Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Порядку надання документів для застосування податкової соціальної пільги

Редакція БТ
Постанова від 29.12.2010 р. № 1227

НАДАННЯ ПРАЦІВНИКАМ ПСП:

з 1 січня цього року за новим Порядком

 

Постанова Кабінету Міністрів України від 29.12.10 р. № 1227

«Про затвердження Порядку надання документів для застосування податкової соціальної пільги»

 

Документ (далі —

Порядок № 1227), що коментується сьогодні, розроблений на виконання п.п. 169.2.2 ПКУ і прийшов на заміну Порядку надання документів та їх склад при застосуванні податкової соціальної пільги, затвердженого постановою КМУ від 26.12.03 р. № 2035, що втратив чинність (далі — Порядок № 2035).

Слід зауважити, що

Порядок № 1227 майже нічим не відрізняється від свого попередника. Для кожної підстави надання податкової соціальної пільги (ПСП) у Порядку № 1227 наведено перелік підтверджуючих документів, які повинен подати працівник. Детально про передбачені ПКУ підстави надання ПСП, розміри таких пільг і необхідні документи для їх надання ви можете дізнатися зі статті «Зарплата: нові правила оподаткування» (див. с. 17 цього номера) і Шпаргалки бухгалтера «Податкова соціальна пільга» (див. с. 31 цього номера).

Поки що зазначимо найважливіші моменти

Порядку № 1227.

1.

Для надання ПСП працівник подає заяву за формою, яку згідно з п. 2 Порядку № 1227 має затвердити ДПСУ. Нова форма ще не затверджена, тому не залишається нічого іншого, як користуватися старою формою, затвердженою наказом ДПАУ від 30.09.03 р. № 461. При цьому підстави для ПСП потрібно зазначати нові, тобто із посиланням на норми ПКУ.

2.

У Порядку № 1227 немає вимоги про те, що ПСП припиняє надаватися з місяця, в якому працівник припиняє трудові стосунки з роботодавцем. Це логічно, адже згідно з п.п. 169.3.4 ПКУ ПСП надається з урахуванням останнього місячного податкового періоду, в якому платник податків помер або оголошується судом померлим чи визнається судом безвісно відсутнім, або втрачає статус резидента, або був звільнений з місця роботи. Отже, тепер у місяці звільнення працівнику можна надавати ПСП.

3.

З 1 січня 2011 року запроваджується підвищений розмір ПСП для учасників бойових дій (у 2011 році в розмірі 750,75 грн.) на підставі абз. «е» п.п. 169.1.3 ПКУ. Відповідно, в Порядку № 1227 зазначено, які документи потрібно подати таким особам, а саме: копію посвідчення учасника бойових дій, виданого відповідними органами, або документи, що підтверджують участь у бойових діях у період після Другої світової війни.

4.

Визначення одинокої матері (батька), опікуна, піклувальника для цілей надання працівнику ПСП у Порядку № 1227 ідентично тому, яке раніше містилося в Порядку № 2035. Так, ними є особи, які на момент надання роботодавцем ПСП, маючи дитину віком до 18 років, не перебувають у шлюбі, зареєстрованому відповідно до закону.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі