Теми статей
Обрати теми

Про надання роз'яснення

Редакція БТ
Лист від 20.10.2011 р. № 307/13/133-11

ВІДПУСТКА «НА ДІТЕЙ»

не надається за календарний рік
улаштування на роботу
та в період інших соціальних відпусток

 

Лист Міністерства соціальної політики України від 20.10.11 р. № 307/13/133-11

«Про надання роз'яснення»

 

У листі, що коментується, Мінсоцполітики роз'яснило особливості надання відпустки «на дітей» за календарний рік, в якому працівника прийнято на роботу, а також у разі перебування працівниці у відпустках по вагітності та пологах і для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного (шестирічного) віку.

Відпустка «на дітей» за рік улаштування на роботу. Мінсоцполітики зауважило, що ст. 24 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) передбачено виплату грошової компенсації при звільненні за всі невикористані дні додаткової відпустки працівникам, які мають дітей.

При цьому додаткова відпустка «на дітей» є соціальною відпусткою та не належить до щорічних відпусток. Тому вона надається повної тривалості в будь-який час протягом календарного року незалежно від відпрацьованого часу й дати народження дитини — до чи після. Аналогічне роз'яснення Мінпраці надавало в листі від 19.02.10 р. № 48/13/116-10 («БТ», 2010, № 17, с. 7).

Із цього Мінсоцполітики робить висновок, що в разі звільнення компенсацію за невикористані дні такої відпустки має бути виплачено роботодавцем за місцем роботи, з якої звільняється працівник. Аналогічне роз'яснення Мінпраці із цього приводу міститься в листі від 03.03.07 р. № 58/06/186-07 («БТ», 2007, № 17, с. 10).

Приклад 1. 21 листопада 2011 року звільнилася працівниця, яка має право на відпустку «на дітей» тривалістю 10 календарних днів. Відпустку за 2011 рік вона не використала. При звільненні роботодавець виплачує працівниці компенсацію за всі невикористані 10 днів відпустки «на дітей».

На продовження висновку Мінсоцполітики зауважимо, що на новому місці роботи така працівниця уже не має права на відпустку «на дітей» за цей рік. Причому з'ясовувати, було фактично надано відпустку чи виплачено компенсацію за попереднім місцем роботи, на наш погляд, новий роботодавець не зобов'язаний.

Приклад 2. На продовження прикладу 1 припустимо, що працівниця працевлаштувалася за новим місцем роботи 1 грудня 2011 року. Новий роботодавець не надає їй відпустку «на дітей» за 2011 рік.

А от якщо ж на роботу приймається працівник, який у поточному році ніде не працював, то новий роботодавець має надати йому додаткову відпустку «на дітей» за наявності на те підстав.

Приклад 3. На продовження прикладу 1 припустимо, що працівниця працевлаштувалася за новим місцем роботи 11 січня 2012 року. Новий роботодавець за 2012 рік надає їй відпустку «на дітей», оскільки в цьому році працівниця ніде не працювала (звільнена з попереднього місця роботи 21.11.11 р.) і відпустку чи компенсацію отримати не могла.

Відпустка «на дітей» у період інших соціальних відпусток. Мінсоцполітики в листі, що коментується, роз'яснюючи питання про право на отримання відпустки «на дітей» у період перебування працівниці у відпустках у зв'язку з вагітністю та пологами і для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (на підставі медичного висновку — до 6 років), зазначає дві умови, що дають право на отримання такої відпустки, що випливають зі ст. 19 Закону про відпустки:

умова 1 — особа має потрапити до категорії осіб, які мають право на таку відпустку;

умова 2 особа, яка має право на таку відпустку, має працювати, тобто виконувати свої трудові обов'язки. Тому жінці недостатньо мати двох дітей віком до 15 років чи бути одинокою матір'ю тощо (умова 1), для того щоб претендувати на відпустку «на дітей», вона має ще й працювати (умова 2).

Крім викладеного вище, Мінсоцполітики в листі, що коментується, вказує: перебуваючи в соціальній відпустці (по вагітності та пологах або для догляду за дитиною), жінка не має права на соціальну додаткову відпустку «на дітей». Але таке право у працівниці настане після фактичного її виходу на роботу.

На наш погляд, це не завжди правильно. Так, якщо жінка, перебуваючи у відпустці для догляду до трьох років, працює в режимі неповного робочого часу або вдома, то вона має право на щорічну відпустку й на додаткову відпустку «на дітей», як усі інші фактично працюючі працівники. Вона фактично працює, а отже, виконується умова 2 для надання відпустки «на дітей». Крім того, за нею збережуться право на отримання допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Про це ішлося в Пошті тижня «Додаткова відпустка на дітей для матері чотирьох дітей» («БТ», 2008, № 43, с. 45).

Докладно тему надання відпустки «на дітей» ми розглянули у статті «Відпустка на дітей: тривалість, підстави та порядок надання» // «БТ», 2010, № 21, с. 18.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі