Теми статей
Обрати теми

Працевлаштування інвалідів: виконуємо норматив

Редакція БТ
Стаття

ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ ІНВАЛІДІВ:

виконуємо норматив

 

Уже невдовзі закінчиться 2011 рік, тому настав час нагадати про необхідність виконання нормативу робочих місць щодо працевлаштування інвалідів. У сьогоднішній статті розповімо, як та коли потрібно реєструватися у Фонді інвалідів, як правильно розрахувати потрібні показники та заповнити відповідний звіт.

Яна ІНДЮХОВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Коли та як потрібно реєструватися у Фонді інвалідів

Відповідно до ст. 19 Закону про соцзахист інвалідів роботодавці (юридичні особи, фізичні особи, які використовують найману працю), в яких працює за основним місцем роботи від 8 та більше осіб, мають зареєструватися у Фонді соціального захисту інвалідів (далі — Фонд).

Роботодавці реєструються у відділеннях Фонду за місцем їх держреєстрації як юридичної особи або фізичних осіб — підприємців.

Механізм реєстрації у відділеннях Фонду визначається Порядком реєстрації.

Новостворені підприємства та ті підприємства, на яких кількість основних працівників збільшилася до 8 та більше осіб, стають на облік у Фонді до 1 лютого року, наступного за роком створення або збільшення кількості працюючих (абзац третій п. 3 Порядку реєстрації).

Процедура реєстрації є безкоштовною та здійснюється у два етапи:

1. Подання заяви. Роботодавці подають (надсилають рекомендованим листом) до відділення Фонду відповідну заяву за формою, затвердженою наказом Мінпраці від 14.03.07 р. № 98, та виписку або витяг з Єдиного держреєстру*. Підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій інвалідів, що повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів, подають також копію довідки про включення їх до реєстру неприбуткових установ, видану органом ДПС. Оригінали документів пред'являються при поданні заяви**. При відправленні заяви поштою копії документів засвідчуються нотаріально.

* Раніше замість виписки та витягу з Єдиного держреєстру надавали копію свідоцтва про держреєстрацію, але у зв'язку зі скасуваням свідоцтва (Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скасування свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи та фізичної особи — підприємця» від 07.04.11 р. № 3205-VI, ком. до нього «Скасовано свідоцтва про держреєстрацію: юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» // «БТ», 2011, № 20, с. 4) сьогодні надають інші підтверджуючі документи (зміни до Порядку реєстрації внесено постановою КМУ від 10.08.11 р. № 849). Водночас суб'єкти, зареєстровані до 07.05.2011, які після цієї дати не вносили зміни до Держреєстру, як і раніше, можуть подавати копію свідоцтва про державну реєстрацію (це підтверджує й Держкомпідприємництва в листі від 17.05.11 р. № 13663/7/29-1017).

** Документи, надіслані роботодавцем для проведення реєстрації, зберігаються у відділенні Фонду протягом трьох років після ліквідації або зміни місцезнаходження юридичної особи або місця реєстрації проживання фізичні особи — підприємця.

Якщо роботодавець має відокремлені підрозділи, він, крім заяви, виписки або витягу з Єдиного держреєстру (або копії свідоцтва про держреєстрацію) та довідки, надає відомості про такі підрозділи за формою згідно з Додатком до наказу Мінпраці від 10.02.07 р. № 42 .

2. Повідомлення про держреєстрацію. Відділення Фонду надсилає роботодавцю протягом 10 робочих днів після реєстрації рекомендованим листом повідомлення про його реєстрацію. Датою реєстрації вважається дата подання ним документів, а в разі відправлення їх поштою — дата на поштовому штемпелі.

Роботодавець, у якого змінилося найменування або місцезнаходження юридичної особи або прізвище, ім'я, по батькові чи місце реєстрації проживання фізичні особи — підприємця, подає заяву, виписку або витяг з Єдиного держреєстру та копію довідки протягом 10 робочих днів після держреєстрації змін до установчих документів юридичної особи або зміни прізвища, імені, по батькові фізичної особи — підприємця.

 

Загальна інформація про Звіт

Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів подається за формою № 10-ПІ (річна), затвердженою наказом Мінпраці від 10.02.07 р. № 42 (далі — Звіт).

Звіт зобов'язані подавати роботодавці — підприємства, установи та організації, у тому числі підприємства громадських організацій інвалідів, фізичні особи, які використовують найману працю, в яких працюють за основним місцем роботи від 8 та більше осіб (ст. 19 Закону про соцзахист інвалідів, п. 1 Порядку подання звіту, п. 1.1 Інструкції № 42). Кількість працівників визначається за показником середньооблікової кількості штатних працівників (СКШП) за звітний рік.

Звіт не подають:

1) відокремлені підрозділи юридичних осіб. Якщо підприємство має відокремлені підрозділи (філії), то воно подає один зведений звіт з урахуванням даних відокремлених підрозділів (п. 1.2 Інструкції № 42 та п. 3 Порядку подання звіту)***. Окремо реєструватися відокремленим підрозділам у відділеннях Фонду за своїм місцезнаходженням не потрібно (лист Фонду від 03.05.07 р. № 1/5-393). Одночасно до Фонду потрібно подати Перелік підприємств, що ввійшли до складу господарського об'єднання, та/або відокремлених підрозділів роботодавця, які мають відокремлені підрозділи (додаток до Інструкції № 42);

2) представництва іноземних компаній, що не є юридичними особами, оскільки вони не підпадають під суб'єктний склад згідно зі ст. 19 Закону про соцзахист інвалідів (п. 3 листа Фонду від 17.04.06 р. № 06ю-75/667);

3) фізичні особи та юридичні особи, якщо СКШП за рік менше 8.

*** Про це також ідеться в листі Фонду від 15.09.10 р. № 1/6-301/06.

Відповідно до п. 2 Порядку подання звіту роботодавці Звіт подають (надсилають рекомендованим листом) щороку до 1 березня (тобто останній день — 29 лютого 2012 року) до відділень Фонду, в яких їх зареєстровано. Водночас у самій формі Звіту фігурує дата «не пізніше 1 березня». Із листів Фонду від 27.04.10 р. № 1/6-69/03-01 і від 09.02.10 р. № 1/6-20/06 можна дійти висновку, що вони не заперечують проти подання Звіту 1 березня. Разом з тим, аргументи авторів листа не виглядають переконливими, тому рекомендуємо подати Звіт за 2011 рік не пізніше 29 лютого (середа).

Звернемо увагу, що до подання Звіту потрібно зареєструватися у Фонді відповідно до Порядку реєстрації. Це потрібно зробити до 1 лютого року, наступного за роком створення або збільшення кількості працюючих до 8 осіб.

 

Заповнення Звіту

Заповнення Звіту не викличе особливих труднощів. Порядок складання Звіту та особливості обчислення його показників регламентуються Інструкцією № 42. У табл. 1 на с. 18 традиційно наводимо інформацію про рядки Звіту та вписувані в них показники.

 

Таблиця 1. Показники Звіту і порядок їх розрахунку

Номер та назва рядка Звіту

Порядок розрахунку

Адресна частина Звіту і сітка кодів

Заповнюється за даними довідки з ЄДРПОУ

01 «Середньооблікова кількість штатних працівників облікового складу (осіб)»(1)

СКШП облікового складу за рік визначається відповідно до п. 3.2 Інструкції № 286 (п. 3.1 Інструкції № 42)

02 «з них: середньооблікова кількість штатних працівників, яким відповідно до чинного законодавства встановлена інвалідність (осіб)»(1)

СКШП за рік, яким відповідно до чинного законодавства встановлено інвалідність. Фізична особа — підприємець, яка використовує найману працю, якщо їй відповідно до чинного законодавства встановлено інвалідність, збільшує показник ряд. 02 на одиницю (п. 3.2 Інструкції № 42).
СКШП-інвалідів розраховується аналогічно СКШП усіх працівників

03 «Кількість інвалідів — штатних працівників, які повинні працювати на робочих місцях, створених відповідно до вимог статті 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» (осіб)»(1)

Кількість інвалідів — штатних працівників, які мають працювати на робочих місцях, створених роботодавцем, згідно з нормативом робочих місць (п. 3.3 Інструкції № 42).
Норматив визначається для роботодавців:
— у яких працює від 8 до 25 осіб, — дорівнює 1 особа;
— у яких працює від 25 осіб, — шляхом множення показника ряд. 01 на 4 %

04 «Фонд оплати праці штатних працівників (тис. грн.)»

Сума фактично нарахованої за звітний рік заробітної плати працівникам, урахованим у ряд. 01 (п. 3.5 Інструкції № 42).
Наприклад, якщо ФОП працівників склав 625896,63 грн., то в цьому випадку
в ряд. 04 вказуємо «626» тис. грн.

05 «Середньорічна заробітна плата штатного працівника (грн.)»

Середньорічна заробітна плата штатного працівника розраховується за формулою (п. 3.6 Інструкції № 42):

(ряд. 04 х 1000) : рядок 01.


Наприклад, у ряд. 01 — 23 осіб, у ряд. 04 — 887 тис. грн., тоді в ряд. 05 покажемо:
887 х 1000 : 23 = 38565,22 » 38565 (грн.)

06 «Сума адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів (грн.)»

Сума адміністративно-господарських санкцій, яку має сплатити роботодавець у разі невиконання нормативу (п. 3.7 Інструкції № 42):
1) для роботодавців, у яких працює 15 та більше осіб, — розраховується за формулою:
(ряд. 03 - ряд. 02) х ряд. 05;
2) для роботодавців, у яких працює від 8 до 15 осіб:
1 х ряд. 05 : 2
Округлюємо до цілих гривень

(1) Дані в цих рядках відображаються в цілих одиницях. Якщо при обчисленні виникає дробове число, його необхідно округлити до цілого за загальними правилами округлення (якщо після коми стоїть число 5 і більше, то воно округляється в бік збільшення) — п. 3.4 Інструкції № 42.

 

Нюанси розрахунку СКШП

Найчастіше складнощі викликає розрахунок СКШП, тому опишемо його особливості.

СКШП за рік , що визначається згідно з Інструкцією № 286, відображається в ряд. 01 «Середньооблікова кількість штатних працівників облікового складу (осіб)».

СКШП розраховується на підставі щоденних даних про облікову кількість штатних працівників, які повинні уточнюватися відповідно до наказів про прийняття, переведення на іншу роботу працівника та припинення трудового договору. Облікова кількість штатних працівників за кожен день має відповідати даним табельного обліку використання робочого часу працівників.

До облікової кількості штатних працівників уключаються всі наймані працівники, які уклали письмово трудовий договір (контракт) і виконували постійну, тимчасову або сезонну роботу один день та більше, а також власники підприємства, якщо, крім доходу, вони отримували заробітну плату на цьому підприємстві (п. 2.1 Інструкції № 286).

СКШП за рік визначається у два етапи (див. табл. 2 на с. 19).

СКШП-інвалідів розраховується так само, як і СКШП за рік, тільки до розрахунку беруться інваліди, з якими укладено трудові договори.

Ще звернемо увагу на нюанси округлення при обчисленні СКШП. Згідно з п. 3.4 Інструкції № 42 для цілей відображення у Звіті дані рядків 01, 02, 03 відображаються в цілих одиницях. При цьому діє просте арифметичне правило округлення. А п. 3 Додатка до Інструкції № 286 вимагає округляти результати обчислень (у тому числі й при розрахунку СКШП) для відображення у формах державних статистичних спостережень з праці за правилом «парної цифри» (якщо остання значуща цифра — «5», найближча ліворуч від неї цифра збільшується на одиницю, якщо вона непарна, а парна залишається без змін). Для того щоб дотриматись одночасно цих двох правил, потрібно здійснювати округлення так:

СКШПМІС* (загальний щодо всіх працівників та окремо щодо інвалідів) визначається за правилом «парної цифри»:

— якщо остання значуща цифра «5», то найближча ліворуч від неї: непарна цифра збільшується на одиницю, а парна залишається без змін (1,5 2; 2,5 2);

— якщо остання значуща цифра не «5» або після неї ще є цифри, то такий результат округляється за простим арифметичним правилом (3,49 3, 4,51 5).

СКШПРІЧ щодо всіх працівників (ряд. 01 Звіту), СКШПРіч щодо інвалідів (ряд. 02 Звіту), розрахунок нормативу для працевлаштування інвалідів (ряд. 03 Звіту) — за простим арифметичним правилом округлення (якщо після коми строїть число 5 і більше, воно округляється в бік збільшення).

* СКШПМІС щодо всіх працівників наводиться у Звіті з праці за місяць за ф. № 1-ПВ (рядок 1040).

У табл. 3 на с. 20 наведено інформацію про деякі категорії працівників, стосовно яких найчастіше виникає запитання, чи враховувати їх при обчисленні СКШП. Ці особливості обліку окремих категорій працівників при обчисленні СКШП застосовні також і при розрахунку СКШП-інвалідів (наприклад, інвалід-сумісник не враховуватиметься в розрахунку СКШП- інвалідів, саме тому для дотримання нормативу працевлаштування інвалідів важливо, щоб працівники-інваліди працювали за основним місцем роботи).

 

Таблиця 2. Етапи визначення СКШП

Етап визначення СКШП

Формула

1. Визначаємо СКШП за кожен місяць(1) (СКШПМІС)

Цей показник розраховують відповідно до п.п. 3.2.1 Інструкції № 286 таким чином:
СКШПМІС = (К1 + К2 + … + КN) : N,
де К1, К2… КN— кількість штатних працівників облікового складу за кожен календарний день звітного місяця (з першого по останнє число місяця, уключаючи вихідні, святкові та неробочі дні(2));
N — кількість календарних днів у звітному місяці.
Округлення — за правилом «парної цифри»

2. Визначення СКШП за рік(3)

Обчислюється шляхом підсумовування СКШПмісза всі місяці роботи підприємства та ділення отриманої суми на 12 (кількість місяців у році):
СКШПРІЧ = (СКШПМІС1 + СКШПМІС2 + … + СКШПМІС12) : 12,
де СКШПМІС1, СКШПМІС2, СКШПМІС12 — показники СКШП за відповідний місяць календарного року.
Підприємства, що відпрацювали неповний рік (наприклад, новостворені або сезонні), уключають до розрахунку лише місяці роботи, але результат усе одно ділять на 12 (п.п. 3.2.6 Інструкції № 286).
Округлення — за арифметичним правилом округлення

(1) Показник СКШПМІС визначається за цією самою формулою і для підприємств, що перебувають у періоді простою. Виняток становлять сезонні, новостворені й такі, що ліквідуються, підприємства, які розраховують кількість штатних працівників виходячи з періоду роботи підприємства, але при цьому ділять цей показник на загальну кількість календарних днів у звітному місяці (п.п. 3.2.4 Інструкції № 286).

(2) Кількість штатних працівників облікового складу за вихідний, святковий та неробочий день приймається на рівні облікової чисельності працівників за попередній робочий день. У разі двох чи більше вихідних/святкових/неробочих днів підряд кількість штатних працівників облікового складу за кожен із цих днів приймається на рівні кількості працівників облікового складу за робочий день, що їм передував.

(3) Як обчислити СКШП за рік, якщо адміністрація зупиняла виробництво (тобто мав місце вимушений простій), не зовсім зрозуміло. У п.п. 3.2.6 Інструкції № 286 указується, що в цих випадках має застосовуватися інший порядок розрахунку, але не уточнюється, який саме. На наш погляд, у подібних ситуаціях місяці, в яких підприємство не працювало внаслідок простою, повинні включатися до розрахунку, тому що працівники, які перебувають у періоді простою, на загальних підставах ураховуються при розрахунку показника СКШП за кожен місяць (п.п. 2.4.1 Інструкції № 286). А який характер простою — вимушений чи ініційований — не має значення.

 

Таблиця 3. Нюанси обчислення СКШП

Категорія працівників

Чи враховуються при визначенні СКШП?

Особи, які працюють неповний робочий день або неповний робочий тиждень

Так, ураховуються за кожен календарний день як цілі одиниці (п.п. 2.4.3 Інструкції № 286)

Працівники, які перебувають у відпустці по вагітності та пологах і у відпустці для догляду за дитиною до 3 років

Ні (п.п. 3.2.2 Інструкції № 286).
Ці працівники не враховуються при розрахунку СКШП,
але враховуються в кількості штатних працівників

Зовнішні сумісники

Ні (п.п. 2.6.1 Інструкції № 286).
Такий працівник ураховується як одна фізична особа за основним місцем роботи

Внутрішні сумісники

Особи, які працюють за договорами цивільно-правового характеру (зокрема, договорами підряду)

Ні (п.п. 2.6.2 Інструкції № 286)

Приватні підприємці, які надають послуги за цивільно-правовими договорами

Працюючі пенсіонери при обчисленні СКШП-інвалідів

Так, ураховуються (див. лист Фонду від 08.09.08 р. № 1/8-89/06 та ком. «Інвалід-пенсіонер зараховується у виконання нормативу щодо працевлаштування інвалідів» // «БТ», 2008, № 39, с. 5)

Іноземні громадяни, працевлаштовані відповідно до українського законодавства

Так, ураховуються (див. лист Фонду від 15.09.10 р. № 1/6-301/06)

 

Визначення нормативу

Показник СКШП-інвалідів (ряд. 02 «з них: середньооблікова кількість штатних працівників, яким відповідно до чинного законодавства встановлена інвалідність (осіб)») визначають так само, як і показник СКШП (ряд. 01 Звіту).

Інвалід вважається працевлаштованим і його можна врахувати в ряд. 02 Звіту при виконанні таких умов:

1) місце роботи має бути основним (інваліди-сумісники та інваліди, з якими укладено цивільно-правові договори, не враховуються);

2) інвалідність потрібно підтвердити такими документами (п. 1 листа Фонду від 26.03.07 р. № 1/6-172):

— копією довідки МСЕК про групу та причину інвалідності;

— копією пенсійного посвідчення або посвідчення одержувача державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії.

Раніше додатковою умовою було проведення атестації робочого місця інваліда, установлене Положенням про робоче місце інваліда та про порядок працевлаштування інвалідів, затвердженим постановою КМУ від 03.05.95 р. № 314.

Положення визнано таким, що втратило чинність, згідно з постановою КМУ від 31.01.07 р. № 70 (див. п. 2 листа від 03.08.09 р. № 1/6-377/06 і ком. «Фонд соціального захисту інвалідів — відповіді на деякі актуальні запитання» // «БТ», 2009, № 50, с. 6), і з того часу для того, щоб інвалід ураховувався, атестацію його робочого місця провадити не потрібно*.

* Мінпраці також погоджується з цією думкою (див. лист Мінпраці від 12.03.07 р. № 804/0/10-07/19, ком. до нього «Працевлаштування інвалідів: Мінпраці відповідає на деякі запитання» // «БТ», 2008, № 11, с. 10).

Зауважимо: інвалідів, які мають висновки МСЕК щодо їх непрацездатності, не може бути прийнято на роботу (лист Мінпраці від 01.06.07 р. № 1204/19/71-07).

Норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів установлено ст. 19 Закону № 875 у розмірі 4 % СКШП за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб — у кількості 1 робочого місця (відображається в ряд. 03 Звіту). Наведемо кілька прикладів розрахунку нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів.

Приклад 1. ФОП Ротань зареєстровано в лютому 2011 року. За даними розрахунку СКШП становить, осіб: за лютий — 23, за березень — 25, за квітень — 32, за травень — 30, за червень — 25, за липень — 24, за серпень — 27, за вересень — 21, за жовтень — 23, за листопад — 18, за грудень — 20.

СКШП за 2011 рік дорівнює (ряд. 01 Звіту):

(23 + 25 + 32 + 30 + 25 + 24 + 27 + 21 + 23 + 18 + 20) : 12 = 22,33 ≈ 22 (чол.).

Отже, у 2011 році ФОП Ротань мав працевлаштувати 1 інваліда (ряд. 03 Звіту).

Приклад 2. ТОВ «Фортуна» створено в жовтні 2011 року. За даними розрахунку підприємства, СКШП: становить у жовтні 25 осіб, у листопаді — 28 осіб, у грудні — 32 осіб

СШКП за 2011 рік дорівнює:

(25 + 28 + 32) : 12 = 7,08 7 (осіб).

Отже, у 2011 році ТОВ «Фортуна» не повинне працевлаштовувати інвалідів. Оскільки показник СКШП за рік для підприємства менше ніж 8 осіб, таке підприємство також не повинне реєструватися у Фонді та подавати Звіт за 2011 рік. Як бачимо, новостворені підприємства в деяких випадках мають вигідніше становище, ніж інші підприємства.

Приклад 3. ТОВ «Радість» створено у березні 2011 року. За даними розрахунку СКШП становить, осіб: за березень — 195, за квітень — 185, за травень — 175, за червень — 178, за липень — 165, за серпень — 170, за вересень — 172, за жовтень — 183, за листопад — 185, за грудень — 187.

СКШП за 2011 рік дорівнює (ряд. 01 Звіту):

(195 + 185 + 175 + 178 + 165 + + 170 + 172 + 183 + 185 + 187) : 12 = 149,58 150 (осіб).

Отже, у 2011 році ТОВ «Радість» має працевлаштувати 6 інвалідів (ряд. 03 Звіту):

150 х 4 % = 6 (осіб).

Приклад 4. Підприємство 10.07.11 р. працевлаштувало працівника-інваліда. СКШП за рік склала 20 осіб.

Такому підприємству для виконання нормативу працевлаштування інвалідів необхідно працевлаштувати одного інваліда. Фактично працевлаштовано (СКШП-інвалідів за рік — ряд. 02 Звіту):

(0 осіб х 6 міс. + 1 особа х 6 міс.) : 12 міс. = 0,5 1 особа

СКШП-інвалідів за липень отримано таким чином:

(0 осіб х 9 дн. + 1 особа х 22 дн.) : 31 дн. = 0,71 1 особа

Зверніть увагу: показники рядків 01 — 03 Звіту округлюємо за загальними арифметичними правилами округлення (якщо після коми стоїть число 5 і більше, то цифра перед комою збільшується на одиницю — п. 3.4 Інструкції № 42).

Як бачимо, не обов'язково, щоб інвалід працював з початку року. Для того щоб потрапити до розрахунку, він має відпрацювати більше півроку (на це вказує і Фонд — див. лист від 26.03.07 р. № 1/6-172).

Приклад 5. ТОВ «Колос» створено у січні 2011 року. Спочатку на підприємстві працювало 36 осіб. Протягом року на підприємстві працювали працівники-інваліди:

перший — у період з 16.01.11 р. по 02.02.11 р.;

другий — з 01.06.11 р. по 15.06.11 р.;

третій — з 01.07.11 р. до кінця року;

четвертий — з 20.10.11 р. і до кінця року.

Визначимо, чи виконало підприємство за підсумками року норматив щодо працевлаштування інвалідів. Для цього покажемо в табл. 4 на с. 22. розрахунок СКШП за рік та СКШП-інвалідів (ряд. 02 Звіту) на підставі даних прикладу.

СКШП за рік склала 37 осіб, при цьому СКШП-інвалідів — 1 особа. Отже, підприємство виконало норматив щодо працевлаштування інвалідів: повинне було працевлаштувати 1 інваліда (37 х 4 % = 1,48  1 особа) і працевлаштувало.

Цей приклад показує: норматив «1 працівник-інвалід» може бути виконаний і в тому випадку, якщо протягом року кількість працевлаштованих працівників-інвалідів змінювалася (не працювало жодного працівника-інваліда, працювала одна або працювало дві особи).

 

Таблиця 4. Розрахунок СКШПМІС і СКШП-інвалідів

Місяць (період роботи працівника-інваліда)

СКШПМІС (осіб)

СКШП-інвалідів (осіб)

Січень (з 16.01.11 р. по 31.01.11 р.)

37(1)

1(2)

Лютий (з 01.02.11 р. по 02.02.11 р.)

36(3)

0(4)

Березень

36

0

Квітень

36

0

Травень

36

0

Червень (з 01.06.11 р. по 15.06.11 р.)

36(5)

0(6)

Липень (з 01.07.11 р.)

37

1

Серпень

37

1

Вересень

37

1

Жовтень (з 20.10.11 р.)

37(7)

1(8)

Листопад

38

2

Грудень

38

2

Разом за 2011 рік

37(9)

1(10)

(1) (36 осіб х 15 дн. + 37 осіб х 16 дн.) : 31 дн. = 36,51 ≈ 37 осіб

(2) (0 осіб х 15 дн. + 1 осіб х 16 дн.) : 31 дн. = 0,51 ≈ 1 особа

(3) (37 осіб х 2 дн. + 36 осіб х 26 дн.) : 28 дн. = 36,07 ≈ 36 осіб

(4) (1 осіб х 2 дн. + 0 осіб х 26 дн.) : 28 дн. = 0,07 ≈ 0 осіб

(5) (37 осіб х 15 дн. + 36 осіб х 15 дн.) : 30 дн. = 36,5 ≈ 36 осіб (округлюємо за правилом парної цифри)

(6) (1 особа х 15 дн. + 0 осіб х 15 дн.) : 30 дн. = 0,5 » 0 осіб (округлюємо за правилом «парної цифри»). Цікаво, що якби при округленні застосували математичні правила округлення, то СКШП-інвалідів за цей місяць дорівнювала б 1.

(7) (37 осіб х 19 дн. + 38 осіб х 12 дн.) : 31 дн. = 37,39 ≈ 37 осіб

(8) (1 особа х 19 дн. + 2 осіб х 12 дн.) : 31 дн. = 1,39 ≈ 1 особа

(9) СКШП за 2011 рік = (37 + 36 + 36 + 36 + 36 + 36 + 37 + 37 + 37 + 37 + 38 + 38) : 12 = 36,75 ≈ 37 (осіб.) — ряд. 01 Звіту.

(10) СКШП інвалідів = (1 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 1 + 1 + 1 + 1 + 2 + 2) : 12 = 0,75 ≈ 1 (осіб.) — ряд. 02 Звіту.

 

Приклад 6. За 2011 рік СКШП на підприємстві склало 172 особи, з них інвалідів — 3 осіб. Фонд оплати праці працівників склав 7,5 млн грн.

Заповнимо Звіт (див. рисунок).

 

Кількість працівників та фонд оплати праці

Назва показників

Код рядка

Фактично за рік

Середньооблікова кількість штатних працівників облікового складу (осіб)

01

172

з них: середньооблікова кількість штатних працівників, яким відповідно до чинного законодавства встановлена інвалідність (осіб)

02

3

Кількість інвалідів — штатних працівників, які повинні працювати на робочих місцях, створених відповідно до вимог статті 19 Закону Україні «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» (осіб)

03

7

Фонд оплати праці штатних працівників (тис. грн.)

04

7500

Середньорічна заробітна плата штатного працівника (грн.)

05

43605

Сума адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів (грн.)

06

174420

<…>

Фрагмент Звіту

 

Відповідальність

Відповідальність за порушення у сфері виконання нормативу щодо працевлаштування інвалідів визначено у ст. 1881 КУпАП (див. табл. 5). Ця норма для двох різних порушень визначає різних осіб, які є суб'єктами відповідальності. З урахуванням того, що директор має повноваження щодо працевлаштування та може подавати Звіт самостійно, за одночасної наявності двох можливих адмінправопорушень за ст. 1881 КУпАП він має право наполягати на застосуванні одного штрафу в максимальному розмірі (340 грн.) згідно з ч. 2 ст. 36 КУпАП.

 

Таблиця 5. Адмінвідповідальність за порушення

Порушення

Санкції

На кого накладаються

Невиконання нормативу робочих місць

Штраф від 170 до 340 грн.
(ч. 2 ст. 1881 КУпАП)

Посадова особа, яка має право приймати на роботу і звільняти працівників, а також фізична особа, котра використовує найману працю

Неподання Звіту до Фонду

Посадова особа, яка зобов'язана подавати Звіт

 

Помилки, допущені в самому Звіті, поки що залишаються безкарними, тому що санкцій за них законодавством не передбачено. Але якщо ці порушення призводять до недоплати інвалідних санкцій, відповідальність буде застосовано за це порушення. Крім того, порушення строків сплати штрафів тягне за собою нарахування пені. Пеня нараховується виходячи з 120 % річних облікової ставки НБУ, що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки за весь її строк.

Статтею 255 КУпАП визначено, що протоколи про адміністративні правопорушення складаються представниками Фонду (див. наказ Мінпраці від 14.03.07 р. № 99), а справи розглядаються районними судами (ст. 221 КУпАП). Про це також ідеться в листі Фонду від 12.05.09 р. № 1/5-447/06.

У більш ранніх роз'ясненнях Мін'юст стверджував (див. листи Мін'юсту від 17.07.07 р. № 22-14-493, від 01.12.03 р. № 22-34-1465), що неподання Звіту і несплата санкцій вважаються триваючими правопорушеннями. Тому адміністративний штраф за такі порушення може бути накладено у строк не пізніше трьох місяців з дня виявлення порушення . 2 ст. 38
КУпАП
). Вважаємо, що це залишається актуальним і на сьогодні.

 

Відповіді на актуальні запитання

Незважаючи на те, що з року в рік роботодавці заповнюють цей Звіт і порядок його складання та подання особливо не змінюється, існує коло запитань, які не втрачають своєї актуальності. Тому деякі з них ми наведемо в табл. 6 на с. 28.

Листи Фонду, на які ми посилаємося в табл. 6, видано раніше останніх змін, унесених постановою КМУ від 10.09.2011 р. № 849 до Порядку реєстрації , але вважаємо, що на сьогодні ці листи не втратили своєї актуальності.

На закінчення зауважимо: ще є час для того, щоб виконати норматив щодо працевлаштування інвалідів, тому радимо почати підраховувати показники та вживати заходів щодо поліпшення ситуації, щоб обійтися без сплати штрафних санкцій.

 

Таблиця 6. Поширені запитання та відповіді на них

Запитання

Відповідь

Чим загрожує порушення строків реєстрації у Фонді?

Новостворені підприємства та ті підприємства, в яких кількість основних працівників збільшилася до 8 та більше осіб, мають зареєструватися у Фонді до 1 лютого року, наступного за роком створення чи збільшення кількості працюючих (абзац третій п. 3 Порядку реєстрації). Санкцій за порушення цього строку законодавством не передбачено (п. 3 листа Фонду від 26.02.08 р. № 1/6-43/06). У листах Фонду від 03.08.09 р. № 1/6-377/06, від 16.05.08 р. № 1/6-155/06 зазначено: якщо роботодавець не зареєстрований у відповідному відділенні Фонду, але приніс Звіт, то він може перед його поданням зареєструватися

Чи потрібно подавати Звіт єдиноподатникам?

Так. Обов'язок працевлаштовувати інвалідів поширюється повною мірою і на платників єдиного податку (як на фізичних, так і на юридичних осіб). І якщо в єдиноподатника працює від 8 та більше осіб, то він зобов'язаний зареєструватися у Фонді та в загальному порядку подавати Звіт. Також єдиноподатники не звільняються від сплати санкцій (листи Фонду від 15.09.06 р. № 06ю-251/1657-327/2; від 07.03.07 р. № 1/5-218; від 08.08.07 р. № 1/8-81)

Чи можна фізичній особі — підприємцю оформити довіреність на іншу особу, щоб вона складала/подавала Звіт?

Фонд заперечує проти цього (див. лист від 15.09.10 р. № 1/6-300/06). Ми вважаємо, що з його позицією можна дискутувати, тому що чинне законодавство прямо не передбачає обов'язку особистого подання звітності

Чи можна подати Звіт в електронному вигляді?

На думку Фонду (лист Фонду від 15.09.10 р. № 1/6-299/03-01), ні, оскільки чинним законодавством не передбачено подання до Фонду звітності в електронному вигляді

Чи можна зарахувати самого себе як фізичну особу — підприємця в рахунок виконання свого ж нормативу?

Так, можна — див. п. 3.2 Інструкції № 42. Із цим згоден і Фонд, який вважає, що це не суперечить чинному законодавству (див. лист Фонду від 15.09.10 р. № 1/6-301/06)

 

Документи і скорочення статті

КУпАП Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Закон про соцзахист інвалідів Закон України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 21.03.91 р. № 875-XII.

Інструкція № 286 Інструкція зі статистики чисельності працівників, затверджена наказом Держкомстату від 28.09.05 р. № 286.

Інструкція № 42 Інструкція щодо заповнення форми № 10-ПІ (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів», затверджена наказом Мінпраці України від 10.02.07 р. № 42.

Порядок реєстрації Порядок реєстрації підприємств, установ, організацій та фізичних осіб, які використовують найману працю, затверджений постановою КМУ від 31.01.07 р. № 70.

Порядок подання Звіту Порядок подання підприємствами, установами, організаціями та фізичними особами, які використовують найману працю, звітів про зайнятість і працевлаштування інвалідів та інформацію, необхідну для організації їх працевлаштування, затверджений постановою КМУ від 31.01.07 р. № 70.

Єдиний держреєстр — Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців.

ДПС державна податкова служба.

СКШП середньооблікова кількість штатних працівників облікового складу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі