Теми статей
Обрати теми

Про використання дорожніх чеків на відрядження за межі України

Редакція БТ
Лист від 30.05.2011 р. № 25-113/1319-6732

АВАНС НА ВІДРЯДЖЕННЯ ДОРОЖНІМИ ЧЕКАМИ —

Нацбанк не заперечує проти їх використання
при відрядженнях за кордон

 

Лист Національного банку України від 30.05.11 р. № 25-113/1319-6732

«Про використання дорожніх чеків на відрядження за межі України»

 

У

листі, що коментується, Нацбанк розповів про можливість видачі авансу на відрядження за межі України у вигляді дорожніх чеків.

Використання дорожніх чеків на сьогодні регламентується такими нормативними документами:

— операції з чеками в іноземній валюті на території України регламентується

Положенням про порядок здійснення операцій з чеками в іноземній валюті на території України, затвердженим постановою Правління НБУ від 29.12.2000 р. № 520;

— порядок переміщення дорожніх чеків через кордон регламентується

Інструкцією про переміщення готівки і банківських металів через митний кордон України, затвердженою постановою Правління НБУ від 27.05.08 р. № 148 (далі — Інструкція № 148). Згідно з визначенням готівки в цій Інструкції дорожні чеки віднесено до готівки;

— порядок використання готівкової іноземної валюти в Україні регламентується

Правилами використання готівкової іноземної валюти на території України, затвердженими постановою Правління НБУ від 30.05.07 р. № 200 (далі — Правила № 200).

Можливість використання дорожніх чеків для авансування закордонних відряджень працівників

. Нацбанк у листі, що коментується, зазначає таке: роботодавці можуть використовувати іноземну валюту для придбання дорожніх чеків на суму, що відповідає витратам на відрядження за межами України на підставі пп. 2.3 і 2.4 Порядку № 200.

Так, відповідно до

п. 2.3 юридичні особи — резиденти та іноземні представництва мають право використовувати з поточного рахунка іноземну валюту для придбання дорожніх чеків на суму, що відповідає витратам на відрядження та представницьким витратам, на підставі заяви на видачу дорожніх чеків, оформленої в довільній формі, та документів, зазначених у п. 2.2 Порядку № 200. При цьому одному працівнику (резиденту або нерезиденту) може бути видано іноземну валюту готівкою та/або дорожні чеки на загальну суму, що не перевищує норми вивезення іноземної валюти (дорожніх чеків), установлені нормативно-правовими актами НБУ (п. 2.4 Порядку № 200). Норми вивезення регламентуються Інструкцією № 148.

Звіт про використання дорожніх чеків складають у тому самому порядку, як і при видачі авансу готівкою.

Роз'яснюючи порядок подання Звіту про використання коштів, наданих на відрядження або під звіт (далі — Звіт) щодо авансу, виданого дорожніми чеками, Нацбанк посилається на норми Інструкції про відрядження* і постанови № 98**. При цьому він указує на те, що невикористані суми готівки має бути повернено до каси або зараховано на рахунок підприємства у грошових одиницях, в яких було видано аванс. При цьому Інструкція про відрядження не містить обмеження стосовно того, чи буде це іноземна валюта, чи дорожні чеки в іноземній валюті.

* Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом МФУ у редакції від 17.03.11 р. № 362.

** Постанова КМУ «Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, які направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, що повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів» від 02.02.11 р. № 98.

Оскільки згідно з визначенням готівки в

Інструкції № 148 дорожні чеки віднесено до готівки, працівник після повернення з відрядження має подати Звіт і може повернути залишок невикористаних коштів:

— невикористаними дорожніми чеками в іноземній валюті (їх, крім відрядженої особи, ніхто використати не зможе);

— готівковою іноземною валютою.

Ураховуючи, що норми

Інструкції про відрядження не поширюються на звичайних роботодавців, що підтверджує Мінфін у листі від 04.05.11 р. № 31-07230-16-25/11433 (див. ком. в «БТ», 2011, № 27, с. 5), посилатися на норми Інструкції про відрядження для звичайних роботодавців вважаємо некоректним. У цьому випадку вважаємо за доречне послатися на п. 170.9 Податкового кодексу України, що регламентує подання Звіту і повернення невитрачених коштів.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі