Теми статей
Обрати теми

Добові в Податковому кодексі

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Добові в Податковому кодексі

 

Чи змінилося щось у розмірі добових і порядку їх оподаткування при відрядженні працівників у зв'язку з початком дії Податкового кодексу України?

(м. Харків)

 

Розмір добових.

Зауважимо, як і раніше, розмір добових витрат установлено постановою КМУ «Про норми відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон» від 23.04.99 р. № 663 (далі — постанова № 663). Цю постанову розроблено на виконання норм п.п. 5.4.8 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток), який діятиме до 1 квітня 2011 року. Отже, у I кварталі 2011 року розміри добових не змінилися. До валових витрат, як і раніше (до 01.04.11 р.), можна включати суму добових лише в межах норм, установлених постановою № 663.

З 1 квітня 2011 року почне діяти

розділ III Податкового кодексу України (далі — ПКУ), яким урегульовано порядок сплати податку на прибуток підприємствами. Згідно з п.п. 140.1.7 ПКУ (розділ ІІІ) до складу витрат дозволяється включати добові в більшому розмірі, ніж сьогодні. Так, з II кварталу 2011 року підприємства зможуть уключати до витрат добові для:

внутрішньоукраїнських відряджень у розмірі не більше 0,2 мінімальної зарплати (МЗП), установленої на 1 січня звітного року*, на добу. Отже, у 2011 році до витрат можна включити добові в межах 188,2 грн. на день (941 х 0,2);

закордонних відряджень — не більше 0,75 розміру МЗП на добу. У 2011 році ця межа становить 705,75 грн. на день (941 х 0,75).

* Точніше кажучи, у ПКУ йдеться про «0,2 розміру мінімальної заробітної плати, який діяв для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року». Однак, як відомо, наше законодавство не містить такого терміна.

Таким чином, якщо роботодавець установив добові для відряджень у межах України у розмірі 100 грн. на день, то за новими правилами, передбаченими

ПКУ, з 01.04.11 р. уся сума включається роботодавцем — платником податку на прибуток до витрат для цілей оподаткування.

Згідно з

абз. 5 п.п. 140.1.7 ПКУ КМУ окремо визначає граничні норми добових для відрядження членів екіпажів суден/інших транспортних засобів або суми, які спрямовуються на харчування таких членів екіпажів замість добових, якщо такі судна (інші транспортні засоби):

— провадять комерційну, промислову, науково-пошукову або риболовецьку діяльність за межами територіальних вод України;

— виконують міжнародні рейси для провадження навігаційної діяльності або перевезення пасажирів чи вантажів за плату за межами повітряного або митного кордону України;

— використовуються для проведення аварійно-рятівних і пошуково-рятувальних робіт за межами митного кордону або територіальних вод України.

Слід зазначити, що

ПКУ не покладає на Кабмін обов'язок щодо встановлення норм добових на відрядження для звичайних (небюджетних) підприємств. Тому поки що не зовсім зрозуміло, що буде з постановою № 663 з 1 квітня 2011 року. Варіантів, як мінімум, два: (1) її скасують, оскільки Закон про податок на прибуток, на виконання якого її розроблено, втратить чинність; (2) вона діятиме в частині, що не суперечить ПКУ , оскільки виплата добових працівникам у разі їх відрядження є однією з трудових гарантій, які згідно зі ст. 12 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР установлюються КЗпП та іншими актами законодавства.

Податок на доходи фізичних осіб (ПДФО)

. Витрати на відрядження не включаються до оподатковуваного доходу працівника (тобто не вважаються понадлімітними) у сумі, що не перевищує суму витрат платника податків на таке відрядження, розраховану згідно з розділом ІІІ ПКУ (абз. «а» п.п. 170.9.1 ПКУ). Простіше кажучи, у тій сумі, в якій підприємство має право включити витрати на відрядження до складу своїх витрат, у тій сумі вони й не обкладаються ПДФО. Отже, однозначно з II кварталу 2011 року не включаються до оподатковуваного доходу працівника добові в межах 188,2 грн. на день для внутрішньоукраїнських відряджень і 705,75 грн. — для відряджень за кордон.

Невирішеним залишається запитання: як слід діяти у I кварталі 2011 року: орієнтуватися на склад витрат, зазначений у

розділі ІІІ ПКУ, чи на склад валових витрат за витратами на відрядження, установлений п.п. 5.4.8 Закону про податок на прибуток, що діє на сьогодні. Стосовно добових, як ви розумієте, це питання є принциповим.

З одного боку

, порядок оподаткування доходів фізосіб установлено розділом IV ПКУ, тому визначальним тут має бути п.п. 170.9.1 ПКУ. Ще раз підкреслимо, посилання на склад і розміри витрат на відрядження установлені розділом III ПКУ, а не Законом про податок на прибуток. І їх установлено розділом III ПКУ. Той факт, що розділ III ПКУ ще не почав діяти, на наш погляд, не має вирішального значення, оскільки ПКУ набув чинності, там є розділ III, яким установлено граничні норми добових, що потрібно враховувати для цілей ПДФО вже сьогодні згідно з вимогами п.п. 170.9.1 ПКУ.

З іншого боку

, щодо схожих питань (за наявності посилання в тій чи іншій нормі ПКУ на його розділ III), представники податкових органів надають роз'яснення, що до 1 квітня 2011 року орієнтуватися потрібно не на ПКУ, а на відповідні вимоги Закону про податок на прибуток. У зв'язку з цим зараз безпечніше не обкладати ПДФО добові в межах норм, установлених постановою № 663, як це вимагає п.п. 5.4.8 Закону про податок на прибуток. У разі появи позитивних роз'яснень щодо цього питання від ДПСУ згодом можна провести перерахунок ПДФО та повернути працівнику надміру утриману з нього суму податку. Нагадаємо, що за новими правилами податковий агент може провести перерахунок ПДФО у будь-який момент і будь-якому платнику податків незалежно від того, користується він правом на податкову соціальну пільгу чи ні (п.п. 169.4.3 ПКУ).

 

Наталія ЖУРАВЛЬОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі