Теми статей
Обрати теми

Які дозволи необхідно отримати при використанні води із власної свердловини

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Які дозволи необхідно отримати при використанні води
із власної свердловини

 

На території підприємства знаходиться свердловина, з якої вода використовується в господарській діяльності. Які дозволи необхідно отримати для облаштування свердловини?

 

Дозвіл на спецводокористування

. Відповідно до ст. 48 Водного кодексу України (далі — ВКУ) забір води з водних об’єктів із застосуванням споруд або технічних пристроїв належать до спеціального водокористування, яке відповідно до ст. 49 ВКУ здійснюється на підставі дозволу на спеціальне водокористування. А тому суб’єкти господарювання, які видобувають воду із свердловини, мають отримати дозвіл на спеціальне водокористування.

Такі дозволи видаються водокористувачам відповідно до

ст. 49 ВКУ:

1) державними органами охорони навколишнього природного середовища —

при використанні води водних об’єктів загальнодержавного значення;

2) Верховною Радою АР Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими радами за погодженням з державними органами охорони навколишнього природного середовища —

у разі використанні води водних об’єктів місцевого значення.

Видаються такі дозволи за клопотанням водокористувачів з обґрунтуванням потреби у воді, яке погоджується (у разі використання підземних вод) з Державною геологічною службою або дочірніми підприємствами НАК «Надра України». Відповідно до

п. 7 Порядку № 321 видача дозволів та погодження клопотань здійснюються безоплатно* .

* У дозволі на спеціальне водокористування, зокрема, вказуються термін його дії (від 3 до 25 років) та ліміт забору води. У разі настання маловоддя ці ліміти можуть бути зменшені спеціально уповноваженими державними органами без коригування дозволу на спеціальне водокористування.

Дозвіл на користування надрами

. Крім дозволів на спеціальне водокористування, використовуючи воду із свердловини, суб’єкт господарювання має також отримувати спеціальний дозвіл на користування надрами (далі — спеціальний дозвіл). Порядок видачі таких спеціальних дозволів щорічно встановлюється Кабміном відповідною постановою, тому дещо відрізняється кожного року. На 2011 рік такий порядок затверджений постановою КМУ від 30.05.11 р.
№ 615
.

При цьому відповідно до

ст. 23 Кодексу України про надра (далі — Кодекс про надра) землевласники і землекористувачі в межах наданих їм земельних ділянок мають право без спеціальних дозволів та гірничого відводу видобувати підземні води для власних господарсько-побутових потреб, нецентралізованого та централізованого (крім виробництва фасованої питної води) господарсько-питного водопостачання, за умови що продуктивність водозаборів підземних вод не перевищує 300 куб. метрів на добу.

Тобто отримувати такий спеціальний дозвіл мають лише суб’єкти господарювання, які не підпадають під дію

ст. 23 Кодексу про надра, зокрема, якщо продуктивність водозаборів підземних вод перевищує 300 куб. метрів на добу.

За видачу спеціальних дозволів на користування надрами справляється відповідний збір, який не входить до системи оподаткування і стягується відповідно до

ст. 34 Кодексу про надра. При цьому розмір збору (плати) за надання спеціальних дозволів на користування надрами, визначатиметься Кабміном за результатами аукціону, а у разі надання дозволу без проведення аукціону, розмір такого збору буде розраховуватися виходячи з початкової ціни продажу такого дозволу на аукціоні.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі