Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Порядку акумулювання сільськогосподарськими підприємствами сум податку на додану вартість на спеціальних рахунках, відкритих у банках

Редакція БТ
Постанова від 12.01.2011 р. № 11

СПЕЦРЕЖИМ З ПДВ:

Кабмін затвердив Порядок акумулювання сум на спецрахунках

 

Постанова Кабінету Міністрів України від 12.01.11 р. № 11

«Про затвердження Порядку акумулювання сільськогосподарськими підприємствами сум податку на додану вартість на спеціальних рахунках, відкритих у банках»

 

Документ, що коментується, наведено в додатку «Документи»

 

Кабмін

постановою, що коментується, затвердив Порядок акумулювання сільськогосподарськими підприємствами сум податку на додану вартість на спеціальних рахунках, відкритих у банках. Появу такого Порядку було прогнозовано, оскільки цього вимагав п. 209.2 Податкового кодексу України від 02.12.10 р. № 2755-VI (далі — ПКУ) і без цього документа неможливо було в повній мірі використовувати спецрежим з ПДВ.

Акумулювання сільгосптоваровиробниками сум ПДВ, з одного боку, є новацією, оскільки

ст. 81 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (утратив чинність), яка регулювала роботу на спецрежимі з ПДВ в останні два роки, акумулювання не передбачала, а з іншого — старим знайомим. Платники спецрежиму зі стажем можуть пригадати, що ще раніше (до ст. 81) акумулювання коштів спецрежимного ПДВ уже застосовувалось.

Як і передбачено в

ПКУ, затвердженим Порядком встановлено механізм акумулювання на відкритих у банках спецрахунках сум ПДВ, що не підлягають сплаті до бюджету і нараховуються сільгосппідприємствами на вартість поставлених ними сільськогосподарських товарів (послуг).

Для того щоб використовувати акумулювання коштів сільгосп-ПДВ, сільгосппідприємства відповідно до

п. 2 Порядку мають відкрити спецрахунок (поточний рахунок із спецрежимом використання) протягом одного звітного (податкового) періоду (місяця). При цьому відповідно до Порядку для відкриття такого рахунку сільгосппідприємства повинні будуть обов’язково подати засвідчену органом ДПС копію Свідоцтва про реєстрацію сільськогосподарського підприємства як суб'єкта спеціального режиму оподаткування.

На такий спецрахунок відповідно до

п. 3 Порядку сільгосппідприємства будуть перераховувати з поточного рахунку протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку подання декларації з ПДВ, суми ПДВ, які визначені як різниця між сумою податкового зобов'язання за звітний (податковий) період та сумою податкового кредиту за такий період.

Звернемо увагу, що звітним податковим періодом згідно з

ПКУ для платників ПДВ є місяць. Тому з вищенаведеного можна зробити висновок, що для розрахунку сум ПДВ, які перераховуються на спецрахунок, будуть братися лише дані за звітний місяць.

У зв’язку з цим постає питання: чи будуть братися до уваги невідшкодовані суми податкового кредиту за попередні звітні місяці, оскільки від цього буде залежати сума коштів, які будуть перераховуватися на спецрахунок. Дати однозначну відповідь на нього не можна, тому доведеться зачекати на роз’яснення контролюючих органів.

Із упевненістю можна говорити тільки про те, що у випадку, коли невідшкодовані суми податкового кредиту за попередні звітні місяці не будуть включатися до розрахунку сум ПДВ, які підлягають акумулюванню (невідшкодовані суми податкового кредиту у сільгосппідприємств через специфіку виробництва виникають у першому півріччі дуже часто), то сільгосппідприємства при неврахуванні від’ємного значення сум ПДВ будуть перераховувати на спецрахунок порівняно більше коштів, які можна використовувати тільки за цільовим призначенням.

Як встановлено

п. 4 Порядку, використовувати суми ПДВ, які знаходяться на спецрахунку, потрібно відповідно до п. 209.2 ПКУ, тобто для відшкодування суми податку, сплаченої (нарахованої) постачальнику на вартість виробничих факторів, за рахунок яких сформовано податковий кредит, а за наявності залишку такої суми податку — для інших виробничих цілей.

Формулювання, які застосовуються у

п. 209.2 ПКУ щодо цільового використання сум ПДВ, можуть у декого викликати подив, оскільки при буквальному прочитанні можна дійти висновку, що використовувати акумульовані кошти можна не на придбання виробничих факторів сільськогосподарського виробництва, а лише на відшкодування суми ПДВ, сплаченої у вартості таких факторів.

На нашу думку, у цьому пункті законодавці мали на увазі пріоритетність використання коштів, тобто спочатку на придбання виробничих факторів, потім на інші виробничі цілі. Хоча точно ще практично нічого не відомо, а тому доведеться зачекати на роз’яснення податківців.

Що стосується подання звітності щодо виконання вимог цього

Порядку і ПКУ щодо акумулювання сум ПДВ, то відповідно до п. 3 Порядку сільсьгосппідприємства мають подавати за місцем своєї реєстрації не пізніше останнього календарного дня місяця, що настає за звітним (податковим) періодом, до органу ДПС копії платіжних доручень про фактично зараховані на спецрахунок суми ПДВ за кожний звітний (податковий) період.

Залишок коштів на спецрахунку станом на 01.01.18 р. підлягає поверненню на поточний рахунок сільгосппідприємства.

Постанова

, що коментується, набрала чинності 15.01.11 р.

 

 

Кабінет Міністрів України

Про затвердження Порядку акумулювання сільськогосподарськими підприємствами сум податку на додану вартість на спеціальних рахунках, відкритих у банках

Постанова від 12 січня 2011 року № 11

 

Відповідно до пункту 209.2 статті 209 Податкового кодексу України Кабінет Міністрів України постановляє:

1.

Затвердити Порядок акумулювання сільськогосподарськими підприємствами сум податку на додану вартість на спеціальних рахунках, відкритих у банках, що додається.

2.

Державній податковій службі подавати до 10 числа другого місяця, що настає за звітним (податковим) періодом, Міністерству фінансів і Міністерству аграрної політики та продовольства узагальнену інформацію про задекларовану сільськогосподарськими підприємствами до перерахування та перераховану на спеціальні рахунки суму податку на додану вартість.

 

Прем'єр-міністр України М. АЗАРОВ

 

 

Порядок акумулювання сільськогосподарськими підприємствами сум податку на додану вартість на спеціальних рахунках, відкритих у банках

Затверджено постановою від 12 січня 2011 року № 11

 

1. Цей Порядок визначає механізм акумулювання сум податку на додану вартість на спеціальних рахунках, відкритих у банках, що не підлягають сплаті до бюджету і нараховуються сільськогосподарськими підприємствами — суб'єктами спеціального режиму оподаткування діяльності у сфері сільського та лісового господарства і рибальства (далі — сільськогосподарські підприємства) на вартість поставлених ними сільськогосподарських товарів (послуг).

2.

Сільськогосподарське підприємство у разі обрання спеціального режиму оподаткування відкриває протягом одного звітного (податкового) періоду спеціальний рахунок (поточний рахунок із спеціальним режимом використання) в порядку, визначеному Національним банком, за умови подання засвідченої органом державної податкової служби копії свідоцтва про реєстрацію сільськогосподарського підприємства як суб'єкта спеціального режиму оподаткування.

Якщо таке свідоцтво анульовано відповідно до

пункту 209.12 статті 209 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), сільськогосподарське підприємство зобов'язане в місячний строк закрити спеціальний рахунок.

3.

На підставі даних бухгалтерського та податкового обліку сільськогосподарське підприємство веде реєстри виданих та отриманих податкових накладних в електронному вигляді, складає податкову декларацію і в строки, встановлені статтею 203 Кодексу, подає її разом з копіями записів у зазначених реєстрах за відповідний період в електронному вигляді до органу державної податкової служби.

Сума податку на додану вартість, що підлягає сплаті (перерахуванню) сільськогосподарським підприємством відповідно до податкової декларації за операціями з постачання вироблених (наданих) ним сільськогосподарських товарів (послуг) на власних або орендованих виробничих потужностях, а також на давальницьких умовах (крім підакцизних товарів, за винятком виноматеріалів за кодами згідно з

УКТЗЕД 2204 29 і 2204 30, які поставляються підприємствами первинного виноробства), тобто різниця між сумою податкового зобов'язання за звітний (податковий) період та сумою податкового кредиту за такий період перераховується сільськогосподарським підприємством з поточного рахунка на спеціальний рахунок у строки, встановлені статтею 203 Кодексу для перерахування суми податку на додану вартість до державного бюджету.

Сільськогосподарське підприємство подає за місцем своєї реєстрації

не пізніше останнього календарного дня місяця, що настає за звітним (податковим) періодом, органові державної податкової служби копії платіжних доручень про фактично зараховані на спеціальний рахунок суми податку на додану вартість за кожний звітний (податковий) період.

4.

Сума податку на додану вартість, що акумулюється на спеціальному рахунку, не підлягає вилученню до державного бюджету і використовується сільськогосподарським підприємством відповідно до пункту 209.2 статті 209 Кодексу, а починаючи з 1 січня 2018 р. перераховується на поточний рахунок сільськогосподарського підприємства.

У разі

нецільового використання суми податку на додану вартість сільськогосподарське підприємство несе відповідальність відповідно до законодавства.

5.

Контроль за дотриманням вимог цього Порядку здійснюють органи державної податкової служби.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі