Теми статей
Обрати теми

Про право на матеріальне забезпечення осіб, які обрали спрощену систему оподаткування

Редакція БТ
Лист від 22.07.2011 р. № 7475/0/14-11/18

ДОПОМОГИ З ФТВП ДЛЯ ПІДПРИЄМЦІВ:

добровільно застрахований підприємець має сплатити внески вчасно

 

Лист Міністерства соціальної політики України від 22.07.11 р. № 7475/0/14-11/18

«Про право на матеріальне забезпечення осіб, які обрали спрощену систему оподаткування»

 

Документ, що коментується, наведено у додатку «Документи»

 

У

листі, що коментується, Мінсоцполітики розповіло, за яких умов зможе отримати допомогу з ФТВП підприємець, зареєстрований добровільним платником єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі — ЄВС).

Мінсоцполітики, як і ФТВП*, вважає, що з 2011 року підприємці-єдиноподатники не зможуть отримати допомогу з ФТВП, якщо не будуть добровільними платниками. Крім того, Мінсоцполітики так само, як ФТВП, вважає, що навіть уклавши договір про добровільне страхування і будучи при цьому з дня його укладення застрахованою особою, підприємець не матиме права на страхові виплати за страховим випадком, що стався до сплати ЄВС. Підстава — не виконано умову про сплату страхових внесків до ФТВП, передбачену

ч. 2 ст. 4 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленим народженням та похованням» від 18.01.01 р. № 2240-III.

* Див., наприклад, листи від 11.04. 11 р. № 01-06-835 (ком. у «БТ», 2011, № 22, с. 5), від 12.03. 11 р. № 01-16-489 і від 03.03. 11 р. № 01-16-371(ком. у «БТ», 2011, № 12, с. 9).

Однак сьогодні з цієї норми Мінсоцполітики робить дещо інші висновки, ніж раніше ФТВП*. І ці висновки враховують те, що на момент настання страхового випадку ще може не настати граничний строк для сплати ЄВС, і тому черговий платіж підприємець просто ще не сплатить.

На сьогодні Мінсоцполітики вважає, що

підприємець як добровільний платник зможе отримати допомогу з ФТВП за таких умов:

по-перше, має бути

укладено з ПФУ договір про добровільну участь у страхуванні на випадок тимчасової непрацездатності;

по-друге, має бути

сплачено ЄВС. Причому якщо платіж з ЄВС до настання страхового випадку не сплачено через те, що ще не настав строк для сплати, підприємець усе одно має право на отримання допомоги, але отримає її лише після сплати ЄВС у законодавчо встановлений строк (до 20 числа місяця, наступного за місяцем, за який ЄВС сплачується). А от якщо строк сплати прострочено, то на виплати підприємець не може розраховувати.

До речі, раніше Мінсоцполітики в

листі від 18.04.11 р. № 4068/0/14-11/18 зазначало, що виплата допомог «здійснюється за умови сплати страхового внеску (єдиного внеску) до настання страхового випадку». І все. Жодних уточнень, які б допускали можливість отримання допомоги за умови подальшої сплати платежу з ЄВС у законодавчо передбачені строки, не було. Ми з таким підходом ФТВП та Мінсоцполітики не погоджувалися (див. коментарі у «БТ», 2011, № 22, с. 5, № 12, с. 9).

Приємно, що в

листі, який коментується, Мінсоцполітики врахувало всі нюанси добровільного страхування на випадок непрацездатності та стало на бік підприємців. Отже, на сьогодні, ледве закашлявши, підприємцю не доведеться стрімголов бігти і сплачувати черговий платіж ЄВС, щоб при зверненні до ФТВП не отримати відмову у виплаті допомоги.

Сподіваємося, що ФТВП прислухається до думки Мінсоцполітики та використовуватиме

лист, що коментується, у своїй роботі.

 

 

Міністерство соціальної політики України

Щодо права на матеріальне забезпечення особам, які обрали спрощену систему оподаткування

Лист від 22 липня 2011 року № 7475/0/14-11/18

 

<…>

У разі, якщо добровільно застрахована особа сплачувала єдиний податок до кінця 2010 року і в січні 2011 року до настання страхового випадку уклала Договір про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, зокрема у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням (далі — Договір), через сплату єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в порядку, встановленому законодавством, то така особа, у разі настання у неї в січні 2011 року страхового випадку, має право на матеріальне забезпечення, оскільки у цей період не переривала підприємницьку діяльність та вважається такою, що не переривала участі у страхуванні.

При розрахунку страхових виплат у такому випадку в розрахунковий період увійдуть лише місяці 2010 року, а середньоденний дохід обчислюється відповідно до пункту 19 Порядку*.

У разі, якщо добровільно застрахована особа сплачувала єдиний податок до кінця 2010 року, але через неволодіння інформацією про зміну законодавства або з інших причин уклала Договір в лютому чи в наступних місяцях 2011 року (до настання страхового випадку), то період із січня до місяця укладання договору є перервою у страхуванні. Оскільки в цей період особа не була застрахованою на добровільних засадах, що передбачено законодавством, але підприємницьку діяльність не припиняла, то місяці без сплати внесків з розрахункового періоду виключаються.

У такому випадку в розрахунковий період увійдуть місяці 2010 року, за які відрахування на соціальне страхування здійснювалося з єдиного податку, та місяці 2011 року з місяця укладання Договору.

Середньоденний дохід, з якого призначаються страхові виплати за страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, у такому випадку обчислюватиметься шляхом ділення суми доходу, розрахованого з урахуванням пункту 19 Порядку (місячний дохід розраховується як розмір єдиного податку за розрахунковий період, що сплачувала особа, помножений на відсоток суми встановленого розміру податку, що перераховано до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та поділений на розмір страхового внеску на страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням та доходу, з якого сплачуються внески (єдиний внесок)), на кількість календарних днів у розрахунковому періоді.

Відповідно до статті 983 Цивільного кодексу України договір страхування набирає чинності з моменту внесення страхувальником першого страхового платежу, якщо інше не встановлено Договором.

Відповідно до частини четвертої статті 10 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», пункту 5.3 Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску па загальнообов'язкове державне, соціальне страхування, затвердженої правлінням Пенсійного фонду України 27.09.2010 р. № 21-5, <…>, а також пункту 6.1 Договору, він набирає чинності з дня його підписання і діє до повного виконання сторонами взятих відповідно до договору зобов'язань. Отже, з дня укладання Договору особа вважається застрахованою.

Якщо до січня 2011 року особа не брала участі у цьому виді страхування, а Договір уклала в 2011 році, то у разі настання страхового випадку, який стався до сплати єдиного внеску, особа не матиме права на страхові виплати, оскільки не буде виконуватися норма частини другої статті 4 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням», відповідно до якої особи, які не підлягають загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, мають право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за цим Законом за умови сплати страхових внесків до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Отже, якщо єдиний внесок не сплачений і строк його сплати відповідно до законодавства не настав, до сплати єдиного внеску матеріальне забезпечення не надається. Після сплати єдиного внеску особа матиме право на матеріальне забезпечення за страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, розмір якого визначатиметься відповідно до пункту 14 Порядку.

Так, наприклад, особа уклала договір про добровільну участь 4 березня 2011 року, сплатила єдиний внесок за березень 2011 року з розміру мінімальної заробітної плати (941 грн.) 14 квітня 2011 року у сумі 344,41 грн., а страховий випадок (вагітність та пологи) у неї настав 16 березня 2011 року.

У цьому разі необхідно визначити частину доходу, яка припадає на розрахунковий період:

941 грн. : 31 к. д. х 12 к. д. = 364,20 грн.

Отже, середньоденний розмір допомоги та суму допомоги по вагітності та пологах буде розраховано наступним чином:

364,20 грн. : 12 к.д. х 126 к. д. = 3824,10 грн.

Для призначення матеріального забезпечення добровільно застрахована особа звертається до робочого органу відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності за місцем проживання із заявою на призначення певного виду допомоги, надає листок непрацездатності та документи, передбачені

Порядком страхування осіб на добровільних засадах за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, затвердженим постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 02.06.2005 р. № 62, в частині, що не суперечить нормам Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування». Крім цього, такій особі необхідно надати Договір та підтвердження сплати єдиного внеску за розрахунковий період та за місяць, в якому настав страховий випадок.

У разі несплати особою єдиного внеску у встановлений законодавством строк вона не матиме право на матеріальне забезпечення

за страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням.

<…>

 

Перший заступник міністра В. НАДРАГА

 

* Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.01 р. № 1266. —

Прим. ред.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі