Теми статей
Обрати теми

Звіт про рух грошових коштів: заповнюємо по-новому

Редакція БТ
Стаття

ЗВІТ ПРО РУХ ГРОШОВИХ КОШТІВ:

заповнюємо по-новому

 

Звіт про рух грошових коштів (форма № 3) по праву вважається однією з найскладніших форм фінансової звітності. Починаючи з річної звітності за 2010 рік цей Звіт подається за новою формою. Принциповою відмінністю нової форми від старої є те, що тепер усі три розділи Звіту заповнюються прямим методом. Нагадаємо: раніше розділ I «Рух грошових коштів у результаті операційної діяльності» заповнювався непрямим методом.

Оскільки зміни суттєві, сьогодні розповімо про те, як заповнити нову форму звітності.

Влада КАРПОВА, консультант газети «Бухгалтерський тиждень»,

кканд. екон. наук, сертифікований бухгалтер-практик (CAP)

 

Методика складання

У

Звіті про рух грошових коштів (форма № 3, далі — Звіт за ф. № 3) відображається інформація про надходження і витрачання грошових коштів та їх еквівалентів за поточний рік у розрізі операційної, інвестиційної та фінансової діяльності підприємства.

Інакше кажучи, у

Звіті за ф. № 3 показуються згруповані в особливому порядку дебетові та кредитові обороти на рахунках грошових коштів та їх еквівалентів.

До грошових коштів

належать готівка в касі, грошові кошти на поточних рахунках у банках і депозити до запитання (тобто на рахунках
30 «Каса», 31 «Рахунки в банках», 333 «Грошові кошти в дорозі в національній валюті», 334 «Грошові кошти в дорозі в іноземній валюті»).

Еквіваленти грошових коштів

— короткострокові високоліквідні фінансові інвестиції, що вільно конвертуються в певні суми грошових коштів, які характеризуються незначним ризиком зміни їх вартості.

У

МСБО (IAS) 7 «Звіт про рух грошових коштів» пропонується вважати тимчасовим критерієм еквівалента грошових коштів тримісячний або менший строк погашення з дати придбання фінансової інвестиції. Такі активи відображаються на субрахунку 351 «Еквіваленти грошових коштів» і у практиці вітчизняних підприємств зустрічаються вкрай рідко.

Починаючи з річної звітності за 2010 рік

Звіт за ф. № 3 подається за новою формою — формою, затвердженою наказом № 382*. Принциповою відмінністю нової форми від старої є те, що тепер усі три розділи Звіту за ф. № 3 заповнюються прямим методом. Нагадаємо: раніше розділ I «Рух грошових коштів у результаті операційної діяльності» ззаповнювався непрямим методом.

* Наказ МФУ «Про затвердження Змін до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 4 «Звіт про рух грошових коштів» від 10.06.10 р. № 382.

Загальний принцип складання

Звіту за ф. № 3 прямим методом показано на рисунку.

 

img 1

Загальний принцип складання Звіту за ф. № 3

 

Як розділити обороти за видами діяльності

Одна з основних проблем заповнення

Звіту за ф. № 3 полягає в тому, що іноді дуже важко розподілити грошові потоки між зазначеними в ньому видами діяльності.

Оскільки до

операційної діяльності належить основна діяльність підприємства, а також усі види діяльності, що не є інвестиційною та фінансовою діяльністю (п. 4 П(С)БО 4 «Звіт про рух грошових коштів»), пропонуємо застосувати метод «від протилежного» і спочатку розглянути, які саме операції потрапляють до останніх.

Інвестиційною діяльністю

вважаються придбання та реалізація тих необоротних активів (основних засобів, нематеріальних активів та інших довгострокових активів), а також тих фінансових інвестицій (активів, що утримуються підприємством з метою збільшення прибутку (відсотків, дивідендів тощо), зростання вартості капіталу або інших вигод для інвестора), що не є складовою частиною еквівалентів грошових коштів (п. 4 П(С)БО 4).

Інакше кажучи, це ті операції з використанням грошових коштів, які зачіпають активи підприємства, а саме:

— розділ I активу Балансу, зокрема операції придбання та продажу необоротних активів;

— статті «Поточні фінансові інвестиції», «Дебіторська заборгованість за нарахованими доходами», «Інша дебіторська заборгованість» розділу III активу Балансу;

— розділ IV активу балансу «Необоротні активи та групи вибуття».

Фінансова діяльність

— це діяльність, що спричинює зміни в розмірі та складі власного і позикового капіталу підприємства. Ця діяльність пов’язана із залученням коштів у вигляді позик, розміщення, викупу та подальшого продажу власних акцій підприємства, фінансової оренди і зазвичай призводить до додаткових витрат (до виплати відсотків, дивідендів).

Рух грошових коштів у результаті фінансової діяльності визначається на підставі змін у пасивах Балансу за:

— розділом I «Власний капітал»;

— статтями, пов’язаними з фінансовою діяльністю, у розділах балансу: «Забезпечення майбутніх витрат і платежів», «Довгострокові зобов’язання», «Поточні зобов’язання» («Короткострокові кредити банків», «Поточна заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями», «Поточні зобов’язання за розрахунками з учасниками» тощо).

Інші операції потрапляють до розділу I

Звіту за ф. № 3 як рух грошових коштів від операційної діяльності.

Тим часом стосовно деяких операцій можуть виникнути складнощі з класифікацією їх за видами діяльності для цілей складання

Звіту за
ф. № 3
.

Наприклад, сплачені

відсотки, що не входять до складу кваліфікаційного активу*, за нормами МСБО (IAS) 7 можуть відноситися як до операційної (базовий підхід), так і до фінансової діяльності (альтернативний підхід). У попередній редакції П(С)БО 4 зазначалося, що сплачені відсотки у Звіті за ф. № 3 наводяться у складі витрат операційної діяльності, а от в оновленому Звіті за ф. № 3 із цього приводу нічого не вказується.

* Такі відсотки включаються до статті «Придбання необоротних активів» розділу II Звіту за ф. № 3 (ряд. 250).

Це може означати, що розробники

наказу № 382 збиралися надати підприємствам право вирішити, який підхід вибрати для відображення відсотків за позиковими коштами:

— базовий підхід, згідно з яким сплату відсотків відображають як рух коштів від операційної діяльності. У цьому випадку за операцією погашення позики доведеться розмежувати сплату основної суми позики (фінансова діяльність) і відсотків (операційна діяльність), що застережено в

п. 12 МСБО (IAS) 7;

або альтернативний, згідно з яким сплату відсотків відображають як рух коштів від фінансової діяльності. Мусимо зауважити, що з консультацій фахівців Мінфіну випливає, що вони поділяють саме цей підхід**. Тому нижче в табл. 2 (див. с. 24) алгоритм заповнення рядків Звіту за ф. № 3 наведено з урахуванням саме цього підходу.

** Див. консультацію начальника Управління методології бухгалтерського обліку Мінфіну В. Пархоменка «Удосконалення звіту про рух грошових коштів» // «Вісник податкової служби України», 2010, № 26, с. 23. Автор безапеляційно стверджує, що

фінансовою діяльністю (розділ третій), зокрема, вважають операції, пов’язані з отриманням та погашенням кредитів банків, сплатою відсотків за користування кредитами банків.

У цілому ж у «спірних» ситуаціях бухгалтеру доводиться на власний розсуд робити вибір між віднесенням грошової операції до певного виду діяльності, головне — щоб такі суми було враховано в одному з розділів

Звіту за ф. № 3.

 

Внутрішні обороти

При заповненні

Звіту за ф. № 3 не враховуються внутрішні операції руху грошових коштів (п. 8 П(С)БО 4) і негрошові*** операції (п. 10 П(С)БО 4).

*** Власне, за ними оборотів на зазначених рахунках не буде. Виняток становить субрахунок 351, але, як уже зазначалося, операції на ньому (тим більше негрошові) зустрічаються вкрай рідко.

У нормативах не застерігається, які саме операції належать до «внутрішніх» змін. За логікою це ті операції, коли рух грошових коштів відбувається виключно «всередині» підприємства**** (див. табл. 1 на с. 22).

**** Операції з працівниками підприємства, зокрема щодо підзвітних сум, для цілей складання Звіту до внутрішніх не відносять.

Зазначені операції у

Звіті за ф. № 3 не наводяться, тому при його заповненні за допомогою програмних засобів («1С», «Інфо-бухгалтер» тощо) можна включити «фільтр» на обороти по відповідних рахунках і не аналізувати їх.

Виняток становлять операції з іноземною валютою, за якими в деяких випадках у

Звіті за ф. № 3 доведеться відобразити курсові різниці (докладніше про це ми поговоримо далі).

 

Таблиця 1.

«Внутрішні» операції з руху грошових коштів

Господарська операція

Кореспонденції рахунків

1. Здавання готівки з каси підприємства (каси відокремлених підрозділів) на поточний рахунок у банку

Дт 311, 312 — Кт 301, 302

2. Здавання готівки з каси відокремлених підрозділів підприємства до головної каси підприємства

Дт 301, 302 — Кт 301/відокремл,
302/відокремл

3. Отримання готівки з поточного рахунка у банку до каси підприємства (до каси відокремлених підрозділів)

Дт 301, 302 — Кт 311, 312

4. Отримання готівки з головної каси підприємства до каси відокремлених підрозділів

Дт 301/відокремл, 302/відокремл — Кт 301, 302

5. Розміщення вільних грошових коштів на депозитних рахунках за договором банківського
рахунка (вкладу) на умовах повернення вкладу (депозиту) на першу вимогу(1)

Дт 313, 314 — Кт 311, 312

6. Повернення грошових коштів з депозитного рахунка (на умовах повернення на першу вимогу) на поточний рахунок

Дт 311, 312 — Кт 313, 314

7. Переказ грошових коштів з поточного рахунка на акредитивний

Дт 313, 314 — Кт 311, 312

8. Перерахування грошових коштів з акредитивного рахунка на поточний

Дт 311, 312 — Кт 313, 314

9. Переказ грошових коштів з поточного рахунка в одному банку на поточний рахунок в іншому банку

Дт 311, 312 — Кт 311, 312

10. Переказ грошових коштів з основного поточного рахунка на поточний рахунок, доступний для проведення розрахунків зі спеціальними платіжними засобами

Дт 311/СПЗ, 312/СПЗ —
Кт 311, 312

11. Повернення коштів з поточного рахунка, доступного для проведення розрахунків зі спеціальними платіжними засобами, з карткових рахунків на основний поточний рахунок підприємства

Дт 311, 312 — Кт 311/СПЗ,
312/СПЗ

12. Перерахування грошових коштів з поточного рахунка головного підприємства на поточний рахунок його філії

Дт 311/філія, 312/філія —
Кт 311, 312

13. Перерахування грошових коштів з поточного рахунка філії на поточний рахунок її головного підприємства

Дт 311, 312 — Кт 311/філія,
312/філія

14. Перерахування грошових коштів з поточного рахунка в національній валюті для купівлі
іноземної валюти

Дт 333 — Кт 311

15. Повернення залишку коштів після придбання валюти на поточний рахунок у гривнях

Дт 311 — Кт 333

16. Зарахування на поточний валютний рахунок придбаної іноземної валюти

Дт 312 — Кт 333

17. Перерахування з поточного валютного рахунка валюти для продажу(2)

Дт 334 — Кт 312

18. Зарахування коштів від продажу валюти на поточний рахунок(2)

Дт 311 — Кт 377

19. Інвестування вільних грошових коштів в еквіваленти грошових коштів

Дт 351 — Кт 311, 312

20. Отримання грошових коштів за еквіваленти грошових коштів

Дт 311, 312 — Кт 351

(1) Рух грошових коштів, розміщених за депозитним договором, укладеним на строк, що перевищує 12 місяців, на умовах повернення вкладу (депозиту) після закінчення встановленого договором строку (строковий вклад (депозит) — проводки Дт 184 — Кт 311, 312, а також оформлених за допомогою ощадних (депозитних) сертифікатів (Дт 143, 352 — Кт 311, 312) і подальше їх повернення — проводки Дт 311, 312 — Кт 143, 184, 352 — не належить до внутрішніх операцій та включається до Звіту за ф. № 3 як рух грошових коштів у результаті інвестиційної діяльності.

(2) Тим часом доходи від продажу іноземної валюти (Дт 377 — Кт 711), а також собівартість проданої іноземної валюти (Дт 942 — Кт 334) наводяться у складі показників
відповідно рядків 080 «Інші надходження» та 145 «Інші витрачання» Звіту за ф. № 3. Це прямо приписано нормами пп. 19 і 26 П(С)БО 4.

 

Особливості заповнення Звіту за ф. № 3 за деякими операціями

1.

Валютні операції відображаються у Звіті за ф. № 3 в особливому порядку. Оскільки для коректного заповнення Звіту за ф. № 3 слід чітко уявляти, як вони впливають на залишок грошових коштів, розглянемо їх докладніше.

Залишок валюти на рахунку та в касі

. Відповідно до п. 7 П(С)БО 21 «Вплив зміни валютних курсів» на дату здійснення розрахунків і на дату балансу здійснюється перерахунок валютних коштів, що знаходяться на банківських рахунках та в касі (кореспонденції Дт 302, 312 — Кт 714 «Дохід від операційної курсової різниці»; Дт 945 «Втрати від операційної курсової різниці» — Кт 302, 312). Відповідно сума залишку валюти змінюється. Для врахування цього впливу курсові різниці, що обчислюються в частині валютних коштів, які знаходяться на рахунках та в касі, відображаються в ряд. 420 Звіту за ф. № 3.

Придбання валюти

. Операції придбання валюти за гривні у Звіті за ф. № 3, у принципі, відображатися не повинні, оскільки вони належать до внутрішніх операцій. Однак через те, що із субрахунку 311, як правило, списується одна сума, а на субрахунок 312 потрапляє інша, такі операції на показники Звіту за ф. № 3 все-таки впливають.

Ми вважаємо, що зазначені операції у Звіті

за ф. № 3 можна відобразити так:

— обороти

Дт 333 — Кт 311, Дт 312 — Кт 333, Дт 311 — Кт 333 у Звіті за ф. № 3 не показуються;

— оборот зі сплати пенсійного збору при купівлі до 01.07.10 р. безготівкової іноземної валюти (

Дт 651 — Кт 333) відображається в ряд. 130 Звіту за ф. № 3, зі сплати комісійних банку (Дт 377 або Дт 92 — Кт 333) — у ряд. 145 Звіту за ф. № 3;

— обороти щодо відображення різниці, що утворилися внаслідок незбігу курсу придбання валюти, на МВБ та курсу НБУ, за яким вона зараховується на валютний рахунок* (додатна різниця:

Дт 333 — Кт 719 «Інші доходи від операційної діяльності», від’ємна різниця: Дт 949 «Інші витрати від операційної діяльності» — Кт 333) указуються в ряд. 080 і 145 Звіту за ф. № 3 відповідно.

* Нагадаємо, що така різниця не вважається курсовою в термінах П(С)БО 21.

Продаж валюти

. Чіткого порядку відображення операцій від продажу валюти у Звіті за ф. № 3 немає. Щодо цього в П(С)БО 4 лише зазначається, що надходження від продажу валюти вказуються в ряд. 080 Звіту за ф. № 3 (п. 19 П(С)БО 4), а собівартість реалізованої валюти — у ряд. 145 Звіту за ф. № 3 (п. 26 П(С)БО 4). Проте якщо обмежитися лише цими операціями, Звіт за ф. № 3 не зійдеться. Ми пропонуємо такий варіант відображення цих операцій:

— обороти

Дт 334 — Кт 312, Дт 311 — Кт 377 у Звіті за ф. № 3 не показуються;

— обороти щодо відображення курсової різниці, що утворилася внаслідок зміни курсу, за яким валюта значилася в обліку, та курсу на дату її перерахування для продажу (

Дт 312 — Кт 714; Дт 945 — Кт 312) указуються в ряд. 420 Звіту за ф. № 3;

— обороти щодо відображення доходу від продажу валюти (

Дт 377 — Кт 711) наводяться в ряд. 080 Звіту за ф. № 3, собівартості реалізованої валюти (Дт 942 — Кт 334) — у ряд. 145 Звіту за ф. № 3;

— оборот зі сплати комісійних банку (

Дт 92 — Кт 377, 685;Дт 377, 685 — Кт 311) зазначається в ряд. 145 Звіту за ф. № 3.

2.

Овердрафти. Виходячи з роз’яснень Мінфіну (див. лист 09.12.03 р. № 31-04200-30-5/7021) кредитове сальдо поточного рахунка, що утворюється за позикою овердрафт, відображається на підставі виписки банку по кредиту рахунку 31 та у статті «Короткострокові кредити банків» розділу IV пасиву Балансу (ф. № 1). Однак такий порядок украй незручний для складання фінансової звітності (зокрема, Балансу і Звіту за ф. № 3), адже надходження грошових коштів за отриманими позиками та виплати для їх погашення (у тому числі короткострокового кредиту овердрафт) належать до фінансової діяльності та повинні показуватися у Звіті за ф. № 3 по ряд. 320 «Отримані позики» та ряд. 340 «Погашення позик» відповідно.

Безумовно, правильніше отримання овердрафту відображати кореспонденцією

Дт 31 — Кт 60 (відповідно повернення — проводкою Дт 311 — Кт 60).

Оскільки «правильний» варіант дуже громіздкий, а варіант від Мінфіну створює проблеми при складанні фінансової звітності, на наш погляд, можна використовувати альтернативний підхід. Його особливістю є використання позабалансового рахунку, на якому відображають надходження та погашення кредиту.

У цьому випадку протягом звітного періоду для обліку овердрафту використовують лише рахунок 31. Якщо ж на кінець звітного періоду на рахунку 31 буде від’ємний залишок, то його (саме залишок) необхідно перенести на рахунок 60. Після того, як звітність складено, на початку наступного звітного періоду здійснюється зворотна проводка (Дт 60 — Кт 31), і облік овердрафту знову ведеться на підставі банківської виписки.

У результаті:

— залишок на рахунку 60 автоматично потрапить до ряд. 500

Балансу (ф. № 1);

— дані позабалансового обліку дадуть можливість легко заповнити рядки 320 і 340

Звіту за ф. № 3**.

** Див. статтю «Овердрафт: поняття та облік» // «БТ», 2008, № 41, с. 20.

3.

«Проблемна» заборгованість банків. Як зазначено в листі МФУ від 17.03.10 р. № 31-34000-10-27/5857, підприємства повинні створювати резерв сумнівних боргів під заборгованість проблемних банків*** за грошовими коштами, що значаться на відкритих там рахунках. У листі від 18.10.10 р. № 31-34020-20-10/28202 Мінфін роз’яснив, що грошові кошти, які знаходяться на рахунках у таких банках, слід «перевести» з рахунка 31 на рахунок 37 (кореспонденція Дт 37 — Кт 31).

*** До них належать банки, в яких призначено тимчасову адміністрацію та запроваджено мораторій на задоволення вимог кредиторів, а також банки, що перебувають у процесі ліквідації.

У зв’язку з цим грошові кошти в «проблемних» банках не відображатимуться на рахунку 31, у рядках 230 і 240 Балансу (ф. № 1) та в ряд. 430

Звіту за ф. № 3.

 

Як заповнити Звіт за ф. № 3 «за оборотами»

Якщо підприємство протягом звітного періоду веде детальну аналітику в розрізі кожної грошової операції, то це спростить складання

Звіту за ф. № 3 прямим методом. Однак така аналітика у 2010 році здебільшого не велася, тому з’ясуємо, як можна вийти із ситуації.

Складність заповнення

Звіту за ф. № 3 «без аналітики» полягає в тому, що бухгалтеру доводиться аналізувати чи не кожну грошову операцію окремо, оскільки звичайні «грошові» проводки не дають інформації про те, якої саме операції стосувався рух коштів. Наприклад, проводкою Дт 63 — Кт 31 може бути відображено рух грошових коштів у результаті операційної діяльності (оплата вартості придбаних запасів) та інвестиційної діяльності (придбання основних засобів).

На жаль, універсальних способів вирішення цього завдання не існує. Ми пропонуємо для полегшення облікової роботи розглянути можливі варіанти розмежування «грошових» кореспонденцій між видами діяльності. Виходитимемо з того, що бухгалтер аналізує обороти на «грошових» рахунках за поточний рік та «розкидає» їх у відповідні рядки

Звіту за ф. № 3.

 

Таблиця 2.

Аналіз «грошового» обігу для цілей заповнення Звіту за ф. № 3 про рух грошових коштів

Кореспондуючий рахунок

Рядки Звіту за ф. № 3

1

2

Дебет рахунка 30 «Каса»:

Кредит рахунка 183 «Інша дебіторська заборгованість»

Ряд. 230 у частині повернення позичальником наданих довгострокових позик отриманих

Кредит рахунка 34 «Короткострокові векселі одержані»

Ряд. 015 у частині надходження від погашення векселів одержаних

Кредит рахунка 36 «Розрахунки з покупцями та замовниками»

Ряд. 010 у частині реалізації товарів, робіт, послуг від основної діяльності, за винятком отриманих авансів(1). Якщо операційна оренда є основним видом діяльності, то наводяться надходження від орендної плати (див. лист МФУ від 30.07.08 р. № 31-34000-20-10/29614)

Ряд. 080 у частині надходжень від операційної оренди (якщо операційна оренда не є основним видом діяльності)

Ряд. 180 у частині надходжень від реалізації фінансових інвестицій (Дт 36 — Кт 741), за винятком отриманих авансів(1)

Ряд. 190 у частині надходжень від реалізації необоротних активів (Дт 36 — Кт 712), за винятком отриманих авансів(1)

Ряд. 200 у частині надходжень від реалізації майнових комплексів (Дт 36 — Кт 712), за винятком отриманих авансів(1)

Кредит рахунка 371 «Розрахунки за виданими авансами»

Ряд. 030 у частині повернених авансів, сплачених постачальникам за товари, роботи, послуги,
що належать до основної діяльності

Ряд. 230 у частині повернених авансів, сплачених постачальникам за необоротні активи, фінансові інвестиції та інші активи, що належать до інвестиційної діяльності

Кредит рахунка 372 «Розрахунки з підзвітними особами»

Ряд. 080 у частині повернення грошових коштів з підзвіту

Кредит рахунка 373 «Розрахунки за нарахованими доходами»

Ряд. 210 у частині отриманих відсотків від наданих позик, за процентними цінними паперами, за фінансовою орендою тощо

Ряд. 220 у частині отриманих дивідендів (крім виплат за інструментами, що визнаються еквівалентами грошових коштів або утримуються для дилерських чи торговельних цілей)

Кредит рахунка 374 «Розрахунки за претензіями»

Ряд. 070 у частині отриманої від боржників неустойки (штрафів, пені)

Кредит рахунка 375 «Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків»

Ряд. 080 у частині компенсації понесених збитків

Кредит рахунка 377 «Розрахунки з іншими дебіторами»

Ряд. 080 у частині надходжень від реалізації інших оборотних активів (Дт 377 — Кт 741), операційної оренди (Дт 377 — Кт 713)

Ряд. 180 у частині надходжень від реалізації фінансових інвестицій (Дт 377 — Кт 741), за винятком отриманих авансів(1)

Ряд. 190 у частині надходжень від реалізації необоротних активів (Дт 377 — Кт 712), за винятком отриманих авансів(1)

Ряд. 200 у частині надходжень від реалізації майнових комплексів (Дт 377 — Кт 712), за винятком отриманих авансів(1)

Ряд. 230 у частині повернення позичальником наданих короткострокових позик, отриманих
у погашення заборгованості орендаря за фінансовою орендою тощо

Кредит рахунка 41 «Пайовий капітал»

Ряд. 310 у частині здійснення внесків пайового капіталу

Кредит рахунка 46 «Неоплачений капітал»

Ряд. 310 у частині здійснення внесків до статутного фонду

Кредит рахунка 48 «Цільове
фінансування та цільові надходження»

Ряд. 050 у частині отриманих з бюджетів та позабюджетних фондів сум субсидій, дотацій

Ряд. 060 у частині отриманого цільового фінансування, пов’язаного з операційною діяльністю

Ряд. 230, 250 у частині отриманого цільового фінансування, пов’язаного з фінансуванням капітальних інвестицій (див. лист МФУ від 12.04.05 р. № 31-04200-20-5/6318)

Кредит рахунка 50 «Довгострокові позики»

Ряд. 320 у частині отримання довгострокових позик

Кредит рахунка 52 «Довгострокові зобов’язання за облігаціями»

Ряд. 320 у частині надходження від розміщення облігацій

Кредит рахунка 55 «Інші довгострокові зобов’язання»

Ряд. 320 у частині надходження поворотної фінансової допомоги

Кредит рахунка 60 «Короткострокові позики»

Ряд. 320 у частині отримання короткострокових позик

Кредит рахунка 652 «Розрахунки за соціальним страхуванням»

Ряд. 080 у частині внесення працівником часткової оплати за путівки

Кредит рахунка 661 «Розрахунки за заробітною платою»

Ряд. 080 у частині внесення працівником до каси підприємства надміру виданих сум щодо заробітної плати

Кредит рахунка 681 «Розрахунки за авансами одержаними»

Ряд. 020 у частині отриманих авансів за реалізовані товари, роботи, послуги від основної діяльності

Ряд. 230 у частині отриманих авансів за фінансові інвестиції, необоротні активи, майнові комплекси, що реалізуються, та за іншими операціями, що не належать до операційної діяльності

Кредит рахунка 70 «Доходи від реалізації»

Ряд. 010 у частині реалізації товарів, робіт, послуг від основної діяльності (роздрібна торгівля, ресторанне господарство)

Кредит рахунка 75 «Надзвичайні доходи»

Ряд. 160 у частині надходження грошових коштів, пов’язаних з надзвичайними подіями у процесі операційної діяльності

Ряд. 290 у частині надходження грошових коштів, пов’язаних з надзвичайними подіями у процесі інвестиційної діяльності

Ряд. 380 у частині надходження грошових коштів, пов’язаних з надзвичайними подіями у процесі фінансової діяльності

(1) Ідеться про аванси, якщо для їх відображення підприємство не використовує субрахунок 681.

Кредит рахунка 30

Дебет рахунка 183 «Інша дебіторська заборгованість»

Ряд. 270 у частині надання довгострокових позик

Дебет рахунка 371 «Розрахунки за виданими авансами»

Ряд. 095 у частині попередньої оплати постачальникам та підрядникам за товарно-матеріальні цінності (роботи, послуги), що використовуються в операційній діяльності

Ряд. 270 у частині авансів, перерахованих за фінінвестиції, необоротні активи, майнові комплекси, що придбаваються, та за іншими операціями, що не належать до операційної діяльності

Дебет рахунка 372 «Розрахунки з підзвітними особами»

Ряд. 090 у частині компенсації підзвітним особам сум, витрачених на оплату ними товарів, робіт, послуг (господарські потреби)

Ряд. 110 у частині оплати витрат на відрядження

Дебет рахунка 377 «Розрахунки з іншими дебіторами»

Ряд. 145 у частині суми використаних грошових коштів на інші напрямки операційної діяльності, не включені до рядків 090 — 140 Звіту за ф. № 3

Ряд. 270 у частині надання короткострокових позик

Дебет рахунка 45 «Вилучений
капітал»

Ряд. 360 у частині викупу акцій підприємства

Дебет рахунка 50 «Довгострокові
позики»

Ряд. 340 у частині погашення довгострокових позик

Дебет рахунка 51 «Довгострокові векселі видані»

Ряд. 145 у частині викупу виданих довгострокових векселів

Дебет рахунка 52 «Довгострокові зобов’язання за облігаціями»

Ряд. 340 у частині погашення облігацій

Дебет рахунка 53 «Довгострокові зобов’язання з оренди»

Ряд. 360 у частині погашення зобов’язань з фінансової оренди

Дебет рахунка 55 «Інші довгострокові зобов’язання»

Ряд. 340 у частині повернення фінансової допомоги

Дебет рахунка 60 «Короткострокові позики»

Ряд. 340 у частині погашення короткострокових позик

Дебет рахунка 61 «Поточна заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями»

Ряд. 270 у частині погашення зобов’язання з фінансової оренди

Ряд. 340 у частині погашення довгострокових зобов’язань за позиками, переведеними до складу короткострокових

Дебет рахунка 62 «Короткострокові векселі видані»

Ряд. 145 у частині викупу виданих короткострокових векселів

Дебет рахунка 63 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками»

Ряд. 080 у частині оплати за отримані від постачальників товари, роботи, послуги, за винятком перерахованих авансів(2)

Ряд. 240 у частині оплати за придбані фінінвестиції, за винятком перерахованих авансів(2)

Ряд. 250 у частині оплати за придбані необоротні активи, за винятком перерахованих авансів(2)

Ряд. 260 у частині оплати за придбані майнові комплекси, за винятком перерахованих авансів(2)

Ряд. 270 у частині авансів, перерахованих за фінінвестиції, необоротні активи, майнові комплекси, що придбаваються, та за іншими операціями, що не належать до операційної діяльності(2)

Дебет рахунка 66 «Розрахунки за виплатами працівникам»

Ряд. 105 у частині виплат працівникам грошових коштів у вигляді заробітної плати, допомоги, винагород тощо

Дебет рахунка 671 «Розрахунки за нарахованими дивідендами»

Ряд. 350 у частині виплачених дивідендів

Дебет рахунка 672 «Розрахунки за іншими виплатами»

Ряд. 360 у частині інших платежів учасникам, що належать до фінансової діяльності

Дебет рахунка 681 «Розрахунки за авансами одержаними»

Ряд. 100 у частині повернених покупцям та замовникам раніше перерахованих ними авансів

Дебет рахунка 684 «Розрахунки за нарахованими відсотками»

Ряд. 250 у частині суми сплачених відсотків, якщо вони включені до вартості будівництва (створення, вирощування тощо) необоротних активів

Ряд. 360 у частині сплачених відсотків, у тому числі за фінансовою орендою (не відображених у ряд. 250)

Дебет рахунка 685 «Розрахунки з іншими кредиторами»

Ряд. 145 у частині орендної плати за операційною орендою

Ряд. 240 у частині оплати за придбані фінінвестиції, за винятком перерахованих авансів(2)

Ряд. 250 у частині оплати за придбані необоротні активи, за винятком перерахованих авансів(2)

Ряд. 260 у частині оплати за придбані майнові комплекси, за винятком перерахованих авансів(2)

Ряд. 270 у частині авансів, перерахованих за фінінвестиції, необоротні активи, майнові комплекси, що придбаваються, та за іншими операціями, що не належать до операційної діяльності(2)

Дебет рахунка 99 «Надзвичайні витрати»

Ряд. 160 у частині витрачання грошових коштів, пов’язаних з надзвичайними подіями у процесі операційної діяльності

Ряд. 290 у частині витрачання грошових коштів, пов’язаних з надзвичайними подіями у процесі інвестиційної діяльності

Ряд. 380 у частині витрачання грошових коштів, пов’язаних з надзвичайними подіями у процесі фінансової діяльності

(2) За умови, що перераховані аванси не відображаються на субрахунку 371.

Дебет рахунка 31 «Рахунки в банках»(3):

Кредит рахунка 143 «Інвестиції непов’язаним сторонам»

Ряд. 230 у частині повернення наданих фінансових інвестицій, зокрема, виплати коштів за ощадними (депозитними) сертифікатами

Кредит рахунка 184 «Інші необоротні активи»

Ряд. 230 у частині повернення коштів за депозитним договором, укладеним на строк, що перевищує 12 місяців

Кредит рахунка 333 «Грошові
кошти в дорозі в національній валюті»

Ряд. 010 у частині зарахування грошових коштів від реалізації товарів, робіт, послуг з використанням спеціальних платіжних засобів (банківських карток тощо)(4)

Кредит рахунка 34 «Короткострокові векселі одержані»

Ряд. 015 у частині надходження від продажу та погашення векселів одержаних

Кредит рахунка 352 «Інші поточні фінансові інвестиції»

Ряд. 230 у частині повернення наданих фінансових інвестицій, зокрема, виплати коштів за ощадними (депозитними) сертифікатами

Кредит рахунка 641 «Розрахунки за податками та платежами»

Ряд. 040 у частині отримання з бюджету суми бюджетного відшкодування з ПДВ та суми переплат із цього податку

Ряд. 045 у частині повернення інших податків та зборів (обов’язкових платежів)

Ряд. 050 у частині отримання з бюджетів сум субсидій, дотацій

Ряд. 060 у частині отримання з бюджетів інших (крім субсидій, дотацій) асигнувань з бюджету

Кредит рахунка 652 «Розрахунки за соціальним страхуванням»

Ряд. 080 у частині відшкодування витрат з тимчасової непрацездатності від Фонду соціального страхування

Кредит рахунка 685 «Розрахунки з іншими кредиторами»

Ряд. 080 у частині помилково зарахованих на поточний рахунок підприємства коштів

Ряд. 320 у частині отриманих безпроцентних позик

Кредит рахунка 719 «Інші доходи від операційної діяльності»

Ряд. 035 у частині отриманих підприємством відсотків за залишками коштів на його поточних
рахунках(5)

Кредит рахунка 732 «Відсотки одержані»

Ряд. 210 у частині отриманих підприємством відсотків за залишками коштів на його депозитних рахунках, за фінансовою орендою

(3) Інші кореспонденції за дебетом рахунка 31 (за винятком наведених), зокрема по кредиту рахунків 183, 36, 371, 373 — 375, 377, 41, 46, 48, 50, 52, 55, 60, 681, 685, 75,
відображаються у Звіті за ф. № 3 аналогічно оборотам по рахунку 30.

(4) Можливий також варіант, при якому в цьому рядку відображається повна сума коштів від реалізації товарів, робіт, послуг (кореспонденція Дт 333 — Кт 70), але тоді
в ряд. 145 Звіту за ф. № 3 слід показати утримання комісійних банку за проведення таких операцій (кореспонденція Дт 93 — Кт 333).

(5) Передбачається, що надходження відсотків відображається проводкою Дт 31 — Кт 719.

Кредит рахунка 31(6)

Дебет рахунка 143 «Інвестиції непов’язаним сторонам»

Ряд. 270 у частині надання фінансових інвестицій, зокрема, надання коштів, оформлених ощадними (депозитними) сертифікатами

Дебет рахунка 184 «Інші необоротні активи»

Ряд. 270 у частині перерахування коштів за депозитним договором, укладеним на строк, що перевищує 12 місяців

Дебет рахунка 352 «Інші поточні фінансові інвестиції»

Ряд. 270 у частині надання фінансових інвестицій, зокрема, надання коштів, оформлених ощадними (депозитними) сертифікатами

Дебет рахунка 374 «Розрахунки за претензіями»

Ряд. 145 у частині неустойок, штрафів, пені, виплачених підприємством за порушення
умов господарських договорів, адміністративно-господарських санкцій Фонду соціального
захисту інвалідів

Дебет рахунка 377 «Розрахунки з іншими дебіторами»

Ряд. 145 у частині суми грошових коштів, що значаться на банківських рахунках, якими підприємство не може скористатися з вини банків(7), у частині інших платежів, пов’язаних з операційною діяльністю та не відображених у рядках 090 — 140 Звіту за ф. № 3

Дебет рахунка 51 «Довгострокові векселі видані»

Ряд. 145 у частині викупу та погашення виданих довгострокових векселів

Дебет рахунка 62 «Короткострокові векселі видані»

Ряд. 145 у частині викупу та погашення виданих короткострокових векселів

Дебет рахунка 641 «Розрахунки за податками та платежами»

Ряд. 115 у частині сплаченого до бюджету податку на додану вартість

Ряд. 120 у частині сплаченого до бюджету податку на прибуток за умови, що він конкретно не ототожнюється з фінансовою чи інвестиційною діяльністю. У більшості підприємств сплата податку на прибуток цим критеріям відповідає

Ряд. 130 у частині сплати інших податків та зборів, за винятком ПДВ та податку на прибуток

Ряд. 145 у частині перерахування плати за патенти

Дебет рахунка 65 «Розрахунки за страхуванням»

Ряд. 125 у частині сплачених внесків за загальнообов’язковим державним пенсійним та соціальним страхуванням

Ряд. 130 у частині сплачених зборів за загальнообов’язковим державним пенсійним страхуванням з окремих видів господарських операцій: з операцій з продажу ювелірних виробів, з відчуження легкових автомобілів, купівлі-продажу нерухомості та з вартості послуг стільникового мобільного зв’язку (Дт 651 — Кт 311)

Ряд. 145 у частині перерахування інших внесків за пенсійним та соціальним страхуванням, зокрема, індивідуальним страхуванням персоналу підприємства (Дт 654 — Кт 311); майна підприємства (Дт 655 — Кт 311)

Дебет рахунка 685
«Розрахунки з іншими кредиторами»

Ряд. 140 у частині сплачених цільових і благодійних внесків(8)

Ряд. 145 у частині сплачених підприємством неустойки, штрафів, пені за порушення умов господарських договорів; адміністративно-господарських санкцій Фонду соціального захисту інвалідів; повернення помилково зарахованих на поточний рахунок підприємства коштів та інших перерахувань, що належать до операційної діяльності

Ряд. 240 у частині виплати грошових коштів для придбання акцій, боргових зобов’язань інших підприємств, а також часток участі у спільних підприємствах (крім фінансових інвестицій, що визнаються еквівалентами грошових коштів або утримуються для дилерських чи торговельних цілей)

Ряд. 250 у частині виплати грошових коштів для придбання (створення) основних засобів, нематеріальних активів та інших необоротних активів (крім фінансових інвестицій)

Дебет рахунка 92 «Адміністративні витрати»

Ряд. 145 у частині оплати послуг банку за розрахунково-касове обслуговування

(6) Інші кореспонденції по кредиту рахунка 31 (за винятком наведених), зокрема по кредиту рахунків 183, 371, 372, 50, 63, 66, 681, 99, відображаються у Звіті за ф. № 3 аналогічно оборотам по рахунку 30.

(7) Якщо «проблемна» заборгованість відображається на цьому субрахунку (див. лист МФУ від 18.10.10 р. № 31-34020-20-10/28202).

(8) Передбачається, що їх нарахування і сплату відображено проводками Дт 949 — Кт 685, Дт 685 — Кт 311.

 

Зрозуміло, усі можливі кореспонденції рахунків та операції, відображені на них, охопити неможливо. Тому якщо в діяльності підприємства трапляються якісь «нестандартні» операції, їх можна відобразити у

Звіті за ф. № 3 так:

1) визначити, до якого виду діяльності належить відповідна «грошова» операція: до операційної, інвестиційної або фінансової;

2) включити оборот за цією операцією до «загальних» рядків

Звіту за ф. № 3 щодо відповідного виду діяльності, у частині:

— операційної діяльності: надходження — до

ряд. 080, витрачання — до ряд. 145;

— інвестиційної діяльності: надходження — до

ряд. 230, витрачання — до ряд. 270;

— фінансової діяльності: надходження — до

ряд. 330, витрачання — до ряд. 360.

На підставі даних

табл. 2 можна відкрити аналітичні субрахунки з метою автоматизації заповнення Звіту за ф. № 3 у майбутньому. Для цього до рахунків, відображених у гр. 1 табл. 2, слід відкрити аналітичні субрахунки в розрізі рядків Звіту за ф. № 3, зазначених у гр. 2 табл. 2, що використовуються в діяльності конкретного підприємства. Наприклад, по субрахунку 371 — аналітичні субрахунки 371/ряд020, 371/ряд095, 371/ряд230, 371/ряд270 тощо. Тоді із заповненням Звіту за ф. № 3 у майбутньому проблем не виникне.

 

Як заповнити підсумкові рядки Звіту за ф. № 3

При заповненні підсумкових рядків

Звіту насамперед слід ураховувати, що витрачання грошових коштів відображається у Звіті за ф. № 3 в дужках. Загальний принцип заповнення підсумкових рядків показано в табл. 3 (див. с. 45)

На закінчення звернемо увагу на такий важливий момент. Як й у інших періодичних формах звітності, у

Звіті за ф. № 3 передбачено необхідність наводити дані за аналогічний період попереднього року (графа 4). При цьому до графи 4 переносяться дані графи 3 Звіту за ф. № 3 за попередній рік. Проте внаслідок того, що розділ I «Рух грошових коштів у результаті операційної діяльності» Звіту за ф. № 3 за 2009 рік заповнювався із застосуванням непрямого методу, при складанні Звіту за ф. № 3 за 2010 рік показники минулого року дозволено не заповнювати (спільний лист МФУ і Держкомстату від 14.01.11 р. № 31-34020-06-5/893, № 04/4-7/28).

 

Таблиця 3.

Порядок заповнення підсумкових рядків Звіту за ф. № 3 про рух грошових коштів

Найменування рядка

Код рядка

Алгоритм заповнення

I. Рух грошових коштів у результаті операційної діяльності

Чистий рух коштів до надзвичайних подій

150

Різниця між сумою ряд. 010 — 080 та сумою ряд. 090 — 145 Звіту за ф. № 3(1)

Чистий рух коштів від операційної
діяльності

170

Алгебрична сума показників, відображених у ряд. 150 і ряд. 160 Звіту за ф. № 3 з урахуванням знаків (+, -) (1)

II. Рух грошових коштів у результаті інвестиційної діяльності

Чистий рух грошових коштів до надзвичайних випадків

280

Відображається різниця між грошовими надходженнями та вибуттям, тобто різниця між сумою рядків 180 — 230 та сумою ряд. 240 — 270 Звіту за ф. № 3 (1)

Чистий рух грошових коштів від інвестиційної діяльності

300

Алгебрична сума показників, відображених у ряд. 280 і ряд. 290 Звіту за ф. № 3 з урахуванням знаків (+, -)(1)

III. Рух грошових коштів у результаті фінансової діяльності

Чистий рух грошових коштів до надзвичайних випадків

370

Відображається різниця між грошовими надходженнями та вибуттям, тобто різниця між сумою ряд. 310 — 330 та сумою ряд. 340 — 360 Звіту за ф. № 3 (1)

Чистий рух грошових коштів від фінансової діяльності

390

Алгебрична сума показників, відображених у ряд. 370 і ряд. 380 Звіту за ф. № 3 з урахуванням знаків (+, -)(1)

Чистий рух грошових коштів за звітний період

400

Алгебрична сума показників, відображених у ряд. 170, 300, 390 Звіту за ф. № 3 з урахуванням знаків (+, -) (1)

Залишок грошових коштів на початок року

410

Сума ряд. 230, 240 гр. 3 Балансу (ф. № 1)

Вплив зміни валютних курсів на залишок грошових коштів

420

Згорнутий результат оборотів:
Дт 302, 312, 314, 334, 351 — Кт 714, 744; Дт 945, 974 — Кт 302, 312, 314, 334, 351

Залишок грошових коштів на кінець року

430

Сума ряд. 400 — 420 Звіту за ф. № 3(2)

(1) Від’ємне значення наводиться в дужках.

(2) Сума, відображена в цьому рядку, має збігатися із сумою ряд. 230, 240 гр. 4 Балансу (ф. № 1).

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі