Теми статей
Обрати теми

Нова форма податкової накладної: вивчаємо зміни та заповнюємо

Редакція БТ
Стаття

НОВА ФОРМА ПОДАТКОВОЇ НАКЛАДНОЇ:

вивчаємо зміни та заповнюємо

 

Податковий кодекс благополучно прийнято та діє з початку року. Так чи інакше, оновлене податкове законодавство передбачає оновлені податкові документи. З 10.01.11 р. діє нова форма податкової накладної. Тому доцільно розповісти, яких змін зазнала форма податкової накладної та який механізм її заповнення на сьогодні. У пропонованій статті цим і займемося.

Яна ІНДЮХОВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Загальні положення

Реквізити податкової накладної.

У ПКУ податковій накладній (далі — ПН) присвячено ст. 201. Згідно з п. 201.1 ПКУ платник податків зобов’язаний надати покупцю (одержувачу) на його вимогу підписану уповноваженою платником особою та скріплену печаткою ПН, в якій зазначаються в окремих рядках:

а) порядковий номер ПН;

б) дата виписування ПН;

в) повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах юридичної особи, або прізвище, ім’я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник ПДВ, — продавця товарів/послуг;

г) податковий номер платника податку (продавця та покупця);

ґ) місцезнаходження юридичної особи — продавця або податкова адреса фізичної особи — продавця, зареєстрованого як платник податку;

д) повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах юридичної особи, або прізвище, ім’я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник ПДВ, — покупця (одержувача) товарів/послуг;

е) опис (номенклатура) товарів/послуг та їх кількість, об’єм;

є) ціна поставки без урахування податку;

ж) ставка податку та відповідна сума податку в цифровому значенні;

з) загальна сума коштів, що підлягають сплаті з урахуванням податку;

и)

вид цивільно-правового договору.

Слід зауважити, що у формулюванні

п.п. 7.2.1 Закону про ПДВ, який містив перелік обов’язкових реквізитів ПН, не було згадки про наявність підпису та печатки платника податків. Така вимога містилася в п. 18 Порядку № 165 , а тепер міститься безпосередньо в законодавчому акті — у ПКУ.

Відмовляти у видачі ПН небезпечно!

Як зазначалося раніше, ПН видається на вимогу покупця.

Якщо ж продавець товарів/послуг відмовляється надати ПН покупцю або порушив порядок її заповнення та порядок реєстрації в

Єдиному реєстрі ПН (докладніше про реєстрацію — на с. 49), то покупець усе одно може включити сплачену суму ПДВ до складу податкового кредиту. Підставою для цього буде заява зі скаргою на такого постачальника, яку потрібно додати до декларації, що подається за звітний період. До заяви потрібно додати копії товарних чеків чи інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати податку у зв’язку з придбанням таких товарів/послуг або копії первинних документів, що підтверджують факт отримання таких товарів/послуг (абз. 2 п. 7 Порядку № 969). ПКУ з приводу цієї ситуації зазначає, що надходження такої заяви зі скаргою є підставою для проведення документальної позапланової виїзної перевірки зазначеного продавця для з’ясування достовірності та повноти нарахування ним зобов’язань з податку за такою операцією (абз. 11 п. 201.10 ПКУ).

Нову форму ПН та порядок її заповнення затверджено

наказом № 969, що набрав чинності з 10.01.11 р.*

* Див. ком. «Податкова накладна: знайомимося з новою формою» // «БТ», 2011, № 3, с. 6.

Особливості заповнення окремих граф та розділів податкової накладної у світлі змін, що відбулися, ми розглянемо далі.

 

Відмітки «оригінал»/«копія»

ПН складається продавцем у двох примірниках (оригінал та копія) у день виникнення податкових зобов’язань.

Відмітка в полях «оригінал» і «копія» тепер проставляється інакше, ніж раніше. Раніше непотрібне поле виділяли відміткою «Х». Тепер же

відмітку «Х» ставлять у потрібному полі. Крім того, сама шапка податкової накладної дещо змінилася: у ній додано нові поля «Включено до ЄРПН», «Залишається у продавця (тип причини)».

У полі

«Включено до ЄРПН» ставиться відмітка про включення ПН до Єдиного реєстру податкових накладних (далі — ЄРПН).

У полі

«Залишається у продавця (тип причини)» ставиться відмітка «Х» та відповідний тип причини (див. табл. 1 на с. 50) у тому разі, коли обидва примірники ПН залишаються в особи, яка склала ПН.

Приклади заповнення ПН див. у

Шпаргалці бухгалтера «Податкова накладна за новою формою» на с. 29 цього номера.

 

Порядковий номер

Для зазначення порядкового номера ПН відведено два поля, розділені дробом. У

п. 3 Порядку № 969 описано порядок нумерації ПН. Порядковий номер ПН має відповідати її номеру в Реєстрі виданих та отриманих податкових накладних* (далі — Реєстр).

* Нова форма Реєстру виданих та отриманих податкових накладних і порядок його ведення затверджені наказом ДПАУ від 24.12.10 р. № 1002. Заповненню Реєстру ми присвятимо окрему статтю в одному з найближчих номерів нашої газети.

ПН від філії/структурного підрозділу

. Підприємство може мати філії чи інші структурні підрозділи, які не зареєстровані платниками ПДВ, але самостійно здійснюють поставку товарів/послуг та самостійно провадять розрахунки з постачальниками/споживачами. У такому разі підприємство має присвоїти окремий числовий номер кожній такій філії/структурному підрозділу та повідомити про це орган ДПС за місцем своєї реєстрації як платника ПДВ (абз. 2 п. 2 Порядку № 969).

Якщо ПН складається філією/структурним підрозділом підприємства, то порядковий номер ПН установлюється з урахуванням присвоєного числового номера та визначається числом через дріб. У чисельнику порядкового номера проставляється порядковий номер ПН, а у знаменнику — числовий номер філії або структурного підрозділу.

Як роз’яснила ДПАУ в

листі від 11.01.11 р. № 547/7/16-1117**, для номера філії відведено три клітинки (розташовані праворуч після знаку дробу в номері ПН). Якщо в числовому номері філії одна або дві цифри, то вільні розряди заповнюються нулями. Наприклад, у філії, якій присвоєно числовий номер 5, зазначається «005», а для філії з номером 23 вказується «023».

** Витяг із листа див. у «БТ», 2011, № 3, с. 46.

ПН від платника ПДВ на спецрежимі.

У порядковому номері ПН платнику ПДВ, який користується спеціальним режимом оподаткування, потрібно буде зазначити код виду відповідної діяльності. Цей код указується після дробу перед номером філії або структурного підрозділу.

Видам діяльності відповідають такі коди:

2 — сільськогосподарські підприємства, що застосовують спеціальний режим оподаткування діяльності у сфері сільського і лісового господарства та рибальства відповідно до

ст. 209 ПКУ;

3 — сільськогосподарські підприємства всіх форм власності, які не обрали спеціальний режим оподаткування діяльності у сфері сільського, лісового господарства та рибальства і реалізують молоко, худобу, птицю, вовну власного виробництва, а також молочні продукти, молочну сировину і м’ясопродукти, вироблені у власних переробних цехах;

4 — переробні підприємства всіх форм власності згідно з

п. 1 підрозд. 2 розд. XX ПКУ за реалізовані ними молоко, молочну сировину та молочні продукти, м’ясо і м’ясопродукти, іншу продукцію переробки тварин, куплених у живій вазі (шкури, субпродукти, м’ясокісткове борошно), в повному обсязі спрямовують суми ПДВ до спеціального фонду державного бюджету.

Приклади заповнення порядкового номера ПН наведено у Шпаргалці бухгалтера

«Податкова накладна за новою формою» на с. 29 цього номера.

 

Вид договору — обов’язковий реквізит ПН

Перелік обов’язкових реквізитів ПН, який було передбачено

п.п. 7.2.1 Закону про ПДВ, практично не зазнав змін. Як ви, напевно, устигли помітити, читаючи перший розділ статті, додався новий реквізит — «Вид цивільно-правового договору». Крім того, змінилося формулювання декількох реквізитів, але при цьому їх суть залишилася колишньою, тому ми не наголошуватимемо на них. Але стосовно нового реквізиту все-таки необхідно зробити кілька зауважень.

У старій формі ПН, затвердженій

наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 165, як один з реквізитів було передбачено рядок «Умова поставки (форма цивільно-правового договору)», у якому на практиці часто вказувався номер договору або рахунка. Як видно з нової форми ПН, саме його місце зайняв реквізит «Вид цивільно-правового договору».

Існують різні класифікації договорів (за кількістю сторін, залежно від моменту виникнення зобов’язань за договором тощо), проте в контексті заповнення реквізиту

«Вид цивільно-правового договору» слід користуватися класифікацією договорів за їх предметом. Саме цю класифікацію покладено в основу ЦКУ.

Тому в полі, відведеному для зазначення виду цивільно-правового договору, потрібно вписати один з його видів згідно з предметною класифікацією (договір купівлі-продажу, поставки, оренди, підряду, будівельного підряду, підряду на виконання проектних і дослідних робіт, договір про надання послуг тощо). Крім того, поруч з видом цивільно-правового договору є два поля для зазначення його дати й номера, які також потрібно заповнити. На думку представників ДПАУ (див.

консультацію «Податкова накладна та Реєстри: відповіді на актуальні запитання фахівців ДПАУ» на с. 45 цього номера), якщо договірні відносини між контрагентом оформляються рахунком-фактурою, то в полі «Вид цивільно-правового договору» указується «рахунок-фактура», а в полях, передбачених для дати й номера договору, проставляються дата і номер рахунка-фактури.

Які наслідки незаповнення нового реквізиту?

Зауважимо, що у старій формі ПН реквізит «Умова поставки (форма цивільно-правового договору)» не був обов’язковим (відсутній у переліку п.п. 7.2.1 Закону про ПДВ ). Тому можна було сміливо боротися за податковий кредит при незаповненому необов’язковому реквізиті (суди визнавали податковий кредит, сформований на підставі таких накладних, — див., наприклад, ухвали ВАдСУ від 31.01.07 р. № К-28167/06, Дніпропетровського апеляційного адмінсуду від 18.03.10 р. у справі № 9/578/07-АП).

Але реквізит

«Вид цивільно-правового договору» в новій формі ПН має інший статус — він законодавчо закріплений та є обов’язковим реквізитом ПН. Тому будьте обережні — відсутність нововведеного обов’язкового реквізиту може стати причиною невизнання податкового кредиту.

 

Реєстрація ПН у ЄРПН

Згідно з

п. 201.10 ПКУ при здійсненні операцій з поставки товарів/послуг платник податку — продавець товарів/послуг зобов’язаний надати покупцю ПН та РК після реєстрації в ЄРПН.

Не плутайте ЄРПН з

Реєстром виданих та отриманих податкових накладних, який платники ПДВ повинні вести самостійно і щомісяця подавати до податкових органів.

ЄРПН — реєстр відомостей про ПН та розрахунки коригування, що ведеться центральним органом ДПС в електронному вигляді згідно з поданими платниками ПДВ електронними документами (

п.п. 14.1.60 ПКУ).

До цього реєстру включатимуться не всі ПН, а лише ті, в яких сума ПДВ більше суми, визначеної

ПКУ . Згідно з п. 11 підрозд. 2 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ для реєстрації ПН у ЄРПН передбачено такі перехідні періоди:

— з 01.01.11 р. сума ПДВ у ПН понад 1 млн грн..;

— з 01.04.11 р. — понад 500 тис. грн.;

— з 01.07.11 р. — понад 100 тис. грн.;

— з 01.01.12 р. — понад 10 тис. грн.

ПН, в якій сума ПДВ не перевищує 10 тис. грн., не потрібно реєструвати в ЄРПН.

ПН, неправильно заповнена та не зареєстрована платником ПДВ — продавцем товарів/послуг в ЄРПН, не дає покупцю права на включення сум ПДВ до податкового кредиту, але при цьому не звільняє продавця від обов’язку включення суми ПДВ до суми податкових зобов’язань за відповідний звітний період (

абз. 8 п. 201.10 ПКУ).

Увага!

Виявлення розбіжностей даних ПН та ЄРПН є підставою для проведення органами ДПС документальної позапланової виїзної перевірки продавця та у відповідних випадках — покупця товарів/послуг (абз. 9 п. 201.10 ПКУ).

До платників податку, для яких на дату виписування ПН не запроваджено обов’язок реєстрації в ЄРПН, не застосовуються норми

абз. 8 і 9 п. 201.10 ПКУ. Отже, покупець на підставі ПН спокійно відображає податковий кредит, а продавець відповідно — податкове зобов’язання, і документальна позапланова виїзна перевірка їм не загрожує.

На виконання

п. 201.10 ПКУ Кабмін розробив Порядок ведення ЄРПН, що набрав чинності з 13.01.11 р.

У

Порядку ведення ЄРПН є така норма: подавати ПН та/або розрахунки коригування до податкових органів в електронній формі потрібно згідно з Порядком підготовки та подання податкових документів в електронній формі засобами телекомунікаційного зв’язку, який затверджується ДПС. На сьогодні такого Порядку немає, а діє Інструкція з підготовки та подання податкових документів в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку, затверджена наказом ДПАУ від 10.04.08 р. № 233.

Проаналізувавши

Порядок ведення ЄРПН , можна сформувати такий план дій для платника податків, якщо сума ПДВ у ПН/РК перевищує певні суми (з 01.01.11 р. до 01.04.11 р. — 1 млн грн.):

1) продавець складає таку ПН/РК у форматі (відповідно до стандарту), затвердженому ДПС, з використанням спеціалізованого програмного забезпечення*;

2) на складену ПН/РК накладається електронний цифровий підпис посадових осіб (ЕЦП) платника податків у такому порядку: першим — ЕЦП головного бухгалтера (бухгалтера) або керівника (якщо продавець — фізична особа — підприємець, то його підпис); другим — ЕЦП, що є аналогом відбитку печатки продавця;

3) продавець шифрує документ в електронній формі та надсилає його ДПС засобами телекомунікаційного зв’язку. Примірник ПН/РК в електронній формі зберігається у продавця;

4) на підтвердження прийняття та реєстрації ПН/РК продавець отримує за допомогою телекомунікаційного зв’язку квитанцію в електронній формі в текстовому форматі з накладеним цифровим підписом ДПС. Цю квитанцію надсилають протягом операційного дня (з 00:00 до 23:00).

* Судячи з усього, ідеться про програму OPZ «Податкова звітність», розміщену на офіційному сайті ДПАУ (www.sta.gov.ua). До речі, в останній версії цієї програми (реліз 1.29.3) уже є відповідні функції.

Податкові органи можуть відмовити у прийнятті ПН/РК з таких причин (

п. 9 Порядку ведення ЄРПН):

1) наявність помилок;

2) відсутність в ЄРПН відомостей, що містяться в ПН, яка коригується;

3) факт реєстрації ПН/РК з такими самими реквізитами.

Увага!

Якщо протягом операційного дня продавцю не надіслано квитанцію , що підтверджує прийняття або неприйняття ПН/РК, то ПН/РК вважаються зареєстрованими в Єдиному реєстрі (абз. 6 п. 201.10 ПКУ).

Також

Порядок ведення ЄРПН висвітлює механізм відправлення запиту податковим органам щодо надання відомостей про ПН/РК з ЄРПН.

 

Особливості виписування та зберігання податкової накладної в нестандартних ситуаціях

У загальному випадку оригінал ПН видається покупцю на його вимогу, а копія залишається у продавця. Але в деяких нестандартних ситуаціях і оригінал, і копія залишаються у продавця. І саме в таких випадках необхідно ставити відмітку «Х» в полі

«Залишається у продавця (тип причини)» і позначати тип причини відповідною цифрою (від 01 до 11) (див. у таблиці). У старій формі ПН причина, з якої всі примірники залишалися у продавця, теж зазначалася, але відповідного поля не було і навіть місце розташування тексту не застерігалося.

 

Нестандартні випадки виписування та зберігання ПН

Господарська операція

Тип причини(1)

Особливості заповнення ПН

ПН виписано на суму перевищення звичайної ціни над фактичною

01

У графі 3 вказується «Перевищення звичайної ціни над фактичною за товарами, послугами, указаними в податковій накладній № ___» (зазначається порядковий номер ПН, виписаної на суму поставки цих товарів/послуг, визначену виходячи з договірної (контрактної) вартості)

Поставка неплатнику податку

02

У рядках «Індивідуальний податковий номер покупця» та «Номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (покупця)» проставляються нулі

Натуральна виплата в рахунок оплати праці фізичним особам

03

Поставка в межах балансу для невиробничого використання

04

Ліквідація основних фондів за самостійним рішенням платника податку

05

Переведення основних фондів до складу невиробничих

06

Експортні поставки

07

Поставка для операцій, що не є об’єктом обкладення ПДВ

08

Поставка для операцій, звільнених від обкладення ПДВ

09

Визнання умовної поставки товарних залишків та основних фондів, що перебувають в обліку платника податків на день анулювання його реєстрації як платника ПДВ, щодо яких було нараховано податковий кредит в минулих або поточному податкових періодах при анулюванні реєстрації платника ПДВ

10

ПН виписано за щоденними підсумками операцій

11

Якщо роздрібне підприємство виписує підсумкову ПН, то в полі «Вид цивільно-правового договору» ставиться прокреслення (див. консультацію на с. 45 цього номера)

Виписування ПН покупцем (одержувачем) послуг від нерезидента, місце поставки яких розташоване на митній території України

(2)

У рядках «Індивідуальний податковий номер продавця» та «Номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (продавця)» проставляються нулі

(1) Зазначається у спеціальному полі, розташованому у верхній лівій частині ПН.

(2) Відповідний тип причини не встановлено. Судячи з усього, це пов’язане з тим, що така ПН виписується в одному примірнику (п. 208.2 ПКУ).

 

Згідно з

п. 8.4 Порядку № 969 ПН виписується за щоденними підсумками операцій (якщо ПН не було виписано на ці операції) у випадку:

— здійснення поставки товарів/послуг за готівку кінцевому споживачу (який не є платником податку);

— виписування транспортних квитків, готельних рахунків або рахунків, що виставляються платнику податків за послуги зв’язку, інші послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку, що містять загальну суму платежу, суму податку і податковий номер продавця, за винятком тих, в яких форму встановлено міжнародними стандартами;

— надання платнику податків касових чеків, що містять суму поставлених товарів/послуг, загальну суму нарахованого податку (з визначенням фіскального та податкового номера постачальника).

На закінчення зауважимо, що істотних змін у порядку заповнення табличної частини нової форми ПН не відбулося порівняно з попередньою формою. Приклади заповнення див. у

Шпаргалці бухгалтера «Податкова накладна за новою формою» на с. 29 цього номера.

 

Додатки до ПН

Згідно з

п. 14 Порядку № 969 ПН виписується на кожну повну або часткову поставку товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як передоплата (аванс).

У разі якщо частка товару/послуги не містить відокремленої вартості, перелік (номенклатура) частково поставлених товарів указується в

додатку 1 до ПН та в повній вартості враховується в ПН і в загальних податкових зобов’язаннях.

Додаток 1 виписується у двох примірниках, з яких оригінал видається покупцю товарів/послуг, а копія залишається у продавця, хоча в шапці цього додатка тепер немає полів для відмітки «оригінал»/«копія».

При коригуванні сум податкових зобов’язань продавець має виписати розрахунок коригування кількісних та вартісних показників до ПН за формою

додатка 2. Розрахунок коригування також складається у двох примірниках (оригінал — покупцю, копія — продавцю). Зауважимо, що форма розрахунку порівняно зі старою змінилася відчутніше, ніж додаток 1:

1) поле для відмітки «оригінал»/ «копія» тепер має такий самий вигляд, як і в ПН, тому й має заповнюватися за тими самими правилами. Номер ПН, до якої виписано додаток 2, тепер зазначається окремо (раніше включався до номера додатка);

2) у табличній частині вилучено графи 12 — 15, в яких відображалося коригування податкового зобов’язання і податкового кредиту;

3) додано два рядки:

«Усього» — для відображення загальних сум коригування обсягів без ПДВ (у розрізі оподатковуваних ПДВ за ставками 20 % і 0 %, а також звільнених операцій);

«Сума коригування податкового зобов’язання і податкового кредиту» — для відображення сум коригування лише за тими операціями, що оподатковуються за ставкою 20 %.

Докладніше про заповнення додатків до ПН ми розповімо в найближчих номерах.

 

Документи та скорочення статті

ПКУ

— Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VI.

ЦКУ

— Цивільний кодекс України від 16.01.03 р. № 435-IV.

Закон про ПДВ

— Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (втратив чинність з 01.01.11 р.).

Порядок № 969

— Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом ДПАУ від 21.12.10 р. № 969.

Порядок № 165

— Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 165 (втратив чинність з 10.01.11 р.).

Порядок ведення ЄРПН

— Порядок ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затверджений постановою КМУ від 29.12.10 р. № 1246.

ПН

— податкова накладна.

РК

— розрахунок коригування.

ПДВ

— податок на додану вартість.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі