Теми статей
Обрати теми

Єдиний податок + ПДВ: як працювати за новими правилами

Редакція БТ
Стаття

ЄДИНИЙ ПОДАТОК + ПДВ:

як працювати за новими правилами

 

У Темі тижня «Спрощена система: нові правила з 2012 року» // «БТ», 2011, № 48, с. 11 ви мали можливість ознайомитись з основними положеннями нової спрощеної системи оподаткування. Чи не найбільше запитань у нових правилах виникає щодо застосування ставки єдиного податку 3 % (зі сплатою ПДВ). Схоже, що до цих положень правки уносилися законодавцями в останній момент і тому деякі норми сформульовано нечітко та неузгоджено між собою.

У цій статті ми детально проаналізуємо, як платники єдиного податку зможуть працювати зі сплатою ПДВ.

Микола ШПАКОВИЧ, заступник головного редактора

 

Базові поняття

Особи для розділу V ПКУ. Перелік осіб, які мають право або ж зобов'язані (при виконанні визначених у розд. V ПКУ умов) зареєструватись платниками ПДВ наведено у п.п. 14.1.139 ПКУ.

Так, згідно з абз. 4 п.п. 14.1.139 ПКУ з 01.01.11 р. не були «особами» для цілей розд. V ПКУ і не могли реєструватись платниками ПДВ ФОП, які обрали спрощену систему оподаткування.

З 01.01.12 р. (дати набрання чинності Законом № 4014) перелік платників єдиного податку, які можуть зареєструватись платниками ПДВ, буде підкориговано (див. табл. 1.).

 

Таблиця 1. Які єдиноподатники можуть бути платниками ПДВ після 01.01.12 р.

Група, до якої відноситься платник єдиного податку

За яких умов

може бути платником ПДВ

не може бути платником ПДВ

Перша група (ФОП без найманих працівників і обсяг доходу не перевищує 150 тис. грн.)

Не може бути платником ПДВ (як і раніше, не є «особою» для розд. V ПКУ)

Друга група (ФОП, у яких кількість найманих працівників не перевищує 10 осіб, а обсяг доходу не перевищує 1 млн грн.)

Третя група (ФОП, у яких кількість найманих працівників не перевищує 20 осіб, а обсяг доходу не перевищує 3 млн грн.)

1. Застосовується ставка єдиного податку 3 %.
2. Застосовується ставка єдиного податку у розмірі 5 % і обсяг постачання послуг (робіт) платникам ПДВ за останні 12 календарних місяців сукупно перевищує 300 тис. грн.

Застосовується ставка єдиного податку у розмірі 5 % і обсяг постачання послуг (робіт) платникам ПДВ за останні 12 календарних місяців сукупно не перевищує 300 тис. грн.

Четверта група (юрособи, у яких середньооблікова кількість працівників не перевищує 50 осіб, а обсяг доходу не перевищує 5 млн грн.)

 

Платники ПДВ . Згідно з п. 180.1 ПКУ платником ПДВ є особа, яка відповідає таким критеріям:

— провадить господарську діяльність і реєструється за своїм добровільним рішенням;

— зареєстрована або підлягає реєстрації;

— ввозить товари на митну територію України в обсягах, які підлягають оподаткуванню;

— веде облік результатів діяльності за договором про спільну діяльність без утворення юридичної особи;

— управитель майна (крім управителів активами інститутів спільного інвестування, фондів банківського управління, фондів фінансування будівництва та фондів операцій з нерухомістю, створених відповідно до закону);

— проводить операції з постачання конфіскованого майна, знахідок, скарбів, майна, визнаного безхазяйним, майна, за яким не звернувся власник до кінця строку зберігання, та майна, що за правом успадкування чи на інших законних підставах переходить у власність держави;

— уповноважена вносити податок з об'єктів оподаткування, які виникають унаслідок поставки послуг підприємствами залізничного транспорту з їх основної діяльності в порядку, установленому Кабміном.

Крім того, у ПКУ згадуються випадки, коли ПДВ повинні сплачувати особи, які не зареєстровані платниками ПДВ:

— якщо особи, не зареєстровані як платники ПДВ, ввозять товари на митну територію України в обсягах, що підлягають оподаткуванню, такі особи сплачують ПДВ під час митного оформлення товарів без реєстрації як платники ПДВ (п. 181.2 ПКУ);

— при отриманні послуг від нерезидента, якщо місце постачання таких послуг згідно з п. 186.2 ПКУ розташоване на митній території України, особою, відповідальною за нарахування та сплату ПДВ, є отримувач послуг (п. 180.2 ПКУ)*.

* Докладніше див. у статті «Неплатник ПДВ + послуги від нерезидента = подання Розрахунку податкових зобов'язань» // «БТ», 2011, № 32, с. 14.

Отже, можна зробити такі загальні висновки.

1. Якщо суб'єкт господарювання не є «особою» для розд. V ПКУ, то він за жодних умов не може бути зареєстрований платником ПДВ, однак такий «неплатник» зобов'язаний сплачувати ПДВ у таких випадках:

— при ввезенні товарів на митну територію України;

— при отриманні послуг від нерезидента.

2. Якщо суб'єкт господарювання є «особою» для розд. V ПКУ, то він:

— зобов'язаний зареєструватись платником ПДВ, якщо відповідає критеріям для обов'язкової реєстрації (ст. 181 ПКУ);

— може зареєструватись платником ПДВ, якщо відповідає критеріям для добровільної реєстрації (ст. 182 ПКУ) і прийняв рішення про таку реєстрацію. Тобто той факт, що суб'єкт господарювання є «особою» для розд. V ПКУ ще не означає, що він зобов'язаний реєструватись платником ПДВ. Така реєстрація здійснюється за добровільним рішенням.

 

Обов'язкова реєстрація

Вимоги щодо обов'язкової реєстрації осіб як платників ПДВ, викладені у п. 181.1 ПКУ, де передбачено, що особа, у якої загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню ПДВ, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 300 тис. грн. (без урахування ПДВ)** зобов'язана зареєструватись платником ПДВ у податковому органі за своїм місцезнаходженням (місцем проживання). Однак ця вимога не поширюється на платників єдиного податку (це прямо вказано у п. 181.1 ПКУ).

** Податківці наполягають, що під оподатковуваними операціями слід розуміти операції, що оподатковуються за ставками 0 % і 20 %, а також операції, звільнені від оподаткування. Про наші зауваження до такого підходу ми говорили у статті «Анулювання ПДВ-реєстрації: правила, порядок, особливості» // «БТ», 2011, № 46, с. 15.

Для «обов'язкової» реєстрації платником ПДВ особа подає Реєстраційну заяву платника податку на додану вартість за ф. № 1-ПДВ*** (далі — реєстраційна заява) не пізніше 10 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто обсяг оподатковуваних операцій 300 тис. грн. (п. 183.2 ПКУ, п.п. «а» п. 7 розд. ІІІ Положення № 978).

*** На момент підготовки цієї статті діючою є форма, затверджена наказом ДПАУ від 22.12.10 р. № 978. Однак 29.11.11 р. пройшов реєстрацію у Мін’юсті наказ Мінфіну від 07.11.11 р. № 1394 «Про затвердження Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість», який набере чинності після його офіційного опублікування. Тому найближчим часом слід очікувати появу нових форм документів, пов’язаних із реєстрацією платників ПДВ, зокрема і реєстраційної заяви, а також нового Положення про реєстрацію платників ПДВ.

Якщо останній день строку подання реєстраційної заяви припадає на вихідний, святковий або неробочий день, то останнім днем строку вважається наступний за вихідним, святковим або неробочим робочий день (п. 183.6 ПКУ).

Нагадаємо, що Законом № 3609 було внесено деякі зміни у процедуру реєстрації платників ПДВ.

Так, дозволено подавати реєстраційну заяву не лише особисто керівником юридичної особи чи фізичною особою, а й їх представником. Особа, яка підлягає обов'язковій реєстрації, вважається платником ПДВ з моменту реєстрації. Відповідальність (на рівні зареєстрованого платника) передбачена лише для осіб, які не подали реєстраційну заяву (п. 183.10 ПКУ).

Відповідні зміни до Положення № 978 не внесені, схоже що вони будуть ураховані вже у положенні, яке розроблено Мінфіном****. Деякі питання щодо обов'язкової реєстрації ДПСУ роз'яснила у листі від 01.11.11 р. № 4800/7/15-3317*****.

***** Див. ком. «Реєстрація платником ПДВ: ДПСУ роз'яснила порядок обов'язкової та добровільної реєстрації» // «БТ», 2011, № 47, с. 9.

Із викладеного можна зробити висновок, що обрання ставки єдиного податку 3 % при переході платника на спрощену систему оподаткування не є підставою для обов'язкової реєстрації його платником ПДВ відповідно до ст. 181 ПКУ. Як ви дізнаєтесь далі, залежність зворотня.

 

Добровільна реєстрація

Підстави для реєстрації. Особи, у яких немає підстав для обов'язкової реєстрації платником ПДВ відповідно до п. 181.1 ПКУ (обсяг оподатковуваних операцій за 12 календарних місяців менше 300 тис. грн.) можуть добровільно зареєструватись платниками ПДВ, якщо відповідають критеріям, вказаним у п. 182.1 ПКУ.

1. Якщо обсяги постачання товарів/послуг іншим платникам ПДВ за останні 12 календарних місяців сукупно складають не менше 50 % від загального обсягу постачання (абзац перший п. 182.1 ПКУ, п. 4 розд. ІІІ Положення № 978).

Деякі нюанси щодо застосування цієї норми податківці роз'яснили у листі ДПАУ від 14.02.11 р. № 4021/7/16-1417 (далі — лист № 4021)*.

* Див. ком. «ПДВ-реєстрація: ДПАУ роз’яснила деякі моменти» // «БТ», 2011, № 9, с. 8.

Так, для реєстрації на цій підставі повинні одночасно виконуються дві умови:

— особа зареєстрована суб’єктом господарювання не менше 12 календарних місяців;

— за останні 12 календарних місяців обсяг постачання товарів/послуг іншим платникам ПДВ сукупно становить 50 і більше % загального обсягу постачання. Розрахунок відповідних обсягів здійснюється за попередні 12 календарних місяців (до подання реєстраційної заяви).

У листі № 4021 податківці зазначили, що орган ДПС має звернутись до особи, яка реєструється добровільно, з пропозицією надати розшифровку обсягів постачання, у тому числі постачання платникам ПДВ за останні 12 календарних місяців (в розрізі місяців) з метою визначення обґрунтованості реєстрації особи як платника ПДВ, хоча у реєстраційній заяві відображення такої інформації не передбачено. Аналогічне звернення рекомендує ДПАУ також для підтвердження відомостей, зазначених у реєстраційній заяві, причому із вимогою надати копії необхідних документів відповідно до п.п. 20.1.6 та п. 73.3 ПКУ.

2. Якщо статутний капітал або балансова вартість активів (основних засобів, нематеріальних активів, запасів) перевищує 300 тис. грн. (абзац другий п. 182.1 ПКУ).

Деякі питання щодо застосування цієї норми податківці роз'яснили у листі ДПСУ від 01.11.11 р. № 4893/7/15-3317 (далі — лист № 4893)**. Нагадаємо основні висновки:

— згідно з ч. 1 ст. 87 ГКУ під статутним капіталом розуміється зафіксована в установчих документах (статуті) сума вкладів засновників та учасників господарського товариства для забезпечення діяльності (по суті, сальдо на рах. 40 «Статутний капітал»);

— грошова оцінка вкладу учасника господарського товариства здійснюється за згодою учасників товариства, а у випадках, установлених законом, вона підлягає незалежній експертній перевірці (абзац другий ч. 2 ст. 115 ЦКУ). У листі № 4893 податківці зауважили, що орган ДПС може звернутися до особи, яка прагне зареєструватися платником ПДВ, із письмовим запитом про надання відповідної інформації та копій необхідних документів. Однак, на наш погляд, відсутність документів про експертну оцінку майна, яке внесене до статутного капіталу, не може бути підставою для відмови у добровільній реєстрації платником ПДВ;

— для визначення балансової вартості активів, на наш погляд, логічніше враховувати вартість всіх активів підприємства (з урахуванням грошових коштів та дебіторської заборгованості), однак з формальних підстав варто враховувати лише активи, згадані в п. 182.1 ПКУ, тобто основні засоби, нематеріальні активи та запаси.

** Див. ком. «Реєстрація платником ПДВ: ДПСУ роз'яснила порядок обов'язкової та добровільної реєстрації» // «БТ», 2011, № 47, с. 9.

Процедура реєстрації. У загальному випадку «добровольці» подають реєстраційну заяву не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку податкового періоду, з якого така особа вважатиметься платником ПДВ (п. 183.3 ПКУ, п.п. «б» п. 7 розд. ІІІ Положення № 978).

У п. 183.5 ПКУ та п. 8 розд. ІІІ Положення № 978 передбачено, що особа, яка реєструється добровільно, у реєстраційній заяві (розд. 18) може зазначити бажаний (запланований) день реєстрації як платника ПДВ, що відповідає даті початку проведення операцій чи даті початку податкового періоду (календарний місяць), з якого заявник вважатиметься платником ПДВ та матиме право на виписку податкових накладних.

Особливі правила для подання реєстраційної заяви встановлено у п. 183.4 ПКУ для осіб, які відмовляються від застосування спрощеної системи оподаткування або змінюють ставку єдиного податку з 5 % на 3 % (див. табл. 2).

 

Таблиця 2. Правила подання реєстраційної заяви

Реєстрація платником ПДВ

Коли подається заява

1

2

Обов'язкова

Не пізніше 10 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто обсяг оподатковуваних операцій 300 тис. грн. (п. 183.2 ПКУ)

Добровільна

Не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку податкового періоду, з якого особа вважатиметься платником ПДВ (п. 183.3 ПКУ)

Перехід із спрощеної системи (без ПДВ) на загальну систему оподаткування (обсяг реалізації оподатковуваних ПДВ товарів/послуг за 12 місяців перевищує 300 тис. грн.)

Не пізніше 10 числа першого календарного місяця, в якому здійснено перехід на сплату інших податків і зборів (п. 183.4 ПКУ)

Перехід із спрощеної системи (без ПДВ) на загальну систему оподаткування (особа відповідає критеріям для добровільної реєстрації платником ПДВ)

Якщо прийняте рішення про добровільну реєстрацію платником ПДВ, то реєстраційна заява подається не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку податкового періоду, з якого така особа вважатиметься платником ПДВ (п. 183.4 ПКУ)(1)

Зміна ставки єдиного податку з 5 % на 3 % (п.п. «г» п.п. 4 п. 293.8 ПКУ)

У абзаці другому п. 183.4 ПКУ вказано, що реєстраційна заява подається у порядку, передбаченому для обов’язкової реєстрації (не пізніше 10 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто обсяг оподатковуваних операцій 300 тис. грн.).
Хоча, на наш погляд, у такому випадку реєстрація платником ПДВ має здійснюватись у порядку добровільної реєстрації (аргументацію див. у розділі «Єдиний податок та ПДВ»)

(1) Реєстрація здійснюється не раніше дати зміни системи оподаткування (абзац другий п. 183.5 ПКУ).

 

Єдиний податок та ПДВ

Згідно з п. 293.3 ПКУ відсоткова ставка єдиного податку для платників єдиного податку третьої і четвертої груп встановлюється у розмірі:

— 3 % доходу — у разі сплати ПДВ;

— 5 % доходу — у разі включення ПДВ до складу єдиного податку.

Умови, за яких платники єдиного податку третьої і четвертої груп можуть обрати ставку 3 %, наведені у п.п. 4 п. 293.8 ПКУ. Однак виникає ціла низка запитань щодо того, як їх розуміти.

Щоб якось систематизувати перелік осіб, які можуть обрати ставку єдиного податку 3 %, наведемо спочатку цей перелік у тому вигляді, в якому він сформульований у Законі № 4014 (див. «Особи, які можуть обрати ставку єдиного податку 3 %»).

 

Особи, які можуть обрати ставку єдиного податку 3 %

Витяг із п. 293.8 ПКУ

«4) ставка єдиного податку, визначена для третьої і четвертої груп у розмірі 3 відсотки, може бути обрана:

а) суб'єктом господарювання, який зареєстрований платником податку на додану вартість відповідно до розділу V цього Кодексу, у разі переходу ним на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви щодо переходу на спрощену систему оподаткування не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу;

б) платником єдиного податку, який зареєстрований платником податку на додану вартість відповідно до розділу V цього Кодексу, у разі добровільної зміни ставки єдиного податку шляхом подання заяви щодо зміни ставки єдиного податку не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку календарного кварталу, в якому буде застосовуватися нова ставка;

в) суб'єктом господарювання, який не зареєстрований платником податку на додану вартість, у разі його переходу на спрощену систему оподаткування шляхом реєстрації платником податку на додану вартість відповідно до розділу V цього Кодексу і подання заяви щодо переходу на спрощену систему оподаткування не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу, в якому здійснено реєстрацію платником податку на додану вартість;

г) платником єдиного податку, що застосовує ставку єдиного податку в розмірі 5 відсотків, у разі постачання ним послуг (робіт) платникам податку на додану вартість і якщо обсяг такого постачання за останні 12 календарних місяців сукупно перевищує обсяг, визначений пунктом 181.1 статті 181 розділу V цього Кодексу, та реєстрації такого платника єдиного податку платником податку на додану вартість у порядку, встановленому розділом V цього Кодексу, шляхом подання заяви щодо зміни ставки єдиного податку не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу, в якому здійснено реєстрацію платником податку на додану вартість».

 

Проаналізуємо кожну норму окремо.

1. У п.п. «а» п.п. 4 п. 293.8 ПКУ йдеться про суб'єктів господарювання, які вже зареєстровані платниками ПДВ. Оскільки у інших підпунктах окремо згадуються платники єдиного податку, то можна зробити висновок, що цей підпункт стосується лише платників, які застосовують загальну систему оподаткування.

У загальному випадку для переходу на спрощену систему зі сплатою єдиного податку за ставкою 3 % таким платникам потрібно подати відповідну заяву не пізніше ніж за 15 днів до початку кварталу, з якого буде застосовуватись спрощена система. Нагадаємо, що для переходу на спрощену систему з 01.01.12 року така заява подається не пізніше 25.01.12 р. (п.п. «г» п. 5 розд. ІІ Закону № 4014).

2. У п.п. «б» п.п. 4 п. 293.8 ПКУ йдеться про платників єдиного податку, які зареєстровані платниками ПДВ, і добровільно змінюють ставку єдиного податку.

Оскільки згідно з п. 293.3 ПКУ відсоткова ставка єдиного податку встановлюється залежно від того, як сплачується ПДВ (3 % якщо ПДВ сплачується як окремий податок або 5 % якщо ПДВ включається до єдиного податку), то можна зробити висновок, що платник ПДВ може сплачувати єдиний податок лише за ставкою 3 %. Тому незрозуміло, яку добровільну зміну ставки єдиного податку тут мали на увазі законодавці.

На наш погляд, можливі такі варіанти:

— тут ідеться про платників єдиного податку, які згідно з Указом № 746 сплачували ЄП за ставкою 6 %, а з 01.01.12 р. переходять на сплату єдиного податку за ставкою 3 %. Однак така норма є виключенням із загальних правил і була б доречною у перехідних положеннях;

— тут ідеться про платників єдиного податку за ставкою 5 %, які добровільно зареєструвались платниками ПДВ (у середині кварталу, коли вони ще не мали змоги змінити ставку єдиного податку), а тому на момент подання заяви про перехід на єдиний податок за ставкою 3 % продовжують сплачувати його за ставкою 5 %. Однак, щоб платник єдиного податку за ставкою 5 % міг зареєструватись платником ПДВ (був особою для цілей розд. V ПКУ), він має відповідати вимогам п.п. 14.1.139 ПКУ (обсяг постачання послуг/робіт платникам ПДВ за останні 12 календарних місяців сукупно перевищує 300 тис. грн.) а про таку умову прямо сказано у п.п. «г» п.п. 4 п. 293.8 ПКУ (його ми розглянемо нижче). Окрім цього, щоб стати платником ПДВ, необхідно, щоб не було підстав для анулювання реєстрації ПДВ (див. п. 183.8 ПКУ), а реєстрація платником єдиного податку поки що зазначена як підстава для анулювання реєстрації платника ПДВ (див. п.п. «в» п. 184.1 ПКУ).

3. У п.п. «в» п.п. 4 п. 293.8 ПКУ йдеться про суб'єктів господарювання — неплатників ПДВ, які застосовують загальну систему оподаткування. Такі особи при переході на спрощену систему оподаткування (заява подається за 15 днів до початку кварталу) реєструються платником ПДВ (реєстраційна зава подається за 20 днів до початку кварталу) якщо є підстави для добровільної чи обов’язкової реєстрації.

4. У п.п. «г» п.п. 4 п. 293.8 ПКУ йдеться про платників єдиного податку за ставкою 5 %, у яких обсяг постачання послуг (робіт) платникам ПДВ за останні 12 календарних місяців сукупно перевищує 300 тис. грн. Якщо така особа реєструється платником ПДВ у порядку, встановленому розд. V ПКУ, то вона може застосовувати ставку єдиного податку 3 %.

У абзаці другому п. 183.4 ПКУ є спеціальна норма щодо порядку реєстрації платниками ПДВ таких осіб, яка передбачає, що реєстраційна заява подається у строк, визначений п. 183.2 ПКУ. Тобто у порядку обов’язкової реєстрації — не пізніше 10 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто обсяг оподатковуваних операцій 300 тис. грн.

Однак буквально застосовувати цю норму не можна.

По-перше, для розрахунку обсягу оподатковуваних операцій для обов’язкової реєстрації згідно з п. 181.1 ПКУ враховується обсяг реалізації як послуг (робіт), так і товарів. Причому незалежно від того, хто є покупцем (платник ПДВ чи ні). Тому, скоріше за все, обсяг оподатковуваних операцій 300 тис. грн. буде досягнуто раніше ніж єдиноподатник за ставкою 5 % стане особою для розд. V ПКУ, бо для цього обсяг реалізованих лише послуг (робіт) і лише платниками ПДВ має перевищити 300 тис. грн.

Отже, місяцем, після закінчення якого потрібно подати реєстраційну заяву, буде місяць, в якому обсяг реалізованих послуг (робіт) платникам ПДВ (а не загальні обсяги оподатковуваних операцій) перевищить 300 тис. грн.

По-друге, у п. 183.2 ПКУ встановлюється термін подання заяви — не пізніше 10 числа наступного місяця.

Нагадаємо, що у загальному випадку особа, яка підлягає обов'язковій реєстрації платником ПДВ, але не подала реєстраційну заяву, несе відповідальність за ненарахування або несплату ПДВ на рівні зареєстрованого платника без права нарахування податкового кредиту та отримання бюджетного відшкодування (п. 183.10 ПКУ). Однак застосовувати цю норму до платників єдиного податку не можна, бо у розд. V ПКУ немає вимог про обов’язкову реєстрацію таких осіб платниками ПДВ. Той факт, що заява подається у термін, встановлений для обов’язкової реєстрації, не означає, що особа, яка подає таку заяву, підлягає обов’язковій реєстрації. Адже вибір ставки єдиного податку 3 % — справа добровільна, а п. 181.1 ПКУ, в якому визначено підстави для обов’язкової реєстрації платником ПДВ, на єдиноподатників не поширюється.

Тож за порушення терміну подання реєстраційної заяви жодні фінансові санкції не повинні застосовуватись.

По-третє, перехід на ставку єдиного податку 3 % має відбуватись з одночасною реєстрацією платником ПДВ. Лише в такому випадку буде дотримано вимогу, закладену в п. 293.3 ПКУ про застосування ставки єдиного податку 3 % зі сплатою ПДВ, або ж застосування ставки 5 % без сплати ПДВ. Реєстрація платником ПДВ до або після переходу на ставку єдиного податку 3 % означає, що або платнику єдиного податку за ставкою 5 % доведеться певний час сплачувати ПДВ, або ж платник єдиного податку за ставкою 3 % до моменту реєстрації платником ПДВ не буде сплачувати ПДВ.

На наш погляд, принцип сплати єдиного податку з ПДВ (3 %) або без ПДВ (5 %) може бути дотримано лише при реєстрації платником ПДВ у добровільному порядку одночасно з переходом на застосування ставки єдиного податку 3 %.

Сподіваємось, що до початку II кварталу 2012 року, коли вперше платники єдиного податку за ставкою 5 % зможуть перейти на ставку 3 %, компетентні держоргани роз’яснять порядок застосування цих норм.

 

Єдиний податок + ПДВ з 01.01.12 р.

Із викладеного вище можна зробити такий висновок: щоб застосовувати ставку єдиного податку 3 %, єдиноподатник має зареєструватись платником ПДВ (до обрання цієї ставки або ж одночасно з переходом на спрощену систему оподаткування).

Як ми вже згадували вище, заява про перехід на спрощену систему оподаткування з 01.01.12 р. подається не пізніше 25.01.12 р. Отже, обрати єдиного податку 3 % з 01.01.12 р., на наш погляд, зможуть ті особи, які на цей момент (на 01.01.12 р., а не на момент подання заяви — 25.01.12 р.) вже будуть зареєстровані платниками ПДВ (див. табл. 3).

 

Таблиця 3. Перехід на єдиний податок за ставкою 3 % з 01.01.12 р.

Особа

Як перейти на єдиний податок
за ставкою 3 %

Платники ПДВ (фізичні та юридичні особи на загальній системі оподаткування, а також юрособи — платники єдиного податку за ставкою 6 % згідно з Указом № 746)

Не пізніше 25 січня подати заяву про перехід на спрощену систему за ставкою 3 %

Неплатники ПДВ (фізичні та юридичні особи на загальній системі оподаткування, а також юрособи — платники єдиного податку за ставкою 10 % згідно з Указом № 746), які відповідають критеріям для добровільної реєстрації платником ПДВ

1. Не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку податкового періоду, з якого особа вважатиметься платниками ПДВ (не пізніше 12.12.11 р.) подати реєстраційну заяву.
2. Не пізніше 25 січня подати заяву про перехід на спрощену систему за ставкою 3 %

Неплатники ПДВ (фізичні та юридичні особи на загальній системі оподаткування), які відповідають критеріям для обов'язкової реєстрації платником ПДВ

У загальному випадку реєстраційна заява для обов'язкової реєстрації подається не пізніше ніж 10 січня, однак, щоб обрати ставку єдиного податку 3 % з 01.01.12 р., ми б радили подати реєстраційну заяву для добровільної реєстрації (не пізніше 12.12.11 р.). Адже ставка єдиного податку 3 % має застосовуватись лише платником ПДВ

Особи, які не відповідають критеріям для добровільної реєстрації платниками ПДВ, а також суб'єкти господарювання, які не є особами для розд. V ПКУ (ФОП на спрощеній системі згідно з Указом № 746)

Не можуть реєструватись платниками ПДВ та обрати ставку єдиного податку 3 %.
Можуть обрати лише спрощену систему без ПДВ

 

На завершення статті зауважимо, що невизначеність у порядку реєстрації платником ПДВ осіб, які застосовують спрощену систему оподаткування, податківці можуть трактувати по-іншому. Якщо нам стане відомо якась додаткова інформація з цього питання, ми обов'язково розповімо на сторінках нашої газети. Тож, шановні читачі, слідкуйте за публікаціями.

 

Документи і скорочення статті

ГКУ — Господарський кодекс України від 16.01.03 р. № 436-IV.

ПКУ Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VI.

ЦКУ — Цивільний кодекс України від 16.01.03 р. № 435-IV.

Закон № 4014 — Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності» від 04.11.11 р. № 4014-VI.

Закон № 3609 — Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України» від 07.07.11 р. № 3609-VI.

Указ № 746 — Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99.

Положення № 978Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затверджене наказом ДПАУ від 22.12.10 р. № 978.

ФОП — фізична особа — підприємець.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі