Теми статей
Обрати теми

Про включення до податкової знижки частини процентів, сплачених за користування іпотечним житловим кредитом

Редакція БТ
Лист від 13.10.2011 р. № 48/4/17-1110

ПРОЦЕНТИ ЗА ІПОТЕЧНИМ КРЕДИТОМ

фізична особа включає
до податкової знижки лише
 після закінчення будівництва житла

 

Лист Державної податкової служби України від 13.10.11 р. № 48/4/17-1110

«Про включення до податкової знижки частини процентів, сплачених за користування іпотечним житловим кредитом»

 

Наближається до закінчення звітний 2011 рік, а тому саме час фізичним особам починати замислюватися про право на декларування податкової знижки (аналог колишнього податкового кредиту). У сьогоднішньому листі ДПСУ розглядає нюанси включення до податкової знижки частини суми процентів, сплачених за користування іпотечним кредитом, у тих випадках, коли кошти іпотечного кредиту використано не на придбання житла, а на його будівництво.

Відповідно до п. 175.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) платник може включити до податкового кредиту фактично сплачену у звітному році суму процентів за користування іпотечним житловим кредитом. При цьому таке право виникає в разі, якщо за рахунок іпотечного житлового кредиту будується або купується житловий будинок (квартира, кімната), визначений платником податків як його основне місце проживання, зокрема згідно з позначкою в паспорті про реєстрацію за місцезнаходженням такого житла.

Раніше в Законі України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.03 р. № 889-IV також зазначалося, що житловий будинок (квартиру, кімнату), який придбавається чи будується, має бути визначено платником як його основне місце проживання. Далі ДПАУ вже на рівні листів роз'яснювала, що таке «визначення» має підтверджуватися реєстрацією (пропискою) за адресою житла, що придбавається (будується) (див., наприклад, листи ДПАУ від 15.05.07 р. № 9590/7/17-0717, від 09.04.09 р. № 7530/7/17-0717).

Сьогодні вимогу про реєстрацію місця проживання платника за адресою нерухомості, що придбавається, прямо передбачено ПКУ. Оскільки в разі будівництва житлового будинку реєстрація місця проживання можлива тільки після введення об'єкта в експлуатацію, тобто після закінчення будівництва, законодавці прописали в ПКУ особливі правила для цього випадку.

По-перше , згідно з п. 175.4 ПКУ право на включення до податкової знижки суми іпотечних процентів надається платнику податків за одним іпотечним кредитом протягом 10 послідовних календарних років починаючи з року, в якому:

— об'єкт житлової іпотеки придбавається;

побудований об'єкт житлової іпотеки переходить у власність платника податків та починає використовуватися як основне місце проживання.

По-друге , згідно з абз. 2 п. 175.2 ПКУ в разі, якщо будинок (квартиру, кімнату) побудовано за рахунок іпотечного житлового кредиту, частину суми процентів, що включається до податкової знижки платника податків — позичальника іпотечного житлового кредиту, нараховану в перший рік погашення такого кредиту, може бути включено до податкової знижки за результатами звітного податкового року, в якому побудований об'єкт житлової іпотеки переходить у власність платника податків та починає використовуватися як основне місце проживання, з послідовним перенесенням права на включення до податкової знижки наступних щорічних фактично сплачених платником податків сум процентів протягом передбаченого п. 175.4 ПКУ строку дії права на включення частини таких процентів до податкової знижки. При цьому загальний розмір частини суми процентів, дозволених для включення до податкової знижки, дорівнює добутку суми процентів, фактично сплачених платником податків — позичальником протягом відповідного звітного податкового року, що враховується в погашення, та коефіцієнта, який ураховує мінімальну площу житла для визначення податкової знижки, розрахованого відповідно до п. 175.3 ПКУ.

Пояснимо вимоги ПКУ на прикладі. Платник податків у 2011 році узяв кредит на будівництво житла. Житло побудовано та введено в експлуатацію з реєстрацією основного місця проживання платника за цією адресою у 2014 році. Відповідно вперше декларувати податкову знижку як суму сплачених процентів за іпотечним кредитом платник зможе за підсумками 2014 року. При цьому до податкової знижки за цей рік він уключить суму процентів, фактично сплачених у 2011 році. Потім при декларуванні доходів за 2015 рік до податкової знижки платник уключить суму процентів, фактично сплачену в 2012 році, і так далі протягом 10 років. І тут не варто забувати, що сума процентів, яку можна включити до податкового кредиту, визначається з урахуванням коефіцієнта, що враховує мінімальну площу житла (100 кв. м).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі