Теми статей
Обрати теми

Імпортування товарів за договором комісії на купівлю

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Імпортування товарів за договором комісії на купівлю

 

Який порядок оподаткування ПДВ та формування податкового кредиту комісіонером при здійсненні операцій з імпортування товарів за договором комісії, якщо сплата ПДВ при розмитненні імпортованих товарів здійснюється безпосередньо з розрахункового рахунку комісіонера?

 

Відповідно до

п.п. «в» п. 185.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) об’єктом оподаткування ПДВ є, зокрема, операції платників податку з ввезення товарів (супутніх послуг) на митну територію України в митному режимі імпорту або реімпорту (далі — імпорт). Відповідно до п. 190.1 ПКУ базою оподаткування при ввезенні товарів на митну територію України є договірна (контрактна) вартість, але не менша митної вартості цих товарів, визначеної відповідно до Митного кодексу України, з урахуванням мита та акцизного податку, що підлягають сплаті, за винятком податку на додану вартість, що включаються до ціни товарів/послуг згідно із законом. При визначенні бази оподаткування перерахунок іноземної валюти в національну валюту здійснюється за офіційним курсом національної валюти до цієї валюти, встановленим Національним банком України, що діє на день подання митної декларації для митного оформлення, а в разі нарахування суми податкового зобов’язання митним органом у випадках, коли митна декларація не подавалася, — на день визначення податкового зобов’язання.

У разі ввезення товарів на митну територію України документом, що посвідчує право на віднесення сум податку до податкового кредиту, вважається митна декларація, оформлена відповідно до вимог законодавства, яка підтверджує сплату податку (

п. 201.12 ПКУ). Порядок заповнення граф ВМД визначено Інструкцією про порядок заповнення вантажної митної декларації, затвердженою наказом ДМСУ від 09.07.97 р. № 307.

Дата збільшення податкових зобов’язань та податкового кредиту платників податку, які здійснюють постачання/отримання товарів/послуг у межах договорів комісії (консигнації), поруки, доручення, довірчого управління, інших цивільно-правових договорів та без права власності на такі товари/послуги, визначається за правилами, встановленими

ст. 187 і 198 ПКУ. Отже, під час ввезення комісіонером — імпортером, платником ПДВ на митну територію України товарів датою виникнення податкових зобов’язань згідно із п. 187.8 ПКУ є дата подання митної декларації для митного оформлення, а датою виникнення права на віднесення сум податку до податкового кредиту відповідно до п. 198.1 ПКУ є дата сплати (нарахування) податку за такими податковими зобов’язаннями. При подальшій передачі ввезених товарів комісіонером-імпортером комітенту згідно із п. 187.1 ПКУ податкові зобов’язання визначаються або на дату зарахування коштів від комітента, або на дату відвантаження таких товарів комітенту.

 

За матеріалами Єдиної бази податкових знань,
 розміщеної на офіційному сайті ДПАУ:
 www.sta.gov.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі