Теми статей
Обрати теми

Оновлення звітності з ЄВС: аналізуємо зміни до Порядку № 22-2

Редакція БТ
Стаття

ОНОВЛЕННЯ ЗВІТНОСТІ З ЄВС:

аналізуємо зміни до Порядку № 22-2

 

Із 1 серпня 2011 року набрали чинності зміни, які ПФУ вніс до Порядку № 22-2, що регламентує форму та порядок подання звітності з ЄВС. При незначних змінах форм звітів усі вони викладені в новій редакції. Крім того, з'явився новий додаток 7.

Про всі зміни, що відбулися, ми поговоримо в сьогоднішній статті.

Вікторія ЗМІЄНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Що змінилося?

Основні зміни.

Постановою № 18-1 ПФУ вніс до Порядку № 22-2 зміни щодо заповнення звітності з ЄВС. Відразу зауважимо, що зміни не радикальні. Крім того, усі додатки до Порядку № 22-2, у тому числі звітні форми, викладено в новій редакції, а саме:

додаток 1 «Довідник категорій страхувальників, які сплачують єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»;

додаток 2 «Таблиця відповідності кодів категорії застрахованої особи та кодів бази нарахування і розмірів ставок єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»;

додаток 4 «Звіт про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до органів Пенсійного фонду України»;

додаток 5 «Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску»;

додаток 6 «Звіт про суми єдиного внеску, передбачені договором про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, які підлягають сплаті, та суми доплати до органів Пенсійного фонду України».

З'явився й новий

додаток 7 до Порядку № 22-2 — це звітна форма «Звіт про настання нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання».

Усі звітні форми погоджено з Держкомстатом. Мабуть, це зроблено на виконання

п. 4 ч. 2 ст. 6 Закону про ЄВС, згідно з яким роботодавець подає звітність за встановленою ПФУ формою, погодженою з фондами соцстраху та Держкомстатом.

Деякі зміни мають косметичний характер. Так, у полях для фізичних осіб замість ідентифікаційного номера вказується реєстраційний номер облікової картки платника податку (коди ФОП, керівника та головбуха). Уточнено назву Таблиці 5: замість «Трудові відносини застрахованих осіб» — тепер «Відомості про трудові відносини осіб». Також підкориговано назви окремих реквізитів.

Зміна додатків 1 і 2.

Додатки 1 і 2 до Порядку № 22-2 трохи змінилися. Так, додаток 1 підкориговано внаслідок змін Закону про ЄВС, що передбачає заміну в тексті уточнення про види діяльності фізичної особи — підприємця, «зазначені у свідоцтві про державну реєстрацію її як підприємця» на зазначені «у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців».

У додаток 2 додатково введено чотири коди

категорій застрахованих осіб: «32», «33», «34» і «35», але вони не стосуються звичайних роботодавців. Так, код «32» проставляють у графі 9 Таблиці 6 додатка 4 підприємства щодо працівників-інвалідів, із зарплати яких утримується ЄВС за ставкою 6,1 % (до змін їх відображали з кодом «2», як і для інших працівників-інвалідів, із зарплати яких утримується ЄВС за ставкою 3,6 %). Коди «33» і «34» використовуються органами соцзабезу. А код «35» уносять до Таблиці 3 додатка 6 підприємці, котрі доплачують до мінімального розміру ЄВС відповідно до повідомлення-розрахунку.

Зміни даних про іноземців

. При заповненні даних про застрахованих осіб слід ураховувати, що змінився порядок унесення даних про номер облікової картки застрахованої особи для осіб, які не є громадянами України, але працюють на території України та не мають реєстраційного номера облікової картки платника податків. Для них зазначаються серія та номер документа, що засвідчує особу, у форматі: FNNNNNNNNN, де «F» — латинська літера (константа), далі «NNNNNNNNN» — довільний набір латинських, російських та українських літер, а також цифр. До змін щодо таких осіб указували серію та номер документа без зазначення на початку «F».

Набуття чинності.

Зміни набрали чинності з 1 серпня 2011 року (п. 4 постанови № 18-1). При цьому оновлений щомісячний додаток 4, на наш погляд, слід подавати за підсумками серпня 2011 року — не пізніше 20.09.11 р. А от новий додаток 7 потрібно подавати протягом двох робочих днів після настання страхових випадків, що відбулися вже після набуття чинності постановою, що коментується, — після 1 серпня.

Тепер розглянемо зміни в таблицях додатка 4. Додатки 5 і 6 уперше подаватимуться за підсумками 2011 року (крім додатка 6, що подається особами, які доплачують до мінімального страхового внеску), тому сьогодні зміни, пов'язані з ними, не розглядатимемо.

 

Титульний аркуш додатка 4

Титульний аркуш додатка 4 доповнено переліком осіб, які подають цей звіт, і строком для подання звіту — не пізніше 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного місяця (передбачено

п.п. 4.3.6 Інструкції № 21-5 та п. 3.1 Порядку № 22-2). Також наведено номер форми — Форма № Д4 .

Також в окремих реквізитах страхувальник зазначає своє місцезнаходження (місце проживання) й телефон. Поле, в якому працівник ПФУ відображає прийняття звіту, доповнено новим реквізитом —

«Відмітка про внесення даних до системи персоніфікованого обліку:». Мабуть, у ньому проставлятиметься дата, що відповідає даті подання звіту.

 

Таблиця 5 (відомості про трудові відносини) додатка 4

Додаткові підстави для подання

. Згідно з оновленим п. 4.8 Порядку № 22-2 Таблицю 5 роботодавець має подати в чотирьох випадках:

випадок 1

— було укладено чи розірвано трудовий договір (ЦП-договір, крім ЦП-договору, укладеного з ФОП, якщо роботи, що виконуються (послуги, що надаються), зазначено у витягу з Єдиного держреєстру юридичних осіб та ФОП) із застрахованою особою;

випадок 2

— відбулися зміни у прізвищі, імені, по батькові або в номері застрахованої особи;

випадок 3

— особі надано відпустку для догляду за дитиною від 3 до 6 років;

випадок 4

— особі надано відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами.

Якщо таких випадків не було, то Таблицю 5 у складі додатка 4 за звітний місяць не подають.

Таким чином, починаючи зі звітності за серпень 2011 року для заповнення Таблиці 5 з'явилися дві додаткові підстави — це випадки третій та четвертий, а саме надання оплачуваного за рахунок Фонду соцстрахування з тимчасової втрати працездатності відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами і неоплачуваної відпустки для догляду за дитиною віком від 3 до 6 років. Необхідність унесення таких даних на сьогодні, найімовірніше, продиктована тим, що такі періоди відповідно до

Закону про ЄВС не включаються до страхового стажу. Тому логічно, що роботодавці повинні надавати відомості про такі періоди.

Що стосується необхідності уточнення даних про таких осіб з початку 2011 року (по липень 2011 року), коли було запроваджено ЄВС, то із цього приводу

постанова № 18-1 не містить жодних вказівок. Немає поки що з цього питання і роз'яснень ПФУ. Тому уточнювати раніше подані дані, на наш погляд, немає підстав.

Додаткові показники

. У табличній частині Таблиці 5 з'явилися дві додаткові графи — 7 і 11.

У новій

графі 7 « Категорія особи*» проставляється код категорії особи згідно з виноскою до цієї графи:

«1»

— наймані працівники (трудова книжка);

«2»

— наймані працівники (без трудової книжки), тобто сумісники;

«3»

— особи, які виконують роботи за ЦП-договорами;

«4»

— особи, яким надано відпустку для догляду за дитиною від 3 до 6 років;

5

— особи, яким надано відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами.

* Про ведення трудових книжок читайте у статті «Трудові книжки: особливості заповнення» // «БТ», 2011, № 32, с. 18.

Що вписувати до

графи 11 «Підстава припинення трудових відносин», ні в Порядку № 22-2, ні в самій формі не розшифровується. Але судячи з її назви, нам здається, що тут слід зазначати норму КЗпП (пункт, статтю), яка є підставою для розірвання трудових відносин (ця норма вказується в наказі на звільнення та у трудовій книжці* працівника, який звільняється з основного місця роботи). Тому її потрібно буде заповнювати лише в разі, коли у графі 7 проставляємо «1» або «2», проставляючи у графі 10 дату закінчення трудових відносин.

* Про ведення трудових книжок читайте у статті «Трудові книжки: особливості заповнення» // «БТ», 2011, № 32, с. 18.

Що стосується заповнення даних про початок та закінчення відносин з працівником, які тепер відображаються у графі 10

«Період трудових відносин, відносин за договорами цивільно-правового характеру та відпусток» (до змін — графа 9 «Трудові відносини/угоди ЦПХ»), то в її заповненні, на наш погляд, нічого не змінилося. У графах слід показати:

— графа

«дата початку» — день прийняття на роботу або дату початку строку дії ЦП-договору, якщо застрахована особа почала трудову діяльність у звітному місяці; дату початку відпустки для догляду за дитиною від 3 до 6 років або відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами;

— графа

«дата закінчення» — день звільнення з роботи або дату закінчення строку дії ЦП-договору, якщо застрахована особа припинила трудову діяльність у звітному місяці; дату закінчення відпустки для догляду за дитиною від 3 до 6 років або відпустки по вагітності та пологах.

Що стосується доповнення в назві графи 10 словом

«Період», то вважаємо, що це нічого не змінило. Пояснимо чому. Оскільки період — це проміжок часу, доцільно було б тут показувати одночасно і дату початку, і дату закінчення певної події, наприклад, період дії ЦП-договору. Водночас у графах «дата початку» і «дата закінчення» вказуються конкретні числа звітного місяця, зазначеного в реквізиті 3 «Звіт за місяць:» перед табличною частиною. Тому заповнити ці графи одночасно вийде лише тоді, якщо такий період потрапляє в межі одного місяця (звітного). Але здебільшого, коли заповнюють Таблицю 5, період перевищує тривалість місяця (наприклад, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами зазвичай надається на 126 календарних днів). Тому заповнити в Таблиці 5 дату початку і дату закінчення такої події не вийде. З урахуванням цього нам здається, що уточнення назви графи 10 (колишньої графи 9) не зовсім коректне.

Новий статус Таблиці 5 — «додаткова»

. Таблицю 5 зі статусом «додаткова» подає роботодавець, якщо в додатку 4 за будь-який звітний період не було зазначено застраховану особу, з якою було укладено або розірвано трудовий договір за попередній період. Нам здається, що подавати цю Таблицю потрібно і в інших випадках подання Таблиці 5, коли забули вказати дані про осіб. Наприклад, забули внести дані про працівників, яким надано відпустку для догляду за дитиною з 3 до 6 років і відпустку у звязку з вагітністю та пологами (нові підстави для подання Таблиці 5) або про зміну П. І. Б. та номера працівника.

Звіт за минулий період у складі титульного аркуша і Таблиці 5 зі статусом «

додаткова» подається разом зі звітом за поточний звітний період (оновлений п. 5.6 Порядку № 22-2).

Наприклад

, у червні 2011 року на роботу прийнято нового працівника, але при заповненні додатка 4 за червень 2011 року Таблицю 5 не склали і не подали. Помилку виявили у серпні 2011 року. При поданні звітності за серпень 2011 року роботодавець подає два додатки 4:

перший — додаток 4 за серпень 2011 року, до якого включено показники за серпень;

другий — додаток 4 за червень 2011 року, що складається з титульного аркуша і Таблиці 5 зі статусом «

додаткова».

 

Таблиця 6 (відомості про нараховані доходи) додатка 4

Додаткові графи

. У табличній частині з'явилися дві нові графи:

— графа 13

«Кількість календарних днів тимчасової непрацездатності»;

— графа 14

«Кількість календарних днів без збереження заробітної плати».

Незважаючи на те що пояснень до їх заповнення немає, слід орієнтуватися на найменування цих граф. Так, у графі 13 потрібно вказати кількість календарних днів, на які припадають дні хвороби, хоча оплачуються робочі дні хвороби.

Якщо показників для заповнення цих граф немає, за загальним правилом (

п. 2.4 Порядку № 22-2) проставляємо прокреслення.

Нові КТН для графи 10

. Як і передбачалося в листі ПФУ від 03.03.11 р. № 4149/05-10 («БТ», 2011, № 15, с. 9), додано КТН 6, 7, 8 і 9 для зазначення у графі 10, що використовуються для виправлення помилок, допущених при нарахуванні внесків до ПФУ за періоди до 01.01.11 р. Таким чином, тепер до графи 10 потрібно вписати КТН, які ми навели в таблиці, або поставити прокреслення. Зверніть увагу: при заповненні графи 10 обов'язково заповнюється графа 11 «Місяць та рік, за який проведено нарахування***» (докладніше — далі).

 

КТН, що відображаються у графі 10 Таблиці 6 додатка 4

КТН (графа 10)

Коли вказується згідно з п. 4.9 Порядку № 22-2

КТН, передбачені для ЄВС

1

Проставляється у випадках, коли нараховано суму зарплати (доходу):

а) за виконану роботу (надані послуги), строк виконання яких перевищує календарний місяць;

б) за відпрацьований час після звільнення з роботи;

в) нараховано згідно з рішенням суду середню заробітну плату за вимушений прогул.

В інших випадках КТН 1 не вказується (лист ПФУ від 03.03.11 р. № 4149/05-10 // «БТ», 2011, № 15, с. 9)!

2

Указуються у випадках, коли страхувальником самостійно донараховано нараховану суму ЄВС на суму зарплати (доходу), яку було нараховано в попередніх звітних періодах.

Ці суми донарахованої бази та ЄВС відображаються в рядках 6 таблиці 1 додатка 4

3

Зазначаються у випадках, коли страхувальником самостійно зменшено нараховану суму ЄВС на суму зарплати (доходу), яку було нараховано в попередніх звітних періодах.

Ці суми зменшеної бази та ЄВС відображаються в рядках 7 таблиці 1 додатка 4

4

Указуються у випадках, коли при перевірці органом ПФУ донараховано нараховану суму ЄВС на суму зарплати (доходу), яку було нараховано в попередніх звітних періодах.

Ці суми донарахованої бази та ЄВС відображаються в рядках 6 таблиці 1 додатка 4

5

Зазначаються у випадках, коли при перевірці органом ПФУ зменшено нараховану суму ЄВС на суму зарплати (доходу), яку було нараховано в попередніх звітних періодах.

Ці суми зменшеної бази та ЄВС відображаються в рядках 7 таблиці 1 додатка 4

КТН, передбачені для виправлення помилок щодо пенсійних внесків, нарахованих до 01.01.11 р.

6

Указується в разі, коли страхувальником самостійно донараховано суму пенсійних внесків за період до 1 січня 2011 року.

Аналог КТН 2, тільки при виправленні помилок щодо пенсійних внесків.

Ці суми донарахованої бази та внесків відображаються в реквізиті 3 додатка до таблиці 1 додатка 4

7

Зазначається в разі, коли страхувальником самостійно зменшено нараховану суму пенсійних внесків за період до 1 січня 2011 року.

Аналог КТН 3, тільки при виправленні помилок щодо пенсійних внесків.

Ці суми зменшеної бази та внесків відображаються в реквізиті 3 додатка до таблиці 1 додатка 4

8

Указується в разі, коли при перевірці органом ПФУ донараховано суму пенсійних внесків за період до 1 січня 2011 року.

Аналог КТН 4, тільки при виправленні помилок щодо пенсійних внесків.

Ці суми донарахованої бази та внесків відображаються в реквізиті 3 додатка до таблиці 1 додатка 4

9

Зазначається в разі, коли при перевірці органом ПФУ зменшено нараховану суму пенсійних внесків за період до 1 січня 2011 року.

Аналог КТН 5, тільки при виправленні помилок щодо пенсійних внесків.

Ці суми зменшеної бази та внесків відображаються в реквізиті 3 додатка до таблиці 1 додатка 4

 

Підстави для заповнення графи 11

. Порядок заповнення графи 11 «Місяць та рік, за який проведено нарахування***» передбачено у виносці до неї (виноска «***» після табличної частини Таблиці 6). Згідно з оновленою виноскою до графи 11 цей реквізит обов'язково заповнюють тепер у випадку:

1) нарахування суми допомоги по тимчасовій непрацездатності;

2) відпускних (що припадають на майбутній місяць);

3) з КТН 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 у графі 10;

4)

при відображенні сторнувальних сум відпускних і допомог по тимчасовій непрацездатності, нарахованих у попередніх періодах.

В інших випадках поле не обов'язкове для заповнення.

Як бачимо, з'явилася нова підстава для заповнення цієї графи 11 — крім випадків із застосуванням нових КТН для графи 10 (КТН 6, 7, 8 і 9), її заповнюємо, коли

сторнуємо за минулі періоди раніше нараховані відпускні та лікарняні (при здійсненні перерахунків за минулі періоди). При цьому сумові показники граф 15, 16 та 17 матимуть від’ємні значення. Такі ситуації можливі в разі уточнення даних, коли:

— працівник хворів у період відпустки (при несвоєчасному повідомленні роботодавця), коли фактично за дні хвороби нараховано відпускні;

— необхідно коригувати зарплату за дні хвороби, коли хворому працівнику наприкінці місяця за дні хвороби помилково нараховують зарплату (поширено в разі оплати виходячи з окладу).

Нагадаємо: раніше для додатка 4, що подається за періоди 2010 року, також використовувався аналогічний підхід (див.

Тему тижня «Виправлення помилок у пенсійному додатку 4» // «БТ», 2010, № 16, с. 30).

 

Таблиця 7 (наявність підстав для обліку стажу) додатка 4

Новий статус Таблиці 7 — «додаткова»

. Як і для Таблиці 5, для Таблиці 7 передбачено додатковий статус — «додаткова». Її подає роботодавець, якщо в додатку 4 за будь-який звітний період не було зазначено застраховану особу, дані про яку повинні потрапити до Таблиці 7. Звіт за минулий період у складі титульного аркуша і Таблиці 7 зі статусом «додаткова» слід подавати разом зі звітом за поточний звітний період (оновлений п. 5.6 Порядку № 22-2).

Змінені показники

. У Таблиці 7 дещо видозмінилася таблична частина. Так, вилучено реквізити «12. Варіант необхідної одиниці виміру та фактична тривалість спецстажу за кодом підстави» і «15. Кількість нормо-змін». Також зверніть увагу на «косметичну» зміну назв граф 12 (яка мала номер 13), 13 (була — 14) і 14 (була — 16).

 

Новий Додаток 7

Коли подаємо

. Згідно з новим п. 3.7 Порядку № 22-2 роботодавці — юридичні та фізичні особи, а також ФОП і самозайняті особи обов'язково подають новий додаток 7 до Порядку № 22-2 « Звіт про настання нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання» при настанні нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання із застрахованою особою, у тому числі з фізичною особою, яка обрала спрощену систему оподаткування, або членом сім'ї, який бере участь у здійсненні підприємницької діяльності.

Подавати цей звіт потрібно

протягом двох робочих днів після настання страхового випадку з такими особами.

Якщо нещасних випадків не було, додаток 7 не подається.

Новий додаток 7, на наш погляд, слід подавати у дводенний строк щодо нещасних випадків, які сталися після набуття чинності

постановою № 18-1, тобто після 1 серпня.

Правила заповнення

. Додаток складається з титульного аркуша та однієї Таблиці. Таблиця заповнюється окремо на кожного працівника, з яким стався нещасний випадок.

У додатку 7 відображають дані про розрахунковий період, за який обчислюють середню зарплату, суму виплат, що включаються до розрахунку для нарахування виплат, і проставляють позначку про сплату ЄВС. При цьому кількість календарних днів, не відпрацьованих з поважної причини, а також виплати за такі дні не включаються. Поважними причинами, як і для розрахунку звичайних лікарняних, є:

— тимчасова непрацездатність;

— відпустка по вагітності та пологах;

— відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком.

На жаль, докладних інструкцій щодо заповнення додатка 7 немає. У

Порядку № 22-2 є лише п. 4.17, де зазначено, що роботодавці в додатку 7 указують розрахунковий період, за який обчислюється середня заробітна плата (дохід) для розрахунку страхових виплат. У загальному випадку розрахунковий період відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.01 р. № 1266, — це останні 6 календарних місяців перед місяцем настання нещасного випадку. Тому логічно, щоб у додатку 7 у табличній частині роботодавець зазначив місяці розрахункового періоду та нараховані в них суми, на підставі яких він розраховує працівнику виплати у зв'язку з настанням нещасного випадку на виробництві.

Однак працівники ПФУ вказують на те, що у додаток 7 необхідно включати лише дані, необхідні для розрахунку страхових виплат за той місяць (місяці) розрахункового періоду,

за який (які) на момент настання страхового випадку (нещасного випадку або професійного захворювання) не подано додаток 4 до Порядку № 22-2 . Якщо ж додаток 4 за всі місяці розрахункового періоду подано, то додаток 7 подати також потрібно, але до нього потрібно включити інформацію, якої більше ніде не немає (наприклад, назва професії, точна дата періоду трудових відносин (у разі якщо не було подано вчасно Таблицю 5 тощо)). Докладніше див. консультацію в Пошті тижня «Подаємо новий пенсійний звіт — додаток 7» на с. 46 цього номера.

Відповідальність

. Відповідальність за неподання додатка 7 така сама, які і для щомісячного додатка 4*. Так, за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою додатка 7 до роботодавця орган ПФУ застосовує штраф у розмірі 170 грн. (п. 4 ч. 11 ст. 25 Закону про ЄВС; п.п. 7.2.4 Інструкції № 21-5). Крім того, згідно зі ст. 1651 КУпАП на посадових осіб підприємств може бути накладено адмінштраф від 340 до 510 грн. (за повторне протягом року порушення — від 510 до 680 грн.).

* Докладно про перевірки та відповідальність щодо ЄВС читайте в Темі тижня «Перевірки соцфондів з 2011 року» // «БТ», 2011, № 16, с. 33.

 

Документи та скорочення статті

КЗпП

— Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

КУпАП

— Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Закон про ЄВС

— Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI.

Постанова № 18-1

— постанова правління Пенсійного фонду України «Про затвердження Змін до Порядку формування та подання страхувальниками звіту про суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 23.06.11 р. № 18-1 (наведено в додатку «Документи» цього номера).

Порядок № 22-2

— Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою правління ПФУ від 08.10.10 р. № 22-2 (текст див. у «БТ», 2011, № 6, с. 25).

Інструкція № 21-5

— Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджена постановою правління ПФУ від 27.09.10 р. № 21-5.

ПФУ

— Пенсійний фонд України.

ЄВС

— єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

ЦП-договір

— договір цивільно-правового характеру.

ФОП

— фізична особа — підприємець.

КТН

— код типу нарахувань.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі