до органів Пенсійного фонду України» головним чином торкнулися Таблиць 5 та 6****.

**** Про порядок заповнення звітності з ЄВС ми писали в Темі тижня «Звітність з єдиного внеску» // «БТ», 2011, № 6, с. 24.

Так,

Таблиця 5 тепер подаватиметься не лише в разі укладення/розірвання трудового договору, ЦП-договору чи в разі змін у П. І. Б. та в номері застрахованої особи, а й у разі надання (нові абзаци п'ятий та шостий п. 4.8 Порядку № 22-2):

— відпустки для догляду за дитиною від трирічного віку до досягнення нею шестирічного віку;

— відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Унесення таких даних на сьогодні, найімовірніше, продиктовано тим, що такі періоди згідно із

Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI не включаються до страхового стажу. Тому логічно, що роботодавці мають надавати відомості про такі періоди.

Також для Таблиці 5 з'явився

новий статус форми, що подається, — «додаткова». Таблицю 5 із таким статусом подає роботодавець, якщо в додатку 4 за звітний період не було зазначено застраховану особу, з якою було укладено чи розірвано трудовий договір за попередній період. Звіт за минулий період у складі титульного аркуша та Таблиці 5 із статусом «додаткова» подається разом зі звітом за поточний звітний період (оновлений п. 5.6 Порядку № 22-2).

У

Таблиці 6 — два головні нововведення:

1) у табличній частині з'явилися два нові показники:

гр. 13 «

Кількість календарних днів тимчасової непрацездатності»;

гр. 14 «

Кількість календарних днів без збереження заробітної плати».

Пояснень щодо їх заповнення немає, але що саме показувати в них, і так зрозуміло із найменувань цих граф;

2)

додалися коди типів нарахувань для зазначення у графі 10, які використовуються для виправлення помилок, допущених при нарахуванні внесків до ПФУ за періоди до 01.01.11 р.:

коди 6 та 7 використовуються для самостійного виправлення помилок страхувальниками (аналог кодів 2 та 3 для ЄВС);

коди 8 та 9 — для донарахування та зменшення внесків при виявленні помилок при перевірці ПФУ (аналог кодів 4 та 5 для ЄВС).

Про такі майбутні зміни для гр. 10 ПФУ раніше повідомляв у своєму

листі від 03.03.11 р. № 4149/05-10 // «БТ», 2011, № 15, с. 9.

Додаток 6.

У нових нормах пп. 4.14 — 4.16 Порядку № 22-2 прописано випадки подання додатка 6.

Новий додаток 7.

Згідно з новим п. 3.7 Порядку № 22-2 роботодавці — юридичні та фізичні особи, а також ФОП та самозайняті особи обов'язково подають новий додаток 7 до Порядку № 22-2 « Звіт про настання нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання» при настанні нещасного випадку на виробництві чи професійного захворювання із застрахованою особою, у тому числі з фізособою, яка обрала спрощену систему оподаткування, або членом сім'ї, який бере участь у здійсненні підприємницької діяльності.

Строк подання

протягом 2 робочих днів після настання страхового випадку щодо таких осіб.

У найближчих номерах ми повернемося до більш детального аналізу змін, що відбулися.

Постанова, що коментується, набрала чинності з 1 серпня 2011 року (п. 4 постанови, що коментується). Щодо звітного періоду, за який уперше необхідно подавати оновлену форму, то тут не все зрозуміло, і, на жаль, на момент підготовки цього номера немає письмових роз'яснень ПФУ. Ми вважаємо, що вперше оновлений щомісячний додаток 4 слід подавати за підсумками серпня 2011 року — не пізніше за 20.09.11 р. А от новий додаток 7, на наш погляд, слід подавати протягом 2 робочих днів після настання страхових випадків, які сталися вже після набуття чинності постановою, що коментується, — після 1 серпня. Про це говорять і співробітники ПФУ в усних консультаціях.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі