Теми статей
Обрати теми

Про включення платником податку до складу валових витрат Сум заборгованості на підставі рішень третейського суду

Редакція БТ
Лист від 05.01.2011 р. № 199/7/15-0317

ПРАВО НА ВАЛОВІ ВИТРАТИ

при зверненні до третейського суду — ДПАУ «здалася»

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 05.01.11 р. № 199/7/15-0317

«Про включення платником податку до складу валових витрат сум заборгованості на підставі рішень третейського суду»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ інформує про припинення дії свого листа від 05.05.10 р. № 8786/7/15-0317*, висновки якого свого часу викликали протест фахівців. У цьому листі податківці стверджували, що платник податку на прибуток має право на збільшення суми валових витрат на підставі п.п. 12.1.1 Закону про податок на прибуток** тільки в разі звернення до суду загальної юрисдикції, а подання позову до третейського суду або Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України права на валові витрати не дає. Ми з такою позицією категорично не погоджувалися, оскільки вона суперечить системному прочитанню Закону про податок на прибуток : у ньому йдеться про звернення до суду, а в якому розумінні там вживається поняття «суд» — у широкому (будь-який юрисдикційний орган, що має право на законних підставах розглядати спір між сторонами та виносити щодо нього обов'язкове рішення) або вузькому (тільки суди загальної юрисдикції) — точно сказати не можна.

* Див. ком. «Спори у третейських судах не дають права на валові витрати щодо сумнівної заборгованості» // «БТ», 2010, № 21, с. 7.

** Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

І ось через деякий час Вищий адміністративний суд уніс ясність до цієї ситуації (

лист ВАдСУ від 15.06.10 р. № 888/11/13-10***). ВАдСУ визнав, що для цілей Закону про податок на прибуток поняття «суд» не обмежується судами загальної юрисдикції. Посилаючись на ст. 6 Закону України «Про третейські суди» від 11.05.04 р. № 1701-IV та ч. 2 ст. 1 Закону України «Про міжнародний комерційний арбітраж» від 24.02.94 р. № 4002-XII , ВАдСУ зробив висновок, що третейський суд, міжнародний комерційний арбітраж та Морська арбітражна комісія при Торгово-промисловій палаті України належать до органів, уповноважених вирішувати спори, пов'язані зі стягненням заборгованості у відносинах між суб'єктами цивільно-правових відносин. А отже, звернення до них з метою стягнення заборгованості є підставою для збільшення валових витрат згідно з п.п. 12.1.1 Закону про податок на прибуток.

*** Див. ком. «Звернення до третейського суду дає право на валові витрати щодо сумнівної заборгованості» // «БТ», 2010, № 28, с. 6.

Як вам уже відомо, з другого кварталу цього року набирає чинності розділ III Податкового кодексу України (далі — ПКУ), присвячений податку на прибуток, а Закон про податок на прибуток втрачає чинність (абзац п'ятий п. 1 і ч. 2 п. 2 розділу XIX «Прикінцеві положення»). У п.п. 159.1.1 ПКУ йдеться про право зменшити дохід звітного періоду на вартість безнадійної/сумнівної заборгованості, якщо платник податків звернувся до суду. Знову-таки, ПКУ не конкретизує, до якого саме суду потрібно звертатися, щоб це право реалізувати. Тому, на наш погляд, обґрунтована ВАдСУ думка про те, що звернення до третейського суду є підставою для відображення валових витрат, залишиться актуальною й після набуття чинності розділом III ПКУ при вирішенні питання про зменшення доходу для цілей обкладення податком на прибуток.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі