Теми статей
Обрати теми

Нюанси заповнення трудових книжок приватним підприємцем

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Нюанси заповнення трудових книжок приватним підприємцем

 

Я зареєструвався приватним підприємцем і хочу взяти на роботу кількох людей. Чи потрібно мені заповнювати їх трудові книжки? Чи зобов'язаний я заводити трудову книжку, якщо працівник працевлаштовується вперше?

(м. Житомир)

 

Підприємець має заповнювати трудові книжки своїх працівників.

Трудові книжки ведуться на всіх працівників, які працюють на підприємстві, в установі, організації чи у фізособи понад 5 днів (ст. 48 Кодексу законів про працю (далі — КЗпП) та п. 1.1 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мінсоцзахисту та Мін'юсту від 29.07.93 р. № 58 (далі — Інструкція № 58)).

Порядок заповнення трудової книжки регламентує

Інструкція № 58, яка поширюється на всіх роботодавців: як на юросіб, так і на фізосіб. Заповненню трудової книжки присвячено статтю «Трудові книжки: особливості заповнення» на с. 18 цього номера. Але у заповненні трудових книжок працівників, які працюють на умовах трудового договору у фізичних осіб — підприємців (далі — ФОП), є свої особливості.

По-перше

, згідно з п. 2.20-1 Інструкції № 58 трудові книжки працівників ФОП зберігаються безпосередньо у працівників.

По-друге

, ФОП робить запис до трудової книжки працівника про прийом на роботу та звільнення з роботи відповідно до укладеного з ним письмового трудового договору, зареєстрованого в установленому порядку в державній службі зайнятості.

Форму трудового договору між працівником і фізособою, яка використовує найману працю, та порядок його реєстрації затверджено

наказом Мінпраці від 08.06.01 р. № 260.

Трудовий договір має бути зареєстровано

ФОП (або за нотаріальним дорученням уповноваженою ним особою) у державній службі зайнятості за місцем свого проживання в тижневий строк з моменту фактичного допуску працівника до роботи.

Записи до трудової книжки

працівника про прийом та звільнення вносить сам ФОП (п. 14 Порядку реєстрації трудового договору між працівником і фізичною особою, яка використовує найману працю, затвердженого наказом Мінпраці від 08.06.01 р. № 260). Унесені ФОП до трудових книжок записи підтверджуються підписом посадової особи органу державної служби зайнятості, який зареєстрував трудовий договір, і завіряються його печаткою.

При прийманні на роботу

в розділ «Відомості про роботу» трудової книжки ФОП вносить запис до графи 3 такого змісту: «Прийнято на роботу [далі зазначається професійна характеристика робіт] за трудовим договором [зазначаються дата та номер договору], зареєстрованим у державній службі зайнятості [зазначається повна назва центру зайнятості]». При цьому у графі 4 зазначається, на підставі чого внесено запис (дата та номер реєстрації трудового договору державною службою зайнятості): «Трудовий договір [номер] зареєстровано [дата у форматі ДД.ММ.РРРР]»).

При звільненні

ФОП робить до трудової книжки запис у графі 3: «Звільнено [далі зазначається підстава звільнення із посиланням на відповідні статті КЗпП ])». У графі 4 зазначається дата зняття трудового договору з реєстрації державної служби зайнятості: «Трудовий договір [номер] знято з реєстрації [дата]».

На рис. на с. 47 наведемо приклад заповнення розділу «Відомості про роботу» трудової книжки.

Якщо ФОП — перший роботодавець для працівника.

Чи має ФОП заводити трудову книжку для працівника, який працевлаштується вперше, — це досить давнє та неоднозначне запитання.

Ґрунтуючись на прямих законодавчих нормах (

ст. 48 КЗпП, п. 1.1 Інструкції № 58), ніщо не забороняє приватному підприємцю за необхідності самостійно заводити трудові книжки на працівників, які її ще не мають. Але центри зайнятості на місцях часто відмовлялися підтверджувати записи в трудовій книжці, яку відкрив приватний підприємець. Мабуть, вони керувалися роз'ясненнями Мінпраці, викладеними в листах від 12.03.07 р. № 66/06/186-07*, від 23.03.06 р. № ДЦ-12-1528/0/6-06**, де зазначалося про те, що фізособа-роботодавець і посадові особи державної служби зайнятості (які здійснюють свої функції з ведення трудових книжок працівників у межах, визначених п. 2.20-1 Інструкції № 58), не наділені правом оформлення трудових книжок працівнику. Така думка небезпідставна — адже в п. 2.12 Інструкції № 58 зазначено, що першу сторінку (титульний аркуш) трудової книжки підписує особа, відповідальна за видачу трудових книжок, і після цього ставиться печатка підприємства (або печатка відділу кадрів), на якому вперше заповнювалася трудова книжка. Як бачимо, про печатку фізособи-підприємця — ні слова.

* Див. ком. «Неповний робочий час, строкові трудові договори, найняті працівники приватних підприємців, робота студентів — Мінпраці роз'яснює спірні моменти» // «БТ», 2007, № 21, с. 6.

** Див. ком. «Чи може підприємець завести трудову книжку на працівника: думки Мінпраці та Держкомпідприємництва розійшлися» // «БТ», 2006, № 23, с. 12.

Держкомпідприємництва має іншу точку зору з цього приводу: у

листі від 30.03.06 р. № 2421 зазначено, що ФОП мають оформляти трудові книжки працівникам, які вперше виявили намір на працевлаштування, при цьому посадова особа органу державної служби зайнятості своїм підписом і печаткою завіряє лише розділ трудової книжки «Відомості про роботу», у якому фізособи роблять записи до трудових книжок працівників про прийом на роботу та звільнення з роботи відповідно до укладених із працівниками письмових трудових договорів, зареєстрованих в установленому порядку в державній службі зайнятості.

Мін'юст в

листі від 24.03.06 р. № 21-5-172* погоджується з тим, що механізм заповнення першої сторінки трудової книжки фізособою Інструкцією № 58 не врегульовано, але конкретних пропозицій з приводу вирішення цієї проблеми не озвучує.

* Див. ком. «Чи може приватний підприємець завести трудову книжку на працівника — думка Мін'юсту» // «БТ», 2006, № 27, с. 8.

Ми вважаємо, що ФОП має завести трудову книжку для працівника, який працевлаштується вперше, ґрунтуючись на прямих законодавчих нормах (

ст. 48 КЗпП, п. 1.1 Інструкції № 58). Можливо, у вашому центрі зайнятості не відмовлять у завіренні записів до такої трудової книжки. Якщо ж ситуація вирішиться не на вашу користь, то вам залишається дохідливо роз'яснити працівнику — його трудовий стаж не «загубиться» (трудовий договір є підтвердженням стажу роботи) і наступний роботодавець-підприємство може на підставі цього трудового договору внести дані про період роботи у ФОП до трудової книжки.

 

№ запису

Дата

Відомості про прийом на роботу, переведення на іншу роботу і звільнення (із зазначенням причин і посиланням на статтю, пункт закону)

На підставі чого внесено запис (документ, його дата і номер)

число

місяць

рік

1

2

3

4

<…>

 

 

 

 

Фізична особа — підприємець Петренко Андрій Андрійович; реєстраційний номер облікової картки № 1010101010

 

5

01

12

2010

Прийнятий на роботу вантажником за трудовим договором від 01.12.10 р. № 4, зареєстрованим у державній службі зайнятості Московського району м. Харкова

Трудовий договір № 4 зареєстровано 03.12.2010 р.

6

02

08

2011

Звільнений за угодою сторін, п. 1 ст. 36 КЗпП України

Трудовий договір № 4 знято з реєстрації 04.08.2011 р.

 

 

 

 

Інспектор державної служби зайнятості Московського району м. ХарковаВакуленко П. Р.М. П.

 

Заповнення приватним підприємцем розділу «Відомості про роботу» трудової книжки

 

Яна ІНДЮХОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі