Теми статей
Обрати теми

Чи дає право на податковий кредит електронна ВМД?

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Чи дає право на податковий кредит електронна ВМД?

 

Чи має право платник податку при ввезенні на митну територію України товарів, ОФ, уключити до складу податкового кредиту сплачені на митниці суми ПДВ, у разі якщо ВМД оформлена як електронний документ?

 

Згідно з п. 198.2 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), для операцій із ввезення на митну територію України товарів датою виникнення права на віднесення сум податку до податкового кредиту є дата сплати (нарахування) податку за податковими зобов'язаннями згідно з п. 187.8 ПКУ.

Датою виникнення податкових зобов'язань у разі ввезення товарів на митну територію України відповідно до п. 187.8 ПКУ є дата подання митної декларації для митного оформлення. Пунктом 201.12 ПКУ визначено, що у разі ввезення товарів на митну територію України документом, що посвідчує право на віднесення сум податку до податкового кредиту, вважається митна декларація, оформлена відповідно до вимог законодавства, яка підтверджує сплату податку.

Відповідно до п. 198.6 ПКУ не відносяться до податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв'язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені податковими накладними (або підтверджені податковими накладними, оформленими з порушенням вимог ст. 201 ПКУ) чи не підтверджені митними деклараціями, іншими документами, передбаченими п. 201.11 ПКУ.

Відповідно до п. 2 Положення про вантажну митну декларацію, затвердженого постановою КМУ від 09.06.97 р. № 574 (далі — Положення № 574), вантажна митна декларація (далі — ВМД) — письмова заява встановленої форми, що подається митному органу на паперовому носії або як електронний документ (електронна ВМД) і містить відомості про товари та транспортні засоби, які переміщуються через митний кордон України, митний режим, у який вони заявляються, а також іншу інформацію, необхідну для здійснення митного контролю, митного оформлення, митної статистики, нарахування та сплати податків, зборів та інших платежів.

Пунктом 5 Положення № 574 визначено, що у разі відсутності підстав для відмови в прийнятті ВМД, зазначених у п. 4 цього Положення, декларація приймається митним органом для оформлення. Прийняття для оформлення ВМД на паперовому носії підтверджується шляхом проставлення посадовою особою митного органу відбитку штампа «Під митним контролем» на першому аркуші декларації, а електронної ВМД — шляхом внесення до декларації за допомогою автоматизованої системи митного оформлення відмітки про прийняття для оформлення, засвідченої електронним цифровим підписом посадової особи митного органу.

Отже, платник податку при ввезенні на митну територію України товарів, основних фондів, має право включити до складу податкового кредиту сплачені на митниці суми ПДВ, за умови належним чином оформленої ВМД, незалежно від того, чи така ВМД оформлена на паперовому носії, чи як електронний документ (електронна ВМД), а також за умови використання ввезених товарів в оподатковуваних ПДВ операціях.

 

За матеріалами Єдиної бази податкових знань,
 розміщеної на офіційному сайті ДПСУ:
www.sta.gov.ua (розд. 130.18)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі