Теми статей
Обрати теми

Про оподаткування доходів фізичних осіб — підприємців

Редакція БТ
Лист від 03.02.2011 р. № 1085/

РОБОТА З ПІДПРИЄМЦЯМИ:

для неутримання податку на доходи
 однієї лише копії свідоцтва
про держреєстрацію недостатньо
— фіскальний підхід ДПАУ

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 03.02.11 р. № 1085/к/17-0714

«Про оподаткування доходів фізичних осіб — підприємців»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ рекомендує суб’єктам підприємництва, які працюють з підприємцями, крім копії свідоцтва про держреєстрацію, отримувати від них довідку, видану податковим органом, в якій зазначено перелік видів діяльності та обрана підприємцем система оподаткування.

Суб’єкти господарювання, які працюють з фізичними особами — підприємцями (далі — ФОП), повинні враховувати дві основні норми

Податкового кодексу України (далі — ПКУ):

1)

п. 177.8 ПКУ, згідно з яким при нарахуванні (виплаті) ФОП доходу від операцій, що здійснюються в межах вибраних ним видів діяльності , контрагент підприємця, який нараховує (виплачує) йому дохід, не утримує податок на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО), якщо ФОП, котрий одержує такий дохід, надав копію свідоцтва про державну реєстрацію його як суб’єкта підприємницької діяльності;

2)

п.п. 139.1.12 ПКУ, згідно з яким підприємство з 01.04.11 р. не зможе включити до складу своїх витрат витрати, понесені у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) та інших матеріальних і нематеріальних активів у ФОП, який сплачує єдиний податок (крім витрат, понесених у зв’язку з придбанням робіт, послуг у ФОП-єдиноподатника, що здійснюють діяльність у сфері інформатизації).

У

листі, що коментується, для того, щоб контрагенти підприємця безпроблемно застосовували наведені вище норми, ДПАУ рекомендує (!) отримати від підприємця довідку, в якій буде зазначено перелік видів діяльності згідно з реєстраційною карткою та обрана ним система оподаткування. Цю довідку ФОП може отримати у своїй ДПІ на письмове звернення (див. «Для неутримання ПДФО підприємець має надати довідку з податкової з переліком видів діяльності»).

 

Для неутримання ПДФО підприємець має надати довідку з податкової з переліком видів діяльності

Витяг із листа, що коментується

«…з метою уникнення порушень норм чинного законодавства рекомендуємо як юридичним особам, так і фізичним особам — підприємцям, які мають господарські відносини з іншою фізичною особою — підприємцем, крім копії документа, який підтверджує, що він зареєстрований суб’єктом підприємницької діяльності (свідоцтва про державну реєстрацію), отримувати від такої особи довідку (яка надається на письмову заяву платника податковим органом, в якому він знаходиться на податковому обліку), в якій зазначаються перелік видів діяльності відповідно до реєстраційної картки та обрана система оподаткування доходів, отриманих від здійснення підприємницької діяльності».

 

Сумно, але з набуттям чинності

ПКУ нічого не змінилося — ДПАУ традиційно «винаходить колесо», трактуючи норми законодавства аж ніяк не на користь платників податків. До 2011 року при роботі з ФОП, щоб не утримувати ПДФО, вона також вимагала збирати купу паперів — свідоцтва про держреєстрацію, про сплату єдиного податку, копію платіжок про авансові сплати ПДФО…

Після набуття чинності новими нормами ситуація повторюється — однієї лише копії свідоцтва про державну реєстрацію, як це передбачено

п. 177.8 ПКУ, для ненарахування ПДФО недостатньо. Мабуть, з метою визначення вибраних підприємцем видів діяльності (при цьому справедливо відзначивши, що у свідоцтві про держреєстрацію для них немає місця) вона готова на місцях видавати підприємцям довідки, в яких буде зазначено перелік видів діяльності згідно з реєстраційною карткою та обраною системою оподаткування. Причому в листі, що коментується, не йдеться про видачу копії отриманої в ДПІ довідки. Чи не означає це, що для кожного контрагента потрібно отримати в ДПІ її оригінал?

Вважаємо, що ДПАУ в цьому питанні перебрала міри, адже підприємець у межах своєї підприємницької діяльності може здійснювати необмежену кількість видів діяльності, не заборонених законодавством (

ст. 50 Цивільного кодексу України). І право на здійснення такої діяльності не залежить від того, чи внесено їх до держреєстру*, дані якого ДПІ використовуватиме при складанні довідок.

* До речі, Пенсійний фонд при схожій проблемі під час сплати єдиного внеску пропонує отримувати дані від держреєстратора (лист від 06.01.11 р. № 167/03-30 // «БТ», 2011, № 7, с. 7).

На наш погляд, виплачуючи підприємцю дохід, слід орієнтуватися на те, в якому статусі він виступає в межах укладеного договору: як звичайна фізична особа або як підприємець. Адже якщо ФОП за договором виступає саме як підприємець (суб’єкт господарювання), що й підтверджується свідоцтвом про держреєстрацію, сплачувати податки з отриманого доходу в межах підприємницької діяльності підприємець має самостійно (

п. 177.1 ПКУ). Навіщо ж тоді втягувати покупців в обчислення податків з підприємницької діяльності?! Інакше кажучи, свідоцтво про держреєстрацію — уже достатня підстава для того, щоб не утримувати ПДФО з виплат ФОП.

Що стосується інформації про обрану систему оподаткування, яка теж міститиметься в довідці з ДПІ, то вона потрібна в першу чергу для того, щоб підприємство знало, чи має воно право на витрати. Однак це питання можна вирішити простішим шляхом, не отримуючи довідку, — указати систему оподаткування підприємця в укладеному з ним договорі, за аналогією з тим, як це до 01.04.11 р. застосовується для зазначення статусу контрагента для застосування норм

Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР — платник чи неплатник податку на прибуток. Водночас отримання підприємством від підприємця довідки із зазначенням його системи оподаткування убезпечить його від несумлінних контрагентів — підприємців, які, щоб не втратити з 1 квітня клієнтів, можуть неправдиво їх інформувати про застосування ними загальної системи, тоді як фактично підприємець працює на спрощеній системі.

Таким чином, ми вважаємо, що отримувати довідку від ФОП не обов’язково (тим більше, що сама ДПАУ це тільки рекомендує). Звичайно, безпечніше витребувати її від підприємця.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі