Теми статей
Обрати теми

Тема тижня. Звітність щодо єдиного внеску

Редакція БТ
Стаття

ЗВІТНІСТЬ ЩОДО ЄДИНОГО ВНЕСКУ

 

Запровадження з 2011 року єдиного внеску, звичайно ж, спричинило появу нової звітності.

Із сьогоднішньої Теми тижня ви дізнаєтеся про всі нові звіти, які мають подаватися платниками єдиного внеску. Більшу частину Теми тижня присвячено щомісячному додатку 4, який повинні подавати всі роботодавці.

Наші таблиці-підказки допоможуть вам легко заповнити кожен показник цього звіту. А наведений приклад заповнення додатка 4 покаже вам, що заповнити звіт, скориставшись сьогоднішньою публікацією, не так уже й складно.

Бажаємо вам заповнити новий звіт легко та без помилок, подати його своєчасно та без черг!

Запровадження з 2011 року нового єдиного внеску неодмінно передбачає введення нових звітних форм. Ці форми дуже схожі із запровадженими торік пенсійними звітами, передбаченими Порядком № 26-1. Сьогодні розповімо про нові форми звітів щодо єдиного внеску і докладно проаналізуємо порядок заповнення роботодавцями щомісячного додатка 4, який роботодавцям необхідно буде подати вже за підсумками січня 2011 року.

Вікторія ЗМІЄНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

ЗАГАЛЬНІ НОРМИ

 

Чим регламентується

Обов'язок щодо подання звітності платниками ЄВС до територіального органу ПФУ передбачено

п. 4 ч. 2 ст. 6 Закону про ЄВС. Її форму, механізм та строки подання звітності регулює Порядком № 22-2. Звітність щодо ЄВС дуже схожа на пенсійну звітність, що подається за періоди 2010 року. Це й не дивно, адже форму звіту розробив ПФУ.

Уперше

звітність, передбачену Порядком № 22-2, роботодавцям необхідно подати за підсумками січня 2011 року. ФОП «за себе» звітують, як і раніше, один раз на рік після його закінчення. Тому за формою, установленою для них Порядком № 22-2, підприємці вперше звітуватимуть лише за підсумками 2011 року.

Порядок № 22-2

набрав чинності з 1 січня 2011 року. Саме з цієї дати втрачає чинність постанова № 26-1,
якою було затверджено Порядок № 26-1 (п. 2 постанови № 22-2).

Водночас облік застрахованих осіб та сум нарахованих внесків до ПФУ за періоди до 1 січня 2010 року ведеться із застосуванням

постанови № 7-6 та постанови № 26-1 , а звіти про суми нарахованих внесків до ПФУ за звітні періоди до 1 січня 2011 року подаються у строки та за формами, установленими Порядком № 26-1 (п. 3 постанови № 22-2). Таким чином, за грудень 2010 року роботодавці подавали звіт за формою вже «старого» додатка 4 до Порядку № 26-1, ФОП «за себе» за 2010 рік повинні будуть подати до 1 квітня 2011 року звіт за формою додатка 5 до Порядку № 26-1, а особи, які уклали договір на добровільну участь, — також до 1 квітня 2011 року звіт за формою додатка 6 до Порядку № 26-1. У найближчих номерах ми розглянемо особливості подання річної звітності за «старими» формами за підсумками 2010 року.

Порядок № 22-2

має шість додатків, три з яких ( додатки 1, 2 і 3) — це довідники, що використовуються для заповнення звітів (див. додаток «Документи» цього номера), і три (додатки 4, 5 і 6) — це нові форми звітів щодо ЄВС, які подаються до ПФУ.

 

Звітні форми щодо ЄВС

Перелік форм звітів щодо ЄВС наведено в табл. 1 на с. 41.

Таким чином,

усі страхувальники-роботодавці, у тому числі ФОП та самозайняті особи, починаючи зі звіту за січень 2011 року на своїх найманих працівників та осіб, які надають їм послуги (виконують роботи) за ЦП-договорами, зобов'язані подавати звіт щодо ЄВС — додаток 4 до Порядку № 22-2 «Звіт про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до органів Пенсійного фонду України».

ФОП, які не використовують працю найманих працівників,

додаток 4 щомісяця не подають, а вперше «за себе» звітуватимуть за результатами 2011 року — до 1 квітня 2012 року.

Тому в межах сьогоднішньої статті ми розглянемо тільки порядок заповнення

додатка 4 для звичайних страхувальників — роботодавців. Зверніть увагу: звичайні роботодавці повинні подавати лише Таблиці 1, 5, 6 і 7 з додатка 4, інші Таблиці призначені для формування та подання районними (міськими) управліннями праці та соціального захисту населення або військовими частинами чи органами, що виплачують грошове забезпечення.

 

Таблиця 1.

Форми звітності, передбачені для ЄВС Порядком № 22-2

Звіт

Хто надає

Строк подання

1

2

3

ДОДАТОК 4 «Звіт про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до органів Пенсійного фонду України»

Таблиця 1 «Нарахування єдиного внеску»

Страхувальники — роботодавці

За підсумками звітного
календарного місяця не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним місяцем

Таблиця 2 «Нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за деякі категорії застрахованих осіб»

Районні (міські) управління праці та соціального захисту
населення

Таблиця 3 «Нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за осіб, які проходять строкову військову службу»

Страхувальники, які нараховують і сплачують ЄВС за осіб, котрі проходять строкову військову службу у Збройних Силах України, інших, створених відповідно до закону, військових формуваннях, СБУ, органах МВС та службу в органах і підрозділах цивільного захисту

Таблиця 4 «Нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на суми грошового забезпечення»

Страхувальники, які нараховують і сплачують ЄВС за осіб з числа військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової та альтернативної служби), осіб рядового та
начальницького складу

Таблиця 5 «Трудові відносини застрахованих осіб»

Страхувальники — роботодавці

Таблиця 6 «Відомості про нарахування заробітної плати (доходу) застрахованим особам»

Страхувальники — роботодавці

Таблиця 7 «Наявність підстав для обліку стажу окремим категоріям осіб відповідно до законодавства»

Страхувальники — роботодавці

Таблиця 8 «Відомості про осіб, які відповідно до Закону отримують допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, та осіб із числа непрацюючих працездатних батьків, усиновителів, опікунів, піклувальників, які фактично здійснюють догляд за дитиною-інвалідом, а також непрацюючих працездатних осіб, які здійснюють догляд за інвалідом I групи або за престарілим, який за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду або досяг 80-річного віку, якщо такі непрацюючі працездатні особи отримують допомогу або компенсацію відповідно до законодавства та нарахування сум єдиного внеску за батьків-вихователів дитячих будинків сімейного типу, прийомних батьків, якщо вони отримують грошове забезпечення відповідно до законодавства»

Районні (міські) управління праці та соціального захисту
населення

Таблиця 9 «Відомості про осіб, які проходять строкову військову службу»

Страхувальники, які нараховують і сплачують ЄВС за осіб, котрі проходять строкову військову службу у Збройних Силах України, інших, створених відповідно до закону, військових формуваннях, СБУ, органах МВДУ і службу в органах та підрозділах цивільного захисту

ДОДАТОК 5 «Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску»

Таблиця 1 «Нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування фізичними особами — суб'єктами підприємницької діяльності»

ФОП на загальній системі оподаткування

Один раз на рік до 1 квітня року, наступного за базовим звітним роком

Таблиця 2 «Нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування фізичними особами — суб'єктами підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (єдиний податок, фіксований податок)»

ФОП на єдиному та фіксованому податку

Таблиця 3 «Нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування особами, які забезпечують себе роботою самостійно»

Самозайняті особи

Таблиця 4 «Відомості про дохід (прибуток) членів сім'ї фізичної особи — суб'єкта підприємницької діяльності, які беруть участь у провадженні підприємницької діяльності, на який нараховується єдиний внесок»

ФОП на загальній системі оподаткування на кожного члена сім'ї, який бере участь у здійсненні підприємницької діяльності

Таблиця 5 «Відомості про суми, на які нараховується єдиний внесок, що сплачується фізичними особами — суб'єктами підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування, за членів сім'ї, які беруть участь у провадженні підприємницької діяльності»

ФОП на єдиному та фіксованому податку на кожного члена сім'ї, який бере участь у здійсненні підприємницької діяльності

Таблиця 6 «Наявність підстав для обліку стажу окремим категоріям осіб
відповідно до законодавства»

ФОП і самозайняті особи в разі визначення ними періодів (строків) трудової чи іншої діяльності, щодо яких установлюються умови пенсійного забезпечення, відмінні від загальнообов'язкового державного пенсійного страхування

ДОДАТОК 6 «Звіт про суми єдиного внеску, передбачених договором про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування,
які підлягають сплаті, та суми доплати до органів Пенсійного фонду України»

Таблиця 1 «Відомості про суми добровільних внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування або суми доплати»

1. Особи, які досягли 16 років та не належать до кола осіб, котрі підлягають пенсійному страхуванню згідно зі ст. 11 Закону № 1058, у тому числі:
— іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або працюють на території України;
— громадяни України, які постійно проживають або працюють за межами України, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згоду на обов'язковість яких надано ВРУ, та уклали договір на добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування.
2. Добровільно застраховані члени фермерського господарства, особистого селянського господарства

Один раз на рік до 1 квітня року, наступного за базовим звітним роком

Особи, які згідно з п. 3 ст. 24 Закону № 1058 здійснюють доплату до суми страхових внесків з тим, щоб загальна сума сплачених коштів за відповідний місяць була не менше мінімального страхового внеску

Протягом одного календарного місяця після здійснення доплати через банк

 

ПРАВИЛА ПОДАННЯ ТА ЗАПОВНЕННЯ

 

Правила подання щомісячного додатка 4

Додаток 4

за результатами кожного місяця повинні подавати всі страхувальники — роботодавці, у тому числі ФОП та самозайняті особи, на яких покладено обов'язок нараховувати ЄВС на виплати найманим працівникам та на суми винагород за ЦП-договорами.

Додаток 4

для ЄВС дуже схожий на пенсійний додаток 4 до Порядку № 26-1, що подавався роботодавцями за періоди 2010 року. Але у формі щодо ЄВС тільки дев'ять Таблиць, тоді, як ви пам'ятаєте, у пенсійному додатку 4 до Порядку № 26-1 їх було десять. Зменшення кількості Таблиць відбулося за рахунок того, що інформація, яка раніше показувалася в Таблицях 6 і 7 пенсійного додатка 4 до Порядку № 26-1, тепер відображатиметься в одній Таблиці Таблиці 6 додатка 4 до Порядку № 22-2.

До звіту слід занести всі основні дані про страхувальника та перелік

Таблиць звіту. Згідно з п. 2.11 Порядку № 22-2 звіт страхувальником має подаватися в повному обсязі. У разі неподання однієї з необхідних Таблиць звіт не приймається. Водночас Порядком № 22-2 передбачено, що за відсутності даних для заповнення у складі звіту не потрібно подавати Таблиці 5 і 7 (пп. 4.8, 4.13). Таким чином, у загальному випадку звичайні роботодавці подають Таблиці 1, 5, 6 і 7 з додатка 4. А якщо дані для заповнення Таблиць 5 і 7 відсутні, то звіт вважатиметься поданим у повному обсязі, якщо страхувальник подав Таблиці 1 і 6 додатка 4.

Крім цього, якщо на підприємстві, в установі чи організації

немає найманих працівників, то, за роз'ясненнями працівників ПФУ, вони не подають щомісячний додаток 4, оскільки не є страхувальниками*. Ураховуючи практику минулих років, щоб не подавати щомісячний звіт і не наражатися на штрафи за неподання, рекомендуємо скласти і подати довідку про відсутність найманих працівників у звітному періоді в довільній формі. ФОП та самозайняті особи, в яких немає найманих працівників та які не використовують ЦП-договори з фізичними особами (крім тих, що не обкладаються ЄВС), також не повинні подавати додаток 4.

* Див. конс. «Юридичні особи без найманих працівників не подають звітність щодо єдиного внеску до Пенсійного фонду» // «БТ», 2011, № 3, с. 42.

 

Таблиця 2.

Правила подання додатка 4 до Порядку № 22-2

Показник

Пояснення

1

2

Базовий звітний період

Календарний місяць (п. 3.1 Порядку № 22-2)

Строк подання

Не пізніше 20 числа місяця, наступного за базовим звітним місяцем (п. 3.1 Порядку № 22-2).
З метою раціонального перерозподілу навантаження протягом періоду звітності керівник органу ПФУ може ініціювати розробку та затвердження рекомендованого графіка подання звіту для страхувальників, про що їх повідомляють не пізніше ніж за 10 днів до рекомендованої дати подання звіту (п. 2.16 Порядку № 22-2)

Перенесення строку подання

Якщо останній день строку подання звіту припадає на вихідний, святковий чи інший неробочий день, то останнім днем подання звіту вважається перший після нього робочий день (п. 2.15 Порядку № 22-2). Так, при поданні звіту за січень 2011 року останнім днем буде 21 лютого 2011 року, оскільки 20 лютого — неділя

Способи подання (п. 2.2 Порядку № 22-2)

1) в електронній формі з використанням ЕЦП через центр обробки електронних звітів згідно з Порядком подання звітів до Пенсійного фонду України в електронній формі, затвердженим постановою правління ПФУ від 19.04.07 р. № 7-7. У такому разі звіт на паперових носіях не подається.
Електронну форму звіту страхувальники формують з використанням спеціального програмного забезпечення, актуальні версії якого безкоштовно мають надаватися в органі ПФУ за місцем узяття на облік та розміщатися на офіційному сайті ПФУ (п. 2.3 Порядку № 22-2);
2) на паперових носіях, засвідчених підписом керівника страхувальника та скріплених печаткою (за наявності), разом з електронною формою на електронних носіях інформації. Електронна форма звіту має відповідати звіту на паперових носіях (п. 2.10 Порядку № 22-2);
3) на паперових носіях, якщо у страхувальника кількість застрахованих осіб не більше 5. Нагадаємо, що пенсійний додаток 4 можна було подавати у 2010 році, якщо кількість застрахованих осіб не перевищувала 10 осіб

Можливість подання звіту поштою

НЕ допускається! Звіт, відправлений поштою, не вважається поданим (п. 2.11 Порядку № 22-2)

Хто подає

Звіт подається особисто фізичною особою, страхувальником або відповідальною особою фізичної особи
чи страхувальника (п. 2.1 Порядку № 22-2)

Куди подають звіт

До органу ПФУ за місцем узяття на облік (пп. 2.1 і 2.6 Порядку № 22-2).
Якщо змінюється місцезнаходження або місце реєстрації місця проживання або фактичного проживання
(за межами територіального обслуговування органу ПФУ, в якому особа перебувала на обліку), звіт за цей звітний період (з першого до останнього календарного числа звітного періоду) подається до органу ПФУ за новим місцем узяття на облік (п. 3.5 Порядку № 22-2)

Відповідальність

1) штраф на роботодавця — 170 грн. (п. 4 ч. 11 ст. 25 Закону про ЄВС; п.п. 7.2.4 Інструкції № 21-5);
2) адмінштраф на посадових осіб — від 340 до 510 грн. (за повторне протягом року порушення — від 510
до 680 грн.) — ст. 1651 КУпАП

 

Правила заповнення загальних реквізитів додатка 4

Порядок заповнення

додатка 4 дуже скупо описано в Порядку
№ 22-2.
Не виключено, що ПФУ, використовуючи практику минулого року, розробить свої методичні рекомендації, що докладно описуватимуть порядок заповнення звітності щодо ЄВС.

Звіт формуємо на підставі бухгалтерських та інших документів, на підставі яких нараховуємо виплати фізичним особам, що є об'єктом для нарахування ЄВС (

п. 4.1 Порядку № 22-2).

Додаток 4

формується самим страхувальником (наприклад, самою ФОП) або відповідальною особою страхувальника (головним бухгалтером, бухгалтером). Для зручності в табл. 3 наведемо загальні правила заповнення всіх звітних Таблиць додатка 4.

 

Таблиця 3.

Правила заповнення загальних показників для всіх Таблиць додатка 4

Показник

Пояснення

1

2

ПРАВИЛА ЗАПОВНЕННЯ ПАПЕРОВОГО НОСІЯ

Кількість паперових звітів

На паперових носіях звіт формуємо у 2 примірниках, один з яких з відміткою органу ПФУ зберігаємо в себе (п. 2.6 Порядку № 26-1)

Мова, формат заповнення

— українською мовою;
— друкованими літерами;
— кульковою ручкою синім або чорним чорнилом;
— підчищення та виправлення не допускаються;
— якщо рядок не заповнюється через відсутність операції, він прокреслюється;
— при заповненні полів без клітинок записи в цих полях не повинні накладатися на сусідні поля та перекривати службові написи бланка;
— грошові суми в Таблицях звіту заповнюються у гривнях з копійками

Заповнення полів з клітинками (п. 2.5 Порядку № 22-2)

— кожен з необхідних символів каліграфічно вписуємо у відповідній окремій клітинці;
— символи не повинні виходити за межі клітинок та накладатися на сусідні клітинки;
— такі символи, як крапка, апостроф, кома, дефіс тощо, проставляються в окремих клітинках

ЗАГАЛЬНІ ПОКАЗНИКИ ТАБЛИЦЬ

«Вихідний № у страхувальника»

Вписуємо реєстраційний номер відповідно до журналу реєстрації вихідної документації, якщо здійснюємо реєстрацію вихідної кореспонденції (п. 2.8 Порядку № 22-2). Якщо не реєструємо кореспонденцію, то показник прокреслюють

«Звіт за місяць» «рік»

— звітний місяць — 2 цифри;
— рік, за який формуємо та подаємо звіт, — 4 цифри.
Наприклад, при складанні звіту за січень 2011 року вказують «01» і «2011»

«Ідентифікаційний код
ЄДРПОУ/ідентифікаційний номер
»

1) для юридичних осіб восьмирозрядний номер відповідно до ЄДРПОУ;
2) для ФОП десятирозрядний ідентифікаційний номер згідно з довідкою ДПІ з Держреєстру фізичних осіб (для платників, зареєстрованих у Держреєстрі до набуття чинності ПКУ, — до 01.01.11 р.) або реєстраційний номер облікової картки платника податків з картки платника податків (для платників, зареєстрованих у Держреєстрі після набуття чинності ПКУ, — з 01.01.11 р.);
3) для ФОП, які відмовилися через релігійні переконання від ідентифікаційного номера, про що є відмітка в паспорті, — паспортні дані: серія та номер (БКNNXXXXXX, де «БК» — константа, що вказує на реєстрацію за паспортними даними; «NN» — дві українські літери серії паспорта (верхній регістр); «XXXXXX» — шість цифр номера паспорта (з ведучими нулями)

«Філія за реєстрацією
в органі Пенсійного фонду
»

Реєстраційні дані в органі ПФУ для відокремлених підрозділів, що мають окремий баланс, самостійно нараховують і сплачують ЄВС та ведуть розрахунки щодо заробітної плати із застрахованими особами. Порядок узяття на облік відокремлених підрозділів як платників ЄВС регламентується розділом 3 Порядку № 21-6

«Найменування страхувальника»

1) для юридичних осіб — коротка назва з реєстраційних документів;
2) для ФОП — прізвище, ім'я та по батькові

«Керівник»

1) для юридичних осіб десятирозрядний ідентифікаційний номер, підпис та прізвище з ініціалами керівника підприємства.
Для юридичних осіб Таблиці засвідчуємо печаткою (п. 2.9 Порядку № 22-2);
2) для ФОП десятирозрядний ідентифікаційний номер, підпис та прізвище з ініціалами ФОП. Відбиток печатки проставляємо за її наявності

«Головний бухгалтер»

1) для юридичних осіб — за наявності посади десятирозрядний ідентифікаційний номер, підпис та прізвище з ініціалами головного бухгалтера;
2) для ФОП не заповнюємо

«Дата формування у страхувальника:» (для Таблиць)

Зазначаємо дату заповнення Таблиць у такому форматі: для дати «3 лютого 2011 року» необхідно у клітинках указати: ДД — 03; ММ — 02; РРРР — 2011

 

Заповнення титульного аркуша

У

додатку 4 мають бути всі основні дані про страхувальника та перелік Таблиць звіту. Перелік Таблиць звіту наведено на першій сторінці додатка 4 (титульний аркуш).

Титульний аркуш потрібно заповнити і подати, якщо подаємо хоча б одну

Таблицю звіту. При його заповненні зверніть увагу на такі моменти:

1) в окремому реквізиті вказуємо

код органу ПФУ, в якому страхувальника зареєстровано платником страхових внесків (куди подається звіт);

2) у переліку

Таблиць звіту (таблична частина) напроти назви кожної з Таблиць зазначаємо:

— у

графі «Кількість аркушів» — кількість аркушів документів однієї Таблиці;

— у

графі «Кількість рядків» — кількість заповнених рядків на аркушах документів однієї Таблиці для Таблиць 5 — 9 (переноситься з аналогічного реквізиту Таблиці);

— у

графі «Усього» — загальну кількість аркушів документів та загальний підсумок рядків у цих аркушах.

Напроти тих

Таблиць, що не подаються, проставляємо прокреслення (п. 4.3 Порядку № 22-2).

Підтвердженням подання

додатка 4 є такі дані титульного аркуша:

1) заповнені відповідальною особою органу ПФУ із зазначенням свого прізвища з ініціалами та підписом реквізити, розташовані в нижній частині титульного аркуша: «

Реєстраційній № звіту в органі Пенсійного фонду:» і «Дата реєстрації в органі Пенсійного фонду:»;

2) наявність

відривної частини титульного аркуша «Розписка про одержання звіту до Пенсійного фонду», яку заповнює, відриває та передає страхувальнику відповідальна особа органу ПФУ. Тут, крім дати, реєстраційного номера і даних працівника ПФУ, зазначається ще й кількість аркушів отриманого звіту (це кількість аркушів документів із графи «Усього» плюс один аркуш, тобто враховується ще й титульний аркуш). На розписці проставляється відбиток печатки для довідок або штамп ПФУ.

 

Таблиця 1

Таблицю 1

додатка 4 «Нарахування єдиного внеску» формують і подають усі страхувальники, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, або за ЦП-договорами (крім ЦП-договорів, укладених з ФОП, винагорода за якими не є об'єктом для справляння ЄВС*).

* Про особливості нарахування ЄВС на суми, що виплачуються за ЦП-договорами, читайте в Темі тижні «Нараховуємо та сплачуємо єдиний внесок» // «БТ», 2011, № 1 — 2, с. 10.

За структурою

Таблиця 1 додатка 4 до Порядку № 22-2 дуже схожа на Таблицю 1 додатка 4 до Порядку № 26-1. Тому принцип заповнення табличної частини цього звіту, в якій відображають базу для нарахування внесків та суму нарахованих внесків, практично нічим не відрізняється від передбаченого для додатка 4 до Порядку № 26-1**.

** Докладно порядок заповнення описано у статті «Нова пенсійна звітність» // «БТ», 2010, № 5, с. 35.

У

Таблиці 1 ЄВС та базу для його справляння наведено в розрізі встановлених Законом про ЄВС ставок (див. табл. 5 на с. 48).

Заповнюємо

Таблицю 1 в гривнях з копійками, незаповнені рядки прокреслюємо. Формули для заповнення/перевірки рядків у табличній частині подано в самих назвах рядків.

Для зручності в табл. 4 наведемо правила заповнення окремих показників

Таблиці 1 додатка 4.

 

Таблиця 4.

Правила заповнення окремих показників Таблиці 1

Показник

Правила заповнення

1

2

ПОКАЗНИКИ ЗАГОЛОВНОЇ ЧАСТИНИ ТАБЛИЦІ 1

«Код основного виду економічної діяльності»

Зазначаємо код основного виду діяльності, за яким підприємство віднесене до відповідного класу професійного ризику виробництва та який:
для юридичних осіб — міститься в довідці про внесення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, виданій органом статистики;
для ФОП — роботодавців — код КВЕД, наданий їм при державній реєстрації, на підставі якого ФОП відносять до класу профризику

«Клас професійного ризику виробництва»

Страхувальники, узяті на облік у соцфондах до 01.01.11 р., зазначають клас професійного ризику виробництва згідно з Повідомленням про узяття на облік (додаток 8 до п. 3.8 Інструкції № 36), отриманим від ФНВ.
Страхувальники, взяті на облік в органах ПФУ після 01.01.11 р., вказують клас професійного ризику виробництва згідно з Повідомленням про взяття на облік платника єдиного внеску (додаток 1 до Порядку № 21-6), отриманим від ПФУ

«Бюджетна установа», «Підприємство, організація всеукраїнської громадської організації інвалідів, зокрема УТОГ, УТОС»,
«Підприємство, організація громадської організації інвалідів
»

Відповідний платник проставляє відмітку «Х» у комірці

«Середньооблікова чисельність штатних працівників за звітний період, осіб»(1)

Цей показник розраховуємо за звітний місяць згідно з Інструкцією зі статистики кількості працівників, затвердженою наказом Держкомстату від 28.09.05 р. № 286

«у тому числі: працівників, яким відповідно до чинного законодавства встановлено інвалідність, осіб»(1)

Тут зазначаємо середньооблікову чисельність працівників, яким установлено інвалідність. Нагадаємо: підтвердженням установлення працівнику інвалідності для застосування роботодавцем — юридичною особою зниженої ставки для працівників-інвалідів є засвідчена копія довідки з акта огляду медико-соціальної експертної комісії про встановлення групи інвалідності. Засвідчення копії довідки здійснюється безпосередньо підприємством, установою чи організацією, на яких працює інвалід (п. 3.13 Інструкції № 21-5)

«Кількість осіб, які виконували роботи (надавали послуги) за договорами цивільно-правового характеру»(1)

Указуємо кількість фізичних осіб, які у звітному місяці виконували роботи (надавали послуги) за ЦП-договорами та яким було нараховано винагороду за такими договорами, у тому числі які є найманими працівниками страхувальника

«Кількість застрахованих осіб у звітному періоді»(1)

Зазначаємо загальну кількість застрахованих осіб у звітному місяці

РЯДКИ ТАБЛИЧНОЇ ЧАСТИНИ

Рядки 1, 1.1 — 1.4, 1.4.1

Указуємо нараховані за звітний місяць виплати, з яких справляємо ЄВС, без обмеження максимальною величиною доходу (15 ПМПО). Виплати, на які ЄВС не нараховуємо (названі в Переліку № 1170), тут не наводяться

Рядки 2, 2.1 (2.1.1 — 2.1.6), 2.2, 2.3

Зазначаємо нараховані за звітний місяць виплати, на які нараховуємо ЄВС (у частині нарахування), у межах максимальної величини доходу (15 ПМПО). Виплати окремо наведено в розрізі ставок ЄВС, що нараховуються. У табл. 5 (с. 48) надана відповідність рядків для відображення бази ЄВС та нарахованого на неї ЄВС.
У рядку 2.3 вказуємо всю суму лікарняних — і суму оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності, і суму допомог, що виплачуються за рахунок коштів фондів соцстраху

Рядки 3, 3.1 (3.1.1 — 3.1.6), 3.2, 3.3

Відображаємо суми нарахованого ЄВС на суми бази, зазначеної в рядках 2, 2.1 (2.1.1 — 2.1.6), 2.2, 2.3. Відповідність рядків для відображення бази ЄВС та нарахованого на неї ЄВС наведено в табл. 5 (с. 48).

Рядки 4, 4.1 (4.1.1 — 4.1.3), 4.2, 4.3

Зазначаємо нараховані за звітний місяць виплати, з яких утримують ЄВС (у частині утримання), у межах максимальної величини доходу (15 ПМПО). Виплати окремо наведено в розрізі утримуваних ставок ЄВС. У табл. 5 (с. 48) надана відповідність рядків для відображення бази ЄВС та нарахованого на неї ЄВС.
Зверніть увагу: ряд. 4.2 = ряд. 2.2; ряд. 4.3 = ряд. 2.3

Рядки 5, 5.1 — 5.5

Відображаємо суми утриманого ЄВС із суми бази, зазначеної в рядках 4, 4.1 (4.1.1 — 4.1.3), 4.2, 4.3. Відповідність рядків для відображення бази ЄВС та нарахованого на неї ЄВС наведено в табл. 5 (с. 48).

Рядки 6, 6.1, 6.2, 6.3 і 6.4

Заповнюємо у випадках, якщо самостійно виявили заниження сум нарахованого ЄВС на суми його бази, нараховані в попередніх звітних періодах на підставі бухгалтерських та інших документів, що підтверджують нарахування виплат, на які самостійно донараховуємо та доутримуємо суми ЄВС

Рядки 7, 7.1, 7.2, 7.3 і 7.4

Заповнюємо у випадках, якщо самостійно виявили завищення сум нарахованого ЄВС на суми його бази, нараховані в попередніх звітних періодах на підставі бухгалтерських та інших документів, що підтверджують нарахування виплат, на які самостійно зменшили надміру нараховані суми ЄВС

Рядки 8, 8.1 — 8.13

Відображаємо суму ЄВС, що підлягає сплаті за звітний місяць, у тому числі за кожною ставкою, яка сплачується на окремі рахунки ПФУ (рядки 8.1 — 8.13)

ПОКАЗНИКИ ДОДАТКА ДО ТАБЛИЦІ 1

«Сума заборгованості з виплати заробітної плати на початок звітного періоду»

Заповнюємо у разі, коли своєчасно не розрахувалися з працівниками щодо зарплати на 1 число звітного місяця, — зазначаємо суми простроченої заборгованості з виплати зарплати, тобто суми зарплати, строк виплати якої настав до 1 числа звітного місяця. При своєчасній виплаті зарплати прокреслюємо.
Наприклад, установлено такі терміни виплати зарплати: 22 (аванс) і 7 (за другу половину місяця). Сума зарплати за січень 2011 року на руки становить 10550 грн. (Сальдо Кт 661). Ця сума виплачується в березні 2011 року. У звіті за лютий її не показуємо (на 01.02.11 р. ця сума не вважається простроченою заборгованістю, оскільки термін її виплати настає 7 лютого),
а у звіті за березень уже вписуємо суму 10550 грн.

У зазначених показниках ураховуємо заборгованість з виплати за перші
5 днів тимчасової непрацездатності. А от заборгованість із виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності та інших видів соцвиплат, депоновану заробітну плату тут не показуємо

«Сума заборгованості з виплати заробітної плати на кінець звітного періоду»

Показуємо суму заборгованості з виплати зарплати з урахуванням невиплачених сум заробітної плати, строк сплати яких настав у звітному місяці.
У прикладі, наведеному вище, цей показник буде заповнено у звіті за лютий 2011 року, оскільки термін виплати настав ще 07.02.11 р.

«Сальдо розрахунків
рахунка 65 «Розрахунки за страхуванням» на початок звітного періоду»,
«Сальдо розрахунків рахунка 65 «Розрахунки за страхуванням» на кінець звітного періоду
»

Заповнюємо за даним бухобліку тільки щодо ЄВС — наводимо сальдо по субрахунку 657.
Суму заборгованостей (переплат) за внесками до ПФУ, ФТВП, ФБ, ФНВ тут не наводимо

Рядки 1, 1.1, 1.2 і 1.3

Відображаємо загальну суму соцвнесків, що сплачуються у звітному місяці та припадають на отриману у звітному місяці зарплату, яку було нараховано за період до 01.01.11 р., до:
— ФНВ — ряд. 1.1 (оборот Дт 656 — Кт 31);
— ФТВП — ряд. 1.2 (оборот Дт 652 — Кт 31);
— ФБ (ряд. 1.3; оборот Дт 652 — Кт 31)

Рядки 3, 3.1 — 3.6

Заповнюємо при самостійному виправленні помилок, допущених під час нарахування внесків до ПФУ за періоди до 01.01.11 р.

Рядок 4

Зазначаємо встановлені в колективному договорі або нормативному акті роботодавця терміни виплати зарплати за першу і другу половини місяця. Докладніше див. у статті «Виплата зарплати по-новому» // «БТ», 2010, № 48, с. 38

(1) Показник кількості працівників указується в цілих одиницях.

 

Таблиця 5.

Відповідність рядків Таблиці 1 додатка 4 для відображення бази ЄВС
та нарахованого на неї ЄВС

Ставка ЄВС(1)

Рядок Таблиці 1, в якому відображено

базу для нарахування ЄВС

суму нарахованого ЄВС

ЄВС у частині нарахування

36,76 — 49,7 % (залежно від класу професійного ризику виробництва)

2.1.1

3.1.1 → (потрапляє до ряд.) 8.1

36,3 % (для бюджетників)

2.1.2

3.1.2 → 8.2

45,96 % (льотні екіпажі)

2.1.3

3.1.3 → 8.3

8,41 % (підприємства на зарплату інвалідів)

2.1.4

3.1.4 → 8.4

5,3 % (УТОГ та УТОС)

2.1.5

3.1.5 → 8.5

5,5 % (громадські організації на зарплату інвалідів)

2.1.6

3.1.6 → 8.6

34,7 % (за ЦП-договорами)

2.2

3.2 → 8.7

33,2 % (на лікарняні)

2.3

3.3 → 8.8

ЄВС у частині утримання

3,6 % (із зарплати працівників)

4.1.1

5.1 → 8.9

2,85 % (із зарплати працівників — інвалідів УТОГ та УТОС)

4.1.2

5.2 → 8.10

6,1 %

4.1.3

5.3 → 8.11

2,6 % (за ЦП-договорами)

4.2
(ряд. 4.2 = ряд. 2.2)

5.4 → 8.12

2 % (лікарняні)

4.3
(ряд. 4.3 = ряд. 2.3)

5.5 → 8.13

(1) Про те, для кого встановлено ставки ЄВС, див. у Темі тижня «Нараховуємо та сплачуємо єдиний внесок» // «БТ», 2011, № 1-2, с. 10.

 

Таблиця 5

Таблицю 5

додатка 4 «Трудові відносини застрахованих осіб» призначено для реєстрації застрахованих осіб у реєстрі застрахованих осіб.

Таблицю 5

подаємо тільки за місяці, протягом яких (п. 4.8 Порядку № 22-2):

1) укладали або розривали:

— трудові договори;

— ЦП-договори (крім укладених з ФОП, якщо роботи, що виконуються (послуги, що надаються), відповідають видам діяльності, зазначеним у свідоцтві про держреєстрацію);

2) відбулися зміни у прізвищі, імені та по батькові або в номері застрахованої особи.

Якщо цих випадків не було протягом звітного місяця, то

Таблицю 5 у складі додатка 4 не подаємо. Таким чином, якщо протягом січня 2011 року роботодавець не приймав і не звільняв працівників, не укладав ЦП-договори або на січень не припадало закінчення строку раніше укладених договорів, а також не було змін у даних застрахованих осіб, то Таблицю 5 у складі додатка 4 заповнювати і подавати не потрібно, а на титульному аркуші напроти цієї Таблиці слід поставити прокреслення.

Якщо протягом звітного місяця одна застрахована особа одночасно і приймалося на роботу, і звільнялася з неї, то на неї

заповнюємо один рядок, зазначивши в ньому і дату прийняття (графа 9), і дату звільнення (графа 10). Якщо ж протягом звітного місяця з працівником було розірвано трудовий договір, а потім знову укладено, щодо одного працівника вносимо два записи:

— перший запис — із зазначенням дати припинення трудових відносин (у

графі 9.2);

— другий запис — із зазначенням дати початку трудових відносин (у

графі 9.1).

У цілому заповнення

Таблиці 5 не повинно викликати особливих труднощів, оскільки вона практично повністю повторює Таблицю 5 додатка 4 до Порядку № 26-1, що подавалась до ПФУ за періоди 2010 року, за винятком доданого показника «Громадянин України», що також з'явився і в Таблицях 6 і 7.

 

Таблиця 6.

Правила заповнення окремих показників Таблиці 5

Показник

Правила заповнення

«Тип:»

Проставляємо позначку «Х» в одній з комірок:
«Початкова» — якщо Таблицю подаємо вперше за певний звітний період;
«Скасовуюча» — для повного вилучення відомостей про застраховану особу в поданому раніше звіті, в якому було допущено помилку при зазначенні номера облікової картки (ідентифікаційного номера) застрахованої особи з Держреєстру ДПАУ. При цьому вносимо значення всіх реквізитів для застрахованої особи, в номері якої було допущено помилку, тобто в тому вигляді, в якому їх відображали в Таблиці 5 із типом «Початкова».
Порівняно з Таблицею 5 додатка 4 до Порядку № 26-1 скасовано тип Таблиці «Коригуюча»

«Громадянин України (1 — так; 0 — ні)»
(графа 6)
(1)

Для громадян України проставляємо «1», якщо застрахована особа — іноземець, то «0»

«Номер облікової картки ЗО за ДРФО ДПА»
(графа 7)
(1)

Указуємо:
— номер облікової картки застрахованої особи з Держреєстру ДПАУ;
— для застрахованих осіб, які через релігійні переконання відмовилися від ідентифікаційного номера, про що мають відповідну відмітку в паспорті, зазначаємо дані свідоцтва про загальнообов'язкове державне соціальне страхування: серія та номер (NNN XXXXXX — три літери, пробіл, шість цифр);
— якщо немає ідентифікаційного номера (ДРФО) та свідоцтва про соцстрахування — указуємо паспортні дані у форматі БКNNXXXXXX: українські літери БК (константа), дві літери серії паспорта і шість цифр номера паспорта (з ведучими нулями);
— для застрахованих осіб — іноземців, які не мають ідентифікаційного номера з Держреєстру, вказується номер документа, що засвідчує особу, у такому форматі: FNNNNNNNNN, де F — латинська літера (константа), далі NNNNNNNNN — довільний набір латинських та українських літер, а також цифр

«Прізвище ім'я, по батькові ЗО»
(графа 8)

Указуємо повністю прізвище, ім'я та по батькові:
1) для громадян України — на підставі україномовної сторінки паспорта застрахованої особи;
2) для іноземців — відповідно до засвідченого в установленому законодавством України порядку перекладу українською мовою паспортного документа

«Дата початку» (графа 9.1), «Дата припинення» (графа 9.2)

Проставляємо дату початку і дату припинення відносин з фізичною особою:
графа 9.1 — день прийняття на роботу або дату початку строку дії ЦП-договору, якщо застрахована особа почала трудову діяльність у звітному місяці;
графа 9.2 — день звільнення з роботи або дату закінчення строку дії ЦП-договору, якщо застрахована особа припинила трудову діяльність у звітному місяці

«Кількість заповнених рядків на аркуші»

Кількість заповнених рядків, що зазначені у графі 5(1)

(1) Саме в такому форматі заповнюють ці дані і в Таблицях 6 та 7.

 

Таблиця 6

Таблицю 6

додатка 4 «Відомості про нарахування заробітної плати (доходу) застрахованим особам» призначено для формування страхувальником у розрізі кожної застрахованої особи відомостей про суми нарахованої йому заробітної плати (доходу) у звітному місяці. По суті, це персоніфіковані дані про нараховану працівнику роботодавцем протягом місяця зарплату (дохід).

Якщо порівнювати цю

Таблицю з попереднім пенсійним додатком 4, то нова Таблиця 6 об'єднує в собі минулорічні Таблиці 6 і 7. Таким чином, персоніфіковані дані наведено в одній Таблиці. Є кілька нових показників:

— стать працівника: чоловік («

Ч») або жінка («Ж») (графа 7);

— громадянство застрахованої особи (

графа 6);

— період нарахування зарплати (доходу) (

графа 11).

Зверніть увагу: у

Таблиці 6 суму нарахованого ЄВС «зверху» на зарплату (дохід) не показуємо, у ній відображаємо (графа 15) тільки утримані ЄВС (3,6 %, 6,1 %, 2,85 %, 2,6 % і 2 %).

У

Таблиці 6 на одну застраховану особу можемо заповнити кілька рядків (п. 4.9 Порядку № 22-2):

1)

якщо у звітному місяці одній застрахованій особі нараховували доходи, що є базою для різних ставок ЄВС. У цьому випадку передбачено зазначення у графі 9 різних кодів категорії застрахованих осіб, що беруться з додатка 2 до Порядку № 22-2 (див. с. 33). Наприклад, при нарахуванні зарплати заповнюємо рядок із зазначенням у графі 9 коду «1». Якщо працівнику нарахували ще й лікарняний, то на нього заповнюємо ще один рядок, у графі 9 якого вказуємо код «29». При нарахуванні саме цьому працівнику виплат за ЦП-договорами заповнюємо третій рядок, у графі 9 якого вказуємо код «26»;

2)

якщо у звітному місяці одній застрахованій особі нарахували виплати за минулі (лікарняні; нарахування за періоди, строк виконання яких перевищує один місяць) або майбутні (відпускні) періоди. Наприклад, нарахування лікарняних, що припадають на кілька місяців (припустимо, січень — лютий), здійснюємо в місяці, в якому працівник надав листок непрацездатності. У додатку 4 таку суму відображаємо у звіті за лютий, заповнюючи в Таблиці 6 щодо нарахованих працівнику лікарняних два рядки: перший — на суму лікарняних, що припадають на січень, другий — на лютневі лікарняні.

Що стосується відображення відпускних у

Таблиці 6 за майбутні періоди, то це можливо тільки в разі, коли нарахування в бухобліку відпускних, що припадають на кілька місяців, здійснюється в місяці виходу працівника у відпустку. Але, на наш погляд, такий порядок нарахування відпускних з точки зору методології бухобліку є неправильним. Тому вважаємо, що відпускні за майбутні місяці слід відображати в Таблиці 6 за такі майбутні місяці одним рядком разом із зарплатою за такі місяці (докладніше див. розділ «Відображаємо відпускні» на с. 54);

3) окремим рядком відображаємо щомісячні суми нарахованої застрахованій особі зарплати відповідно до

Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» від 13.12.91 р. № 1977-XII із зазначенням ознаки наявності підстави для обчислення спеціального стажу в графі 17. Відомості про зарплату або винагороду за ЦП-договором за роботу саме цьому працівнику, що не належить до науково-технічної, відображаємо вже в іншому рядку. На такого працівника заповнюємо також дані в Таблиці 7 (див. розділ «Таблиця 7» на с. 52).

Крім того,

два рядки, на наш погляд, заповнюємо на працівника підприємства, який у звітному місяці підтвердив свій статус інваліда, надавши копію довідки з акта огляду медико-соціальної експертної комісії про встановлення групи інвалідності не з початку місяця. У такому разі на нараховану зарплату за період до дня надання копії довідки нараховуємо ЄВС за ставкою, установленою для нього залежно від виду діяльності, а з дати подання працівником документа нараховуємо на його заробіток ЄВС за ставкою 8,41 %. При цьому в першому рядку на працівника, де заробіток відображають до подання документів про інвалідність, у графі 9 проставляємо «1», а у другому рядку вказуємо заробіток працівника у статусі інваліда та у графі 9 указуємо «2».

Правила заповнення основних показників

Таблиці 6 подано в табл. 7 на с. 51. Заповнюючи Таблицю 6, необхідно виходити з такого:

1) на одного працівника заповнюємо стільки рядків, скільки різних баз та ставок для ЄВС щодо нього було у звітному місяці;

2) записи на одного працівника вносимо, дотримуючись черговості включення виплат для застосування максимальної величини: спочатку — зарплату, потім — винагороду за ЦП-договорами і вже після — лікарняні (

п. 4.9 Порядку 22-2; п.п. 4.3.2
Інструкції № 21-5
);

3) у

графу 10 вносимо коди 1, 2, 3, 4 та 5 тільки щодо виплат, для яких такі коди передбачені п. 4.9 Порядку № 22-2. В інших випадках — графу прокреслюємо. За усним роз'ясненням співробітників ПФУ в графу 10 вносимо код «1» навіть, якщо такі виплати припадають на звітний місяць. Зверніть увагу: код «1» для перехідних лікарняних не проставляють, оскільки лікарняні не зазначені в описі цього коду;

4)

графу 11 обов'язково заповнюємо якщо заповнена графа 10. При відображенні лікарняних (код «29» у графі 9) графу 11 заповнюємо завжди. Докладніше див розділ «Нюанси заповнення звіту за видами виплат» на с. 53. На наш погляд, логічніше було б заповнювати графу 11 тільки у разі відображення нарахувань за місяці відмінні від звітного місяця, за який складається додаток 4, і який уже вказаний у показнику «Звітний місяць», «рік» перед табличною частиною звіту;

5) можливе зазначення прокреслень

у графі 14 у випадку, коли за місяць нараховуємо кілька видів баз (зарплата, винагорода за ЦП-договору, лікарняні) у сумі, що перевищує граничний дохід (15 ПМПО) і при цьому зарплата або зарплата з винагородою перевищують граничний дохід. Інші графи повинні містити дані.

Використовуючи такий підхід, у

Таблиці 6, коли нараховуємо виплати лише за поточний місяць, не виправляємо помилки щодо нарахування ЄВС минулих періодів, графи 10 і 11 прокреслюємо. Можливе проставляння прокреслень у графі 14 у разі, коли за місяць нараховуємо зарплату (дохід) у сумі, що перевищує граничний дохід (15 ПМПО). Решта граф повинна містити дані.

Використовуючи минулорічну практику, не виключаємо, що ПФУ дозволить заносити до

Таблиці 6 від’ємні значення сум нарахованої зарплати, доходу ( графи 13 і 14) та утриманого ЄВС (графа 15) при відображенні сум перерахунку заробітку (доходу), пов'язаних з уточненням кількості відпрацьованого часу у зв'язку з хворобою (наприклад, коли помилково за дні хвороби було нараховано зарплату, відображену у звіті за місяць нарахування).

 

Таблиця 7.

Правила заповнення окремих показників Таблиці 6

Показник

Правила заповнення

1

2

«Тип:»

Проставляємо позначку «Х» в одній з клітинок:
«Початкова» — якщо Таблицю 6 подаємо вперше за певний звітний місяць;
«Скасовуюча» — для виправлення допущених помилок у номері облікової картки (ідентифікаційного номера)
застрахованої особи в раніше поданій Таблиці 6 за певний звітний місяць

«Код категорії ЗО» (графа 9)

Заповнюємо код, що відповідає застрахованій особі, з

додатка 2 до Порядку № 22-2 (наведено на с. 33 цього номера).
Наприклад, для найманих працівників, які одержують зарплату, — «1»; для найманих працівників, які отримують лікарняні, — «29»; для фізичних осіб, яким нараховують виплати за ЦП-договорами, — «26»

«Тип нарахувань» (графа 10)

Заповнюємо тільки у випадках, передбачених переліком кодів типу нарахувань 1 — 5, які вказуємо в цій графі (п. 4.9 Порядку № 22-2):
1 — сума зарплати (доходу) за виконану роботу (надані послуги), строк виконання яких перевищує календарний місяць, а також за відпрацьований час після звільнення з роботи або згідно з рішенням суду — середня зарплата за вимушений прогул. Виплати зі строком виконання більше календарного місяця відображаємо у звіті за місяць, в якому нараховано зарплату, дохід (наприклад, при нарахуванні винагороди за ЦП-договором, строк виконання робіт за яким припадає на січень — лютий, відображаємо в додатку 4 за лютий, коли здійснено нарахування винагороди). Для перехідних лікарняних цей код не застосовуємо (проставляємо прокреслення);
2 — сума зарплати (доходу), нарахована в попередніх звітних періодах на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких здійснюється нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) зарплати (доходу), на яку страхувальником самостійно донараховано суму ЄВС;
3 — сума зарплати (доходу), нарахована в попередніх звітних періодах на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) зарплати (доходу), на яку страхувальником самостійно зменшено надміру нараховану суму ЄВС;
4 — сума зарплати (доходу), нарахована в попередніх звітних періодах на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких здійснюється нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) зарплати (доходу), на яку при перевірці органом ПФУ донараховано суму ЄВС;
5 — сума зарплати (доходу), нарахована в попередніх звітних періодах на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких здійснюється нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) зарплати (доходу), на яку при перевірці органом ПФУ зменшено надміру нараховану сума ЄВС.
Якщо в додатку 4 відображено нарахування лише за звітний місяць, то рядків з кодами 1 — 5 у цій графі не буде. У цьому випадку графу слід прокреслити (п. 2.4 Порядку № 22-2)

«Місяць та рік, за який проведено нарахування***» (графа 11)

Зазначаємо місяць та рік, за який нараховано:
— допомоги по тимчасовій непрацездатності та відпускні (уносимо до поля відповідного місяця тільки в сумі,
що припадає на зазначений місяць);
— виплати з кодами типів нарахувань «1», «2», «3», «4», «5». В інших випадках прокреслюємо

«Загальна сума нарахованої заробітної плати/доходу (усього з початку звітного місяця)» (графа 13 — чисельник)

До цієї графи заносимо базу для справляння ЄВС без обмеження максимальної величини щодо кожної окремо застрахованої особи з урахуванням такої черговості відображення виплат за умови їх нарахування цій особі в одному звітному місяці — з першого по останнє число звітного місяця (п. 4.9 Порядку № 22-2):
а) сума нарахованої зарплати за видами виплат. Відпускні вносять як суму нарахованої заробітної плати в полі відповідного місяця тільки в сумі, що припадає на дні відпустки цього місяця (графу 11 не заповнюємо). Суми, що припадають на дні відпустки наступних місяців, уключаються до поля наступних місяців та відображаються в наступних рядках по першому рядку із заповненням при цьому графи 11 (не підтримуємо цей підхід);
б) сума винагороди за ЦП-договорами, крім ЦП-договорів, укладених з ФОП, з яких не справляється ЄВС, — у графі 9 вказуємо код «26» (якщо виплати припадають на кілька періодів, то в графі 10 указуємо тип нарахування «1», а у графі 11 — місяць та рік, на який припадає таке нарахування;
в) сума допомоги по тимчасовій непрацездатності — у графі 9 проставляємо код «29», а в графі 11 — місяць, за який нараховані лікарні.
Якщо зарплату нараховуємо за попередній період, зокрема у зв'язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, її включаємо до зарплати того місяця, в якому було здійснено нарахування

«Сума нарахованої заробітної плати/доходу у межах максимальної величини, на яку нараховується єдиний внесок» (графа 14 — знаменник)

Відображаємо нарахований заробіток (дохід), зазначений у графі 13, але в межах максимальної величини доходу, з якої справляємо ЄВС. У січні — березні 2011 року — у межах 14115 грн. (941 грн. х 15). Якщо місячний дохід не перевищує максимальну величину, то показник графи 13 переносимо в графу 14.
Максимальну величину щодо нарахованих сум, які відображаємо в графі 14 з кодами типів нарахувань «2», «3», «4» і «5», визначаємо за нормами законодавства та в розмірах, що діяли в місяці, в яких ці суми нараховано, а для коду типу нарахування «1» — у розмірах, що діяли в місяці, за які ці суми нараховані (наприклад, при нарахуванні винагороди по ЦП-договору в квітні 2011 року за березень — квітень, для порівняння з максимальною величиною в березні беремо суму 14 115 грн. (941 х 15), а у квітні — 14400 грн. (960 х 15))

«Сума єдиного внеску за звітний місяць (із заробітної плати/доходу)» (графа 15)

Відображаємо суми фактично утриманого ЄВС за відповідний звітний місяць окремо з кожного виду виплати

«Ознака наявності трудової книжки» (графа 16 — чисельник)

Проставляємо відповідну позначку, якщо в роботодавця знаходиться трудова книжка працівника (основне місце роботи)

«Ознака наявності спецстажу» (графа 17 — знаменник)

Проставляємо відповідну позначку, якщо в застрахованої особи є підстави згідно з чинним законодавством для обліку спеціального стажу та на використання пільг у пенсійному забезпеченні. У разі проставлення позначки «1» на таку застраховану особу заповнюємо Таблицю 7

 

Таблиця 7

Таблицю 7

додатка 4 «Наявність підстав для обліку стажу окремим категоріям осіб відповідно до законодавства» формують і подають страхувальники в разі визначення страхувальниками:

— періодів (строків) трудової чи іншої діяльності, що визначаються відповідно до законів, якими встановлюються умови пенсійного забезпечення, відмінні від загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, зараховуються при визначенні права на відповідну пенсію;

— періодів страхового стажу, не пов'язаних з трудовою та професійною діяльністю.

Якщо

немає робочих місць, на яких робота зараховується до спеціального стажу, Таблицю 7 не формуємо і не подаємо.

Код підстави для обліку стажу окремим категоріям осіб (

графа 8) відповідно до законодавства вказується у вигляді восьмирозрядного коду, що складається з чотирьох частин, які наведено в додатку 3 Порядку № 22-2.

Описавши правила заповнення окремих реквізитів

додатка 4, розглянемо порядок його заповнення в разі нарахування різних виплат (зарплати, відпускних, лікарняних, виплат за ЦП-договорами).

 

НЮАНСИ ЗАПОВНЕННЯ ЗВІТУ ЗА ВИДАМИ ВИПЛАТ

 

Відображаємо зарплату

Сформулюємо основні

правила відображення зарплати в додатку 4.

ПРАВИЛО 1

. Нараховану зарплату за звітний місяць у Таблиці 6 відображаємо одним рядком. При цьому якщо розмір зарплати:

не перевищує максимальну величину (15 ПМПО; у першому кварталі 2011 року — 14115 грн.), у графах 13 і 14 відображаємо однакову суму нарахованої зарплати, а у графі 15 — суму утриманого з неї ЄВС.

До

графи 9 вписуємо код із додатка 2 до Порядку № 22-2 (для звичайного роботодавця — «1» , для працівника-інваліда, який працює на підприємстві, — «2»). Графи 10 і 11 не заповнюємо (див. приклад 1);

перевищує максимальну величину, у графі 13 відображаємо всю суму нарахованої зарплати (тобто таку, що перевищує 15 ПМПО), а у графі 14 — суму нарахованої зарплати, що дорівнює 15 ПМПО. До графи 15 вписуємо суму утриманого ЄВС виходячи із зарплати, що дорівнює 15 ПМПО (див. приклад 2).

Приклад 1

. За січень 2011 року нараховано зарплату в сумі 5000 грн., з якої утримано ЄВС (3,6 %), — 180 грн. Таблицю 6 за січень 2011 року заповнюємо, як показано на рис. 1).

Приклад 2

. За січень 2011 року нараховано зарплату в сумі 15000 грн. Оскільки нарахована зарплата перевищила максимальну величину (15 ПМПО, у січні — 14115 грн.), ЄВС (3,6 %) утримуємо виходячи із суми 14115 грн. — 508,14 грн. Таблицю 6 за січень 2011 року заповнюємо, як показано на рис. 2).

 

img 1

Рис. 1.

Фрагмент Таблиці 6 додатка 4 (за умовами прикладу 1)

 

img 2

Рис. 2.

Фрагмент Таблиці 6 додатка 4 (за умовами прикладу 2)

 

ПРАВИЛО 2

. Якщо нараховано зарплату за декілька місяців, то керуючись ч. 2 ст. 7 Закону про ЄВС, п.п. 4.3.4 Інструкції № 21-5 та п. 4.9 Порядку № 22-2, відображаємо її у звіті за місяць, в якому її нараховано. При цьому заповнюємо кілька окремих рядків у розрізі кожного місяця та року, за який її нарахували. При заповненні граф 13, 14 та 15 у частині дотримання правила «максимальної величини» використовуємо описаний вище порядок (див. правило 1). При порівнянні з максимальною величиною доходу за минулі місяці береться розмір граничного доходу, що діяв у минулих місяцях (наприклад, у грудні 2010 року — 13830 грн. = 922 х 15). У графі 10 проставляємо код «1», а у графі 11 — місяць, на який припадає розподілена зарплата.

Саме в такому порядку вносимо дані про нараховану зарплату за відпрацьований час після звільнення з роботи або згідно з рішенням суду — середню заробітну плату за вимушений прогул.

Приклад 3

. У лютому 2011 року нараховано середню зарплату за час вимушеного прогулу за рішенням суду в сумі 15000 грн., що припадає на січень — лютий 2011 року.

Оскільки нарахована середня зарплата за вимушений прогул припадає на кілька місяців, то для нарахування ЄВС та відображення зарплати у звіті ми розбиваємо її між місяцями, на які вона припадає, поділивши суму на кількість місяців, за які її нараховано:

15000 грн. : 2 міс. = 7500 грн.

Оскільки 7500 грн. не перевищує 15 ПМПО, ЄВС утримуємо з усієї суми зарплати кожного місяця:

7500 грн. х 3,6 % = 270 грн.

Таблицю 6

за лютий 2011 року заповнюємо, як показано на рис. 3.

 

img 3

Рис. 3. Фрагмент Таблиці 6 додатка 4 (за умовами прикладу 3)

 

ПРАВИЛО 3

. У Таблиці 1 суму зарплати відображаємо:

— у

рядках 1, 1.1 — усю нараховану суму;

— у

рядках 2, 2.1, 2.1.1 — 2.1.6, 4, 4.1 (4.1.1 — 4.1.3) — у межах 15 ПМПО.

Нарахований «зверху» ЄВС відображаємо в

рядках 3, 3.1, 3.1.1 — 3.1.6, а утриманий ЄВС — у рядках 5, 5.1 — 5.3.

 

Відображаємо відпускні

Оплата днів відпустки згідно з

п.п. 2.2.12 Інструкції № 5 уключається до фонду додаткової зарплати. Тому в додатку 4 відпускні відображаємо в порядку, передбаченому для зарплати (див. розділ «Відображаємо зарплату» на с. 53). При цьому нарахування відпускних пов'язане з деякими особливостями, які слід ураховувати при заповненні звіту.

Відповідно до

п.п. 1.6.1 Інструкції № 5 відпускні слід нараховувати в місяці, на який вони припадають. Нарахування відпускних наперед, на наш погляд, є неправильним з точки зору методології бухобліку. Тому при нарахуванні перехідних відпускних уключаємо їх до відповідного місяця, на який припадають дні відпустки (Кт 661), і нараховуємо ЄВС окремо за кожен такий місяць. Максимальну величину бази застосовуємо також окремо за кожен місяць (п.п. 4.3.2 Інструкції № 21-5). Також щомісячні відпускні мають потрапити до персоніфікованих даних працівника через заповнену Таблицю 6.

Правила відображення відпускних у

Таблиці 6 передбачено:

абзацом шостим п. 4.9 Порядку № 22-2: «…суми, нараховані за дні щорічних та додаткових відпусток, вносяться до вищезазначеної графи як сума нарахованої заробітної плати до поля відповідного місяця тільки у сумі, що припадає на дні відпустки у цьому місяці. Суми, що припадають на дні відпустки наступних місяців, включаються до поля наступних місяців і відображаються в наступних рядках за першим рядком»;

— останнім

абзацом п. 4.9 Порядку № 22-2: «На одну застраховану особу допускається декілька записів у таблиці 6 додатка 4 до Порядку, якщо протягом одного звітного періоду застрахованій особі… нарахування здійснювалися за майбутні (відпускні)…»;

— виноскою до

графи 11 Таблиці 6 : «***Місяць та рік, за який проведено нарахування у зв'язку з нарахованою сумою: виплат за дні тимчасової непрацездатності та відпускних (вносяться до поля відповідного місяця тільки в сумі, що припадає на зазначений місяць); з кодами типів нарахувань 1, 2, 3, 4, 5».

* Правила нарахування ЄВС див. у Темі тижня «Нараховуємо та сплачуємо єдиний внесок» // «БТ», 2011, № 1-2, с. 10.

Ураховуючи, що перехідні відпускні нараховуємо (Кт 661) в місяці, на які припадають дні відпустки, правило останнього

абзацу п. 4.9 Порядку № 22-2 ми вважаємо непридатним, і, отже, відпускні за майбутні місяці в додатку 4 не показуватимемо.

Що стосується відображення відпускних, нарахованих за звітний місяць, то, керуючись

абзацом шостим п. 4.9 Порядку № 22-2, покажемо їх одним рядком разом з нарахованою за звітний місяць зарплатою. При цьому графу 11 прокреслюємо, оскільки згідно з виноскою до графи 11 Таблиці 6 для зарплати не передбачено її заповнення. У графі 10 також проставляємо прокреслення.

Приклад 4

. У січні 2011 року працівнику нараховано зарплату в сумі 4000 грн. та визначено суму відпускних, що припадають на січень — лютий 2011 року: за січень — 1000 грн., за лютий — 1500 грн. Перед виходом у відпустку працівнику виплачено відпускні, при цьому сплачено ЄВС у частині нарахування. При нарахуванні зарплати за січень ЄВС утримано в сумі 180 грн. ((4000 + 1000) х 3,6 %). Для спрощення прикладу припустимо, що інші виплати за лютий не нараховувалися, тому за лютий у бухобліку нараховано відпускні в сумі 1500 грн., з яких утримано ЄВС (3,6 %) у розмірі 54 грн. Таблицю 6 за січень та лютий 2011 року заповнюємо, як показано на рис. 4 і 5.

 

img 4

Рис. 4. Фрагмент Таблиці 6 додатка 4 (за умовами прикладу 4, за січень)

 

img 5

Рис. 5.

Фрагмент Таблиці 6 додатка 4 (за умовами прикладу 4, за лютий)

 

Відображаємо виплати за ЦП-договорами

Виплати за ЦП-договорами названо другими після зарплати в черговості включення виплат для застосування граничного доходу, на який нараховуємо ЄВС (

п.п. 4.3.2 Інструкції № 21-5). У Таблиці 6 їх також уносимо до окремого рядка після рядка, в якому відображаємо нараховану працівнику зарплату.

Сформулюємо основні

правила відображення винагород за ЦП-договорами в додатку 4.

ПРАВИЛО 1

. Винагороду за ЦП-договором відображаємо в додатку 4 за місяць, в якому нараховано (відображено нарахування в бухобліку) таку винагороду. До графи 9 Таблиці вписуємо код з додатка 2 до Порядку № 22-2 «26».

ПРАВИЛО 2

. Заповнення граф 13 і 14 Таблиці 6 залежить від розміру винагороди, що припадає на конкретний місяць:

— у

графі 13 відображаємо всю суму винагороди, що припадає на календарний місяць;

— у

графі 14 відображаємо суму винагороди, що припадає на календарний місяць, з урахуванням граничного доходу, з якого справляється ЄВС. Отже, тут відображаємо суму винагороди, з якої справляли внесок після застосування максимальної величини до зарплати, а вже потім — до винагороди*. При відображенні доходу за минулі місяці беруть той розмір максимальної величини, що діяв у такому минулому місяці.

* Правила нарахування ЄВС див. у Темі тижня «Нараховуємо та сплачуємо єдиний внесок» // «БТ», 2011, № 1-2, с. 10.

ПРАВИЛО 3

. У Таблиці 6 на суму нарахованої винагороди заповнюємо один рядок, якщо строк виконання робіт (надання послуг) припадає на один календарний місяць. Графи 10 та 11 у цьому випадку не заповнюємо.

ПРАВИЛО 4

. У Таблиці 6 заповнюємо кілька рядків, якщо строк виконання робіт (надання послуг) за ЦП-договором перевищує календарний місяць, — по рядку на кожен календарний місяць. Розподіл нарахованої винагороди здійснюємо діленням на кількість місяців, за які винагороду нараховано (ч. 2 ст. 7 Закону про ЄВС, п.п. 4.3.4 Інструкції № 21-5).

У

графі 10 проставляємо код «1», а у графі 11 — місяць, на який припадає розподілена зарплата. Необхідність заповнення графи в цьому випадку продиктована виноскою до графи 11 Таблиці 6 — у цьому рядку відображаємо нарахування з кодом типу нарахування «1» у графі 10.

ПРАВИЛО 5

. У Таблиці 1 суму нарахованої у звітному місяці винагороди відображаємо так:

— у

рядках 1, 1.2 — усю нараховану суму;

— у

рядках 2, 2.2, 4, 4.2 — у межах 15 ПМПО.

Нарахований «зверху» ЄВС на таку базу показуємо в

рядках 3, 3.2, а утриманий ЄВС — у рядках 5, 5.4.

Приклад 5

. У лютому 2011 року нарахована винагорода по ЦП-договорам (табл. 8). Таблицю 6 за лютий 2011 року заповнюємо, як показано на рис. 6 (с. 57).

 

Таблиця 8.

Нарахування виплат за ЦП-договорами за лютий 2011 року (приклад 5)

Фізична особа

Предмет
ЦП-договору

Строк виконання
ЦП-договору

Сума винагороди, нарахованої в лютому 2011 року

ЄВС

період

календарні місяці

загальна

розподіл
між місяцями

нарахований (34,7 %)

утриманий (2,6 %)

Орленко Петро Петрович (ІН 1234567890)

Виконання робіт

07.02.11 — 23.02.11

Лютий

1200,00

1200,00

416,40

31,20

Крім винагороди, нараховано зарплату в сумі 6000 грн., з якої утримано ЄВС (3,6 %) у сумі 216 грн. Оскільки зарплата і винагорода сукупно не перевищили 15 ПМПО (14115 грн.), ЄВС нараховуємо на всю суму винагороди.

Бульба Олег Олегович
(ІН 2222222222)

Надання
послуг

25.01.11 — 21.02.11

Січень

18000,00

9000,00

2815,91

210,99

8115 — у межах 15 ПМПО

Лютий

9000,00

3123,00

234,00

Розподіл винагороди між місяцями: 18000 грн. : 2 міс. = 9000 грн.
За січень 2011 року працівнику було нараховано зарплату в сумі 6000 грн., тому ЄВС сплачуємо із суми винагороди — 8115 грн.
(14115 - 6000). За лютий нараховано зарплату 4000 грн., з якої утримано ЄВС (3,6 %) у сумі 144 грн.

Лошко Оксана Іванівна (ІН 2822222222)

Оренда нежитлового приміщення

01.02.11 — 28.02.11

Лютий

5300,00

5300,00

ЄВС не нараховуємо, оскільки орендні платежі не є базою (оренда — це і не робота, і не послуги — див. лист Мін'юсту від 23.02.04 р. № 8-11-19 і лист ПФУ від 27.02.04 р. № 1852/04). У додатку 4 не показуємо.

 

Відображаємо лікарняні

Оплату днів лікарняних названо останньою після зарплати і винагороди за ЦП-договорами в черговості включення виплат для застосування граничного доходу, на який нараховуємо ЄВС (

п.п. 4.3.2 Інструкції № 21-5). У Таблиці 6 її також вносимо до окремого рядка після рядків, в яких відображено нараховану працівнику зарплату і винагороди за ЦП-договорами.

Сформулюємо основні

правила відображення лікарняних у додатку 4:

ПРАВИЛО 1

. Лікарняні відображаємо в додатку 4 за місяць, в якому їх нараховано (відображено нарахування в бухобліку), на підставі отриманого від працівника листка непрацездатності. До графи 9 Таблиці вписуємо код з додатка 2 до Порядку № 22-2 «29».

ПРАВИЛО 2

. Для заповнення Таблиці 6 не має значення, хто виплачує лікарняні, тобто чи оплата це перших 5 днів за рахунок коштів роботодавця, чи допомога за рахунок коштів ФТВП. Виплати, що припадають на один місяць, заносимо одним рядком.

ПРАВИЛО 3

. Заповнення граф 13 і 14 Таблиці 6 залежить від розміру лікарняних, що припадають на конкретний місяць:

— у

графі 13 відображаємо всю суму лікарняних, що припадають на календарний місяць;

— у

графі 14 відображаємо суму лікарняних, що припадають на календарний місяць, з урахуванням граничного доходу, з якого справляється ЄВС. Отже, тут відображаємо суму лікарняних, з яких справляли ЄВС після застосування максимальної величини до зарплати і винагороди за ЦП-договором, а вже потім — до лікарняного*.

* Правила нарахування ЄВС див. у Темі тижня «Нараховуємо та сплачуємо єдиний внесок» // «БТ», 2011, № 1-2, с. 10.

 

img 6

Рис. 6. Фрагмент Таблиці 6 додатка 4 (за умовами прикладу 5)

 

ПРАВИЛО 4

. Якщо дні хвороби припадають на один календарний місяць, то в Таблиці 6 на суму нарахованих лікарняних заповнюємо один рядок. Графу 10 прокреслюємо. А от із графою 11 не все зрозуміло. Логічно було б прокреслити і її, адже лікарняні припадають на місяць, за який складається додаток 4 (зазначений у показнику «Звітний місяць:» «рік:» перед табличною частиною звіту). Прокреслювання в цьому випадку графи 11 свідчить про те, що виплати нараховано саме за звітний місяць.

Водночас згідно з виноскою до

графи 11 Таблиці 6 у цій графі відображають: «*** Місяць та рік, за який проведено нарахування у зв'язку з нарахованою сумою: виплат за дні тимчасової непрацездатності та відпускних (вносяться до поля відповідного місяця тільки в сумі, що припадає на зазначений місяць); з кодами типів нарахувань 1, 2, 3, 4, 5».

З цієї виноски і можна зробити висновок, що в разі відображення лікарняних

графу 11 потрібно заповнювати завжди, навіть коли лікарняні нараховано за звітний місяць.

ПРАВИЛО 5.

Якщо хвороба припала на кілька місяців, то в Таблиці 6 заповнюємо декілька рядків — по рядку на кожен календарний місяць, на який припадають дні хвороби працівника. Розподіляємо лікарняні за днями хвороби, що припадають на кожен місяць.

Графу 10

прокреслюємо, оскільки згідно з п. 4.9 Порядку № 22-2 код «1» не передбачено для відображення лікарняних навіть у разі, якщо вони припадають на декілька місяців. У графі 11 указуємо місяць, на який припадають дні хвороби, оскільки це передбачено виноскою до такої графи.

ПРАВИЛО 6

. У Таблиці 1 суму нарахованих у звітному місяці лікарняних відображаємо:

— у

рядку 1 — усю нараховану суму лікарняних;

— у

рядку 1.3 — усю нараховану суму оплати перших п'яти днів;

— у

рядку 1.4 — усю нараховану суму допомоги за рахунок коштів ФТВП;

— у

рядках 2, 2.3, 4, 4.3 — у межах 15 ПМПО.

Нарахований «зверху» на таку базу ЄВС показуємо в

рядках 3, 3.3, а утриманий ЄВС — у рядках 5, 5.5.

Приклад 6

. У лютому 2011 року нараховано лікарняні (табл. 9 на с. 58). Таблицю 6 за лютий 2011 року заповнюємо, як показано на рис. 7 (с. 58).

Далі наведемо комплексний приклад заповнення

додатка 4 за січень 2011 року (розділ «Приклад заповнення додатка 4» на с. 58).

 

Таблиця 9.

Нарахування лікарняних за січень — лютий 2011 року (приклад 6)

Працівник

Період хвороби

Сума лікарняного, нарахованого
в лютому 2011 року

ЄВС

період

календарні місяці

загальна

розподіл між
місяцями

нарахований (33,2 %)

утриманий (2 %)

Орленко Петро Петрович
(ІН 1234567890)

01.02.11 — 04.02.11

Лютий

1400,00

1400,00

464,80

28,00

Крім лікарняного за лютий, працівнику нараховано зарплату в сумі 6000 грн., з якої утримано ЄВС (3,6 %) у сумі 216 грн., та винагороду за ЦП-договором у сумі 1200 грн. (див. приклад 5 на с. 56) Оскільки зарплата, винагорода і лікарняні сукупно не перевищили 15 ПМПО (6000 + 1200 + 1400 < 14115 грн.), ЄВС нараховуємо на всю суму лікарняного.

Косенко Ірина Григорівна
(ІН 3222222222)

28.01.11 — 10.02.11

Січень

2000,00

400,00

132,80

8,00

400 — у межах
15 ПМПО

Лютий

1600,00

204,18

12,30

615 — у межах
15 ПМПО

За січень 2011 року працівниці було нараховано зарплату в сумі 3900 грн., а за лютий — 2500 грн., з якої утримано ЄВС (3,6 %) у сумі 90 грн. Крім того, за лютий працівниці нараховано винагороду за ЦП-договором у сумі 11000 грн., з якої утримано ЄВС (2,6 %), — 286 грн. У зв'язку з цим на лікарняні слід нараховувати ЄВС не на всю суму, а тільки на 615 грн. (14115 - 2500 - 11000).

 

img 7

Рис. 7. Фрагмент Таблиці 6 додатка 4 (за умовами прикладу 6)

 

Приклад заповнення додатка 4

На підприємстві ТОВ «АБВ» установлено п'ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями (субота і неділя). У січні 2011 року підприємство працювало у звичайному режимі. Підприємство віднесено до 13-го класу професійного ризику: ставка ЄВС — 36,93 %.

У січні 2011 року виплачено заборгованість із зарплати за грудень 2010 року в сумі 16388 грн., при цьому сплачено внески до ФТВП — 480 грн., до ФБ — 440 грн. і до ФНВ — 146 грн.

Крім того, 21 січня 2011 року було виплачено аванс за січень 2011 року в сумі 14450 грн. на руки та сплачено ЄВС за ставкою 36,93 % у сумі 6278,1 грн.

Дані про нараховані в лютому фізичним особам виплати наведено в табл. 10, заповнений

додаток 4 за даними прикладу наведено на с. 59.

 

Таблиця 10.

Дані про нараховані у січні 2011 року виплати фізичним особам

Фізична особа

Нараховано в січні 2011 року

База для ЄВС

ЄВС

ЗП

Відп

ЦПД

Л

разом

ЗП

Відп

ЦПД

Л

у частині нарахування

у частині утримання

36,93 %

8,41 %

34,7 %

33,2 %

3,6 %

2,6 %

2 %

Цехмістро С. І.

16000

16000

14115

5212,67

508,14

Василенко І. І.

11000

1200

12200

11000

1200

925,10

398,40

396

24

Умова. Працівник хворів у період з 18.01.11 р. по 21.01.11 р.

Шандра І. В.

4000

2000

2280

8280

4000

2000

380

2215,80

756,96

216

7,60

1900

38

Умова. Працівник надав лікарняний з 31.12.10 р. по 10.01.11 р. Відпустку надано у січні 2011 року.
Пояснення до заповнення. Незважаючи на те що частина лікарняного (31.12.10 р.) припадає на 2010 рік, коли справлявся внесок до ПФУ, з усієї нарахованої у січні суми лікарняного потрібно справляти вже ЄВС. При заповненні Таблиці 6 не має значення розподіл лікарняного на оплату перших 5 днів (31.12.10 р. і 04.01.11 р.) і допомогу за рахунок ФТВП (5, 6 і 10 січня 2011 року). А от розподіл між місяцями, на які припадають дні хвороби (380 грн. — грудень 2010 року і 1900 грн. — січень 2011 року), є принциповим — у Таблиці 6 їх показують різними рядками. При справлянні ЄВС з лікарняного за грудень 2010 року його порівнюють із граничним доходом, що діяв у грудні (13830 грн.).

Савенко О. В.

15000

15000

14115

4897,91

366,99

Разом

31000

2000

15000

3480

51480

29115

2000

14115

3480

7428,47

925,10

4897,91

1155,36

1120,14

366,99

69,60

Скорочення, використані в таблиці: ЗП — заробітна плат; Відп — відпускні, ЦПД — цивільно-правовий договір; Л — лікарняні.
Додаткова інформація про фізичних осіб:
Цехмістро Сергій Іванович (ІН 1234567890), прийнятий на основне місце 04.01.11 р.;
Василенко Інна Іванівна (ІН 2222222222), інвалід, основний працівник, звільнена 28.01.11 р.;
Шандра Інна Володимирівна (ІН 3333333333), сумісниця;
Савенко Олег Віталійович (ІН 3334445556), стороння фізична особа, дія ЦП-договору 10.01.11 р. — 27.01.11 р.

 

Документи та скорочення Теми

ПКУ

— Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VI.

КУпАП

— Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Закон про ЄВС

— Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI (див. додаток «Документи» // «БТ», 2010, № 35).

Закон № 1058

— Закон України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.03 р. № 1058-IV.

Перелік № 1170

— Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою КМУ від 22.12.10 р. № 1170 (див. додаток «Документи» // «БТ», 2011, № 1-2).

Постанова № 7-6

— постанова правління ПФУ «Про затвердження Порядку формування та подання органам Пенсійного фонду України відомостей про застраховану особу, що використовуються в системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування» від 10.06.04 р. № 7-6 (втратила чинність).

Порядок № 26-1

— Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованих внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування органам Пенсійного фонду України, затверджений постановою правління ПФУ від 05.11.09 р. 26-1 (див. додаток «Документи» // «БТ», 2010, № 5; втратив чинність).

Інструкція № 21-5

— Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджена постановою правління ПФУ від 27.09.10 р. № 21-5 (див. додаток «Документи» // «БТ», 2011, № 1-2).

Постанова № 26-1

— постанова правління ПФУ «Про порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованих внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування органам Пенсійного фонду України» від 05.11.09 р. № 26-1 (втратила чинність).

Порядок № 22-2

— Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою правління ПФУ від 08.10.10 р. № 22-2 (див. додаток «Документи» цього номера).

Порядок № 21-6

— Порядок узяття на облік та зняття з обліку в органах Пенсійного фонду України платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою правління ПФУ від 27.09.10 р. № 21-6 (див. додаток «Документи» // «БТ», 2011, № 1-2).

Інструкція № 36

— Інструкція про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, затверджена постановою правління ФНВ від 12.07.07 р. № 36 (втратила чинність).

Інструкція № 5

— Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.04 р. № 5.

ЄВС

— єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

ПФУ

— Пенсійний фонд України.

ФТВП

— Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

ФБ

— Фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

ФНВ

— Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.

ЦП-договір

— договір цивільно-правового характеру.

ПМПО

— прожитковий мінімум для працездатних осіб.

ФОП

— фізична особа — підприємець.

img 8

 

img 9

img 10

img 11

 

img 12

 

img 13

 

 

img 14
img 15

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі