Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Порядку інформування роботодавців платника податку про наявність порушень застосування податкової соціальної пільги, позбавлення платника податку або про відновлення його права на податкову соціальну пільгу

Редакція БТ
Наказ від 24.12.2010 р. № 1023

ПОДАТКОВА СОЦПІЛЬГА:

Повідомлення про порушення тепер надсилається
безпосередньо роботодавцю

 

Наказ Державної податкової адміністрації України від 24.12.10 р. № 1023

«Про затвердження Порядку інформування роботодавців платника податку про наявність порушень застосування податкової соціальної пільги, позбавлення платника податку або про відновлення його права на податкову соціальну пільгу»

 

У

п.п. 169.2.4 ПКУ збережено правило, що існувало й раніше в період дії Закону про податок з доходів*: якщо працівник неправомірно користувався податковою соціальною пільгою (ПСП), то він втрачав право на неї починаючи з місяця, в якому відбулося таке порушення, та закінчуючи місяцем, в якому право на ПСП відновлено.

* Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.03 р. № 889-IV (втратив чинність).

При цьому тепер безпосередньо в

ПКУ ( абз. 3 п.п. 169.2.4) передбачено, що центральний орган ДПС установлює порядок інформування роботодавців платника податку про наявність порушення ним порядку застосування податкової соціальної пільги (раніше такий порядок також застосовувався, хоча Законом про податок з доходів не передбачався). Наказом, що сьогодні коментується, на виконання цієї вимоги ПКУ затверджено Порядок інформування роботодавців платника податку про наявність порушень застосування податкової соціальної пільги, позбавлення платника податку або про відновлення його права на податкову соціальну пільгу (далі — Порядок № 1023)**. У чому ж схожість та відмінності нових і старих правил?

1. Повідомлення тепер надсилається роботодавцю, а не працівнику-порушнику.

За правилами, що діяли раніше, Повідомлення про наявність порушень застосування податкової соціальної пільги надсилалося за місцем проживання самого порушника (працівника), який на підставі цього документа повинен був подати заяву про відмову від отримання ПСП (або про відновлення права на ПСП) за всіма місцями роботи***. Сьогодні ж таке Повідомлення (тепер воно називається «Повідомлення про наявність порушень застосування податкової соціальної пільги, позбавлення платника податку або про відновлення його права на податкову соціальну пільгу» за формою ФП) відразу надсилається роботодавцю. Як ми розуміємо, отримання цього Повідомлення є підставою для проведення перерахунку сум ПДФО без застосування ПСП починаючи з місяця, в якому виявлено порушення (зазначається в Повідомленні). Відповідно роботодавець має утримати з працівника недоплату ПДФО за весь період дії порушення****. Далі:

якщо працівник не подає роботодавцю заяву про відмову від ПСП для відновлення права на неї*****, то роботодавець просто надалі не застосовує до зарплати працівника ПСП;

якщо працівник хоче відновити право на ПСП та подає відповідну заяву, роботодавець, крім недоплати ПДФО за всі місяці неправомірного користування ПСП, утримує з працівника ще й штраф у розмірі 100 % суми такої недоплати.

2. Повідомлення містить інформацію не лише про факт порушення права користування ПСП, а і про відновлення працівником права на ПСП

. Раніше в багатьох ситуаціях було не зрозуміло, як роботодавець дізнається про те, що працівник відновив право на ПСП (тобто повністю погасив недоплату і штраф за всіма місцями роботи або сплатив дані суми на підставі річної декларації). Поява у формі Повідомлення розділу (п. 5), що інформує роботодавця про відновлення працівником права на ПСП, на перший погляд, вирішила цю проблему: факт відновлення працівником права на ПСП з певного місяця має підтверджуватися Повідомленням. Але не все так однозначно.

** З набуттям чинності наказом, що коментується, втратив чинність наказ ДПАУ від 30.09.03 р. № 461 «Про затвердження форм заяв та повідомлення з питань отримання (застосування) податкової соціальної пільги, а також порядку інформування платників податків» (далі — наказ № 461), який, у свою чергу, було розроблено на виконання норм п.п. 6.3.4 Закону про податок з доходів.

*** Щоправда, й раніше ДПАУ в листі від 28.12.07 р. № 26662/7/17-0117, у п. 15 листа від 09.07.09 р. № 14312/7/17-0717 для підвищення ефективності роботи рекомендувала податковим органам надсилати такі повідомлення безпосередньо роботодавцям порушників. Докладно про це читайте у статті «Якщо працівник неправомірно користувався соцпільгою: наслідки для працівника та алгоритм дій роботодавця» // «БТ», 2010, № 15, с. 30.

**** Тепер ПСП надається працівнику в місяці звільнення, тому можуть почастішати випадки одночасного надання ПСП за двома місцями роботи, якщо саме в цьому місяці працівник влаштувався на нову роботу. Щоб уникнути цього порушення, у місяці працевлаштування ПСП можна надавати працівнику лише в тому випадку, якщо він у цьому місяці не користувався ПСП за попереднім місцем роботи. Незважаючи на те що період дії такого порушення лише один місяць, працівник втратить право на ПСП до погашення недоплати і 100 % штрафу, а цей період може затягнутися, якщо порушення не буде виявлено відразу.

***** Форму цієї заяви на сьогодні не затверджено ДПАУ, тому вона може бути довільною. За основу можна взяти стару форму заяви, затверджену скасованим наказом № 461. Такі рекомендації надала ДПАУ в листі від 12.01.11 р. № 365/6/17-0716.

Щодо інформування роботодавця про відновлення права на ПСП у

Порядку № 1023 сказано небагато. Так, згідно з п. 2 цього документа структурний підрозділ органу ДПС у Повідомленні про порушення також указує на відновлення права працівника на податкову соціальну пільгу, що починає застосовуватися з податкового місяця, наступного за місяцем, в якому суми недоплати податку і 100 % штраф повністю погашено платником на підставі включення таких сум до його річної податкової декларації, якщо такі суми не було утримано податковим агентом за рахунок доходу платника податку. Судячи з цього, роботодавець має отримати два Повідомлення: одне про факт порушення, друге — про факт відновлення права на ПСП. Але це наші припущення, оскільки з Порядку № 1023 це прямо не випливає.

3. Часові межі для утримання роботодавцем недоплати і штрафу

. Згідно з абз. 2 п.п. 169.2.4 ПКУ сума недоплати і штрафу утримується за рахунок найближчої виплати доходу фізичній особі, а в разі недостатності такої виплати — за рахунок наступних виплат. Якщо суму недоплати і штрафу не було утримано податковим агентом за рахунок доходу платника податку, то такі суми включаються до річної податкової декларації платника податку. При цьому право на застосування ПСП відновлюється з місяця, наступного за місяцем, в якому сума такої недоплати і штраф погашаються повністю.

Ні

ПКУ, ні Порядок № 1023 чітко не приписують, чи повинен роботодавець утримувати недоплату і штраф тільки з виплат працівнику в межах звітного року, в якому отримано Повідомлення, або він повинен це робити й за рахунок виплат наступного року (років) до повного погашення? Раніше в п.п. 6.3.4 Закону про податок з доходів було зазначено: якщо суму недоплати і штрафу не було утримано роботодавцем до закінчення граничного строку подання річної декларації (тобто до 1 квітня року, наступного за звітним), то платник зобов’язаний відобразити її в річній декларації. Сьогодні такого обмеження немає, що наводить на думку про те, що роботодавець має утримувати недоплату і штраф до повного погашення, у тому числі й за рахунок виплат наступного року. Водночас виходить, що обов’язок стосовно декларування таких сум у працівника виникне тільки в разі припинення трудових відносин з роботодавцем, якщо на момент звільнення недоплату і штраф так і не було повністю утримано. Тоді не зовсім зрозуміло, навіщо колишньому роботодавцю надсилати Повідомлення про відновлення працівником права на ПСП. Сподіваємося, що ДПАУ незабаром надасть роз’яснення про те, в яких випадках заповнюється п. 5 Повідомлення і що для роботодавця є документальним підтвердженням того, що працівник відновив право на ПСП.

Наказ, що коментується, набрав чинності 31.01.11 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі