Теми статей
Обрати теми

Податковий кредит без податкової накладної

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Податковий кредит без податкової накладної

 

На підприємстві 32 автомобілі, які заправляють за готівковий розрахунок. За скількома чеками за день можна сформувати податковий кредит без податкової накладної?

(м. Севастополь)

 

Згідно з п.п. «б» п. 201.11 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) однією з підстав для формування податкового кредиту без податкової накладної є касовий чек, в якому зазначено суму отриманих товарів/послуг, загальну суму нарахованого ПДВ, фіскальний номер та податковий номер постачальника. При цьому з метою такого нарахування загальна сума отриманих товарів/послуг не може перевищувати 200 грн. за день (без ПДВ).

Висновок. Ґрунтуючись на наведеній вище нормі ПКУ, можна дійти висновку, що платник податків має право сформувати податковий кредит на підставі необмеженої кількості чеків, але сукупна вартість бензину за ними не повинна перевищувати 200 грн. на день (без ПДВ). Аналогічної думки дотримуються й податкові органи — див. лист ДПАУ від 22.04.11 р. № 7680/6/16-1515-20 (див. також розд. 130.21 ЄБПЗ*). Крім того, у цьому листі зазначено: якщо платник податків отримав касовий чек, в якому загальна сума отриманих товарів/послуг перевищує 200 грн., то відповідно такий платник податку не має права на підставі цього чека віднести до податкового кредиту ні всю суму ПДВ, сплачену під час придбання таких товарів/послуг, ні її частину.

* Єдина база податкових знань, розміщена на сайті ДПСУ: www.sta.gov.ua

Тому якщо вартість бензину за одним чеком або за декількома чеками, складеними за один день, сукупно перевищує 200 грн. (без ПДВ), то у продавця потрібно вимагати податкову накладну, інакше податковий кредит сформувати не вдасться. Для того щоб продавець зміг виписати таку податкову накладну, покупцем має виступати не водій (фізична особа), а підприємство (платник ПДВ). Крім того, продавцю необхідно надати всю необхідну інформацію про платника ПДВ.

Якщо постачальник відмовиться видати податкову накладну, ви можете подати заяву зі скаргою на нього за формою додатка Д8 до декларації з ПДВ, затвердженою наказом ДПАУ від 25.01.11 р. № 41. Ця заява буде підставою для включення суми ПДВ за касовим чеком до податкового кредиту незалежно від суми, сплаченої за придбаний бензин. Не забудьте додати до заяви копію касового чека, що засвідчить факт придбання бензину.

Зауважимо, що відсутність права на податковий кредит у такій ситуації жодним чином не впливає на наявність права на податкові витрати (у частині вартості придбаного бензину). А от суму ПДВ, яку не включено до податкового кредиту, до витрат уключати не можна. Справа в тому, що абз. 3 п. 139.1.6 ПКУ дозволяє платнику ПДВ уключати до витрат лише суму ПДВ, сплачену за товари, які придбані для використання у звільнених від обкладення ПДВ операціях або не є об'єктом обкладення ПДВ.

 

Яна ІНДЮХОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі