Теми статей
Обрати теми

Якщо безоплатно отримані основні засоби амортизуються, саме в цій сумі в підприємства виникають доходи

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Якщо безоплатно отримані основні засоби амортизуються,
 саме в цій сумі в підприємства виникають доходи

 

Комунальне підприємство отримує за рішенням органів місцевого самоврядування на безоплатній основі основні засоби (електромережі та їх складові). Операції провадилися як до 1 квітня 2011 року, так і після цієї дати. Що робити з амортизацією в обліку до 1 квітня та після цієї дати? Чи можна амортизувати після 1 квітня об'єкти, отримані до цієї дати?

(м. Київ)

 

До 1 квітня 2011 року вартість об'єктів енергопостачання, газо- і теплозабезпечення, каналізаційних мереж, безоплатно отриманих спеціалізованими експлуатуючими підприємствами згідно з рішеннями місцевих органів виконавчої влади і виконавчих рад, прийнятими в межах їх повноважень не включалася до складу валових доходів підприємства на підставі п.п. 4.2.15 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток). Цією ж нормою Закону про податок на прибуток було встановлено, що ці об'єкти з метою оподаткування не амортизуються.

Подивимося, чи змінився податковий облік цих операцій з 1 квітня 2011 року. Як і раніше, вартість безоплатно отриманих основних засобів не включається в доходи підприємства в таких випадках (п.п. 136.1.16 ПКУ*):

— якщо такі основні засоби отримано за рішенням центральних органів виконавчої влади;

— у разі отримання спеціалізованими експлуатуючими підприємствами об'єктів енергопостачання, газо- і теплозабезпечення, каналізаційних мереж згідно з рішеннями місцевих органів виконавчої влади і виконавчих рад, прийнятими в межах їх повноважень;

— у разі отримання підприємствами комунальної власності об'єктів соціальної інфраструктури, що перебували на балансі інших підприємств та утримувалися за їх рахунок.

* Порядок передачі таких об'єктів установлено постановою КМУ від 23.02.11 р. № 145 «Деякі питання безоплатної передачі основних засобів».

Згідно з п. 137.17 ПКУ доходи платника податків у вигляді вартості основних засобів, безоплатно отриманих або виготовлених (споруджених) за рахунок коштів бюджету або кредитів, залучених Кабміном або під гарантії Кабміну, з метою здійснення їх експлуатації, які не враховано у складі доходу під час їх зарахування на баланс платника податків відповідно до ПКУ, визначаються з метою оподаткування доходами в сумі, що дорівнює сумі амортизації відповідних активів, нарахованих у порядку, передбаченому НКУ, у момент нарахування такої амортизації.

Отже, доходи відображаються в сумі нарахованої амортизації. Згідно з п. 144.1 ПКУ амортизації підлягають, зокрема:

— капітальні інвестиції, отримані платником податків з бюджету, у вигляді цільового фінансування на придбання (створення) об'єкта інвестування (основного засобу, нематеріального активу) за умови визнання доходів пропорційно сумі нарахованої амортизації щодо такого об'єкта відповідно до положень п. 137.2.1 ПКУ;

— вартість безоплатно отриманих об'єктів енергопостачання, газо- та теплозабезпечення, водопостачання, каналізаційних мереж, побудованих споживачами на вимогу спеціалізованих експлуатуючих підприємств згідно з технічними умовами на приєднання до зазначених мереж чи об'єктів.

Виходячи з викладеного вище вважаємо, що в ситуації, яка розглядається, амортизація є правомірною. Відповідно одночасно в цій самій сумі підприємство зобов'язане відобразити доходи.

Що стосується зазначених об'єктів, отриманих підприємством до 1 квітня 2011 року, то згідно з п. 1 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ розд. III ПКУ застосовується під час розрахунків з бюджетом починаючи з доходів і витрат, отриманих і проведених з 1 квітня 2011 року, якщо інше не встановлено цим підрозділом. На цій підставі можна стверджувати, що витрати у вигляді амортизації, які відповідають ПКУ, виникають уже після 1 квітня 2011 року, тому нарахування амортизації на такі об'єкти є правомірним. Одночасно в цій самій сумі підприємство відображає доходи.

Не можемо не відзначити, що на момент набуття чинності розд. ІІІ ПКУ питання з відображенням у податковому обліку доходів при безоплатному отриманні об'єктів основних засобів було неоднозначним унаслідок чинності на той момент п.п. 136.1.21 ПКУ . Згідно з цією нормою в доходи не включався дохід від безоплатно отриманих необоротних матеріальних активів, крім об'єктів, зазначених у п. 137.17 ПКУ, а також об'єктів соціально-культурного та житлово-комунального призначення державної власності, що перебувають на балансі платника податків, який визначається в сумі, пропорційній сумі нарахованої амортизації відповідних активів, нарахованої в бухгалтерському обліку, одночасно з її нарахуванням. Було не зовсім зрозуміло, як трактувати цю норму в ув'язці з іншими нормами ПКУ, що стосуються цього питання. Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України» від 07.07.11 р. № 3609-VI п.п. 136.1.21 ПКУ було вилучено, тобто тепер однозначно можна констатувати, що в загальному випадку при отриманні основних засобів на безоплатній основі їх вартість потрібно відображати у складі доходів відразу при отриманні. У тих випадках, коли в момент безоплатного отримання основних засобів доходи не відображаються (зокрема, на підставі п.п. 136.1.16 ПКУ), підприємство згодом відображає доходи в момент нарахування амортизації і в сумі нарахованої амортизації. Оскільки Закон № 3609 набрав чинності лише у серпні 2011 року, може виникнути ситуація, що безоплатно отримані до 1 квітня 2011 року об'єкти, про які йдеться в поставленому запитанні, не потрапили до інвентаризаційного опису, складеного станом на 31.03.11 р. На наш погляд, сьогодні підприємству необхідно внести зміни до інвентаризаційного опису в частині додавання таких об'єктів і нарахувати на їх вартість амортизацію в податковому обліку з одночасним відображенням у цій сумі доходів.

 

Жанна СЕМЕНЧЕНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі