Теми статей
Обрати теми

Щодо термінів подання реєстраційної заяви платника ПДВ при обов'язковій реєстрації особи як платника ПДВ

Редакція БТ
Лист від 21.06.2011 р. № 17212/7/16-1417

ОБОВ’ЯЗКОВА РЕЄСТРАЦІЯ ПЛАТНИКА ПДВ:

ДПАУ роз'яснила строки подання заяви

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 21.06.11 р. № 17212/7/16-1417

«Щодо термінів подання реєстраційної заяви платника ПДВ при обов'язковій реєстрації особи як платника ПДВ»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ надала методичні рекомендації щодо термінів подання реєстраційної заяви платника податку на додану вартість за формою № 1-ПДВ (додаток 1 до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПАУ від 22.12.10 р. № 978, далі — Заява) при обов'язковій реєстрації платника ПДВ.

Нагадаємо, що згідно з

п. 181.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), під обов'язкову реєстрацію як платник ПДВ підпадає особа, у якої загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з розд. V ПКУ нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 300 тис. грн. (без урахування ПДВ).

Для здійснення такої реєстрації особа не пізніше 10 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто зазначеного вище обсягу оподатковуваних операцій з постачання товарів/послуг, повинна подати до органу державної податкової служби за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) Заяву (

п. 183.2 ПКУ).

При цьому згідно з

п. 183.10 ПКУ будь-яка особа, яка підлягає обов'язковій реєстрації як платник податку, вважається платником ПДВ з 1 числа місяця, що настає за місяцем, в якому досягнуто обсягу оподатковуваних операцій 300 тис. грн., без права на віднесення сум податку до податкового кредиту та отримання бюджетного відшкодування до моменту реєстрації платником ПДВ.

Тобто з 1 числа місяця, наступного за місяцем, в якому перевищено 300-тисячну межу, особа буде вважатись платником ПДВ, а Свідоцтво платника ПДВ вона отримає лише наприкінці такого місяця (10 календарних днів на подання заяви + 10 робочих днів на видачу Свідоцтва).

Як роз'яснюють податківці у своїх консультаціях у ЄБПЗ*, платники (які підлягають обов'язковій реєстрації як платники ПДВ та на 1 число місяця, що настає за місяцем, в якому досягнуто обсягу 300 тис. грн., ще не є зареєстровані платниками ПДВ)

обсяги постачання товарів/послуг за період, починаючи з першого числа місяця, в якому відбулась його реєстрація платником ПДВ та до останнього дня першого повного календарного місяця, що настає за місяцем, в якому відбулась реєстрація, відображають за відповідними рядками розділу I податкової декларації з ПДВ. При цьому такі платники податків податкові накладні на обсяги поставки з 1 числа місяця до дати реєстрації платником ПДВ не виписують, а також права на віднесення сум ПДВ до податкового кредиту та отримання бюджетного відшкодування до моменту реєстрації платником ПДВ не мають.

* Єдина база податкових знань, розміщена на офіційному сайті ДПАУ: www.sta.gov.ua.

Отже, протягом періоду реєстрації такий платник повинен буде нараховувати лише податкові зобов'язання без права на податковий кредит (по суті, сплатити податок з обороту 20 %) про це ми розповідали у

статті «ПДВ-реєстрація: за новими правилами» // «БТ», 2011, № 6, с. 15.

Щоб уникнути такої ситуації у листі, що коментується, головний податковий орган рекомендує заздалегідь подати Заяву (

див. «Обов'язкова реєстрація — рекомендації ДПАУ»).

 

Обов'язкова реєстрація — рекомендації ДПАУ

Витяг із листа, що коментується

«Таким чином, положення Кодексу не обмежують право особи подати Заяву одразу після досягнення обсягу оподатковуваних операцій з постачання товарів/послуг, визначеного у ст. 181 розд. V Кодексу.

Зважаючи на викладене, Державна податкова адміністрація України наголошує на наявність можливості прийняття від особи, у якої обсяг оподатковуваних операцій з постачання товарів/послуг перевищив 300 тис. грн., Заяви одразу після перевищення такого обсягу та при підтвердженні його відповідними документами.

Одночасно з цим зобов'язує довести зазначені методичні рекомендації до відома підпорядкованих органів державної податкової служби і платників податків та забезпечити їх врахування при проведенні процедури реєстрації особи як платника податку на додану вартість, а також при наданні податкових консультацій платникам податків».

 

Отже, якщо перевищення 300-тисячної межі відбулось не пізніше ніж за 10 робочих днів до закінчення звітного періоду і особа відразу (не чекаючи закінчення такого періоду) подасть Заяву, то вона буде зареєстрована платником ПДВ на 1 число місяця, з якого вона вважається платником ПДВ відповідно до

п. 183.10 ПКУ.

Той факт, що звітний період, у якому досягнуто 300 межу, ще не закінчився, не є підставою для відмови у прийнятті Заяви чи обов'язкової реєстрації платником ПДВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі