Теми статей
Обрати теми

Щодо наказу ДПА України від 24.12.2010 р. № 1002

Редакція БТ
Лист від 26.01.2011 р. № 2049/7/16-1117

НОВИЙ РЕЄСТР ПОДАТКОВИХ НАКЛАДНИХ:

ДПАУ роз'яснила порядок ведення

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 26.01.11 р. № 2049/7/16-1117

«Щодо наказу ДПА України від 24.12.2010 р. № 1002»

 

Недавно ми коментували нову форму Реєстру податкових накладних та порядок його ведення (далі —

Реєстр та Порядок ), затверджені наказом ДПАУ від 24.12.10 р. № 1002 (див. ком. «Реєстр податкових накладних: затверджено нову форму» // «БТ», 2011, № 3, с. 8). Ці документи набрали чинності з 10.01.11 р.

Лист

, що коментується, має на меті роз'яснити запроваджені нововведення та розвіяти будь-яку двозначність. Він досить значний за обсягом і здебільшого повторює сам Порядок, тому ми виділимо основні моменти, до яких ДПАУ внесла ясність.

1. «Номер порції реєстру»

. Серед службових полів (від 01 до 06) найбільше запитань виникало з приводу порядку заповнення поля 013 «Номер порції реєстру». У листі, що коментується, зазначено, що Реєстри, які містять значну кількість записів, рекомендується подавати порціями не більше 20 тисяч записів. Саме для поділу Реєстру (єдиного документа) на такі частини і призначено це поле, в якому вказується числове значення від 01 до 99 (якщо подається один документ — ставимо «01»).

Додамо (про це згадується в

листі та передбачено у Порядку): якщо частину Реєстру ведуть філії (структурні підрозділи), то у службовому полі 04 «Платник» зазначаються найменування платника та через дріб — найменування і числовий код, установлений для філії (структурного підрозділу).

При цьому дані таких частин є складовими частинами

Реєстру платника податку, який має бути складено як єдиний документ за результатами діяльності за відповідний звітний період з урахуванням показників Реєстрів структурних підрозділів.

На нашу думку, частину

Реєстру, складену щодо кожної філії (структурного підрозділу), можна подати до органів ДПС як окрему порцію загального Реєстру. Таким чином буде дотримано вимогу податківців про єдиний документ і при цьому буде видно, які операції та в якому обсязі здійснювалися філіями.

Зауважимо, що запитання про те, яким є порядок подання платником податку копій

Реєстру за наявності філій, котрим делеговано право ведення частини Реєстру, в Єдиній базі податкових знань існує, однак відповіді на нього поки що немає.

2. Графа 3 розділу I «Зазначення коду спецрежиму та числового коду філії».

У гр. 3 розділу I «Видані податкові накладні» Реєстру вказується порядковий номер податкової накладної або розрахунку коригування кількісних та вартісних показників до податкової накладної, що відповідає номеру з графи 1.

Але для документів, складених філіями (структурними підрозділами) та складених за видами діяльності, що передбачають спеціальний режим оподаткування, у гр. 3 потрібно вказувати повний номер такого документа. Отже,

після номера з гр. 1 через дріб зазначаються код спецрежиму та числовий код філії.

3. Експортні операції.

Зауважимо, що в п. 6 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженому наказом ДПАУ від 21.12.10 р. № 969, передбачено, що податкова накладна складається у двох примірниках (оригінал та копія) в день виникнення податкових зобов'язань. Експортні операції оподатковуються за нульовою ставкою (п.п. 195.1.1 Податкового кодексу України), тобто за такими операціями податкові зобов'язання виникають, хоча й дорівнюють нулю. Тому за такими операціями потрібно скласти податкову накладну (зазначивши тип причини, з якої оригінал залишається у продавця, — 07 «Експортні поставки»).

Виходить, що за тією самою операцією в нас два документи — податкова накладна та ВМД. У

листі, що коментується, зазначено: у разі якщо платником здійснюються експортні операції, у гр. 3 (порядковий номер) проставляються останні шість знаків порядкового номера ВМД.

Виходячи з роз'яснень податківців,

Реєстр за такими операціями потрібно заповнювати так:

— у графі 1 записується порядковий номер податкової накладної (порядковий номер податкової накладної відповідає порядковому номеру запису в Реєстрі);

— у графі 2 — дата виписування податкової накладної, що відповідає даті вивезення, фактично підтвердженій оригіналом ВМД;

— у графі 3 — номер ВМД;

— у графі 4 — позначення «ВМД»;

— у графі 5 — найменування (прізвище, ім'я, по батькові /за наявності/ — для фізичної особи) покупця — нерезидента;

— у графі 6 — позначка «Х»;

— у графах 7, 12 відображається митна вартість товарів, що експортуються, у гривнях, обчислена за курсом НБУ, установленим на дату складання ВМД.

4. Послуги від нерезидента.

У листі, що коментується, зазначається таке: операції з отримання послуг від нерезидента на митній території України відображаються на підставі податкової накладної, податкові зобов'язання за якою включено до податкової декларації попереднього періоду. Отже, таку податкову накладну буде відображено в Реєстрі двічі: спочатку — у розділі I (у періоді виникнення податкових зобов'язань), а потім — у розділі II (у наступному періоді).

5. «Сторонній» номер на податковій накладній.

У листі , що коментується, як і в Порядку, згадується, що номер запису, зазначений у гр. 1 розділу II «Отримані податкові накладні», переноситься на сам документ.

Виходить, що на податковій накладній покупець має вручну вказувати номер, за яким її занесено до

Реєстру.

Зауважимо, що спеціальної комірки для зазначення цього номера у формі податкової накладної немає. Сподіваємося, що якщо податківці виявлять на податковій накладній такий «сторонній» номер, то це не буде приводом для невизнання податкового кредиту.

6. Електронні копії Реєстру.

Копії записів у Реєстрі за новою формою подаються в електронному вигляді щомісяця у строки, передбачені для подання податкової звітності, починаючи зі звітного (податкового) періоду за січень 2011 року, тобто всі записи, здійснені до 10.01.11 р. (коли ще не набрали чинності новий Реєстр та Порядок ), потрібно відобразити наново вже в новому Реєстрі.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі