Теми статей
Обрати теми

Деякі питання розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві

Редакція БТ
Постанова від 30.11.2011 р. № 1232

НЕЩАСНИЙ ВИПАДОК НА ВИРОБНИЦТВІ:

затверджено новий Порядок розслідування та ведення обліку

 

Постанова Кабінету Міністрів України від 30.11.11 р. № 1232

«Деякі питання розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві»

 

Постановою , що коментується, Кабмін затвердив новий Порядок проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві (далі — Новий порядок).

За структурою та змістом Новий порядок дуже схожий на свого попередника — Порядок розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затверджений постановою КМУ від 25.08.04 р. № 1112 (далі — Старий порядок)**, який із запровадженням Нового порядку втратить чинність (п. 1 Переліку постанов Кабінету Міністрів України, що втрачають чинність, затвердженого постановою, що коментується).

** Поки Старий порядок не втратив чинність, стаття «Нещасний випадок на виробництві: як його слід оформити, щоб Фонд відшкодував витрати» // «БТ», 2008, № 9, с. 13, залишається актуальною.

Порядок дій при настанні нещасного випадку. Стисло опишемо дії, які неминуче слідують за нещасним випадком на виробництві:

1) керівник, отримавши повідомлення про нещасний випадок, інформує осіб, зазначених у ч. 1 п. 10 Нового порядку (у тому числі ФНВ***), про нещасний випадок і створює комісію для проведення розслідування;

2) комісія досліджує місце випадку, з'ясовує обставини та причини настання нещасного випадку, виконує інші обов'язки, передбачені п. 14 Нового порядку, та виносить рішення про те, чи пов'язаний нещасний випадок з виробництвом (обставини, за яких нещасний випадок вважається пов'язаним з виробництвом, наведено в п. 15 Нового порядку), складає у 5 примірниках акт проведення розслідування нещасного випадку за формою Н-5 (додаток 3 до Нового порядку) та акт про нещасний випадок, пов'язаний з виробництвом, за формою Н-1 (додаток 4 до Нового порядку), якщо визначено, що нещасний випадок пов'язаний з виробництвом;

3) нещасний випадок реєструється в журналі за формою, наведеною в додатку 7 Нового порядку;

4) роботодавець надсилає затверджені акти за формами Н-5 і Н-1 (акт проведення розслідування нещасного випадку і, якщо складається, — акт про нещасний випадок, пов'язаний з виробництвом) інстанціям, переліченим у п. 19 Нового порядку, у тому числі ФНВ.

*** Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

Якщо роботодавець відмовиться складати необхідні акти, то цілком можливо, що посадова особа Держпромнагляду видасть припис за формою Н-9 (додаток 10 до Нового порядку) про необхідність проведення розслідування (повторного розслідування) нещасного випадку, затвердження або перегляд затвердженого акта (за формою Н-5 або Н-1). Якщо роботодавець отримав припис, то він зобов'язаний у п'ятиденний строк здійснити відповідні заходи.

Крім усього іншого, роботодавець зобов'язаний провести аналіз причин, з яких мали місце нещасні випадки, за підсумками кварталу, півріччя, року та розробити план заходів щодо запобігання подібним нещасним випадкам.

Нещасний випадок зі смертельним наслідком підлягає спеціальному розслідуванню, порядок проведення якого також регламентовано Новим порядком (див. пп. 36 — 56).

Хронічні професійні захворювання також підлягають розслідуванню та оформляються відповідними актами (про хронічні профзахворювання див. у пп. 62 — 99 Нового порядку). Те саме стосується й аварій на виробництві (див. пп. 100 — 113 Нового порядку).

Документування нещасних випадків. У Новому порядку , як і у Старому, у численних додатках наведено форми документів, які необхідно складати залежно від того, якого характеру нещасний випадок (профзахворювання, аварія) стався на виробництві. Деякі форми документів залишилися практично без змін (наприклад, Повідомлення про нещасний випадок — додаток 2 до Нового порядку, Картка обліку професійного захворювання (отруєння) — додаток 5 до Нового порядку), у деяких змінилося формулювання назви документа і незначно — їх зміст (наприклад, Акт розслідування причин виникнення хронічного професійного захворювання, наведений у додатку 17 до Нового порядку).

Акт про нещасний випадок на підприємстві, не пов'язаний з виробництвом, за формою НПВ було наведено в додатку 4 Старого порядку. У Новому порядку його немає. Тепер якщо комісія визнає нещасний випадок не пов'язаним з виробництвом, то потрібно складати Акт проведення розслідування (спеціального розслідування) нещасного випадку (аварії), який стався (сталася) за формою Н-5.

У додатку 9 Нового порядку міститься новий документ — Висновок про аварію, катастрофу, випадок (пригоду) на транспорті з працівником (працівниками) (форма Т-1). Роботодавець складає висновок за формою Т-1 після отримання відомостей про обставини та причини катастрофи, аварії та пригоди на транспорті, а також осіб, які допустили порушення вимог законодавства.

Також новою є форма Медичного висновку лікарсько-експертної комісії спеціалізованого профпатологічного ЛПУ про наявність (відсутність) професійного характеру захворювання, наведена в додатку 16 Нового порядку.

Також зверніть увагу на дещо змінений Перелік обставин, за яких настає страховий випадок державного соціального страхування громадян від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, який тепер наведено в додатку 6 до Порядку.

Постанова , що коментується, набере чинності з дня її офіційного опублікування (на момент підготовки номера не опубліковано).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі