Теми статей
Обрати теми

Чи оподатковуються податком на доходи сплачені працедавцем послуги банку за виготовлення пластикових карток?

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Чи оподатковуються податком на доходи сплачені працедавцем послуги банку за виготовлення пластикових карток?

 

Чи відноситься до додаткового блага працівників оплата працедавцем ідентифікаційних (персоніфікованих) послуг банку за виготовлення пластикових карток для виплати заробітної плати?

 

Відповідно до

ст. 24 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР за особистою письмовою згодою працівника виплата заробітної плати може здійснюватися через установи банків, поштовими переказами на вказаний ним рахунок (адресу) з обов’язковою оплатою цих послуг за рахунок власника або уповноваженого ним органу.

Законом України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» від 05.04.01 р. № 2346-ІІІ

встановлено, що платіжна картка є власністю емітента (банку) і надається клієнту відповідно до умов договору. Банк, який випускає платіжні картки, як правило, отримує плату за їх випуск та обслуговування. Якщо за умовами договору такі витрати бере на себе підприємство — роботодавець, то виникає питання про оподаткування податком з доходів фізичних осіб.

У

п.п. 14.1.56 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) зазначено, що доходом є загальна сума доходу платника податку від усіх видів діяльності, отриманого (нарахованого) протягом звітного періоду в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах. Відповідно до п.п. «а» п.п. 164.2.17 ПКУ до бази оподаткування включається дохід, отриманий платником податку як додаткове благо у вигляді вартості використання житла, інших об’єктів матеріального або нематеріального майна, наданих платнику податку в безоплатне користування, або компенсації вартості такого використання, крім випадків, коли таке надання або компенсація зумовлені виконанням платником податку трудової функції відповідно до трудового договору (контракту) чи передбачені нормами колективного договору або відповідно до закону в установлених ними межах.

Враховуючи вищезазначене, у разі,

якщо умовами трудового договору передбачено надання працівнику в безоплатне користування платіжної картки, то у підприємства відсутні правові підстави для оподаткування послуг банку за виготовлення та обслуговування платіжних карток для виплати заробітної плати. Якщо умовами трудового договору не передбачено надання працівникам платіжних карток у безоплатне користування, то плата за обслуговування та випуск платіжних карток буде додатковим благом такого працівника з відповідним оподаткуванням.

 

За матеріалами Єдиної бази податкових знань,
 розміщеної на офіційному сайті ДПАУ:
 www.sta.gov.ua 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі