Теми статей
Обрати теми

Щодо надання роз’яснення

Редакція БТ
Лист від 04.02.2011 р. № 3065/7/16-1117

ДЕКЛАРАЦІЯ З ПДВ:

за січень звітуємо за старою формою

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 04.02.11 р. № 3065/7/16-1117

«Щодо надання роз’яснення»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ роз’яснила порядок подання звітності з ПДВ за січень 2011 року.

Останній день строку подання декларації з ПДВ платниками, для яких встановлено звітний період — календарний місяць***, припадає на вихідний день (20 лютого — неділя), тому згідно з

п. 49.20 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) останнім днем такого строку є 21.02.11 р. (понеділок).

*** У листі від 24.01.11 р. № 1705/7/16-1517 ДПАУ роз'яснила, що квартальний податковий період подання звітності з ПДВ застосовують лише платники єдиного податку за ставкою 6 %. Усі інші платники подають податкову звітність з ПДВ щомісячно // «БТ», 2011, № 5, с. 17.

При цьому ДПАУ вказала, що звітувати за січень 2011 року слід використовуючи чинні (старі) форми декларацій з ПДВ (

див. «Форми декларацій з ПДВ за січень 2011 року»).

 

Форми декларацій з ПДВ за січень 2011 року

Витяг із листа, що коментується

«Згідно з п. 46.6 Кодексу [Податковий кодекс України. Прим. ред.] до визначення нових форм декларацій (розрахунків) є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.

Враховуючи зазначене, до набрання чинності наказом Державної податкової адміністрації України «Про затвердження форм та Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість» є чинними форми податкової звітності з податку на додану вартість, затверджені:

наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166 <…>;

наказом ДПАУ від 23.10.98 р. № 499 <…>;

наказом ДПАУ від 28.04.09 р. № 221 <…>;

наказом ДПАУ від 12.05.10 р. № 313 <…>».

 

Зауважимо, що, цитуючи положення

п. 46.6 ПКУ, ДПАУ «загубила» частину фрази, у якій ідеться про те, що нові форми звітності набирають чинності для складання звітності з податкового періоду, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення.

Сподіваємось, що це зроблено не навмисно і, оприлюднивши нові форми звітності, ДПАУ не наполягатиме на негайному їх запровадженні, як це було із формою декларації з плати за землю наприкінці січня.

У

листі, що коментується, ДПАУ нагадала платникам ПДВ, які подають декларацію з ПДВ (переробного підприємства), що відповідно до п. 1 підрозд. 2 розд. XX ПКУ суму ПДВ, визначену у рядку 20 такої декларації, необхідно у повному обсязі перерахувати до спеціального фонду державного бюджету.

Крім того, ДПАУ нагадала, що відповідно до

п. 201.15 ПКУ платники ПДВ щомісяця в терміни, що передбачені для подання податкової звітності (календарний місяць), у тому числі для яких встановлено звітний податковий період — квартал, подають органу державної податкової служби копії записів у Реєстрах виданих та отриманих податкових накладних (далі — Реєстр) за такий період в електронному вигляді.

Нова форма

Реєстру затверджена наказом ДПАУ від 24.12.10 р. № 1002*. Незважаючи на те що вона набрала чинності лише з 10.01.11 р., саме за такою формою слід подавати Реєстр за січень.

* Див. ком. «Реєстр податкових накладних: затверджено нову форму» // «БТ», 2011, № 3, с. 8 та статтю «Податкова накладна та реєстри: відповіді на актуальні запитання від фахівців ДПАУ // «БТ», 2011, № 5, с. 45.

В очікуванні нової звітності з ПДВ ми не розмістили у зошиті з бланками звітності за лютий, старі бланки декларацій з ПДВ, а тому тепер вимушені заповнити прогалину.

У середину цього номера вкладено старі форми звітності з ПДВ, а саме**:

1) Податкова декларація з податку на додану вартість (у 2 екз.) та Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагенту (додаток 5 до декларації з ПДВ) —

1 екз.;

2) Податкова декларація з податку на додану вартість (скорочена) —

1 екз.; Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів(додаток 2 до декларації з ПДВ (скороченої)) — 1 екз.; Розрахунок питомої ваги сільськогосподарських товарів (послуг)(додаток 3 до декларації з ПДВ (скороченої)) — 1 екз.;

2) Податкова декларація з податку на додану вартість (переробного підприємства) —

1 екз. та Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (Додаток 2 до податкової декларації з ПДВ (переробного підприємства)) — 1 екз.

** Зазначимо, що через брак місця ми були змушені відмовитися від деяких додатків до декларацій, а деякі звітні форми навести лише в одному екземплярі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі