Теми статей
Обрати теми

Ліквідація відділу — як бути з працівницею, яка перебуває у відпустці до 3 років?

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Ліквідація відділу — як бути з працівницею, яка перебуває у відпустці до 3 років?

 

Жінка, яка 1,5 року перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, народжує другу дитину. Відділ, в якому вона працювала, ліквідовано. Що робити в такому разі та як оплатити листок непрацездатності?

(м. Львів)

 

У період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку за жінкою зберігається її робоче місце (

ст. 2 Закону про відпустки).

Статтею 184 Кодексу законів про працю України

(далі — КЗпП) установлено заборону на звільнення з ініціативи роботодавця вагітних жінок та жінок, які мають дітей до 3 років (до 6 років, якщо дитина потребує домашнього догляду), одиноких матерів за наявності дитини віком до 14 років або дитини-інваліда. Розірвання трудового договору з такими працівниками можливе лише при повній ліквідації підприємства та з обов'язковим працевлаштуванням.

У вашому випадку ліквідація підприємства не відбувається, ліквідується лише один відділ. Тому звільнити таку жінку з підприємства навіть з подальшим працевлаштуванням не можна — її слід працевлаштувати до іншого відділу. Інакше кажучи, у цьому випадку необхідно

перевести на інше місце роботи за її згодою (частина перша ст. 32 КЗпП).

Водночас згідно з

частиною другою ст. 32 КЗпП не вважається переведенням на іншу роботу і не потребує згоди працівника:

переміщення працівника на тому самому підприємстві на інше робоче місце, до іншого структурного підрозділу в тій самій місцевості;

— доручення роботи на іншому механізмі чи агрегаті в межах спеціальності, кваліфікації або посади, обумовленої трудовим договором.

Роботодавець не має права переводити працівника на роботу, протипоказану йому за станом здоров'я.

Таким чином, якщо працівницю перевели з відділу, що ліквідується, до іншого відділу в одній місцевості без зміни посади, розміру зарплати і режиму роботи, то її згода для цього не потрібна.

Якщо ж просто перевести працівника неможливо (наприклад, немає такої вакантної посади в іншому підрозділі або є, але при цьому змінюється розмір заробітку), то згода на переведення працівника необхідна. При цьому вже йдеться про зміну істотних умов праці (систем та розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, установлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів та найменування посад тощо). Тому згідно з

частиною третьою ст. 32 КЗпП працівницю необхідно повідомити про це не пізніше ніж за 2 місяці та отримати її згоду на таке переведення, навіть тоді, коли вона перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років. Тому якщо при переведенні на роботу до іншого відділу на тому самому підприємстві істотні умови праці працівниці не змінюються, то дотримуватись цієї норми не обов'язково. Але якщо, наприклад, керівництво планує змінити розмір оплати праці, то проінформувати працівницю йому потрібно не пізніше ніж за 2 місяці та отримати від неї згоду на таке переведення.

Переведення працівниці до іншого відділу оформляється відповідним наказом (розпорядженням) керівника (приклад наказу див. на рисунку).

 

img 1

Приклад наказу про переведення працівника до іншого відділу

 

Звільнення працівниці, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, у разі її відмови від пропонованої роботи є порушенням трудового законодавства, яке працівниця може оспорити

.

Щодо оплати листка непрацездатності зауважимо таке.

Згідно зі

ст. 17 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) жінкам на підставі медичного висновку надається оплачувана відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами загальною тривалістю 126 календарних днів.

Допомогу оплачують виходячи із

середньоденної зарплати за календарний день, яку обчислюють шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період зарплати, з якої сплачувалися страхові внески, на кількість календарних днів у розрахунковому періоді. Допомога по вагітності та пологах надається в розмірі 100 % середньої зарплати і не залежить від страхового стажу працівниці.

У загальному випадку розрахунковим періодом, за який обчислюється середньоденна зарплата, є останні 6 календарних місяців, що передують місяцю настання страхового випадку.

У вашій ситуації в розрахунковому періоді жінка не мала заробітку з поважної причини (відпустка для догляду за дитиною до 3 років), тому згідно з

п. 10 Порядку № 1266* середню зарплату слід обчислити виходячи з місячної тарифної ставки (посадового окладу), яку встановлено їй на момент настання страхового випадку. У такому разі середньоденна зарплата за один календарний день обчислюється шляхом ділення нового посадового окладу працівниці на середньомісячну кількість робочих днів — 30,44 (абз. восьмий п. 14 Порядку № 1266)**. При цьому норма, що обмежує середню зарплату для розрахунку допомоги середньою зарплатою за всіма видами економічної діяльності (абз. другий п. 6 Порядку № 1266), не поширюється на випадки, коли перед настанням страхового випадку жінка перебувала у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного або шестирічного віку за медичним висновком (лист Мінпраці від 21.01.10 р. № 11/18/99-10***).

* Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.01 р. № 1266.

** Докладніше про обчислення допомоги по вагітності та пологах ми писали в Темі тижні «Декретні по-новому» // «БТ», 2010, № 12, с. 34.

*** Див. ком. «Розрахунок декретних: чергова порція роз'яснень від Мінпраці» // «БТ», 2010, № 12, с. 6.

Виходить, у вашому випадку для розрахунку середньоденної зарплати потрібно брати нову тарифну ставку, яку встановлено працівниці при переведенні до іншого відділу.

Припустимо, новий оклад працівниці — 3500 грн., тоді середньоденна зарплата дорівнює:

3500 : 30,44 =

114,98 (грн.).

Допомога по вагітності та пологах відповідно становитиме:

114,98 х 126 =

14487,48 (грн.).

 

Яна ІНДЮХОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі