Теми статей
Обрати теми

Про затвердження форми Податкового розрахунку збору за користування радіочастотним ресурсом України

Редакція БТ
Наказ від 24.12.2010 р. № 1018

РАДІОЧАСТОТНИЙ ЗБІР:

ДПАУ затвердила форму Податкового розрахунку

 

Наказ Державної податкової адміністрації України від 24.12.10 р. № 1018

«Про затвердження форми Податкового розрахунку збору за користування радіочастотним ресурсом України»

 

Нагадаємо, що в зв’язку з прийняттям

Податкового кодексу України від 02.12.10 р. № 2755-VI (далі — ПКУ) відбулися масштабні зміни в оподаткуванні. Не залишився винятком і збір за користування радіочастотним ресурсом України (далі — радіочастотний збір).

Так, відтепер регулюватиметься сплата цього збору

розділом XV ПКУ, а не Законом України «Про радіочастотний ресурс України» від 01.06.2000 р. № 1770-III. Зазначимо, порядок сплати збору практично не змінився. Заслуговує на увагу хіба те, що підвищено ставки збору (тепер вони встановлені ст. 320 ПКУ), на що звернули увагу і податківці у листі від 04.01.11 р. № 13/7/15-0817.

Наказом

, що коментується:

— затверджено нову форму

Податкового розрахунку збору за користування радіочастотним ресурсом України (далі — Податковий розрахунок);

— визнано таким, що втратив чинність, зокрема,

наказ ДПАУ від 24.01.03 р. № 24, яким було затверджено стару форму Податкової декларації про збір за користування радіочастотним ресурсом України (далі — Податкова декларація) та додаток до неї.

Відмінності між

Податковим розрахунком і Податковою декларацією незначні та все ж їх варто враховувати, подаючи звітність.

1. Шапка

Податкового розрахунку відрізняється від шапки Податкової декларації тільки тим, що відтепер у ній:

1) містяться нові графи:

— «

порядковий № за рік», в якій платникам радіочастотного збору при поданні протягом року розрахунків доведеться вказувати послідовно наростаючим числом з початку року номер розрахунку, що подається;

— графа 1.2,

яка заповнюється тільки у випадку, коли форма Податкового розрахунку подається як додаток до основного розрахунку при уточненні показників раніше поданого розрахунку (див. пункт 3);

2) у

графі 2, де наводиться інформація про платника радіочастотного збору, відтепер передбачено, що фізичні особи, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган ДПС і мають відмітку у паспорті, для ідентифікації платника будуть вказувати серію та номер паспорта. Раніше такого уточнення не містилося.

2. Таблична частина.

Що стосується табличної частини Податкового розрахунку, то перша її частина « І. Розрахунок сум збору в розрізі видів радіозв'язку» залишилася незмінною, а от друга частина «ІІ. Розрахунок загальної суми збору» містить деякі зміни, зокрема, у Податковому розрахунку замість одного рядка 2.5, де нараховувався штраф у розмірі 5 % у разі самостійного виправлення допущеної помилки, що призвела до недоплати податкового зобов’язання, міститься два:

— рядок

2.5, де буде відображатися нарахований штраф у розмірі 3 % у випадку виправлення допущеної помилки шляхом подання уточнюючого розрахунку (п.п. «а» п. 50.1 ПКУ);

— рядок

2.6, у якому слід буде відобразити штраф у розмірі 5 % у випадку виправлення помилки у складі Податкового розрахунку, що подається за податковий період, наступний за періодом, у якому було виявлено таке порушення (п.п. «б» п. 50.1 ПКУ).

Крім того, другий розділ табличної частини доповнено

рядком 2.7, де відображатиметься пеня, нарахована відповідно до п.п. 129.1.2 ПКУ у разі заниження податкового зобов’язання.

3. Додатки.

Відтепер до Податкового розрахунку окремо не затверджено додатка, в якому раніше відображалася інформація про уточнення податкових зобов'язань за минулий звітний (податковий) період, якщо такі дані уточнюються у складі звітного або нового звітного Податкового розрахунку.

З цього часу замість такого додатку, відповідно до примітки 2, до

Податкового розрахунку, будуть подавати ще одну звичайну форму Податкового розрахунку.

Для того щоб така додаткова форма

Податком розрахунком вважалася додатком до основного Податкового розрахунку, у шапці такого «уточнюючого додатку» слід поставити позначку (наприклад, «х») у графі 1.2 навпроти того виду Податкового розрахунку, який використовується для виправлення допущеної помилки (у складі звітного або нового звітного Податкового розрахунку). Дані в додатку заповнюються, як і раніше.

Звернемо увагу, що базовий податковий період для радіочастотного збору залишився незмінний і дорівнює

календарному місяцю. А тому подавати Податковий розрахунок до органів ДПС потрібно протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця (п. 321.5 та п.п. 49.18.1 ПКУ), а сплачувати — протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку для подання податкової декларації (п. 322.1 ПКУ).

Наказ

, що коментується, набрав чинності 28.01.11 р.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі