Теми статей
Обрати теми

Відпустку без збереження зарплати за ст. 25 і 26 Закону про відпустки виключаємо при розрахунку середньої зарплати

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Відпустку без збереження зарплати за ст. 25 і 26 Закону
про відпустки виключаємо при розрахунку середньої зарплати

 

До розрахункового періоду працівника, який є пенсіонером, потрапила надана йому на підставі ст. 25 Закону про відпустки* відпустка за свій рахунок тривалістю 30 календарних днів. Як розрахувати відпускні в такому разі?

(м. Харків)

 

Відпустки без збереження заробітної плати, надані згідно зі

ст. 25 і 26 Закону про відпустки, уключаються до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку (п. 4 частини першої ст. 9 Закону про відпустки). Не вплине надання такої відпустки й на право отримати відпустку «на дітей» і «чорнобильську» відпустку, оскільки ці види відпусток надаються незалежно від тривалості відпрацьованого працівником часу в календарному році. А от щорічні додаткові відпустки за важкі чи особливі умови праці залежать від відпрацьованого працівником часу в таких умовах, і тому перебування у відпустці «за свій рахунок» не включається до стажу для їх надання.

Тепер про розрахунок відпускних. Відповідно до

абзацу шостого п. 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100, час, протягом якого працівники згідно з чинним законодавством або з інших поважних причин не працювали і за ними не зберігався заробіток або зберігався частково, виключається з розрахункового періоду. Із цього випливає таке: якщо випадок невиходу на роботу без збереження заробітку передбачено чинним законодавством, то такий період виключається з розрахунку. Надання відпустки «за свій рахунок» на підставі ст. 25 і ст. 26 Закону про відпустки якраз і є законодавчо передбаченим періодом, коли працівник не працював і за ним не зберігався заробіток. Тому дні такої відпустки виключаємо при розрахунку середнього заробітку.

Зверніть увагу: раніше працівники Мінпраці вважали, що дні відпустки, надані на підставі

ст. 26 Закону про відпустки, не виключаються з розрахункового періоду (див., наприклад, лист від 28.07.08 р. № 3144/0/10-08/13). Але останнім часом вони змінили свою думку на протилежну, про що свідчать консультації в газеті «Праця і зарплата» (2010, № 13, с. 12; 2011, № 15, с. 13).

Приклад.

Працівник-пенсіонер іде у відпустку з 1 серпня 2011 року. При цьому з 1 по 30 березня 2011 року він перебував у неоплачуваній відпустці, наданій згідно зі ст. 25 Закону про відпустки. Розрахунковим періодом є 01.08.10 р. — 31.07.11 р. Сума виплат, нарахованих за розрахунковий період, що враховуються для розрахунку відпускних, становить 49500 грн.

Розрахуємо середню зарплату для оплати днів відпустки:

img 1 

Якщо ж відпустку «за свій рахунок» працівнику надано

понад тривалість, передбачену ст. 25 і ст. 26 Закону про відпустки, то оскільки такі дні відпустки «за свій рахунок» надано незаконно, вони не виключаються з розрахунку. Докладніше про це читайте в Пошті тижня «Дні незаконно наданої працівнику відпустки за свій рахунок не виключаються з розрахункового періоду при розрахунку відпускних» // «БТ», 2009, № 42, с. 46.

Пам'ятайте!

Надання відпустки без збереження зарплати більшої тривалості, ніж передбачено у ст. 25 і 26 Закону про відпустки, є порушенням трудового законодавства, навіть якщо її надали за обопільною згодою сторін. За ці дії роботодавця перевіряючі з інспекції з праці можуть притягти до адміністративної відповідальності за порушення трудового законодавства. Докладніше про перевірки читайте в Темі тижня «Перевірки інспекцій з праці» //«БТ», 2010, № 38, с. 38, а також див. ком. до листа Мінпраці від 17.06.11 р. № 190/13/116-11«Відповідальність роботодавця при встановленні неповного робочого часу та в разі ненадання відпусток» // «БТ», 2011, № 30, с.11 .

 

Вікторія ЗМІЄНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі