Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до Порядку подання фінансової звітності

Редакція БТ
Постанова від 30.11.2011 р. № 1223

ПОРЯДОК ПОДАННЯ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ:

унесено зміни, пов'язані із застосуванням МСФЗ, і не лише

 

Постанова Кабінету Міністрів України від 30.11.11 р. № 1223

«Про внесення змін до Порядку подання фінансової звітності»

 

Документ, що коментується, наведено в додатку «Документи»

 

Постановою , що коментується, унесено зміни до Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2000 р. № 419 (далі — Порядок № 419). Більшість змін стосуються порядку подання фінансової звітності за Міжнародними стандартами фінансової звітності (МСФЗ).

1. МСФЗ-звітність. Як відомо, з 01.01.12 р. набирає чинності ст. 121 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV (далі — Закон про бухоблік), що приписує деяким особам подавати звітність у МСФЗ-форматі. У постанові, що коментується, уточнюється коло осіб, зобов'язаних подавати МСФЗ-звітність, і дата, з якої для них передбачається такий обов'язок (див. таблицю).

 

Суб'єкти, зобов'язані складати фінансову звітність за МСФЗ

Дата, з якої складається
МСФЗ-звітність(1)

Суб'єкти, які зобов'язані складати МСФЗ-звітність

Код КВЕД

Перелік суб'єктів за КВЕД ДК 009:2010(2)

1

2

3

4

З 01.01.12 р.

Публічні акціонерні товариства, банки, страховики

З 01.01.13 р.

Підприємства, що здійснюють види діяльності у сфері надання фінансових послуг, крім страхування та пенсійного забезпечення (група 64 КВЕД ДК 009:2010)

64.1

Грошове посередництво

64.19

Інші види грошового посередництва

64.2, 64.20

Діяльність холдингових компаній

64.3, 64.30

Трасти, фонди і подібні фінансові суб'єкти

64.9

Надання інших фінансових послуг, крім страхування
та пенсійного забезпечення

64.91

Фінансовий лізинг

64.92

Інші види кредитування

64.99

Надання інших фінансових послуг (крім страхування та пенсійного забезпечення)

Недержавне пенсійне забезпечення (група 65.3 КВЕД ДК 009:2010)

65.3

Недержавне пенсійне забезпечення

З 01.01.14 р.

Підприємства, що здійснюють допоміжну діяльність у сферах фінансових послуг та страхування (група 66 КВЕД ДК 009:2010)

66.1

Допоміжна діяльність у сфері фінансових послуг,
крім страхування та пенсійного забезпечення

66.11

Управління фінансовими ринками

66.12

Посередництво за договорами із цінними паперами
чи товарами

66.19

Інша допоміжна діяльність у сфері фінансових послуг, крім страхування та пенсійного забезпечення

66.2

Допоміжна діяльність у сфері страхування і пенсійного забезпечення

66.21

Оцінювання ризиків і завданої шкоди

66.22

Діяльність страхових агентів і брокерів

66.29

Інша допоміжна діяльність у сфері страхування і пенсійного забезпечення

66.3, 66.30

Управління фондами

(1) Зауважимо: норми, що встановлюють період, з якого подається МСФЗ-звітність, сформульовані недостатньо чітко. Адже у 2012 році складається звітність і за 2011 рік, у зв'язку з чим виникає запитання стосовно обов'язковості її подання в МСФЗ-форматі. Із системного прочитання законодавства випливає висновок, що МСФЗ-обов’язки усе-таки поширюються на звітність, яка складається за періоди починаючи з 2012 року. Отже, першим періодом, за який подаватиметься така звітність відповідно до Закону про бухоблік, буде I квартал 2012 року. А от звітність за 2011 рік складатиметься ще за «старими» правилами (див. із цього приводу також статтю «МСФЗ: загальні правила застосування» // «БТ», 2011, № 50, с. 14

(2) Національний класифікатор України «Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2010», затверджений наказом Держкомітету з питань технічного регулювання та споживчої політики від 11.10.10 р. № 457.

 

2. Подання фінансової звітності до органу ДПС. Уточненнями, унесеними до п. 2 Порядку № 419, передбачається, що платники податку на прибуток подають до органу ДПС фінансову звітність у порядку, передбаченому в Податковому кодексі України (далі — ПКУ) для подання декларації.

Не зовсім зрозуміло, що саме малось на меті при внесенні зазначених змін. Так, у п. 5 Порядку № 419 й раніше застерігалося, що квартальна або річна фінансова звітність подається підприємствами до органу ДПС у строки, передбачені для подання декларації з податку на прибуток підприємств*. У зв'язку з цим можна припустити, що внесені уточнення стосуються не лише строків подання фінансової звітності до органу ДПС, а й загальної процедури подання декларації зі ст. 49 ПКУ, зокрема, способу подання фінансової звітності. Якщо офіційні органи інтерпретуватимуть ці зміни саме так, то платники податків, які належать до великих та середніх підприємств, подаватимуть фінансову звітність до органу ДПС виключно в електронній формі (п. 49.4 ПКУ).

* Див. із цього приводу також ком. «Фінансова звітність — зміни в порядку подання» // «БТ», 2011, № 18-19, с. 4.

Зміни, що коментуються, набирають чинності з 01.01.12 р.

 

 

Кабінет Міністрів України

Про внесення змін до Порядку подання фінансової звітності

Постанова від 30 листопада 2011 року № 1223

 

Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Внести до Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2000 р. № 419 <…>, зміни, що додаються.

2. Ця постанова набирає чинності одночасно з набранням чинності підпунктом 3 пункту 1 Закону України від 12 травня 2011 р. № 3332-VI «Про внесення змін до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

 

Прем’єр-міністр України М. АЗАРОВ

 

Зміни, що вносяться до Порядку подання фінансової звітності

Затверджено постановою

від 30 листопада 2011 року № 1223

 

1. У пункті 2:

1) доповнити* пункт після абзацу першого новими абзацами такого змісту: <…>.

* Нагадаємо нашу систему кодифікації: нові положення (крім глави 1 у розділі XIV Податкового кодексу України) виділено напівжирним курсивом, видалені норми надруковано [у квадратних дужках меншим шрифтом]. — Прим. ред.

У зв’язку з цим абзаци другий — десятий вважати відповідно абзацами шостим — чотирнадцятим;

2) абзац одинадцятий після слів «державної податкової служби» доповнити словами <…>.

 

[Наводимо пункт 2 з урахуванням змін:

«2. Фінансова звітність подається органам, до сфери управління яких належать підприємства, трудовим колективам на їх вимогу, власникам (засновникам) відповідно до установчих документів, а також згідно із законодавством — іншим органам та користувачам, зокрема органам державної статистики.

Фінансова звітність та консолідована фінансова звітність складаються за національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку або міжнародними стандартами фінансової звітності відповідно до законодавства.

Фінансова звітність та консолідована фінансова звітність складаються за міжнародними стандартами фінансової звітності публічними акціонерними товариствами, банками, страховиками починаючи з 1 січня 2012 р., а також підприємствами, які провадять господарську діяльність за такими видами:

надання фінансових послуг, крім страхування та пенсійного забезпечення (група 64 КВЕД ДК 009:2010), а також недержавне пенсійне забезпечення (група 65.3 КВЕД ДК 009:2010) — починаючи з 1 січня 2013 року;

допоміжна діяльність у сферах фінансових послуг і страхування (група 66 КВЕД ДК 009:2010) — починаючи з 1 січня 2014 року.

Розпорядники та одержувачі коштів державного бюджету подають фінансову звітність за встановленою формою органам Державної казначейської служби.

Розпорядники та одержувачі коштів місцевих бюджетів подають фінансову звітність органам Державної казначейської служби та місцевим фінансовим органам.

Розпорядники бюджетних коштів разом з річною фінансовою звітністю подають аудиторський звіт з висновком щодо її достовірності, складений Держфінінспекцією або її територіальним органом.

Банки подають фінансову звітність та консолідовану фінансову звітність Національному банку в установленому ним порядку.

Фінансова звітність може подаватися органам державної статистики разом з довідкою про наявність згоди надання органам державної влади даних з фінансової звітності підприємства, форму якої наведено у додатку. У разі відсутності такої згоди зазначена довідка органам державної статистики не подається.

Платники податку на прибуток подають органові державної податкової служби у порядку, передбаченому Податковим кодексом України для подання податкової декларації:

квартальну фінансову звітність (крім підприємств, що відповідно до Господарського кодексу України визнано малими);

річну фінансову звітність.

Юридичні особи, що відповідають критеріям, визначеним пунктом 154.6 статті 154 Податкового кодексу України, подають відповідним органам річну фінансову звітність, передбачену для суб'єктів малого підприємництва.». — Прим. ред.]

 

2. Пункт 11 доповнити реченням такого змісту: «Підприємства, які складають консолідовану фінансову звітність за міжнародними стандартами фінансової звітності, надсилають листом відповідну інформацію органам державної статистики у передбачені для подання такої звітності строки.».

 

img 1

 

img 2

 

img 3
img 4

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі