Теми статей
Обрати теми

Окремі питання справляння єдиного внеску на соціальне страхування

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Окремі питання справляння єдиного внеску на соціальне страхування

 

Запитання

Відповідь

Чи потрібно утримувати ЄВС(1) при виплаті заборгованості під час закупівлі працівниками матеріальних цінностей для потреб підприємства?

Не потрібно. Ви погашаєте кредиторську заборгованість перед працівником (сальдо по кредиту субрахунку 372), а не нараховуєте такому працівнику дохід, який міг би стати об’єктом для нарахування ЄВС

Підприємець на єдиному податку є інвалідом з дитинства. Чи існує для нього пільга щодо ЄВС для підприємницької діяльності, адже якби він був найманим працівником підприємства, то ЄВС утримувався б тільки за ставкою 8,41 %?

Ні, пільги для підприємців, які є інвалідами, у вигляді зниження ставки для нарахування ЄВС щодо підприємницької діяльності Законом про ЄВС не передбачено. Підприємець на єдиному податку за себе щомісяця має сплачувати ЄВС у сумі не менше мінімального внеску виходячи зі ставки 34,7 %, яку для нього встановлено абзацом першим ч. 11 ст. 8 Закону про ЄВС(2)

З директором (засновником) укладено ліцензійний договір на використання належного йому товарного знака. Чи потрібно утримувати ЄВС з винагороди, що виплачується за цим договором?

Не потрібно. За ліцензійним договором не передбачено виконання робіт або надання послуг (ст. 1109 Цивільного кодексу України). Тому винагорода за ним не є базою для справляння ЄВС. Роз’яснення про несправляння внеску до ПФУ за таким договором міститься в листі ПФУ від 28.07.10 р. № 18241/Я-6, висновки якого актуальні і щодо ЄВС (ком. у «БТ», 2010, № 40, с. 10)

Чи потрібно нараховувати ЄВС за ЦП-договорами при оренді приміщення з підприємцем на загальній системі
оподаткування?

Не потрібно. Винагорода за ЦП-договорами, що передбачають надання майна в оренду, не включається до бази справляння ЄВС(2). Тому незалежно від того, хто є стороною договору — підприємець або звичайна фізична особа, із суми орендної плати ЄВС не справляється

Якщо потрібно зменшити зарплату за минулі періоди, як бути з ЄВС?

У цьому випадку слід керуватися п.п. 4.3.3 Інструкції № 21-5: коригування зарплати за минулі періоди зменшує дохід місяця, в якому таке зменшення відбувається. Об’єктом для нарахування ЄВС буде місячний дохід, зменшений на суму коригування зарплати за минулий період

Чи є відмінності в нарахуванні ЄВС щодо винагороди за ЦП-договорами, укладеними зі своїми працівниками та зі сторонніми фізичними особами?

Немає. Незалежно від статусу фізичної особи щодо страхувальника (працівник, непрацівник) застосовують один розмір ставки: 34,7 % у частині нарахування та 2,6 % у частині утримання

ЦП-договір на виконання робіт укладено з 06.12.10 р. до 06.01.11 р. Як нарахувати ЄВС, якщо сума договору становить 1000 грн.?

Оскільки ЦП-договір припадає на два місяці, для цілей застосування максимальної величини та відображення в Таблиці 6 додатка 4 за січень 2011 року винагороду слід розподілити між двома місяцями та показати двома рядками в Таблиці 6(3):
1000 грн. : 2 місяці = 500 грн. (на кожен місяць).
Потім порівнюємо винагороду за кожен місяць разом з іншим нарахованим доходом з максимальною величиною (у грудні 2010 року — 13830 грн.; у січні 2011 року — 14115 грн., у січні потрібно дотриматись черговості включення виплат(2))

Як сплачують ЄВС при виплаті авансу (зарплати за першу половину місяця)?

При виплаті зарплати за першу половину місяця слід обов’язково сплатити ЄВС у частині нарахування (п.п. 4.3.7 Інструкції № 21-5). ЄВС у частині утримання при виплаті авансу сплачувати не обов’язково, але важливо його сплатити не пізніше 20 числа місяця, наступного за базовим звітним місяцем (пп. 4.4.2 і 4.3.6 Інструкції № 21-5)(2)

Чи зменшується дохід фізичної особи для цілей справляння ПДФО на суму ЄВС?

Так — для доходу у формі зарплати, у тому числі лікарняних (п. 164.6 Податкового кодексу України). При виплаті авансу, на думку ДПАУ, — ні, тим більше що ЄВС у частині утримання при виплаті авансу сплачувати не обов’язково

(1) Використані документи та скорочення:

Закон про ЄВС — Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI.

Інструкція № 21-5 — Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена постановою правління ПФУ від 27.09.10 р. № 21-5.

ЄВС — єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

ПФУ — Пенсійний фонд України.

ЦП-договір — договір цивільно-правового характеру.

ПДФО — податок на доходи фізичних осіб.

(2) Докладніше див. Тему тижня «Нараховуємо та сплачуємо єдиний внесок» // «БТ», 2011, № 1-2, с. 10.

(3) Як заповнити додаток 4 у цьому випадку, див. у Темі тижня «Звітність щодо єдиного внеску» // «БТ», 2011, № 6, с. 24.

 

Вікторія ЗМІЄНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі