Теми статей
Обрати теми

Щодо нарахування єдиного внеску на суми виплат у натуральній формі

Редакція БТ
Лист від 16.09.2011 р. № 19693/03-30

ЄВС ІЗ НАТУРВИПЛАТ — БЕЗ КОЕФІЦІЄНТА:

роз'яснює Пенсійний фонд

 

Лист Пенсійного фонду України від 16.09.11 р. № 19693/03-30

«Щодо нарахування єдиного внеску на суми виплат у натуральній формі»

 

У листі, що коментується, Пенсійний фонд України (далі — ПФУ) зауважив, що при нарахуванні єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі — ЄВС) на суму виплат, що здійснюються в натуральній формі, підвищуючий коефіцієнт не застосовується.

При цьому ПФУ керується тим, що:

1) базу для нарахування ЄВС визначено ст. 7 Закону про ЄВС* — для роботодавців це сума нарахованої зарплати за видами виплат, яка включає основну й додаткову зарплату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, та сума винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами;

2) ЄВС обчислюється виключно в національній валюті, у тому числі з виплат (доходу), що здійснюється в натуральній формі (ч. 1 ст. 9 Закону про ЄВС);

3) ЄВС нараховується на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких здійснюється нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) виплат (доходу), на які відповідно до Закону про ЄВС нараховується ЄВС (ч. 2 ст. 9 Закону про ЄВС);

4) застосування підвищуючого коефіцієнта Законом про ЄВС не передбачено;

5) ЄВС не входить до системи оподаткування, і податкове законодавство не регулює порядок нарахування, обчислення і сплати ЄВС (ч. 2 ст. 8 Закону про ЕВС).

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI.

Ми не згодні з позицією ПФУ із цього питання.

Справа в такому: незважаючи на відсутність у Законі про ЄВС та в Інструкції № 21-5** прямої норми, що передбачає при нарахуванні натуральних виплат застосовувати підвищуючий коефіцієнт, при обчисленні об'єкта для ЄВС його здебільшого доведеться використовувати. І це продиктовано тим, що для утримання податку на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО) з виплат у негрошовій формі п. 164.5 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) при розрахунку бази передбачено застосування підвищуючого коефіцієнта (К), розрахованого за формулою:

К = 100 : (100 - Ставка ПДФО).

** Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджена постановою правління ПФУ від 27.09.10 р. № 21-5.

Тому в бухобліку дохід у вигляді натуральної виплати буде нараховано (Кт 66, 685) в розмірі натуральної виплати із застосуванням підвищуючого коефіцієнта. Саме в цій сумі операцію з нарахування виплати в натуральній формі буде відображено в бухгалтерських документах. І оскільки згідно з ч. 2 ст. 9 Закону про ЄВС (на цю норму ПФУ посилається в листі, що коментується) обчислення ЄВС здійснюється на підставі бухгалтерських документів, які підтверджують нарахування доходу, базою для такого обчислення ЄВС якраз і буде виплата, підвищена на коефіцієнт, розрахований для ПДФО.

До цього додамо таке. Згадуючи історію застосування підвищуючого коефіцієнта до запровадження ЄВС та ПКУ (до 01.01.11 р.), зауважимо, що тоді його застосовували при обчисленні об'єкта як для податку з доходів фізичних осіб (було передбачено п. 3.4 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.03 р. № 889-IV***), так і для пенсійних внесків. Причому в той час для пенсійних внесків необхідність його застосування при обчисленні бази також не передбачалася ні Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.03 р. № 1058-IV, ні Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженою постановою правління ПФУ від 19.12.03 р. № 21-1. Однак, це не заважало ПФУ в листі від 08.07.10 р. № 11760/03-30 вимагати застосовувати при розрахунку об'єкта обкладення пенсійними внесками коефіцієнт, передбачений п. 3.4 Закону про ПДФО.

*** Закон з 01.01.11 р. втратив чинність. Ця норма «перекочувала» до п. 164.5 ПКУ.

Висновок: на наш погляд, при здійсненні натуральних виплат база для справляння ЄВС та ПДФО має визначатися однаково — з підвищуючим коефіцієнтом. І нам здається, що представники ПФУ не повинні бути проти цього, адже при збільшенні розміру бази для справляння ЄВС на «натуральний» коефіцієнт підвищується розмір розрахованого виходячи з такої бази ЄВС.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі