Теми статей
Обрати теми

Перехід з єдиного на загальну: доля «нових» оплат за «старі» відвантаження

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Перехід з єдиного на загальну: доля «нових» оплат за «старі» відвантаження

 

Платник єдиного податку в першому кварталі 2011 року відвантажив товар, а оплата надійде у другому кварталі — коли підприємство перейде на загальну систему оподаткування. Як формувати доходи і витрати з податку на прибуток у другому кварталі 2011 року?

 

Оподаткування перехідних операцій урегульоване в

розділі XX Податкового кодексу України від 02.12.10 р. № 2755-VI (далі — ПКУ). У цьому випадку йдеться про податок на прибуток, отже, слід орієнтуватися на абз. 3 п. 7 підрозділу 4 розділу XX ПКУ.

У ньому встановлено, що для платників податку на прибуток, які перейшли зі спрощеної системи оподаткування на загальну, одночасно з визнанням доходів від продажу товарів (виконання робіт, надання послуг) на загальній системі оподаткування до складу витрат уключається собівартість таких товарів, робіт, послуг, що сформувалася в період перебування такого платника на спрощеній системі оподаткування, пропорційно сумі визнаних доходів.

Оскільки відвантаження товарів здійснювалося під час перебування на спрощеній системі оподаткування, що не передбачає відображення оподатковуваної виручки за датою передачі товару, а грошові кошти надходять уже після переходу на загальну систему оподаткування, то зазначена операція не обкладалася єдиним податком до переходу на загальну систему оподаткування.

Таким чином, після переходу на загальну систему оподаткування

за датою надходження грошових коштів за відвантажені та не оплачені в період перебування на спрощеній системі оподаткування товари платник податків має збільшити доходи.

На підставі

п. 138.4 ПКУ витрати, що формують собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг, визнаються витратами того звітного періоду, в якому визнано доходи від реалізації таких товарів, виконаних робіт, наданих послуг, а також з урахуванням положень абз. 3 п. 7 підрозділу 4 розділу XX ПКУ такий платник податків має право одночасно з відображенням доходів урахувати витрати в розмірі собівартості проданого товару.

 

Олексій ЗАДОРОЖНИЙ,
 заступник директора Департаменту податку на прибуток
 та інших податків і зборів (обов’язкових платежів) ДПАУ

Валентин ЗАВГОРОДНЄВ,
 заступник директора Департаменту
 обслуговування великих платників податків ДПАУ,
 начальник відділу обслуговування фінансово-промислових груп

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі