Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Порядку визначення відповідності платника податку критеріям, які дають право на отримання автоматичного бюджетного відшкодування податку на додану вартість

Редакція БТ
Наказ від 25.01.2011 р. № 42

АВТОМАТИЧНЕ ВІДШКОДУВАННЯ ПДВ:

ДПАУ затвердила Порядок

 

Наказ Державної податкової адміністрації України від 25.01.11 р. № 42

«Про затвердження Порядку визначення відповідності платника податку критеріям, які дають право на отримання автоматичного бюджетного відшкодування податку на додану вартість»

 

На виконання вимог

п. 200.20 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) наказом, що коментується, ДПАУ затвердила Порядок визначення відповідності платника податку критеріям, які дають право на отримання автоматичного бюджетного відшкодування податку на додану вартість (далі — Порядок).

Нагадаємо, що відповідно до

п. 200.18 ПКУ платник має право на автоматичне відшкодування ПДВ, якщо відповідає критеріям, переліченим у п. 200.19 ПКУ.

Автоматичність такого відшкодування полягає у тому, що відшкодування ПДВ здійснюється за результатами камеральної перевірки, яка проводиться протягом

20 календарних днів, наступних за граничним терміном отримання податкової декларації («звичайна» камеральна перевірка проводиться протягом 30 днів). За результатами такої перевірки орган ДПС зобов’язаний протягом 3 робочих днів надати органу Держказначейства висновок із зазначенням суми, що підлягає відшкодуванню («звичайний» строк — 5 днів). Останній надає платнику суму автоматичного бюджетного відшкодування протягом 3 операційних днів після отримання такого висновку («звичайний» строк — 5 днів).

Як бачите, «загальні» строки не дуже відрізняються від «автоматичних». Однак слід звернути увагу: якщо розглянути підстави для проведення документальної перевірки платника, який заявив суму ПДВ до відшкодування, наведені у

Переліку № 1238*, то можна дійти цікавого висновку. Якщо платник не має права на отримання автоматичного бюджетного відшкодування, то у податківців є достатні підстави для проведення документальної позапланової виїзної перевірки бюджетного відшкодування.

* Перелік достатніх підстав, які надають податковим органам право на проведення документальної позапланової виїзної перевірки платника податку на додану вартість для визначення достовірності нарахування бюджетного відшкодування такого податку, наведений у додатку до постанови КМУ від 27.12.10 р. № 1238 (див. ком. «Бюджетне відшкодування ПДВ: затверджено перелік підстав для проведення позапланової перевірки» // «БТ», 2011, № 3, с. 5).

Таким чином платник ПДВ, який не відповідає критеріям, вказаним у

п. 200.19 ПКУ, скоріше за все, зможе отримати бюджетне відшкодування лише після документальної перевірки.

Детально розглядати алгоритми визначення (розрахунку) таких критеріїв, описані у

Порядку, ми не будемо, адже такий розрахунок проводитимуть податкові органи і платникам, які не мають права на автоматичне відшкодування, протягом 17 календарних днів після граничного строку подання звітності направлятимуть відповідне повідомлення за формою, наведеною у додатку до Порядку .

Безумовно, отримане повідомлення можна оскаржити, однак, поки триватиме процедура оскарження, вже спливуть строки, встановлені для проведення «звичайних» перевірок бюджетного відшкодування.

Крім того, варто зауважити, що не обов’язково висновком камеральної перевірки, проведеної для автоматичного відшкодування, має бути повне підтвердження заявленої суми бюджетного відшкодування. Тому сам факт відповідності платника критеріям, вказаним у

п. 200.19 ПКУ, і наявності права на автоматичне відшкодування не є гарантією отримання суми ПДВ, заявленої до відшкодування.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі