Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Порядку видачі довідки про право фізичної особи на отримання доходу від податкового агента без утримання податку та її форми

Редакція БТ
Наказ від 21.12.2010 р. № 975

ЗАКУПІВЛЯ СІЛЬГОСППРОДУКЦІЇ У НАСЕЛЕННЯ:

ДПАУ затвердила «нову» Довідку та Порядок її видачі

 

Наказ Державної податкової адміністрації України від 21.12.10 р. № 975

«Про затвердження Порядку видачі довідки про право фізичної особи на отримання доходу від податкового агента без утримання податку та її форми»

 

Відповідно до

п.п. 165.1.24 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються доходи від відчуження безпосередньо власником сільськогосподарської продукції (включаючи продукцію первинної переробки), вирощеної (виробленої) ним на земельних ділянках, наданих йому в розмірах, установлених Земельним кодексом України:

для ведення особистого селянського господарства, якщо їх розмір не було збільшено в результаті отриманої в натурі (на місцевості) земельної частки (паю);

— будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибних ділянок);

— ведення садівництва;

— індивідуального дачного будівництва.

Нагадаємо, що аналогічна норма, щодо неутримання податку з доходів фізичних осіб, які реалізують власну сільгосппродукцію містилася в

п.п. 4.3.36 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.03 р. № 889-IV (втратив чинність).

Для неоподаткування такого доходу платник податку має надати податковому агенту

Довідку про право фізичної особи на отримання доходу від податкового агента без утримання податку (далі — Довідка), форму якої затверджує центральний орган ДПС. До цього форму Довідки було затверджено постановою КМУ від 01.08.06 р. № 1063 (втратила чинність відповідно до постанови КМУ від 27.12.10 р. № 1236).

ДПАУ на виконання вимог

п.п. 165.1.24 ПКУ наказом, що коментується нарешті затвердила форму нової Довідки та Порядок її заповнення.

Форма такої

Довідки та Порядок її заповнення за змістом не відрізняються від останньої редакції своїх попередників*, за виключенням посилань на норми ПКУ. Нагадаємо основні моменти видачі та використання такої Довідки.

* Див. ком. Закупівля сільгосппродукції у фізособи: Кабмін уніс зміни до Порядку видачі Довідки» // «БТ», 2009, № 23, с. 10.

Як і раніше,

Довідка видається безоплатно сільською, селищною, міською радою особисто власнику сільськогосподарської продукції (включаючи продукцію первинної переробки) за місцем проживання або місцем розташування земельної ділянки на підставі письмової заяви у 10-денний строк з дня звернення, якщо сільськогосподарська продукція вирощується (виробляється) платником податку на земельних ділянках, наданих йому в розмірах, установлених Земельним кодексом України. Строк дії такої Довідки складає п’ять років.

Для неутримання податку з доходів, як і раніше, платнику податку, який реалізує власну сільгосппродукцію (включаючи продукцію первинної переробки) потрібно надати податковому агенту

Довідку.

При цьому не варто забувати і про вимоги податківців

(листи ДПАУ від 05.09.06 р. № 9867/6/17-0716 і від 22.12.06 р. № 24159/7/17-0717**), що для неутримання податку з фізичних осіб податкові агенти мають не тільки ознайомитися з оригіналом Довідки, а і залишити в себе її ксерокопію. Якщо зняти копію немає можливості, то буде достатньо зазначити її реквізити (№ , дата та ким видана) у Закупівельному акті***.

** Див. ком. «Чи утримувати податок з доходів при закупівлі сільгосппродукції у фізичних осіб — це залежить від наявності Довідки за формою № 3ДФ» // «БТ», 2007, № 6, с. 9.

*** Форма такого акта наведена в додатку 5 до п. 2.1 Методичних рекомендацій щодо впровадження національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку у сфері громадського харчування і побутових послуг, гармонізованих з міжнародними стандартами, затверджених наказом Мінекономіки від 17.06.03 р. № 157.

Наказ

, що коментується, набрав чинності 21.01.11 р.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі