Теми статей
Обрати теми

Звітність до ФТВП електронкою: ФТВП розробив порядок подання

Редакція БТ
Стаття

ЗВІТНІСТЬ ДО ФТВП ЕЛЕКТРОНКОЮ:

ФТВП розробив порядок подання

 

Із запровадженням ЄВС змінився не лише порядок виплати допомог із ФТВП, а й форми звітності. У зв'язку з цим Фонд розробив нові правила подання звітності в електронній формі.

Аналізу нового порядку присвячено сьогоднішню статтю.

Вікторія ЗМІЄНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Основні положення

ФТВП своєю

постановою № 23 затвердив Порядок № 23. Цей Порядок визначає загальні принципи організації інформаційного обміну при поданні страхувальниками електронних документів до ФТВП з використанням електронного цифрового підпису та поширюється на Виконавчу дирекцію ФТВП, усі її робочі органи та страхувальників (підприємства та фізичних осіб — підприємців), які подають в електронній формі звітні документи до ФТВП.

У зв'язку з прийняттям

Порядку № 23 скасовано чинну до цього постанову № 7 (п. 3 постанови № 23).

Постанова № 23

набрала чинності з дня офіційного опублікування — з 19 серпня 2011 року (опубліковано в бюлетені «Офіційний вісник України від 19.08.11 р. № 61).

 

Види звітів, що подаються електронкою

Згідно з

п. 1.3 Порядку № 23 подати до ФТВП в електронному вигляді можна такі форми:

1) звіт за формою

Ф4-ФСС з ТВП — «Звіт страхувальника по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» (додаток 1 до Порядку № 4);

2) звіт за формою

Ф14-ФСС з ТВП — «Звіт страхувальника про путівки на санаторно-курортне лікування та путівки до дитячих закладів оздоровлення» (додаток 2 до Порядку № 4);

3)

заява-розрахунок (додаток до Порядку № 26).

Можливість подання в електронній формі звітів за формою Ф4-ФСС з ТВП та формою Ф14-ФСС з ТВП передбачено в

п. 3.2 Порядку № 4. Про порядок заповнення цих форм читайте у статті «Нова звітність з ФТВП: заповнюємо та подаємо» // «БТ», 2011, № 15, с. 25.

А про подання електронкою заяви-розрахунку ФТВП зазначав ще у своєму

листі від 04.03.11 р. № 01-16-387 // «БТ», 2011, № 13, с. 4. Порядок заповнення цього документа див. у статті «Новий порядок виплати лікарняних та інших допомог з ФТВП з 2011 року» // «БТ», 2011, № 8, с. 16.

Відразу зауважимо: відповідно до

п. 3.1 Порядку № 23 спосіб подання документа визначається страхувальником на добровільних засадах. Таким чином, подання документа в електронному вигляді є добровільним рішенням, а не обов'язком страхувальника. Якщо подано електронний документ згідно з Порядком № 23, то документ на папері не подається.

Електронні документи

з обов'язковими реквізитами, у тому числі з ЕЦП страхувальника (його посадових осіб), сформовані та подані відповідно до Порядку № 23, відповідно до законодавства є оригіналами. Вони мають юридичну силу, повинні зберігатися протягом строку, установленого законодавством для відповідних документів на папері (пп. 3.2 і 7.2 Порядку № 23).

Для створення електронних документів страхувальник має використовувати спеціалізоване програмне забезпечення, про яке ФТВП інформує на своєму офіційному сайті (

www.fse.gov.ua). Як і для звітності з ЄВС, для звітів до ФТВП буде розроблено безкоштовне програмне забезпечення (п. 4.4 Порядку № 23).

 

Порядок подання та прийняття звітів

Страхувальник надсилає до ФТВП звітні форми в електронному вигляді через автоматизовану інформаційну систему прийняття електронних документів ФТВП за допомогою засобів телекомунікаційного зв'язку загального користування. Для цього

між ФТВП та страхувальником укладається договір.

Також страхувальник може використовувати

послуги посередника. Взаємовідносини з посередником прописано в розділі VI Порядку № 23.

На офіційному веб-сайті ФТВП (

www.fse.gov.ua) оприлюднюватиме інформацію з приводу звітів, що подаються в електронному вигляді (п. 3.3 Порядку № 23), зокрема:

— уніфікований формат;

— форми електронних документів в уніфікованому форматі;

— перелік форм електронних документів, щодо яких передбачено можливість подання в електронному вигляді;

— інформацію про включення посередників до системи електронного документообігу ФТВП;

— іншу інформацію про функціонування системи електронного документообігу (наприклад, про програмне забезпечення, що може використовуватися для створення електронних документів).

На сформований документ страхувальник

накладає ЕЦП посадових осіб у послідовності, наведеній у таблиці нижче.

 

Послідовність накладення ЕЦП на електронний документ

підприємством

фізичною особою — підприємцем

за наявності посади бухгалтера

за відсутності посади бухгалтера

Перший — ЕЦП головного бухгалтера (бухгалтера);
другий — ЕЦП керівника (директора);
третій — ЕЦП, що є аналогом відбитку печатки страхувальника

Перший — ЕЦП керівника (директора);
другий — ЕЦП, що є аналогом відбитку печатки страхувальника

Перший — ЕЦП фізичної особи — підприємця;
другий — ЕЦП, що є аналогом відбитку печатки страхувальника (за наявності)

 

Строк для подання звітних

форм Ф4-ФСС з ТВП, Ф14-ФСС з ТВП та заяви-розрахунку в електронній формі той самий, що і для документів на паперових носіях. Нагадаємо їх:

— форми Ф 4-ФСС з ТВП та Ф14-ФСС з ТВП подають не пізніше

20 числа наступного за звітним періодом місяця (п. 4.1 Порядку № 4);

— для заяви-розрахунку строк подання не встановлено, але його складають і подають у міру нарахування допомог працівникам, які хворіють.

Прийняття

від страхувальників електронних документів здійснюється цілодобово, а обробку ФТВП здійснює з 9:00 до 17:00 щоденно, крім вихідних, святкових та неробочих днів.

При поданні електронної звітності страхувальнику надсилаються три квитанції:

перша квитанція

— після отримання звіту ФТВП (при використанні посередника перша квитанція надсилається не страхувальнику, а посереднику);

друга квитанція

— після перевірки цілісності документа, накладення на нього ЕЦП, перевірки на наявність вірусів та арифметичних і методологічних помилок. Якщо при перевірці виявлено від’ємний результат параметрів, що перевіряються, то у другій квитанції вказується про неприйняття звіту і причини;

третя квитанція

— після перевірки та прийняття Фондом електронного звіту.

При цьому датою подання електронного документа вважається дата, зафіксована в першій квитанції, за якою отримано третю квитанцію. Якщо за першою квитанцією немає третьої квитанції з повідомленням про прийняття, то звіт не вважається прийнятим.

 

Документи та скорочення статті

Постанова № 23

— постанова правління ФТВП «Про затвердження Порядку подання страхувальниками електронних документів до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності» від 27.04.11 р. № 23 (див. додаток «Документи» цього номера).

Порядок № 23

— Порядок подання страхувальниками електронних документів до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджений постановою правління ФТВП від 27.04.11 р. № 23.

Постанова № 7

— постанова правління ФТВП «Про затвердження Тимчасового порядку формування та прийняття звітів по коштах Фонду за формою Ф4-ФСС з ТВП на магнітних носіях» від 03.03.06 р. № 7.

Порядок № 26

— Порядок фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджений постановою правління ФТВП від 22.12.10 р. № 26.

Порядок № 4

— Порядок формування та подання страхувальниками звітності по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, затверджений постановою правління ФТВП від 18.01.11 р. № 4.

ЄВС

— єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

ФТВП

— Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

ЕЦП

— електронний цифровий підпис.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі