Теми статей
Обрати теми

Майбутнє юридичної особи — єдиноподатника у світлі Податкового кодексу

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Майбутнє юридичної особи — єдиноподатника у світлі Податкового кодексу

 

Які зміни підготував Податковий кодекс для підприємства-єдиноподатника?

(м. Львів)

 

Чинна на сьогодні редакція

Податкового кодексу України (далі — ПКУ) будь-яких істотних змін до порядку застосування спрощеної системи оподаткування для юридичних осіб не вносить. Тому до внесення змін до розділу XIV ПКУ все буде більш або менш звично: спрощена система оподаткування застосовується відповідно до Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» в редакції від 28.06.99 р. № 746/99 (далі — Указ про єдиний податок). Порядок видачі Свідоцтва про сплату єдиного податку, затверджений наказом ДПАУ від 29.10.99 р. № 599, також поки що залишається чинним.

Відразу зауважимо: єдиний податок, що сплачується в січні 2011 року за останній звітний (податковий) період 2010 року, розподіляється і зараховується до бюджетів та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування за правилами, що діяли до 1 січня 2011 року.

Розглянемо нововведення в застосуванні спрощеної системи оподаткування, передбачені

підрозд. 8 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ для юридичних осіб — єдиноподатників.

1. Механізм сплати єдиного податку.

Відтепер розподіл сум єдиного податку не входить до обов’язків Держказначейства, тому платник податків має сплатити лише ту частину нарахованого зобов’язання з єдиного податку, що підлягає перерахуванню до бюджету, — 43 % (п.п. 3 підрозділу 8 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ)*. При розрахунку суми зобов’язання з єдиного податку застосовуються колишні ставки — 6 або 10 % (база х 6 % або 10 %).

* Лист ДПАУ від 29.12.10 р. № 29263/7/15-0117, див. ком. «З 2011 року заліку єдиного податку немає — до бюджету слід перераховувати 43 % нарахованого зобов’язання з єдиного податку» // «БТ», 2011, № 3, с. 10.

2.

Уточнено перелік податків та зборів, від сплати яких звільняється платник єдиного податку. Юридичні особи — єдиноподатники не є платниками таких податків та зборів (п. 1 підрозділу 8 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ):

— податку на прибуток підприємства;

— податку на додану вартість за операціями з поставки товарів та послуг, місце надання яких знаходиться на митній території України (за винятком юридичних осіб — єдиноподатників, які обрали ставку 6 %);

— земельного податку, крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються для ведення підприємницької діяльності;

— плати за користування надрами;

— збору за спеціальне використання води;

— збору за спеціальне використання лісових ресурсів;

— збору за здійснення деяких видів підприємницької діяльності.

Перелік податків та зборів, від яких звільняється платник єдиного податку, наведений у

ПКУ, відповідає чинній податковій системі, на відміну від аналогічного переліку Указу про єдиний податок.

3. ЄВС

. Єдиноподатники при нарахуванні та виплаті доходів фізичним особам (зарплати, лікарняних, винагород за роботу і послуги за цивільно-правовими договорами) повинні самостійно нараховувати і сплачувати єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄВС) відповідно до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI. ЄВС у частині нарахувань коливається в межах від 36,76 до 49,70 % (залежно від класу професійного ризику діяльності) від суми нарахованої зарплати, у частині утримань становить 3,6 % від суми зарплати*.

* Докладніше див. у Темі тижня «Нараховуємо та сплачуємо єдиний внесок» // «БТ», 2011, № 1-2, с. 10.

4.

Невигідна співпраця з фізичними особами — єдиноподатниками. Оскільки фізичні особи — єдиноподатники тепер не можуть бути платниками ПДВ навіть добровільно**, співпрацювати з ними платникам ПДВ (зокрема юридичним особам на єдиному податку за ставкою 6 %) невигідно.

** Див. п.п. 14.1.139 ПКУ, ком. «Єдиний податок: Кабмін актуалізує старі постанови у зв’язку з набранням чинності Податковим кодексом» // «БТ», 2011, № 1-2, с. 6.

5. Ведення Книги та форма звіту.

Кардинально порядок застосування спрощеної системи оподаткування не змінився. Юридичні особи, як і раніше, зобов’язані вести бухгалтерський облік та Книгу обліку доходів і витрат суб’єкта малого підприємництва — юридичної особи, який застосовує спрощену систему оподаткування, обліку та звітності згідно з Порядком ведення Книги обліку доходів і витрат суб’єкта малого підприємництва — юридичної особи, який застосовує спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, затвердженим наказом ДПАУ від 13.10.98 р. № 477. Звітують вони шляхом подання Розрахунку сплати єдиного податку суб’єктом малого підприємництва — юридичною особою щоквартально до 20 числа місяця, наступного за звітним кварталом (ст. 4 Указу про єдиний податок).

6. Що станеться 01.04.11 р.

Після цієї дати в юридичних осіб — єдиноподатників, в яких за останній календарний рік обсяг виручки від реалізації становив до 1 млн грн. і середньооблікова чисельність працівників до 50 осіб, з’явиться можливість перейти на загальну систему оподаткування та сплачувати податок на прибуток за ставкою 0 %. Для цього доведеться не пізніше ніж за 15 днів до закінчення кварталу (не пізніше 16 березня) подати заяву про відмову від єдиного податку.

Звільнення від обкладення податком на прибуток цієї категорії суб’єктів господарювання передбачене

ст. 154 ПКУ. Скористатися цим правом зможуть далеко не всі єдиноподатники. Перший фільтр — заборонені види діяльності, перелік яких зазначено в п. 154.6 ПКУ. Крім того, потрібно дотриматись ще й таких умов:

1) розмір доходів кожного звітного податкового періоду наростаючим підсумком з початку року не повинен перевищувати 3 млн грн.;

2) розмір нарахованої за кожен місяць звітного періоду зарплати працівників, які перебувають з платником податків у трудових відносинах, становить не менше 2 мінзарплат.

 

Яна ІНДЮХОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі