Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Порядку проведення органами державної податкової служби зустрічних звірок

Редакція БТ
Постанова від 27.12.2010 р. № 1232

ЗУСТРІЧНІ ЗВІРКИ:

затверджено Порядок їх проведення органами ДПС

 

Постанова Кабінету Міністрів України від 27.12.10 р. № 1232

«Про затвердження Порядку проведення органами державної податкової служби зустрічних звірок»

 

Постановою

, що коментується, Кабмін на виконання п. 73.5 Податкового кодексу України (далі ПКУ) затвердив Порядок проведення органами ДПС зустрічних звірок (далі — Порядок).

Зустрічна звірка

полягає в зіставленні даних первинних бухгалтерських та інших документів суб'єкта господарювання, здійснюється органами ДПС з метою документального підтвердження господарських відносин з платником податків та зборів, а також підтвердження відносин, вигляду, обсягу та якості операцій та розрахунків, що здійснювалися між ними, для з'ясування їх реальності та повноти відображення в обліку платника податків (п. 1 Порядку). Це визначення зустрічної звірки ідентичне визначенню, наведеному в п. 73.5 ПКУ.

Згідно з

п. 2 Порядку зустрічні звірки провадяться:

1) щодо здійснення операцій, з якими при перевірці платника податків та зборів

виникають сумніви стосовно факту здійснення таких операцій;

2) якщо існують

розбіжності задекларованих у деклараціях з ПДВ показників податкового кредиту і податкових зобов'язань.

Ґрунтуючись на інформації, наведеній у

Порядку, у процедурі проведення зустрічних звірок можна виділити кілька етапів.

1. Направлення запиту.

Орган ДПС (ініціатор) надсилає органу ДПС (виконавцю), на обліку в якому перебуває суб'єкт господарювання, запит про проведення зустрічної звірки для підтвердження отриманих від платника податків даних*.

* Якщо підприємство перебуває на обліку в тому самому органі ДПС, в якому знаходиться платник податків, або в межах одного населеного пункту, то зустрічна звірка може бути проведена органом ДПС (ініціатором) самостійно (п. 3 Порядку).

2. Реакція ДПС  (виконавця) на запит.

Якщо орган ДПС (виконавець) має у своєму розпорядженні інформацію, яка потрібна органу ДПС (ініціатору), та її документальне підтвердження, то в такому разі складається відповідна довідка. Якщо ж в органу ДПС (виконавця) відсутня запитувана інформація, то він надсилає засвідчений печаткою запит про надання інформації та її документальне підтвердження суб'єкту господарювання на його адресу (за місцезнаходженням, на податкову адресу) рекомендованим листом з повідомленням про вручення чи особисто вручає суб'єкту господарювання або його законному чи уповноваженому представнику під розписку (п. 4 Порядку).

Облік запитів на проведення зустрічних звірок у суб'єктів господарювання здійснюється органами ДПС (як ініціаторами, так і виконавцями) (

п. 5 Порядку).

3. Безпосереднє проведення зустрічної звірки.

Отримавши від підприємства запитувану інформацію та її документальне підтвердження (протягом одного місяця з дня, наступного за днем надходження суб'єкту господарювання запиту), орган ДПС провадить зустрічну звірку (п. 6 Порядку).

4. Оформлення результатів звірки.

За результатами проведеної зустрічної звірки складається довідка, що підписується суб'єктом господарювання (законним або уповноваженим представником) та посадовими особами органу ДПС і вручається особисто суб'єкту господарювання (або його законному чи уповноваженому представнику) під розпис або надсилається суб'єкту господарювання на його адресу (за місцезнаходженням, на податкову адресу) рекомендованим листом з повідомленням про вручення (п. 7 Порядку). У який строк орган ДПС має надати суб'єкту господарювання цю довідку, у самому Порядку не зазначено, а в п. 73.5 ПКУ йдеться про десятиденний строк.

Довідка про проведення зустрічної звірки реєструється в органах ДПС (як ініціатора, так і виконавця), а матеріали зустрічної звірки надсилаються до органу ДПС (ініціатора) (

пп. 8, 9 Порядку).

Як указує

п. 73.5 ПКУ, зустрічні звірки здійснюють з метою отримання податкової інформації, і вони за своєю суттю не є перевірками. Що має на увазі ПКУ під податковою інформацією, а також про нововведення у сфері податкових перевірок можна дізнатися зі статті «Перевірки в Податковому кодексі: основні моменти» // «БТ», 2010, № 51, с. 34.

Постанова, що коментується,

набрала чинності з 06.01.11 р.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі