Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Порядку фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

Редакція БТ
Постанова від 22.12.2010 р. № 26

ВИПЛАТА ЛІКАРНЯНИХ І ДЕКРЕТНИХ З 2011 РОКУ —

новий Порядок від ФТВП та підкоригований Порядок від ФНВ

 

Постанова правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 22.12.10 р. № 26

«Про затвердження Порядку фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності»

 

Документ, що коментується, наведено в додатку «Документи»

 

Постанова правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань від 30.11.10 р. № 33

«Про затвердження Змін до Порядку призначення, перерахунку та проведення страхових виплат»

 

Постанови

ФТВП* та ФНВ, що коментуються сьогодні, визначають умови фінансування цими фондами роботодавців для надання ними матеріального забезпечення за рахунок коштів цих фондів у зв'язку з набуттям чинності з 2011 року Законом про ЄВС**.

*

ФТВП — Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, ФНВ — Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

** Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI.

1. Порядок фінансування матеріального забезпечення за рахунок коштів ФТВП

. Постановою ФТВП, що коментується, затверджено Порядок фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Порядок № 26). Він визначає умови фінансування ФТВП роботодавців для надання ними матеріального забезпечення, передбаченого ст. 34 Закону № 2240***, за видами:

— допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною);

— допомога по вагітності та пологах;

— допомога на поховання (крім поховання пенсіонерів, безробітних та осіб, які померли від нещасного випадку на виробництві).

*** Закон України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленим народженням та похованням» від 18.01.01 р. № 2240-III.

Не так давно ФТВП у своєму

листі від 13.01.11 р. № 01-16-45 (ком. у «БТ», 2011, № 4, с. 10) уже описував порядок виплати допомог із ФТВП, який тепер регламентується Порядком № 26. Новий механізм надання виплат за рахунок коштів ФТВП не передбачає взаємозаліку з нарахованим єдиним внеском на загальнообов'язкове державне соціальне страхування — ФТВП перераховує роботодавцю грошові кошти в сумі, розрахованій роботодавцем.

Стисло опишемо

новий механізм фінансування допомог за рахунок коштів ФТВП:

Крок 1

. Працівник надає листок непрацездатності (свідоцтво про смерть).

Крок 2

. На підставі отриманого листка непрацездатності (свідоцтва про смерть) комісія (уповноважений) із соціального страхування, керуючись Положенням № 25****, приймає рішення про призначення допомоги (п. 3). Рішення фіксується у протоколі засідання комісії із соціального страхування (рішенні уповноваженого), наведеному в додатку до Положення № 25.

**** Положення про комісію (уповноваженого) із соціального страхування підприємства, установи, організації, затверджене постановою правління ФТВП від 23.06.08 р. № 25. Із 31 січня 2011 року до нього внесені зміни відповідно до постанови правління ФТВП від 22.12.10 р. № 28.

Крок 3

. На підставі рішення роботодавець нараховує суму допомоги та оформляє заяву-розрахунок у двох примірниках. Форму заяви-розрахунку наведено в додатку до Порядку № 26. Зверніть увагу: до заяви-розрахунку вносимо лише суму допомоги, яку має бути компенсовано за рахунок коштів Фонду (оплата перших 5 днів за рахунок роботодавця сюди не потрапляє). Крім того, у графі 3 зворотного боку вказуємо номер страхового свідоцтва працівника (ось і стало у пригоді отримане працівниками раніше страхове свідоцтво!). Якщо у працівника його немає, то необхідно допомогти йому таке свідоцтво отримати, керуючись Порядком видачі свідоцтва про загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженим постановою КМУ від 22.08.2000 р. № 1306*****.

***** Як це зробити, див. у конс. «Чи вимагати страхове свідоцтво при працевлаштуванні» // «БТ», 2010, № 45, с. 44.

Крок 4

. Роботодавець подає заяву-розрахунок за підписом керівника, головбуха, засвідчену печаткою, до свого ФТВП (п. 5). Підприємець, на наш погляд, сам підписує заяву-розрахунок, а відбиток печатки проставляє тільки за її наявності.

Крок 5

. ФТВП перераховує кошти на окремо відкритий рахунок роботодавця протягом 10 робочих днів після надходження від роботодавця заяви-розрахунку (п. 8)*.

* Зверніть увагу: з 1 лютого 2011 року з метою оперативного реагування на телефонні звернення застрахованих осіб

щодо якості роботи ФТВП відкрито «гарячу» телефонну лінію. Телефон «Гарячої лінії»: 0-800-50-18-92 (інформація із сайта www.fse.gov.ua).

Крок 6

. Отримавши гроші, роботодавець виплачує допомогу у строки, передбачені ст. 52 Закону № 2240 (п. 9). Нагадаємо ці строки:

— допомогу по тимчасовій непрацездатності, а також допомогу по вагітності та пологах — не пізніше найближчого дня, установленого для виплати зарплати;

— допомогу на поховання — не пізніше наступного робочого дня після отримання страхових коштів від ФТВП.

У коментарі до

листа ФТВП від 13.01.11 р. № 01-16-45 ( див. ком. у «БТ», 2011, № 4, с. 10) ми писали, що в більшості випадків дотриматись законодавчо встановленого строку виплати допомоги у зв'язку з хворобою чи пологами роботодавець, керуючись новим Порядком № 26, навряд чи зможе. Нам не зрозуміло, чому Мін'юст здійснив реєстрацію постанови, що коментується, адже прописаний у ній механізм призводить до порушення встановлених ч. 2 ст. 52 Закону № 2240 строків для виплати допомоги, у такий спосіб уражаючи права громадян.

Стосовно лікарняних за перші 5 днів хвороби ще раз звертаємо вашу увагу — очікувати надходження коштів від ФТВП не потрібно. Їх необхідно виплатити в найближчий день для виплати зарплати.

Крок 7

. Якщо сума отриманих роботодавцем страхових коштів від ФТВП перевищує фактичні витрати на надання матеріального забезпечення, невикористані суми слід повернути ФТВП протягом 3 робочих днів. На жаль, із п. 10 Порядку № 26 не зрозуміло, з якої дати відлічувати триденний строк — від дати надходження коштів на рахунок роботодавця або від найближчої дати виплати зарплати, коли і здійснюється фактична виплата допомог (крім допомоги на поховання).

2. Порядок фінансування матеріального забезпечення за рахунок коштів ФНВ

. Постановою ФНВ, що коментується, унесено зміни до чинного Порядку призначення, перерахування та проведення страхових виплат, затвердженого постановою правління ФНВ від 27.04.07 р. № 24 (далі — Порядок № 24).

Як і при отриманні коштів від ФТВП, для отримання допомоги з ФНВ роботодавцю тепер потрібно подати складену у двох примірниках

заяву-розрахунок (оновлені пп. 1.2, 2.6, 5.3 і 7.3), зокрема, для здійснення таких виплат:

— допомоги по тимчасовій непрацездатності постраждалого;

— доплати до середнього заробітку, який постраждалий мав до ушкодження здоров'я, при тимчасовому переведенні його на легшу роботу;

— допомоги на поховання та пов'язані з цим ритуальні послуги.

Форму цієї

заяви-розрахунку наведено в новому додатку до Порядку № 24.

Робочий орган ФНВ перераховує кошти протягом 10 днів після надходження від роботодавця передбачених Порядком № 24 документів, у тому числі заяви-розрахунку.

 

 

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

Порядок фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

Затверджено постановою від 22 грудня 2010 року № 26

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 25 січня 2011 року за № 111/18849

 

1. Цей Порядок визначає умови фінансування Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) страхувальників для надання ними матеріального забезпечення, передбаченого статтею 34 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» (далі — Закон), за видами:

допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною);

допомога по вагітності та пологах;

допомога на поховання (крім поховання пенсіонерів, безробітних та осіб, які померли від нещасного випадку на виробництві).

2.

Фінансування страхувальників-роботодавців для надання матеріального забезпечення найманим працівникам здійснюється районними, міжрайонними, міськими виконавчими дирекціями відділень Фонду (далі — робочі органи Фонду).

Підставою для фінансування страхувальників-роботодавців робочими органами Фонду є оформлена за встановленим зразком

заява-розрахунок, що містить інформацію про нараховані застрахованим особам суми матеріального забезпечення за їх видами (Додаток).

3.

У разі виникнення страхового випадку із застрахованою особою на підставі поданих документів, передбачених статтею 51 Закону, комісія (уповноважений) із соціального страхування підприємства з урахуванням вимог Положення про комісію (уповноваженого) підприємства, установи, організації із загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, затвердженого постановою правління Фонду від 23.06.2008 № 25 <…>, приймає рішення про призначення матеріального забезпечення застрахованій особі.

4.

На підставі рішення комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємства про призначення матеріального забезпечення страхувальник-роботодавець нараховує суми матеріального забезпечення та оформлює заяву-розрахунок.

У графу 5 «Причина непрацездатності» зворотнього боку заяви-розрахунку вносяться цифри згідно з цифрами, визначеними у рядку «Причина непрацездатності» листка непрацездатності, затвердженого

наказом Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства праці та соціальної політики України, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 03.11.2004 № 532/274/136-ос/1406 <…>.

5.

Для отримання коштів Фонду для виплати матеріального забезпечення застрахованим особам, нарахованого страхувальником, страхувальник звертається до робочого органу Фонду за місцем обліку в органі Фонду або за місцем обліку, зазначеним в Державному реєстрі загальнообов'язкового державного соціального страхування (для зареєстрованих після 01.01.2011) (далі — місце обліку), із заявою-розрахунком за підписом керівника та головного бухгалтера, засвідченою печаткою підприємства.

6.

Заява-розрахунок готується у двох примірниках, один з яких разом із наданими застрахованими особами документами, на підставі яких призначається матеріальне забезпечення, зберігається у страхувальника, а другий подається до робочого органу Фонду.

7.

При опрацюванні заяви-розрахунку робочі органи Фонду перевіряють правильність заповнення реквізитів, наявність даних про страхувальника в Державному реєстрі загальнообов'язкового державного соціального страхування, дані про сплату ним єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

8.

Робочі органи Фонду здійснюють фінансування страхувальників протягом десяти робочих днів після надходження заяви-розрахунку.

9.

Після надходження суми коштів, зазначених у заяві-розрахунку, на рахунок страхувальника, останній зобов'язаний здійснити виплату відповідного матеріального забезпечення у строки, визначені у статті 52 Закону.

10.

У разі якщо сума отриманих страхувальником від Фонду страхових коштів перевищує фактичні витрати на надання матеріального забезпечення, невикористані страхові кошти повертаються до робочого органу Фонду, що здійснив фінансування, протягом трьох робочих днів.

 

Начальник відділу методології, бухгалтерського обліку
та фінансових розрахунків управління фінансів, обліку та звітності
Г. БУР'ЯНОВСЬКА

 

img 1

img 2

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі