Теми статей
Обрати теми

Про затвердження змін до Методичних рекомендацій з перевірки порівнянності показників фінансової звітності

Редакція БТ
Наказ від 15.06.2011 р. № 722

ПОРІВНЯННЯ ПОКАЗНИКІВ У ФІНАНСОВІЙ ЗВІТНОСТІ:

унесено зміни

 

Наказ Міністерства фінансів України від 15.06.11 р. № 722

«Про затвердження змін до Методичних рекомендацій з перевірки порівнянності показників фінансової звітності»

 

Наказом

, що коментується, Мінфін підкоригував Методичні рекомендації з перевірки порівнянності показників фінансової звітності, затверджені наказом МФУ від 22.12.08 р. № 1524 (далі — Методрекомендації), щодо заповнення Звіту про фінансові результати за ф. № 2 і ф. № 2-м.

Звіт про фінрезультати за ф. № 2

. Тут ураховано новації, пов'язані з відображенням загальновиробничих витрат за нормами Податкового кодексу України (далі — ПКУ). Нагадаємо, що підприємства, які використовують альтернативний порядок обліку собівартості виробленої продукції (робіт, послуг) відповідно до норм ПКУ (п. 11.1 П(С)БО 16 «Витрати»), заповнюють ф. № 2 в особливому порядку. Зокрема, у ряд. 040 «Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг)» Звіту вони вказують собівартість без урахування загальновиробничих витрат, а останні відображають у ряд. 045 «Загальновиробничі витрати». Саме таких підприємств і стосуються зміни, що коментуються, зокрема, валовий прибуток (збиток) згідно з Методрекомендаціями вони визначають так:

валовий прибуток (ряд. 050) = чистий дохід (ряд. 035) - собівартість (ряд. 040) - загальновиробничі витрати (ряд. 045);

валовий збиток (ряд. 055) = ряд. 040 + ряд. 045 - ряд. 035 (додатне значення).

Звіт про фінрезультати за ф. № 2-м

. Як відомо, порядок заповнення цього Звіту істотно змінився, у зв'язку з чим назріла необхідність коригування Методрекомендацій . Більшість новацій фактично дублюють алгоритм заповнення підсумкових рядків ф. № 2-м, тому на них ми не зупинятимемося.

Єдина важлива зміна стосується порядку відображення у Звіті витрат з податку на прибуток. Так, Мінфін приписав порівнювати показник ряд. 140 «Податок на прибуток» ф. № 2-м з показниками Податкової декларації з податку на прибуток. Для цієї мети підходить ряд. 14 Податкової декларації з урахуванням специфіки 2011 року*. Із цього можна зробити такий висновок: податок на прибуток у ф. № 2-м слід показувати в розмірі поточного податку, що підлягає сплаті до бюджету за декларацією, тобто без визначення відстрочених податкових зобов'язань (активів). Це, безумовно, радує, оскільки із самого П(С)БО 25 зазначений висновок прямо не випливає. Хоча ми і пропонували діяти саме так у статті «Фінансова звітність для малих підприємств: заповнюємо по-новому»// «БТ», 2011, № 27, с. 35.

* А саме: для порівняння у 2011 році слід використовувати дані ряд. 14 старої декларації за I квартал 2011 року та нової за періоди з II кварталу. Докладніше про це див. у Темі тижня «Нова Декларація з податку на прибуток» на с. 12 цього номера.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі